Na 90 + 5 minuten floot scheidsrechter Mulder voor een laatste maal en behield Fortuna haar ongeslagen status in eigen huis. Maar veel had het niet gescheeld of twee persoonlijke fouten hadden geleid tot een nederlaag. En dat zou onverdiend geweest zijn, want Fortuna en FC Emmen waren gedurende de wedstrijd de evenknie van elkaar en boden hetgeen de neutrale toeschouwer wilt zien: veel strijd, een op en neer golvende wedstrijd en goals. Alleen heb je daar als Fortuna-fan geen fluit aan…


30 september 2016

Fortuna blijft thuis ongeslagen

Fortuna Sittard 2 FC Emmen 2

Doelpuntenmakers: 59. Peters 0-1, 75. De Regt 1-1, 90 + 1. Krohne 1-2, 90 + 2 De Regt 2-2.
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Mares, Askovski; Kurt, Briels (59. Wiafe), Hadzhiev, Van Hout (67. Torunarigha (90. Saddiki)); Dianessy, Khalouta.
Toeschouwers: 1.721
Scheidsrechter: Dhr. C. Mulder
Geel (Fortuna):
Rood (Fortuna): Wiafe (2x geel)

Afgelopen seizoen wist Roda JC zich te handhaven in de Eredivisie. En dus hebben we het meest vervelende stuk van de competitie maandagavond achter ons gelaten. Na de nederlaag in Eindhoven tegen Jong PSV weet ik één ding zeker: de uitwedstrijden tegen de ‘jonge teams’ zitten erop. En gelukkig maar, want het heeft ons bitter weinig opgeleverd. Nu ja, we hebben kunnen zien dat ‘jonge elftallen’ technisch beter zijn, over meer handelingssnelheid beschikken en hun spelers doorgaans snel op de eerste meters zijn. En als je ze toestaat hun gang te laten gaan, kunnen ze je ook nog een fikse nederlaag toebrengen. En dus kiest Ben van Dael ervoor de boel achteraan niet open te gooien en juist proberen een resultaat te boeken vanuit een gesloten organisatie.

De ‘kameleonelftallen’ van FC Utrecht, PSV en Ajax passen zich aan al naar gelang de ranglijst erom vraagt en dat is je reinste competitievervalsing. Daar zullen FC Oss en Achilles ’29 het roerend mee eens zijn. Maar ook in Neerlands Tweede Divisie klinkt gemor. Want ook daar wordt desgewenst met spelers geschoven. En dus mogen we blij zijn dat vanavond FC Emmen op bezoek komt.

De Drenten staan een stukje hoger geklasseerd dan Fortuna en zijn een gevaarlijke tegenstander. Zeker met Youri Loen in de gelederen. De middenvelder wordt bij het scheiden van kaf en koren door Van Dael als ‘kaf’ betiteld en vertrekt. Maar veel tijd om te treuren heeft Loen niet; hij houdt zijn conditie op peil bij Achilles ’29, wikt ondertussen alle opties tegen elkaar af en tekent voor het sluiten van de transfermarkt bij FC Emmen. En daarmee hebben we, naast Jurjan Mannes, de enige spelers benoemd in de Emmense selectie met een verleden in Sittard. Of moeten we ook nog Josimar Lima benoemen die als tester werd aangekondigd, maar nooit het trainingsveld haalde?

En terwijl de beide ultragroeperingen een felle tifo battle uitvechten verwelkomen wij Yelle op Vak C. Het bezoeken van wedstrijden is er de laatste tijd een beetje bij ingeschoten, maar na de uitwedstrijd bij Jong FC Utrecht heeft hij de smaak weer flink te pakken. En meestal is hij wel goed voor een prettig verhaal, maar deze keer heeft hij aanmerkelijk minder goed nieuws. Onze Twitter-volger Jan heeft namelijk met veel hartzeer afscheid moeten nemen van zijn ‘Balkan Competition Control Centre’. En dat vatten de aanwezigen niet lichtzinnig op.


Christiaan Mulder en kornuiten zijn er klaar voor

Ondertussen is de wedstrijd al enige seconden onderweg en zien we Fortuna fanatiek naar voren stormen. Aan de rand van het strafschopgebied combineren Abdelaziz Khalouta en Djibril Dianessy er lustig op los en dat resulteert in een eerste schot van Khalouta. Is de toon meteen gezet?

Maar ook FC Emmen laat zich in de openingsfase zien als Ferry de Regt een diepe bal niet goed taxeert en er onderdoor loopt. Rogier Krohne denkt handig gebruik te kunnen maken van de misser, maar Leon ter Wielen staat al meteen attent te keepen en houdt met een fraaie reflex zijn netten schoon.


