Hoewel Fortuna zeker niet zijn beste wedstrijd van het seizoen speelt, staat er op het einde een verdiende 2-1 overwinning op het scorebord. Lange tijd ziet het daar echter niet naar uit. Tegenstander Go Ahead verdedigt zijn voorsprong met man en macht en Fortuna mist een reeks grote kansen, waaronder een penalty. Maar tien minuten tijd staat Wessel Dammers op. Met twee kopballen, de ene snoeihard, de andere loepzuiver, sleept hij de overwinning toch nog uit het vuur.

24 november 2017

Kopballen Dammers bezorgen Fortuna in slotfase de overwinning

Fortuna Sittard 2 Go Ahead Eagles 1

Doelpuntenmakers: 22. Hendriks 0-1, 81. Dammers 1-1, 85. Dammers 2-1.
Opstelling: Özer (73. Santos); Essers, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki, Dianessy (65. Vidigal), Smeets; Semedo, Stokkers, Askovski (65. Braun).
Toeschouwers: 3.186.
Scheidsrechter: Higler.
Geel (Fortuna): Semedo.

Voor de tweede keer in een maand tijd mag Fortuna het in eigen huis opnemen tegen Go Ahead Eagles. De eerste wedstrijd, voor de KNVB Beker, eindigde in een eenvoudige 3-0 overwinning. En we mogen er vanuit gaan dat het team van Sunday Oliseh ook vanavond niet met minder dan een overwinning genoeg wil nemen. Na de nederlaag vorige week tegen Cambuur en met twee uitwedstrijden achter elkaar voor de boeg zijn drie punten hard nodig om ons bovenin te handhaven.

Aykut Özer grijpt zijn kans

Oliseh heeft na de verliespartij in Leeuwarden besloten zijn elftal te wijzigen. Dat zijn meteen twee opvallende wijzigingen, want zowel doelman Miguel Santos als rechtsback Christopher Braun leken tot nu toe redelijk zeker van hun plaats in de basis. Het soms weifelende optreden van de eerste en het vaak slordige spel van de tweede zijn voor Oliseh nu echter genoeg reden om beide basisklanten naar de bank te verwijzen. Voor Santos speelt Aykut Özer, voor Braun Clint Essers. Verder geen wijzigingen, hetgeen inhoudt dat Stefan Askovski opnieuw de voorkeur krijgt boven André Vidigal.

Net als een maand geleden is de openingsfase van de wedstrijd niet bepaald opwindend te noemen. Het tempo ligt laag, de bal wordt vaak breed gespeeld, aanvallen leiden steevast tot balverlies. Go Ahead heeft lering getrokken uit de nederlaag voor de beker en laat het spel vanavond meer aan Fortuna. En Fortuna heeft zichtbaar moeite om het spel te maken. De eerste twintig minuten van de wedstrijd gebeurt er dan ook niets dat het beschrijven waard is. Dat verandert in de 22ste minuut. Go Ahead heeft balbezit op het middenveld. De bal komt ter hoogte van de middenlijn bij de rechtsback. Jorrit Smeets wil het duel aangaan, maar komt alleen maar in aanraking met het doorzwaaiende been, waarmee de Eagle een fractie van een seconde daarvoor een dieptepass heeft gegeven. Die diepe bal komt achter onze verdediging terecht. Sam Hendriks heeft zich met een slimme loopactie ontdaan van Perr Schuurs en Wessel Dammers, sprint naar ons doel en schiet de bal onhoudbaar voor Özer in: 22ste minuut, 0-1.

Op zoek naar de gelijkmaker

Na die tegentreffer komt er iets meer venijn in het spel van Fortuna. Een paar minuten later noteren we eindelijk de eerste serieuze doelpoging, wanneer Marco Ospitalieri een afgeslagen bal van de rand van de zestien op de pantoffel neemt. Zijn schot gaat een halve meter naast het doel. We krijgen nu ook de eerste corners van de wedstrijd. Na een half uur kan Go Ahead de bal na zo’n hoekschop niet goed wegwerken. Hij belandt op de rechterflank bij Finn Stokkers. Die geeft een goede voorzet, die door Dammers echter niet binnen kan worden gekopt. Het spel van Fortuna is nog steeds niet geweldig, maar de druk op Go Ahead neemt wel toe. We zien bijvoorbeeld nog doelpogingen van Smeets en van Lisandro Semedo.

In de 38ste minuut verovert Schuurs de bal op eigen helft. Hij begint aan een indrukwekkende rush over het middenveld, die pas eindigt in het penaltygebied van de tegenstander. Daar legt hij de bal af op Semedo. Die had de bal vervolgens moeten terugleggen op de inlopende Schuurs, maar besluit zelf op doel te schieten. Het schot is weliswaar hard, maar vanuit een te moelijke hoek. Keeper Stevens kan daardoor ten koste van een corner redding brengen. Die corner lijkt niets op te leveren, totdat de bal via een omweg bij Stokkers terechtkomt. Stokkers speelt La’Vere Lawrence Corbin-Ong uit op de achterlijn en geeft daarna een lage voorzet. De bal wordt van richting veranderd en komt voor de voeten van Djibril Dianessy. Die raakt de bal niet goed, waardoor een verdediger hem kan blokken. Uit de rebound heeft Dries Saddiki vervolgens een open schietkans, maar nu wordt de bal van de lijn gehaald. En in derde instantie gaat een poging van Smeets voorlangs.

Het schot van Dries Saddiki gaat er niet in

De laatste minuten van de eerste helft zijn vervolgens voor Go Ahead, dat op de counter twee keer gevaarlijk wordt. De eerste keer laat Essers zijn tegenstander teveel ruimte om te schieten. Diens schot in de korte hoek wordt door Özer echter eenvoudig gestopt. En de tweede keer komt Özer alert uit, wanneer onze verdediging met een diepe bal te kijk is gezet en er een serieuze doelkans lijkt te ontstaan.

