Na een tamme eerste helft ontploft de eerste zaterdagmiddagwedstrijd van Fortuna na de rust. Vlak na de hervatting komen we dankzij een terechte, maar gelukkige penalty op voorsprong. Daarna speelt Fortuna een kwartier lang heel behoorlijk en zet het Volendam onder druk. Maar daarna verliezen we de grip op de wedstrijd. Volendam wordt sterker, ons middenveld komt fysiek tekort en achterin geven we de doelpunten en kansen ongewoon gemakkelijk weg. Het eindresultaat is een 2-3 nederlaag plus twee rode kaarten.

17 augustus 2013

Fortuna geeft wedstrijd te gemakkelijk uit handen

Fortuna Sittard 2 FC Volendam 3

Doelpuntenmakers: 9. Nepomuceno 1-0, 20. Laghmouchi 1-1, 49. Janssen 2-1, 67. Mühren 2-2, 79. Mühren 2-3.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, Voorn, Janssen, Kis; Briels (87. Zejnilovic), Zennaro, Gulpen (74. De Boer), Nepomuceno; Khalouta, N’Koyi (25. Amoah).
Toeschouwers: 2.375
Scheidsrechter: Van de Kerkhof.
Geel: Briels, .
Rood: De Boer, Kis (2x geel)

In Engeland en Duitsland is de zaterdagmiddag van oudsher de tijd waarop gevoetbald wordt. Voor de Nederlandse voetballiefhebber was het op zaterdagmiddag tot nu toe echter altijd behelpen. De echte voetbaljunks moesten hun honger vroeger altijd stillen met een potje jeugd- of damesvoetbal. De nog pathetischer gevallen probeerden in vuur en vlam te raken van onbenullige partijen in Spakenburg, Katwijk, Harkema-op-Einde of andere oorden in godvergeten streken die de gemiddelde Limburger even onbekend zijn als Transdnistrië, de Boekovina of Saksisch Zwitserland. Maar gelukkig heeft Fox ook ons het licht gebracht. De clubs uit de HCE voelen zich nog te groot om op zaterdagmiddag te voetballen, maar de clubs uit de Jupiler League zien er geen been in om voor een paar grijpstuivers extra voortaan ook om half vijf op de zaterdagmiddag af te trappen. Alles om de televisiekijker te gerieven. Al vraag je je af wat een televisiekijker nu precies beweegt wanneer hij eens goed gaat zitten voo twee keer drie kwartier Fortuna Sittard – FC Volendam.

Het meer dan uitstekende weer compenseert overigens het ongebruikelijke aanvangstijdstip overigens volledig. We kunnen ons behaaglijk onder aan de tribune in de volop schijnende zon nestelen. Die positie heeft voor enkele aanhangers het bijkomende voordeel dat spelers en grensrechter zich regelmatig binnen gehoorsafstand begeven, zodat eventuele scheldpartijen hun doel niet per se hoeven te missen. Verder is het in de Trendwork Arena niet bijzonder druk: de opkomst is vergelijkbaar met die van een paar weken geleden en toen hield het ook al niet over. Respect overigens voor het aantal meegereisde supporters uit Volendam. In ogenschouw nemende dat twintig procent van het dorp vandaag moet optreden, nog eens twintig procent toeschouwer is bij die optredens, weer twintig procent op het nageslacht moet passen en vandaag bovendien behalve een reünie van de familie Keizer en een bedrijfsuitje van Klaas Puul Garnalen ook nog eens de ledenvergadering van de Vereniging van Exen van Jan Smit plaatvindt, is het totaal van om en nabij veertig meegereisde supporters helemaal geen slechte score.

