Fortuna begint het nieuwe seizoen met een overwinning tegen het op papier sterkere FC Twente. Hoewel Sjors Ultee het moet doen met een incomplete en gehavende selectie, speelt Fortuna zeker niet slechter dan de Tukkers. Alleen voorin oogt het allemaal een beetje machteloos. Totdat de volstrekt onbekende Toshio Lake een kwartier na rust het veld betreedt. Amper een minuut later bereidt de invaller de gelijkmaker voor, nog eens twintig minuten later schiet hij ons ijskoud op voorsprong. In de bijna twintig minuten die dan nog resteren, weten we de druk van Twente zonder heel veel problemen te weerstaan. Ook dankzij de steun van het eindelijk weer aanwezige publiek krijgen spelers en technische staf daarmee na een verre van eenvoudige voorbereiding op het seizoen  loon naar werken.

14 augustus 2021

Grote onbekende Lake schiet Fortuna naar overwinning

Fortuna Sittard 2 FC Twente 1

Doelpuntenmakers: 36. Van Wolfswinkel 0-1, 61. Seuntjens 1-1, 81. Lake 2-1.
Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox (42. Duarte); Tekie, Musaba (60. Lake), Ferati; Hansson, Seuntjens, Baghdadi (90+3. Verlinden).
Toeschouwers: 6.300.
Scheidsrechter: Kamphuis.
Geel (Fortuna): Seuntjens, Duarte

In de aanloop naar het nieuwe seizoen heerst er rond Fortuna niet heel veel optimisme. Een heel pak huurlingen en spelers met aflopend contract is vertrokken, aan het begin van de oefenperiode vallen Ben Rienstra en Lisandro Semedo langdurig uit en vlak voor het competitiebegin verlaat Sebastian Polter de club. Bovendien blijkt de na een huurperiode teruggekeerde Bassala Sambou door onduidelijkheden in het Brexit-overgangsrecht niet speelgerechtigd. Hetzelfde geldt vooralsnog voor de uit Turkije weggeplukte onervaren jeugdinternational Yigit Emre Celtik. Van de overige versterkingen heeft alleen de pas donderdag gecontracteerde Deroy Duarte ervaring op eredivisieniveau.

Eindelijk weer gevulde tribunes

Zolang er geen blessures zijn, heeft trainer Sjors Ultee in de achterhoede weinig hoofdbrekens. Daar staat Yanick van Osch op doel met voor hem het vertrouwde kwartet Lazaros Rota, Martin Angha, Roel Janssen en George Cox. Op het middenveld neemt Arianit Ferati vanavond de plaats van Rienstra naast Tesfaldet Tekie in. Richie Musaba, vorig seizoen overgekomen van Jong Vitesse, maar meteen uitgeleend aan Dordrecht, vervangt de geschorste Zian Flemming als aanvallende middenvelder. Voorin begint Emil Hansson, de twaalfde man van afgelopen seizoen, als rechtsbuiten. Mats Seuntjens en Samy Baghdadi spelen als diepe spits en linksbuiten, maar kunnen ook van positie wisselen.

Het uitvak is goed gevuld

Voor eindelijk weer bezette tribunes begint Fortuna goed aan de wedstrijd. De bal gaat goed rond en de tegenstander wordt snel onder druk gezet. Het eerste kwartier hebben we daardoor een duidelijk overwicht. Enige probleem: dat overwicht leidt niet tot kansen. Veel verder dan een schot van Hansson recht op de doelman komen we niet. FC Twente meldt zich minder vaak op onze helft, maar is wel gevaarlijker. De eerste grote kans van de wedstrijd ontstaat na twintig minuten. Van Wolfswinkel probeert van dichtbij in te schieten, maar de bal gaat naast via Janssen. Uit de daarop volgende corner kopt Troupée de bal voorlangs.

Even later gaat Meenig er vandoor vanaf onze linkerflank. Hij komt een heel eind, maar Angha kan zijn schot blokkeren met een knappe tackle. Wij zijn intussen steeds minder in staat om onze aanvallers in stelling te brengen. Baghdadi en Musaba hebben moeite met het tempo, terwijl Hansson aanhaakt bij het vorige seizoen en een fletse indruk achterlaat. We zijn vanavond dus wel erg afhankelijk van Seuntjens. Veel verder dan een geblokkeerd schot van Tekie na bijna een half uur komen we dan ook niet.

