We hebben lang geduld moeten hebben, maar het voormalige Offermans Joosten Groep Stadion (v/h de Trendwork Arena (v/h het Wagner & Partner Stadion)) begint zich eindelijk tot een onneembare vesting te ontwikkelen. Onder de bezielende leiding van trainer Peter van Vossen, wiens passie per wedstrijd meer en meer overslaat op de tribunes, weet Fortuna deze keer Jong FC Twente te bedwingen. Daarmee staat de teller imiddels op drie ongeslagen wedstrijden op rij in eigen huis. Wat een weelde!

11 april 2015

Opnieuw een punt voor Van Vossen en co

Fortuna Sittard 2 Jong FC Twente 2

Doelpuntenmakers: 8. Oosterwijk 0-1, 43. Ter Borgh 1-1, 52. Overhof 2-1, 58. Oosterwijk 2-2.
Opstelling: Kaya; Dengering, De Wit, Linssen (78. Gulpen), Schroyen (85. Baur); Ter Borgh (65. Marveggio), Overhof; Turan, Mert, Kis; Conneh.
Toeschouwers: 1.452.
Scheidsrechter: Oostrom.
Geel (Fortuna): Linssen, Dengering.

Vijf dagen na de enerverende wedstrijd tegen FC Den Bosch staat alweer de volgende knaller op het programma. Deze keer komt Jong FC Twente op bezoek. De jeugdige Tukkers zijn begonnen aan hun afscheidstournee, want financiële problemen nopen de would-be topclub hun tweede elftal volgend seizoen uit de Jupiler League terug te trekken. Een groot gemis is dat overigens niet. Jong FC Twente moet het qua uitstraling wat mij betreft nog altijd ver afleggen bij pakweg Haarlem, Veendam, Wageningen, SVV of SC Amersfoort. Ik ben trouwens niet de enige die niet erg warmloopt voor de wedstrijd van vanavond. Volgens officiële opgave zitten vanavond de gebruikelijke 1400-en-nog-wat toeschouwers op de tribune, maar daar mogen we er gerust vijf- of zeshonderd van aftrekken. De ambiance in het stadion begint langzamerhand wel erg triest te worden.

En dat terwijl Fortuna de laatste weken juist steeds beter en aantrekkelijker begint te voetballen. We citeren de officiële site van de club: “De laatste weken heeft Fortuna Sittard laten zien dat het goed kan voetballen. Tegen VVV-Venlo en FC Emmen ging het net mis. Afgelopen maandag had Fortuna Sittard in eigen huis FC Den Bosch in de eerste helft op de pijnbank liggen, maar verzuimde het de opgelegde kansen te benutten.” Wat dat betekent voor vanavond? “Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een heerlijke pot voetbal en een overwinning voor de mannen van Peter van Vossen.” Zo is het maar net! Al moeten we het wel stellen zonder Roel Janssen (geschorst na zijn tiende gele kaart) en Jordie Briels (geblesseerd). Maar met Sjoerd Linssen en Jordy ter Borgh staan er twee volwaardige vervangers klaar.

De wedstrijd kent een alleszins levendige opening. Al na een minuut schiet Seku Conneh op goal, overigens zonder veel gevaar te stichten. Aan de andere kant is Jong FC Twente een paar minuten later een stuk gevaarlijker. Ferhat Kaya moet met een zweefduik redding brengen op een fraai in de bovenhoek geplaatst schot. En weer even later krijgt Conneh zijn tweede kans. Hij verschijnt na een slim steekpassje van Fatih Turan vrij voor de goal, maar schiet recht op de doelman. Ook kans nummer drie is niet aan Conneh besteed. Deze keer schiet hij na balverlies van een Jong FC Twente-verdediger te gehaast ver naast de goal.

Even later is het aan onze kant wel raak. Linksbuiten Schütte mag ongehinderd richting strafschopgebied lopen, waar hij niet daar al te kordaat wordt opgevangen door Dennis Dengering. Schütte heeft ruimte voor een schot, dat recht op Kaya afgaat. Kaya laat de bal van zich afspringen. Oosterwijk staat klaar om de rebound in te tikken: 8ste minuut, 0-1. Het is een zeldzame fout van Kaya, die zeker in dit soort situaties meestal de betrouwbaarrheid zelve is.