Door naar de opstellingen. Trainer Wil Boessen had al de nodige zorgen door blessures en heeft er in het uitduel tegen Den Bosch een zorg bijgekregen. Timothy Dreesen moet vandaag net als Jeffrey Vlug, Fatih Turan en Niels Vets langs de kant blijven. Captain Yoann de Boer zit wel weer bij de selectie, maar kan niet vanaf het begin spelen. Net als in Den Bosch lost Boessen het personele probleem in de defensie op door Ramon Voorn een linie terug te laten zakken en Lars Gulpen op diens plek op het middenveld te laten spelen. Het is de eerste keer onder Boessen dat Gulpen in de basis mag starten. Zien we hier de hand van de op het oude nest teruggekeerde technisch adviseur Willy Dullens, die Gulpen nog maar een paar jaar geleden het grootste talent van Limburg noemde? Verder starten bij Fortuna dezelfde spelers als in Den Bosch. Bij tegenstander Volendam zien we geen bekende namen in het veld. Langs het veld verwelkomen we echter meer dan hartelijk King Hans, die in het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard vaak genoeg heeft bewezen te weten hoe het spelletje gespeeld moet worden. Alleen jammer voor ons dat hij daarmee pas na zijn vertrek bij Fortuna begonnen is.

Vandaag wordt King Hans echter al snel op zijn nummer gezet. Volendam is de eerste minuten veel op onze helft en zelfs in ons strafschopgebied te vinden, maar moet zelf na negen minuten de eerste treffer incasseren. Aziz Khalouta krijgt na een afgeslagen Volendamse aanval de bal iets over de middenlijn aangespeeld. Hij ziet op links Gevaro Nepomuceno de diepte in gaan en geeft een perfecte dieptepass over een meter of dertig. Nepomuceno neemt goed, trekt naar binnen toe, passeert zijn tegenstander en schiet onhoudbaar voor de keeper in de verre hoek: 1-0.

Na die voorsprong hebben we even de overhand, maar al snel neemt Volendam het initiatief weer over. Door het ontbreken van Dreesen, De Boer en Vets zijn we in de lucht kwetsbaar. Enkele Volendamse corners zorgen dan ook voor paniek in onze achterhoede. De gelijkmaker lijkt een kwestie van tijd en valt dan ook in de 21ste minuut. Na een afgeslagen bal bouwt Volendam over rechts een nieuwe aanval op. Dat leidt tot een voorzet die Laghmouchi ongehinderd over de iets te ver voor zijn doel staande Ferhat Kaya heen in de goal kopt: 1-1. Even lijkt het erop dat Volendam na de gelijkmaker door gaat drukken, maar het laatste kwartier van de eerste helft is de wedstrijd in evenwicht. Fortuna krijgt een behoorlijke kans, wanneer Jordie Briels een spaarzame goede actie afsluit met een breedtepass naar Khalouta. Die komt daarna met een bal die over de doelman heen bijna in de goal zeilt. Wellicht was een voorzet op Patrick Amoah (die na 25 minuten de ook al geblesseerde Patrick NKoyi is komen vervangen) een betere keuze geweest. Aan de andere kant is Volendam ook een paar keer dreigend, zonder echter tot echt grote kansen te komen.

In de tweede helft gaat Fortuna zoals zo vaak furieus van start. Volendam wordt direct onder druk gezet en dat zorgt meteen voor paniek bij de wijdbroeken. Na een paar minuten spelen wordt Lars Gulpen een paar meter voor het strafschopgebied gehaakt. Roel Janssen en Aziz Khalouta melden zich voor de vrije trap. Janssen neemt de bal, die de hand raakt van een Volendamse verdediger. Scheidsrechter Van de Kerkhof ziet er opzet in en geeft een strafschop. Janssen meldt zich ook voor deze klus en schiet koel binnen: 2-1.

Hierna bleeft Fortuna haar sterkste fase van de wedstrijd. De bal gaat goed rond en de tegenstander wordt op eigen helft teruggedrongen. We doen met dat overwicht echter te weinig om aanspraak te maken op nog een treffer. Door het wegvallen van NKoyi ontbreekt het ons aan een echte spits, want zowel Amoah als Khalouta lijken liever vanaf de flank of in de rug van een spits te willen spelen. En bovendien raakt bij een paar spelers zo langzaam aan het bobijntje leeg. Nepomuceno was in de eerste helft aardig op dreef, maar komt er na rust nauwelijks meer aan te pas. Maar vooral Gulpen en Briels hebben op het middenveld moeite alles te belopen en missen de kracht in duels. Daardoor komt er wel heel veel neer op de weliswaar ijverige en slim spelende Franco Zennaro.