Bagdhadi maakt kennis met de eredivisie

De wedstrijd verloopt na een half uur vrij rommelig, waarbij Twente de bovenliggende partij geworden is. Na een ruim half uur slaat even de vlam in de pan, wanneer Van Wolfswinkel het aan de stok krijgt met Ultee. Van Wolfswinkel heeft Angha met zijn hand geraakt, Ultee maakt daar een opmerking over en we zien een ouderwetse Rudelbildung. Kamphuis lost het op met geel voor Ultee, Jans, Van Wolfswinkel en Seuntjens.

Het is weer fijn langs de lijn…

Het incident zorgt niet voor een keerpunt in het wedstrijdverloop. Twente blijft sterker en komt tien minuten voor rust op voorsprong. Aan het doelpunt gaat een lange aanval vooraf, waarbij de bal van rechtsvoor via het middenveld op links terechtkomt. De voorzet van Smal wordt door Meenig verlengd. Bij de tweede paal kan Van Wolfswinkel van dichtbij binnenschieten: 37ste minuut, 0-1.

Na de tegengoal probeert Fortuna nog voor de rust het tij te keren. Tekie is daarbij de man die voor de openingen moet zorgen. Vijf minuten voor rust probeert hij Cox vrij te spelen op de links, maar de bal is net te hard. Cox gaat na de loopactie voor de tweede keer deze wedstrijd onderuit en moet gewisseld worden. Zonder back-up voor de linksbackpositie moet Ultee gaan improviseren. Ferati gaat linksback spelen en doet dat heel behoorlijk. Invaller Duarte gaat op het middenveld spelen.

De wedstrijd zit erop voor Cox

Vlak voor het einde van de eerste helft zet Tekie nog een aanval op. Hij ziet Musaba diepgaan en bereikt hem met een diepe bal. Musaba kopt breed in de loop van Baghdadi. Die schiet van een meter of tien op doel, maar keeper Unnerstall kan redden. Het is onze enige echte kans voor rust.

Ook Musaba maakt zijn debuut

In de pauze krijgt Jorrit Smeets na een half jaar alsnog het afscheid dat hem toekomt. Voor zijn vertrek naar Almere City in februari was hij samen met Semedo en de inmiddels ook afgezwaaide Clint Essers de enige speler die de promotie in 2018 had meegemaakt. In de seizoenen daarna was hij ook in de eredivisie een vaste waarde, totdat hij door een blessure op een zijspoor belandde. Smeets is één van de weinige spelers met een Roda-verleden die door de Fortuna-supporters in het hart gesloten is. En dat blijkt nog maar eens tijdens dit afscheid, waar het ‘Jorrit is een Fortunees’ voor de laatste keer van de tribunes klinkt.

Fortunees Jorrit Smeets neemt afscheid

Na rust probeert Fortuna Twente meer onder druk te zetten, maar dat lukt maar matig. Aan de andere kant blijft onze verdediging ook met meer ruimte in de rug goed overeind. Eigenlijk wordt Twente op de counter maar één keer echt gevaarlijk. Bij een sprintduel met Meenig krijgt Rota de bal niet goed onder controle. De bal komt terecht bij Van Wolfswinkel, die breed wil leggen op Meenig. Maar Janssen weet dat op het laatste moment met een tackle te voorkomen.

Tekie maakt zich waar als spelverdeler

Verdedigend staat het dus wel aardig, maar aanvallend kunnen we geen potten breken. Ook Ultee beseft dat er wat moet gebeuren. Hij haalt Musaba naar de kant en brengt de Toshio Lake in de ploeg. Lake is voor iedereen een grote onbekende. Hij komt uit de jeugd van Feyenoord, zou bij Jong Fortuna gaan voetballen, maar traint sinds een paar weken met het eerste elftal mee. Replicashirts met zijn naam zijn in de fanshop nog niet te koop. Hopelijk heeft de commerciële afdeling van de club daar meteen werk van gemaakt, want Lake laat bij zijn debuut een onvergetelijke indruk achter.