Al meteen felle duels

Maar toch zijn de meeste kansen voor de Drenten, want na tien minuten loopt Krohne voorbij de halve verdediging en zet de bal voor doel. De voorzet is niet op maat, maar bereikt wel Issa Kallon, die aanneemt en dan uithaalt. Gelukkig staat Kamen Hadzhiev ongeveer op de doellijn en kan de bal wegtrappen.

De Bulgaar staat bekend om zijn opgeruimd karakter, maar toont aan ook een stukje te kunnen voetballen als hij halverwege Fortuna’s helft een panna produceert en met een listige steekbal Stefan Askovski diep stuurt. De bal is niet je dat, maar de snelle Macedoniër zet zoveel druk op Gerson Klok dat deze ter hoogte van zijn eigen cornervlag de bal uit het spel speelt.

Dat is de aanzet tot een aantal aanvallen waarbij een solo van Askovski bij Roald van Hout terechtkomt aan de linkerflank. Hij zet de bal vervolgens hard en half hoog voor, waarbij de bal onderweg het hoofd van Dianessy raakt. De Franse aanvaller kan weinig richting aan de bal geven, maar FC Emmen haalt opgelucht adem als de bal net langs de paal over de achterlijn caramboleert.


Stefan Askovski zet een slalom in

En zo zijn er meer gevaarlijke momenten of halve kansen als Braun een voorzet aflevert die niet helemaal secuur is, Van Hout een paar vrije trappen het strafschopgebied instuurt en Dianessy achter een diepe bal aanholt, maar de doelman tijdig kan redden. FC Emmen concentreert zich voornamelijk op verdedigen.

Op de flanken komen Askovski, Braun en Van Hout nog wel door, maar centraal in de aanval heeft Josimar Lima eigenlijk geen kind aan Dianessy. Doordat Junior Torunarigha niet helemaal fit is, dient Dianessy het gewicht van de aanval te dragen en je mag nog niet verwachten dat de Franse spits dit al kan. En daardoor golft het spel op en neer, waarbij FC Emmen eigenlijk niet gevaarlijk wordt.

En zo halen we met 0-0 de rust en is het volgens stadionspeaker Maurice Gorissen ‘tijd voor lekkere muziek’. We kunnen Marc Coonen alleen maar complimenteren met zijn  muziekkeuze: Bruce Springsteen met ‘Born to Run’. Springsteen brak met de titelsong van het gelijknamige album internationaal door en de rest is historie. Het bracht de zanger uit Long Branch zelfs tot het podium van Pinkpop.

Tijdens de rust zorgen een aantal verstokte fans voor vermaak door te proberen ballen door een van gaten voorzien zeil te trappen. Tevens wordt de ‘Fan of the Match’ uitgeroepen. Wat dit laatste inhoudt is mij niet helemaal duidelijk, maar het lijkt me het overwegen waard om de ‘Fan of the Match’ in het pak van onze mascotte te hijsen, want die mis ik nu al enkele weken.


Met het Oktoberfest in aantocht had ik een Lederhose verwacht

Na de rust gaan de 22 spelers gewoon door waarmee ze een kwartier geleden zijn gestopt. Het spelbeeld verandert nauwelijks al is Christopher Braun met zijn gedachten elders als hij Kallon voorbij laat glippen. Maar de donkere aanvaller lijkt meer op de Emmense versie van Lionel Lord dan op een doelpuntenmachine, als hij de bal voor het doel langs trapt.


Dames en heren, de tweede helft is zojuist begonnen!

Ondertussen moet Ben van Dael noodgedwongen Jordie Briels vervangen als hij geblesseerd raakt bij een kopduel. Zijn vervanger, Frank Wiafe, maakt niet meteen een geweldige invalbeurt mee als hij na een klein uur de bal op het middenveld krijgt ingespeeld, de bal van zijn voet laat springen en Cas Peters de kans biedt richting doel te lopen. De linksbuiten legt de bal goed, kijkt even en trapt droog in de korte hoek raak. Volledig verdiend is het natuurlijk niet, al kan dit gebeuren als je door persoonlijke fouten de tegenstander zulke mogelijkheden aanbiedt.

Maar Fortuna laat zich niet kennen en trekt meteen ten aanval. Van Hout zet de bal goed voor, maar de meegeslopen De Regt kan de bal niet goed controleren, waardoor de gelijkmaker uitblijft. Doordat De Regt achterin weg is, worden de ruimtes groter en FC Emmen probeert hiervan te profiteren, maar de snelle Askovski en stofzuiger Hadzhiev maken deze aanval onschadelijk.


