Na een kansloze nederlaag tegen MVV en een onverdiende nederlaag tegen NEC haalt Fortuna eindelijk weer een overwinning binnen. Onze verdediging geeft tegen FC Oss amper kansen weg, onze voorhoede creëert zelf weinig kansen, maar is wel effectief. De terechte voorsprong wordt in de slotfase op karakter en met succes verdedigd. Het resultaat: we staan weer keurig bovenin de middenmoot.

23 September 2011

Op karakter naar de zege

Fortuna Sittard 2 FC Oss 1
Doelpuntenmakers: 17. Diaz 1-0, 34. Van der Sloot 1-1, 55. Scheelen 2-1.
Opstelling: Wintjens (45. Van der Jeugt), Geenen, Ricksen, Dreesen (70. Janssen), Shakison, Voorn (79. Gulpen), De Boer, Scheelen, Stolte, Hoesen, Diaz.
Toeschouwers: 5.263
Scheidsrechter: Abbink
Geel (Fortuna): Gulpen
Rood (Fortuna): –

Op de eerste dag van de herfst staat in de Trendwork Arena de wedstrijd tussen Fortuna en FC Oss op het programma. Voor Fortuna de gelegenheid om de nare smaak van het teleurstellende optreden in Maastricht en de onverdiende nederlaag voor de beker tegen NEC weg te spoelen. Al zal dat zeker niet vanzelf gaan. FC Oss, de allereerste promovendus uit de Topklasse, is uitstekend aan het seizoen begonnen en heeft na zes wedstrijden 3 punten meer dan wij. De ploeg van trainer Dick Heesen behoort dit seizoen dus niet tot de lelijke eendjes van de Jupiler League. Van het contingent oud-Fortunezen is in Oss overigens niet veel meer overgebleven. Afgezien van directeur Mischa Rook hebben aan Osse zijde alleen Angelo Simone en wisselspeler Charly van den Ouweland een verleden in het geel en groen.

Trainer Wim Dusseldorp mist vanavond bovendien twee basiskrachten. Marc Wagemakers heeft dusdanig veel last van zijn achillespees dat hij zich alleen met behulp van zijn Vespa probleemloos kan voortbewegen. Vervanger Rick Geenen toonde zich tegen MVV en NEC echter allerminst een verzwakking op rechtsback. Gevoeliger verlies is het ontbreken van Harrie Gommans, bij wie na een duel in de wedstrijd tegen NEC boven de naas het een en ander door elkaar geschuddeld is. Voor Gommans heeft Dusseldorp niet direct een vervanger in huis. Hij neemt vanavond daarom afscheid van het 4-3-3-systeem. Hoesen en Diaz spelen samen voorin, de net van een blessure teruggekeerde Stolte maakt zijn rentree op het middenveld. Ricksen is ook hersteld, waardoor Roel Janssen weer op de bank plaatsneemt.

Fortuna begint de wedstrijd aanzienlijk agressiever dan we de laatste weken gewend waren. De ploeg neemt het heft in handen op het middenveld en zoekt meteen de aanval. Al leidt die felle start niet direct tot kansen, het is wel een positief verschil in vergelijking met de meeste andere wedstrijden dit seizoen, waarin de ploeg het initatief in eerste instantie aan de tegenstander liet en zelf pas laat of helemaal niet aan voetballen toekwam. Na een minuut of tien zorgt Kevin Diaz voor het eerste doelgevaar. Hij schiet vanaf de zestien knap op doel, maar keeper Arends kan de bal wegtikken. Vijf minuten later is Diaz na een dieptepass van Shakison sneller bij de bal dan zijn tegenstander. Zijn afronding is vervolgens fraai. Waar iedereen, inclusief de keeper en verdediger van FC Oss, een schot verwacht, besluit Diaz eerst een kapbeweging te maken. Nadat hij zijn tegenstanders daarmee op het verkeerde been heeft gezet, schiet hij de bal kansloos voor Arends in de verre hoek binnen: 1-0.

De voorsprong is terecht, want Oss heeft tot nu toe niets ondernomen dat op aanvallen lijkt. Na de voorsprong sluipt er echter ook wat nonchalance in ons spel. De acties van Hoesen en Diaz verzanden te vaak in het niets, op het middenveld en achterin is de passing te vaak onnauwkeurig. Oss kan daardoor wat beter in de wedstrijd komen. Tien minuten voor rust breekt die nonchalance ons zwaar op. Na een verdedigende actie speelt Geenen Shakison met twee mensen in de rug aan. Shakison wilt het daarna mooi doen in plaats van de bal blind weg te trappen. Hij verliest de bal daardoor aan Van der Sloot. Die ziet Wintjens iets te ver voor zijn doel staan en schiet vervolgens vanaf een meter of zestien met een schitterende boogbal de gelijkmaker binnen: 1-1.