Na die openingstreffer blijft het spel op een neer golven, maar hele grote kansen ontstaan er niet meer. Bij Fortuna valt eigenlijk vooral de volstrekt chaotische veldbezetting op. Fatih Turan en Kevin Kis trekken te pas, maar vooral te onpas van de flank naar binnen, waar ze regelmatig de met de bal dribbelende Muhammed Mert tegenkomen. Tegen het einde van de eerste helft slagen we erin wat langer druk te zetten. Dat offensief levert zowaar succes op. Na een afgeslagen corner brengt Sem de Wit de bal vanaf links weer terug in het strafschopgebied. Sjoerd Linssen wint het kopduel en bezorgt de bal pal voor de voeten van Jordy ter Borgh. Diens schot eindigt precies in de linker benedenhoek: 43ste minuut, 1-1.

Na rust gaat Fortuna gedreven op zoek naar de overwinning. Daarbij eist Kevin Kis een hoofdrol op. Was de Waal in de eerste helft nog wel eens op de voor hem bestemde positie op links te vinden, in de tweede helft zien we hem daar helemaal niet meer terug. Kis gaat als een furie over het veld en loopt iedereen, de scheidsrechter en zijn medespelers incluis, hinderlijk voor de voeten. Op een bepaald moment slaagt hij er zelfs in Fatih Turan permanent naar de linkerflank te verdrijven, waarmee de verwarring voor de tegenstander compleet is. Eens te meer een bewijs dat het beleid van Van Vossen om spelers meer eigen verantwoordelijkheid in de tactiek te geven tot interessante resultaten leidt. Bij welke andere club wordt de vaste rechtsback linksbuiten en de vaste linksback rechtsbuiten?

Fortuna slaagt er al zeven minuten na rust in zichzelf voor een tweede maal te belonen. Het begint allemaal met een vrije trap op een meter of dertig van de goal. Die wordt door Tomas Overhof hard in de muur geschoten. Er wordt geappelleerd voor hands. Scheidsrechter Oostrom fluit inderdaad. Het hele gezelschap schuift tien meter naar voren. Overhof legt opnieuw aan en schiet onhoudbaar voor de keeper in de verre hoek: 52ste minuut, 2-1. Met dank aan Kevin Kis en zijn geklier in de Twentse muur. Al wil ik ook niets afdoen aan de uitstekende traptechniek van Tomas Overhof.

Helaas kan Fortuna niet lang van de voorsprong genieten. Bij de eerstvolgende tegenaanval Jong FC Twente is het raak. Een onschuldige voorzet schiet na een interventie van Linssen hoog de lucht in. De bal eindigt voor de voeten van een Jong FC Twente-speler die teruglegt op een ploeggenoot. Diens schot word gepareerd door Kaya, maar voor de tweede keer valt de rebound voor voeten van Oosterwijk. Die schiet koel binnen: 58ste minuut, 2-2.

Na die goal gaat Fortuna verwoed op zoek naar een nieuwe treffer. We zijn er zelfs nog dichtbij wanneer Kis de bal speelt op Mert en hem na een fraai hakje in volle loop terugkrijgt. Maar helaas staat Kis op rechts en niet op links en moet hij de bal dus met rechts inschieten. En helaas is Kis met zijn rechterbeen technisch minder begaafd dan met zijn linker. Kortom, de bal eindigt in de tribune. Niet veel later eist Mert weer de aandacht op, wanneer hij een vrije trap vanaf de rand van de zestien mag nemen. De hele luchtmacht van Fortuna staat gereed, Kevin Kis is volop bezig met het klieren van de keeper, het stadion houdt zijn adem in, Ben Dols heeft bij de uitzending van L1 Sport ingebroken om live verslag te doen, Sjra Philippen heeft zijn vuist al half gebald om straks juichend op te springen, de scheidsrechter fluit, Mert maakt een subtiele beweging met zijn voet… en de bal vliegt de tribune in.

Na die anticlimax wordt het allemaal wat minder. We noteren nog een venijning afstandsschot dat door de keeper van Jong FC Twente met pijn en moeite van potentiële doeltrap tot hoekschop wordt verwerkt. Dat schot komt trouwens van de voeten van Lars Gulpen, met wiens definitieve doorbraak op basis van zijn invalbeurt van vandaag toch echt het komende seizoen te rekenen valt. Maar verder ebt het offensief wat weg. Zeker wanneer Kevin Kis de positie van de geblesseerd uitgevallen Joeri Schroyen op linksachter moet overnemen en daarmee de motor uit onze aanval verdwijnt.

Daarmee eindigt een vermakelijke wedstrijd in 2-2. Weliswaar geen overwinning (hoewel alle ingrediënten aanwezig waren!), maar wel een resultaat waarmee we in de strijd om de negentiende plaats alles in eigen hand houden. En dat is natuurlijk pure winst.