Askovski is een driftig baasje

Om de achterstand om te buigen tot minimaal een gelijkspel haalt de technische staf Van Hout eruit en brengt Junior in. Daardoor verhuist Dianessy naar een meer natuurlijke flankpositie. Het zorgt ervoor dat de bal beter wordt vastgehouden en er meer druk wordt ontwikkeld. En na een tiental minuten levert dat vanuit het niets een gelijkmaker op. De Regt gaat nog een keer mee naar voren, krijgt de bal in de voeten en lift de bal over verdediging en doelman in doel: 1-1.


Ferry de Regt denkt aan droevige familieomstandigheden

En de gelijkmaker is de opening van een doldriest slotkwartier. Fortuna gaat nadrukkelijk op zoek naar meer, want het wilt kost wat kost haar ongeslagen status tijdens thuiswedstrijden intact houden. De backs worden nadrukkelijk ingeschakeld om te proberen FC Emmen verder vast te zetten, maar daardoor ontstaan her en der grote gaten op het veld.


Christopher Braun snelt voorbij Issa Kallon

Als FC Emmen probeert er gevaarlijk uit te komen trekt Frank Wiafe aan de noodrem. Hij trapt vlak voor het strafschopgebied een tegenstander neer en op diezelfde plek heeft hij eerder al iemand neergetrokken. Beide overtredingen leveren hem een gele prent op en twee keer geel = rood = wegwezen. Maar, hoe onbegrijpelijk, als Mulder de rode kaart in de lucht steekt, is iedereen in rep en roer en gaat Van Dael verhaal halen bij de grensrechter. Het brengt de scheidsrechter danig aan het twijfelen. Heeft hij die eerste kaart wel aan de juiste speler gegeven? En dus gaan ‘scheids’ en ‘grens’ met elkaar in conclaaf met als resultaat dat niet alleen Wiafe moet vertrekken (terecht), maar ook Van Dael zijn biezen moet pakken. En dat is wellicht ook terecht.

Als de gemoederen weer zijn bedaard mag invaller Youri Loen de toegekende vrije trap nemen en doet dat dusdanig goed dat Leon ter Wielen het nakijken heeft. Gelukkig eindigt de bal op de paal en ontsnapt Fortuna aan een tegengoal. Maar de bal ligt weliswaar niet in doel, hij is wel nog in het spel. En vanaf de flank wordt een voorzet in doel gefrommeld. 1-2? Nee, goal afgekeurd wegens buitenspel.

Als Ter Wielen vervolgens het spel hervat, trapt hij de bal tegen Peters aan die prompt óók geel krijgt. Ondertussen is ook duidelijk dat Van Dael toch wel gegokt heeft met het inbrengen van Junior. Hij kan de wedstrijd niet uitspelen en wordt door het nieuwe duo Gino Facenna / Rachid Sraizi vervangen door Dries Saddiki. En ook hij valt niet goed in. Waar Saddiki afgelopen seizoen verzuimde een overtreding te maken tegen Jong Ajax (1-0 voorsprong werd weggegeven, eindstand 1-2 red.) om het ritme van de ‘Godenzonen’ te breken, stelt hij zich nu op in de verdediging, terwijl juist Loen dekking had verdiend.

Want als Loen de bal krijgt, zet hij deze voor richting Krohne die in de blessuretijd voor 1-2 zorgt. En dat is toch wel een bittere pil. Want de wedstrijd ging gelijk op, Fortuna was bezig toe te werken naar een voorsprong en dan in de slotseconden een tegentreffer slikken is heel vervelend.

Maar Fortuna trapt razendsnel af en speelt de bal naar rechts. Daar geeft Okan Kurt een diepe bal die door de aanvallers wordt gemist. Maar Ferry de Regt staat weer in de voorhoede en neemt de bal goed aan en trapt meteen op doel.


Aannemen, trappen!

De doelman heeft niet in de gaten wat zich exact voor zijn ogen voltrekt, maar realiseert zich al heel snel dat het zojuist 2-2 is geworden!


Onhoudbaar: 2-2

En zo houdt Fortuna alsnog één punt thuis en dat is meer dan waar je vanuit gaat met spelend met 10 man en 1-2 achter in blessuretijd. Vandaar dat de spelers na de wedstrijd met een zuinige glimlach hun ereronde lopen en de toeschouwers trakteren op een tiental ballen.


Ben praat Ben even bij

Volgende week geen programma, maar de week nadien komt de winnaar van de eerste periode, VVV Venlo, op bezoek. Tot dan.

Michel Hennen