Na de gelijkmaker is Fortuna even helemaal van slag. FC Oss laat de bal rondgaan op het middenveld, maar verzuimt door te drukken. Daardoor bereiken we uiteindelijk zonder verdere schade de kleedkamer. Althans, wat de score betreft. Een paar minuten voor rust loopt Danny Wintjens wel de nodige schade op. Hij komt na een voorzet ver zijn doel uit en botst vervolgens in volle snelheid met zijn gezicht tegen het achterhoofd van Ricksen. De laatste krabbelt na een minuutje weer overeind, maar Danny blijft bewusteloos en bloedend op het veld liggen. Hij wordt door de mannen van de EHBO met een brancard het veld afgedragen. Sven van der Jeugt is zijn vervanger. De Belg maakt daarmee zijn officiële debuut voor Fortuna.

In de tweede helft gaat Fortuna weer wat voortvarender te werk. Ricksen schuift door naar het middenveld, waar hij de alomaanwezige spelmaker Van der Sloot hinderlijk voor de voeten gaat lopen. Daarmee is het grootste gevaar geneutraliseerd. Fortuna zoekt weer meer de aanval, maar ook nu verloopt het aanvalsspel niet vlekkeloos. Uitgespeelde kansen blijven daardoor uit. Maar we zetten wel druk op de tegenstander en dat moet vroeg of laat tot resultaat leiden. Het resultaat komt inderdaad en nog redelijk vroeg ook. Na een dieptepass wordt de bal even heen en weer gekopt tussen Diaz, Stolte en twee Ossenaren. Uiteindelijk eindigt de bal bij Hoesen. Die zet met een prachtig hakballetje door de lucht Scheelen vrij voor de doelman. Scheelen laat de bal één keer stuiten en rondt daarna met een boogballetje over Arends af: 2-1.

De hernieuwde voorsprong werkt in eerste instantie bevrijdend voor Fortuna. Doordat Oss iets meer naar voren gaat spelen, ligt er meer ruimte op de flanken. Daar maken we een paar keer goed gebruik van. Zo stormt Shakison na een goede combinatie met Stolte het strafschopgebied in. Daar geeft hij een goede pass op Hoesen. Die krijgt een levensgrote kans, maar schiet te gehaast. Op rechts laat ook onze andere back zich niet onbetuigd. Geenen mag ver oprukken. Zijn voorzet zwaait af en eindigt vlak onder de lat. De keeper kan de bal nog net wegtikken, Stolte mist de rebound net.

Tegelijkertijd blijft nonchalance ons echter parten spelen. Bijvoorbeeld wanneer Van der Jeugt bij het uitverdedigen de bal recht in de voeten van een tegenstander speelt. Gelukkig voor ons reageert die niet erg alert en kunnen de meubelen dus nog gered worden. Of wanneer Dreesen op de rand van het strafschopgebied over de bal maait. Het levert De Ruiter een vrije schietkans op, maar de bal eindigt in het zijnet. Voor Dreesen heeft de actie overigens vervelender gevolgen. Hij blesseert zijn hamstring en moet het veld verlaten. Roel Janssen is de laatste twintig minuten zijn vervanger. Hij speelt opnieuw onopvallend, maar degelijk.

Het spel begint intussen steeds steviger te worden. Alle middenvelders van FC Oss mogen zich verheugen in een kennismaking met Fernando Ricksen, die als gebruikelijk flink tekeer gaat. Uiteraard wil Angelo Simone die confrontatie graag aangaan. Bij een duel om een vrije bal gaan beiden er hard in. Het duel kent maar één winnaar: Ricksen gaat er met bal vandoor en laat Simone achter op het gras om zijn zonden te overdenken. Om het evenwicht in de duels enigszins te herstellen, besluit Dick Heesen om de Macedonische slagerszoon Antonio Stankov in het veld te brengen. De Roda-huurling laat de schermutselingen niet aan zich voorbijgaan. De scalp van Ricksen is voor hem geen realistische doelstelling, maar Ramon Voorn lijkt hem geen onaardige prooi. Bij een duel om een verloren bal kegelt Stankov Voorn resoluut omver: geel voor Stankov, exit Voorn.

Lars Gulpen is de laatste tien minuten de vervanger van Voorn. De jongeling doet het niet onaardig. In haar geheel loopt Fortuna in de slotfase echter op haar tandvlees. We krijgen nog een grote kans op de counter, maar een verdediger van Oss brengt met een sliding redding vlak voordat Hoesen op goal wil schieten. Maar verder ontbreekt de rust om de bal in de ploeg te houden. Teveel ballen worden blind naar voren getrapt, waar Diaz en Hoesen beiden op het einde van hun krachten zijn. Gelukkig kent Oss ook geen ander recept meer dan de lange bal, zodat onze verdediging niet al te sterk onder druk komt. Maar de bal kan natuurlijk altijd een keer verkeerd vallen. Gelukkig gebeurt dat vanavond niet. Na vier minuten blessuretijd fluit de scheidsrechter af, de 2-1 overwinning is een feit.

Fortuna heeft vanavond op karakter gewonnen. Het voetbal was niet altijd even goed, maar er was wel een duidelijke win om te willen. En na een zware week bleek de ploeg ondanks drie noodgedwongen wissels door blessures conditioneel sterk genoeg om in de slotfase overeind te blijven. Tevredenheid overheerst dus na een belangrijke overwinning die ons terugbrengt boven in de middenmoot. Nu is het zaak om ook buitenshuis met wat meer overtuiging voor de dag te treden.