Na rust komt Fortuna moeizaam op gang. Sterker nog, de eerste tien minuten heeft Go Ahead het betere van het niet erg hoogstaande spel. Langzamerhand neemt Fortuna echter het heft in handen. Na ruim tien minuten krijgt Dianessy na goed opkomen van Dammers een kans. Zijn schot mist echter kracht. Een paar minuten later lijkt een solo van Dianessy op niets uit te lopen. Scheidsrechter Higler fluit echter voor een duwfout tegen Askovski. De bal ligt op een meter of twintig aan de linkerkant voor de goal. Ideaal voor Schuurs dus, die de bal inderdaad met veel gevoel over de muur in de linkerbenedenhoek mikt. De keeper kan de bal wegwerken, maar de aanval is nog niet afgelopen. De bal wordt vanaf de zijlijn voorgzet, Dianessy hoeft hem maar vanaf de doellijn in een leeg doel te koppen, maar kopt over.

Een paar minuten later gaat Semedo met veel misbaar tegen de grond. Higler heeft een fopduik gezien en beloont de Portugees met geel. De fopduik wijst erop dat de jacht op de gelijkmaker wanhopige trekjes begint te krijgen. Oliseh besluit dan ook terecht om te wisselen. Askovski en Dianessy, beiden matig op dreef, worden naar de kant gehaald, Braun en Vidigal zijn hun vervangers. Braun gaat op rechts spelen, Semedo achter de spits en Vidigal op links. De laatste heeft een erg sterke invalbeurt en is af en toe ongrijpbaar voor zijn tegenstanders. Zo ook in de 69ste minuut. Hij neemt de bal aan op twintig meter van de goal, draait weg van zijn tegenstander, gaat het strafschopgebied in en struikelt daar over het been van een nogal lomp inkomende verdediger: penalty!

Stevens stopt Smeets’ strafschop

Leuk, maar wie moet die gaan nemen? Bij gebrek aan een autoriteit in het nemen van strafschoppen melden zich verschillende kandidaten. Na wat gepalaver meldt Jorrit Smeets zich om de klus te klaren. Die is kennelijk wat nerveuzer dan hij wil doen vermoeden, want hij produceert een zwak en onzuiver schot, dat door de keeper eenvoudig in de handen geklemd kan worden. Het lijkt dus zo’n avond te worden, die ondanks genoeg kansen uitloopt op een nederlaag. Een paar minuten later moeten we ook nog afscheid nemen van doelman Özer, die zijn knie lijkt te verdraaien wanneer hij de bal wil trappen. Zo mag na Braun ook Santos alsnog zijn opwachting maken.

Pech voor Özer

Na de gemiste penalty krijgt Go Ahead weer wat meer grip op de wedstrijd. Het duurt tot tien minuten voor tijd voordat Fortuna weer eens gevaarlijk wordt. Braun breekt door op de rechterflank en speelt de bal naar het midden. Daar legt Vidigal de bal mooi dood en geeft hem mee in de loop van Semedo. Die schiet in, maar stuit op de goed uitgekomen Stevens. De rebound belandt bij Braun. Die haalt de achterlijn en geeft een voorzet op Vidigal, maar ook diens kopbal wordt gekeerd door de keeper. Het resultaat is een corner. Smeets meldt zich om die van rechts te nemen. Hij legt de bal op een meter of tien van het doel bij de tweede paal. Daar komt Dammers aandenderen. Hij springt omhoog, raalt de bal vol en kopt keihard in de verre hoek binnen: 81ste minuut, 1-1.

Doelpunt nummer één voor Dammers

Zowel publiek als spelers voelen dat er meer in zit. Go Ahead had zich helemaal ingesteld op het verdedigen van de voorsprong en heeft moeite om nog weerwerk te bieden. Vier minuten later krijgen we opnieuw een hoekschop. De bal wordt uitverdedigd, maar halverwege de helft van Go Ahead aan de linkerkant opgevangen. Ospitalieri geeft een voorzet, die zo’n beetje bij de penaltystip terechtkomt. Daar gaat opnieuw Dammers het duel aan. Deze keer helpt brute kracht niet, maar is een geplaatste bal gevraagd. Maar ook die kunst verstaat hij: hij wint het duel van zijn tegenstander en verlengt de bal met zijn achterhoofd naar de rechterhoek. De keeper is kansloos, 85ste minuut, 2-1.

En doelpunt nummer twee

Zoals zo vaak dit seizoen weet Fortuna in kort tijdsbestek meerdere malen te scoren. En die 2-1 lijkt meteen de beslissing, want het ontbreekt Go Ahead aan energie en veerkracht om nog een serieus offensief op te zetten. De Deventaren hanteren de lange bal en kunnen ons daarmee niet serieus in de problemen brengen. Aan de andere kant worden we zelf ook niet meer gevaarlijk. Vermeldenswaard is wel nog een actie van Vidigal, die bij de zijlijn een dwarrelbal van Schuurs fraai binnenhoudt en in één tijd met een sublieme schijnbeweging zijn tegenstander passeert. Dat de bal iets later alsnog over de zijlijn gaat, doet aan de klasse van de actie niets af.

Weer een feestje na afloop

In vier minuten blessuretijd koppen Schuurs en Dammers nog een paar ballen weg en heeft Saddiki nog een paar nuttige intercepties. En helemaal op het einde krijgt Go Ahead nog een corner. Maar ook die brengt ons niet meer in de problemen. Het blijft dus 2-1, een terechte overwinning en een beloning voor het doorzettingsvermogen van de ploeg, die ook na een reeks gemiste kansen bleef geloven in een goede afloop.