Fortuna heeft op de vroege zondagmiddag weinig moeite met het gepromoveerde FC Volendam. De ploeg van Julio Velázquez speelt de eerste helft agressief en in een behoorlijk tempo. Úmaro Embaló opent de score met een wonderschoon doelpunt, waarna Oğuzhan Özyakup nog voor rust de eindstand op 2-0 bepaalt. Al met al een gemakkelijke middag, waarbij Fortuna zichzelf hoogstens verwijten mag na rust niet meer doelpunten te hebben gemaakt.

2 oktober 2022

Probleemloos langs Volendam

Fortuna Sittard 2 FC Volendam 0

Doelpuntenmakers: 33. Embaló 1-0, 44. Özyakup 2-0.
Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro, Guth, Cox; Ferati (82. Bassett), Duarte (12. Erdoğan), Özyakup (82. Sourlis); Embaló (71. Vita), Yilmaz, Córdoba (71. Taşçı).
Toeschouwers: 10.078.
Scheidsrechter: Higler.
Geel (Fortuna): Ferati.
Rood (Fortuna): -.

Nadat thuis tegen Excelsior de eerste overwinning van het seizoen is behaald, heeft Fortuna twee weken de tijd om zich voor te bereiden op de volgende wedstrijd. De gelegenheid voor trainer Julio Velázquez om meer zijn stempel te drukken op de speelwijze van de ploeg. We zijn benieuwd wat we daar vanmiddag tegen FC Volendam van gaan zien.

Vrijdagavond om 20.00 uur kwam er nooit iemand mee…

De trainer heeft zijn elftal vandaag op drie plaatsen gewijzigd. Dat Úmaro Embaló vandaag als rechtsbuiten in plaats van Tijjani Noslin in de basis start, is na zijn voortreffelijke invalbeurt twee weken niet verrassend. De basisplaats van Oğuzhan Özyakup als aanvallende middenvelder is misschien iets verrassender, want de Zaandammer zou nog niet helemaal wedstrijdfit zijn. Maar tijdens de vorige wedstrijden was Özyakup als invaller al een duidelijke versterking, geen wonder dus dat Velázquez voor hem kiest als vervanger van de geschorste Mats Seuntjens.

De basisplaats van Ximo Navarro mag wel een verrassing genoemd hadden. Met de afwezigheid wegens een blessure van Dimitris Siovas was rekening gehouden, maar in eerste instantie leek Roel Janssen zijn logische vervanger. Ziekte van Janssen zorgt ervoor dat de Spanjaard in aanloop naar de wedstrijd in beeld komt en uiteindelijk vandaag zijn debuut mag maken voor Fortuna.

Op een slippertje na een goed debuut voor Navarro

Voor goed gevulde tribunes gaat Fortuna vanaf de aftrap op zoek naar het vijandelijk doel. Na een paar minuten slingert George Cox vanaf links een voorzet het penaltygebied in, maar de bal kan worden afgewerkt. Even daarna moet Cox aan de andere kant aan het werk, wanneer zijn tegenstander Ould-Chikh een goede actie in huis heeft. Het schot van de Volendammer wordt echter geblokkeerd.

Daarna neemt Fortuna het heft in handen. Na vijf minuten legt Özyakup een vrije trap in de loop van Burak Yilmaz. Die neemt alle risico en volleert de bal hoog over. Daarna proberen we Yilmaz nog een paar keer in stelling te brengen, maar dat lukt net niet.

Duarte moet al vroeg naar de kant

Na tien minuten blijft Deroy Duarte na een sliding op het veld liggen. Het wordt al snel duidelijk dat de middenvelder niet verder kan. Met Doğan Erdoğan als zijn vervanger blijft Fortuna op zoek gaan naar de openingstreffer. We zetten veel druk en spelen in een behoorlijk tempo, maar tot grote kansen komen we de eerste twintig minuten nog niet.

Maar die kunnen niet uitblijven, want Volendam is achterin in de opbouw erg onzeker. Yilmaz profiteert bijna van een verkeerde terugspeelbal, maar keeper Filip Stanković is alert en weet de bal wel te stoten voor de voeten van onze goalgetter.

Iets later zet Yilmaz samen met Cox een aanval op, die eindigt in een schot van Cox net over het doel. En weer even later brengt Erdoğan na een goede onderschepping meteen Embaló in stelling. Die probeert Stanković te passeren met een schot in de verre hoek, maar de keeper brengt redding. Even later heeft Embaló weer een goede actie in huis. Wanneer hij wilt schieten, wordt hij heel licht vastgehouden. Embaló hoopt op een strafschop, maar daarvoor gebeurt er te weinig.