De stevig gebouwde aanvaller, die op links gaat spelen, ziet na een minuut een lukraak in de lucht getrapte bal richting de zijlijn vliegen. Daar moet hij ter hoogte van de middenlijn het duel aan met Troupée. Die verkijkt zich op de hoge bal. Lake weet de lastige bal onder controle te krijgen, schudt Troupée van zich af en kijkt dan wat hij verder kan doen. Hij zou kunnen beginnen aan een solo over links, want er ligt de nodige ruimte. In plaats daarvan besluit hij de bal meteen diep te geven op Seuntjens. Daarmee verrast hij twee verdedigers. De bal is precies op maat, Seuntjens houdt Pröpper van het lijf en wipt de bal over Unnerstall heen in het doel: 61ste minuut, 1-1.

Seuntjens schudt Pröpper af…

… en laat Unnerstall kansloos

Jans reageert op de gelijkmaker door met Vlap en Sadilek twee van de vele versterkingen in de ploeg te brengen. Maar veel effect sorteert die wissel niet. Het spel verwordt steeds meer tot een strijd op het middenveld en daar staan Tekie en Duarte hun mannetje. Fortuna slaagt er nog het beste in om tot kansen te komen. In de 79ste minuut kopt Seuntjens de bal na een voorzet van Hansson net over het doel.

Duarte verovert de bal…

Een paar minuten later eist Lake opnieuw alle aandacht op. Fortuna zet via Baghdadi een aanval op, maar de bal wordt afgeslagen. Duarte herovert de bal vervolgens op het middenveld en geeft een kort tikje op Tekie. Die ziet dat Lake op links helemaal vrij staat. Hij geeft de bal in de voeten van Lake, die schuin voor het doel staat. Lake controleert de bal met zijn rechtervoet en schiet vervolgens met links kansloos voor Unnerstall in de verre hoek: 81ste minuut, 2-1.

… die even later dankzij Lake in het doel ligt

Na die goal voelen we pas echt wat we afgelopen anderhalf jaar gemist hebben. Vanuit de armchair luisteren naar het gemopper van Gert-Jan Verbeek is leuk, maar deel zijn van een massale vreugde-explosie in een stadion na een onverwachte, winnende goal is toch net iets leuker. Football has come home, zullen we maar zeggen.

Lake viert zijn doelpunt

Of het inderdaad de winnende goal is, moeten we trouwens nog maar afwachten. Het doelpunt van Lake valt in de 81ste minuut, maar de VAR heeft bij de gelijkmaker vijf minuten nodig gehad om duidelijk te krijgen dat er geen enkele, maar dan ook geen enkele onregelmatigheid vooraf was gegaan aan het doelpunt. We spelen dus nog minstens een kwartier.

Ferati kan terugkijken op een goed debuut

Twente zet meteen aan voor een serieus slotoffensief, maar Fortuna heeft de zaak goed onder controle. Het duo Angha-Janssen staat achterin als een huis, de backs Rota en Ferati spelen ook degelijk. En de middenvelders en de aanvallers doen stuk voor stuk tot de laatste seconde hun verdedigende werk. In de laatste minuut van de officiële speeltijd krijgt Twente desondanks een grote kans. Een schot van de op rechts vrijstaande Ugalde gaat maar net voorlangs.

Even daarna beginnen we aan negen minuten extra speeltijd, waarin Thibaud Verlinden de moegestreden Baghdadi komt aflossen. Bij Twente lijkt het geloof in een goede afloop echter weggeëbd. De aanvallen worden steeds slordiger uitgevoerd. Fortuna blijft daarentegen rustig en speelt de extra tijd volwassen uit. Van Osch wordt dan ook niet meer serieus op de proef gesteld. Voor het eerst sinds 2 februari 2020 kunnen spelers en supporters na afloop samen een overwinning vieren.

Lake is de onverwachte held van de avond

Die overwinning is een flinke opsteker na een moeilijke voorbereiding. Een voorbereiding waarin de technische staf op het eerste gezicht goed werk heeft geleverd. Ook met drie nieuwkomers zonder ervaring op dit niveau speelde de ploeg vanavond als een collectief en met een duidelijk idee. Dat kan alleen wanneer iedere speler duidelijk weet wat zijn taak is en vervolgens ook bereid is die uit te voeren. En dat is voor een belangrijk deel het werk van de technische staf. Over twee weken vervolgen we de competitie met een thuiswedstrijd tegen RKC. Hopelijk kan de staf tegen die tijd beschikken over een completere selectie.