Resultaat is dat we de greep op de wedstrijd kwijtraken. En normaal zijn we in dergelijke situaties nog wel eens in staat achterin alles dicht te gooien, maar dat loopt vanavond ook anders. Op driekwart wedstrijd neemt Volendam een corner die ver achter de tweede paal landt. De bal wordt teruggelegd en vervolgens door Mühren ongehinderd binnengekopt. Hier zien noch onze verdedigers noch Kaya er erg overtuigend uit. Na de gelijkmaker blijft Volendam het betere van het spel hebben. Zo moet Kaya redding brengen wanneer een Volendamse aanvaller langs Hendrickx glipt en voor het doel verschijnt. Het is dus niet onbegrijpelijk dat Boessen een kwartier voor tijd De Boer brengt voor Gulpen. De Boer moet voor de nodige rust en stabiliteit zorgen.

Onze captain gaat echter niet op het middenveld spelen, maar achterin. Voorn schuift door naar het middenveld om daar wat meer druk te zetten. En die zet pakt totaal verkeerd uit. Voorn gaat iets al te enthousiast te werk en wordt in de buurt van de rechtercornervlag van Volendam uitgespeeld. Daarna gaat het snel. Briels verzuimt op het middenveld de tackle in te zetten, bij de daarop volgende dieptepass laat De Boer zijn tegenstander uit zijn rug weglopen. Tot opluchting van iedereen schiet die de bal voor open doel echter over.

Maar die opluchting maakt een seconde later al plaats voor ontzetting. De scheidsrechter fluit voor strafschop en geeft bovendien een rode kaart aan De Boer, wiens rentree daarmee welgeteld vijf minuten heeft geduurd. Waarschijnlijk heeft De Boer zijn tegenstander licht vastgepakt of aan zijn shirtje getrokken. Mühren schiet de penalty binnen en zet Volendam op voorsprong: 2-3.

Voor Fortuna gaat het daarna van kwaad tot erger. De scheidsrechter fluit nu wel heel vaak tegen ons en een zekere frustratie maakt zich meester van supporters en spelers. Nog geen vijf minuten na De Boer moet ook Marcel Kis de aftocht blazen. Hij ontvangt in korte tijd twee keer geel, eerst voor protesteren en een paar minuten later voor iets wat op obstructie leek, en wordt met rood wel erg zwaar gestraft. Na de tweede rode kaart herpakt Fortuna zich weer een beetje. Het geeft niet al teveel ruimte meer weg. Bovendien begint Volendam op twee gedachtes te hinken: de voorsprong uitbouwen of juist verdedigen.

In de laatste minuten kan Fortuna (met Zlatko Zejnilovic voor Briels) daardoor nog een wanhoopsoffensief beginnen. Dat leidt zowaar nog tot een paar momenten van opwinding in het Volendamse strafschopgebied. Amoah lijkt nog een grote kans te krijgen, maar wordt teruggefloten voor buitenspel. In de vierde minuut van de blessuretijd gaat ook Kaya nog mee naar voren. Maar het is tevergeefs. Het blijft 2-3 en dat is gezien het wedstrijdbeeld niet onverdiend te noemen. Fortuna kwam vandaag kracht tekort op het middenveld en miste in de verdediging de degelijkheid die we de laatste tijd als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen. Kortom, de huidige rits aan blessures kan niet ongestraft voorbijgaan aan Fortuna met haar smalle selectie. Laten we hopen dat de ziekenboeg de komende weken snel leegloopt, want anders lopen we het risico achter de feiten aan te moeten gaan lopen.