Embaló is weer op dreef…

Na een dik half uur krijgen we links op het middenveld een vrije trap. Cox draait de bal in. De wordt weggekopt door een Volendammer en belandt in de voeten van Embaló. Die staat op een meter of vijfentwintig van het doel. De jonge Portugees legt de bal voor zijn linkervoet en schiet hem vervolgens met een mooie draai onhoudbaar in de linkerbovenhoek: 33ste minuut, 1-0.

… en bekroont zijn optreden met een schitterende goal

Daarmee hebben we de voorsprong waarnaar we op zoek waren. Maar die zijn we vervolgens bijna heel snel kwijt, wanneer Oristanio na een combinatie met Mühren een vrije schietkans krijgt. Ivor Pandur komt goed uit en voorkomt de gelijkmaker.

Nog een paar minuten later blijft George Cox geblesseerd op de grond liggen. Dat gebeurt iedere wedstrijd wel een keer, dus we maken ons niet direct veel zorgen. En inderdaad, Cox krabbelt met hulp van de verzorger weer overeind. Het hele tafereel eindigt echter met een bezoekje van scheidsrechter Higler aan het beeldscherm langs de kant. Vaak weten we dan al hoe laat het is en inderdaad: de zo te zien eerder onhandige, dan opzettelijke overtreding van Volendam-speler Ould-Chikh wordt bestraft met een rode kaart.

Weer geen goal voor Yilmaz

Fortuna gebruikt het restant van de eerste helft om de voorsprong te vergroten. Yilmaz kopt een voorzet van Embaló via een verdediger bijna binnen, een verdediger helpt een afgedwaalde bal van Yilmaz bijna in eigen doel. Vlak voor rust laat Ivo Pinto met een schijnbeweging twee verdedigers achter zich. Hij haalt de achterlijn en legt de bal bij de eerste paal. Daar komt Özyakup inlopen om de bal in één keer richting het doel te verlengen. De keeper kan niks meer doen, 44ste minuut, 2-0.

Özyakup rondt een voorzet van Pinto prima af

Dat is de ook de ruststand. In de tweede helft drukt Fortuna het gaspedaal minder diep in, maar we krijgen desondanks behoorlijk wat kansen. Al na één minuut raakt Embaló de keeper na een voorzet van Córdoba, waarna Yilmaz de rebound mist. Vijf minuten later verschijnt Yilmaz na een goede steekpass vrij voor doel. Hij omspeelt de keeper, maar schiet daarna op de paal. Na een uur spelen schiet Yilmaz in het zijnet. En halverwege de tweede helft schiet Córdoba hard op de lat, nadat hij door Arianit Ferati de diepte in is gestuurd.

Ferati is in zijn element als verdedigende middenvelder

Die missers doen er niet veel toe, omdat FC Volendam een grote kans op de Anschlußtor laat liggen. Vanaf het middenveld wordt een bal op goed geluk in een boog naar voren geschoten. Navarro schat de situatie niet helemaal goed in en laat zich vervolgens van de bal zetten door Mühren. Die heeft vrije doorgang naar het doel. Pandur komt opnieuw snel uit en Mühren produceert niets beters dan een rollertje tegen de benen van Pandur.

Pinto speelt een prima wedstrijd

In de laatste twintig minuten wisselt Velázquez vier keer. Tunahan Taşçı, Rémy Vita, Cole Bassett en Vasilios Sourlis komen voor Embaló, Córdoba, Özyakup en Ferati. Van die invallers doet vooral debutant Taşçı zich gelden. De rechtsbuiten heeft een paar aardige acties in huis. Na één daarvan komt Vita net te laat om de voorzet in doel te glijden.

Na een andere wordt hij op de rand van het penaltygebied door zijn tegenstander onderuit gehaald. De scheidsrechter fluit voor een strafschop, een buitenkansje voor Yilmaz om een frustrerende middag toch nog goed te maken. Maar het feest gaat na ingrijpen van de VAR niet door. Verder gebeurt er het laatste kwartier niet veel meer.

Feestje na afloop

Het blijft dus 2-0. Een verdiende en eenvoudige overwinning, waarbij we de eerste helft ook konden zien hoe Velázquez in dit soort wedstrijden wil spelen: met veel druk op de tegenstander, in een hoger tempo en de met de linies dichter bij elkaar. We zijn benieuwd of de stijgende lijn de komende weken – tegen ongetwijfeld sterkere tegenstand dan de afgelopen twee wedstrijden – zal worden doorgezet.