Zelden zal een derby zo spectaculair begonnen zijn als die van afgelopen maandag. Waar normaliter voorzichtig aftasten het devies voor de openingsfase is, overrompelt Fortuna MVV al in de eerste minuut met een even fraaie als effectieve aanval. MVV komt de vroege tegengoal lange tijd niet meer te boven, maar knokt zich daarna terug in de wedstrijd. Maar uiteindelijk trekt Fortuna terecht aan het langste eind: 2-0. Daarmee heeft Fortuna niet alleen de felbegeerde derbywinst op zak, ook de aansluiting bij de middenmoot is negen wedstrijden voor het einde een feit.

5 maart 2012

Droomstart zet Fortuna op spoor naar derbywinst

Fortuna Sittard 2 MVV 0
Doelpuntenmakers: 1. Hoesen 1-0, 88. Voorn 2-0.
Opstelling: Wintjens; Wagemakers, Usta, Dreesen, Schroyen (64. Diaz); Voorn, Scheelen, De Boer; Schreurs , Hoesen (88. Šećerović), Van Zaanen.
Toeschouwers: 7.852
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): Usta

Het is even over achten wanneer MVV aftrapt voor de wedstrijd tegen Fortuna. Het is niet veel meer na achten wanneer MVV voor de tweede keer mag aftrappen. In de tussentijd heeft MVV op het middenveld balverlies geleden, heeft Joeri Schroyen een dieptepass gegeven op Danny Hoesen, heeft Danny Hoesen de bal in een tijd over twee tegenstanders heen op links bij Rowin van Zaanen afgeleverd, heeft Rowin van Zaanen de bal eveneens in een tijd in de loop van de vrij op de goal afstormende Danny Hoesen gelegd, heeft Danny Hoesen de bal met een droge schuiver achter de uitkomende Job Bulters in de goal geschoten en is de Trendwork Arena ontploft.

De vroege 1-0 leidt niet alleen tot een vreugdeexplosie in de Sittardse harten, maar zet bovendien de toon voor de openingfase van de wedstrijd. Fortuna begint stukken scherper en met veel meer vertrouwen aan de wedstrijd dan MVV, dat onwaarschijnlijk veel ruimte laat aan Wouter Scheelen om het spel te verdelen. Bovendien is keeper Bulters niet erg klemvast, zodat iedere bal, hoog of laag, richting doel voor onzekerheid zorgt in de Maastrichtse defensie. De veelvuldige aanvallen van Fortuna in de eerste twintig minuten van de wedstrijd missen echter de doeltreffendheid van de allereerste aanval. Uiteindelijk noteren we twee behoorlijke kansen. De eerste keer schiet Hoesen vanuit een moeilijke hoek recht tegen Bulters aan, die de bal met de nodige moeite keert. De tweede keer legt Scheelen aan voor een geplaatst schot, dat buiten bereik van Bulters tegen de linkerpaal eindigt. Verder leidt de aanvalsdrang van Fortuna niet tot hele grote kansen.

Aan de andere kant begint MVV zich na 25 minuten ook langzamerhand in de wedstrijd te melden. Het meeste gevaar komt van Prince Rajcomar, die met een hard diagonaal schot Danny Wintjens op de proef stelt. Wintjens redt met zijn vuisten. MVV is nu vaker op de helft van Fortuna te vinden en weet nog een paar kansen te creëren. Zo gaat een schot vanaf een meter of twintig na een afgeslagen hoekschop maar net naast de paal. De krachtsverhoudingen liggen in het slot van de eerste helft min of meer gelijk, waarbij beide ploegen in een behoorlijk tempo en behoorlijk aanvallend spelen, maar weinig uitgespeelde kansen krijgen. Op de ruststand van 1-0 kan dan ook niemand veel aan te merken hebben.

Na rust speelt de wedstrijd zich meer op de helft van Fortuna af. MVV gaat op zoek naar de gelijkmaker. Esajas schuift door naar de voorhoede, Rajcomar gaat op rechts spelen, waar hij Schroyen herhaaldelijk in de luren legt. Onze jonge back maakt halverwege de tweede helft plaats voor Kevin Diaz. Die heeft het, mede doordat Rajcomar weer verkast naar het centrum, een stuk minder moeilijk. Het offensief levert twee behoorlijke kansen op, maar één keer vliegt de bal over, de andere keer staat Wintjens paraat. Fortuna laat zich verder terugzakken en gokt op de counter. Onze aanvallers proberen de MVV-verdediging op snelheid te kloppen. Dat lukt helaas te weinig, omdat het te vaak ontbreekt aan nauwkeurigheid in de passing en de balbehandeling. En de toch nog talrijke keren dat het wel lukt, aarzelt MVV niet om de aanval met een professionele overtreding tot een einde te brengen. MVV verlaat het veld uiteindelijk met zes gele kaarten en op dat aantal valt weinig aan te merken.

Fortuna krijgt drie behoorlijke kansen. De eerste keer breekt Hoesen op snelheid door. In plaats van zelf te schieten, legt hij de bal breed op Van Zaanen. Die pass wordt echter doorzien door een MVV’er, zodat we het moeten doen met een hoekschop. De hoekschop van Scheelen wordt in eerste instantie afgeslagen. Daarna legt Scheelen de bal perfect op het hoofd van Hoesen, die de bal knap verlengt richting tweede paal. Bulters kan nog net redding brengen. De derde kans is voor de ver opgekomen Dreesen, die de bal na een rare stuiter min of meer toevallig kan inkoppen bij de tweede paal. Dreesen staat helemaal vrij, de goal is leeg, maar de bal valt kennelijk net niet helemaal zoals Dreesen gehoopt had. Hij kopt over.

Vlak daarna komt Fortuna met de schrik vrij, wanneer Borgers ook min of meer per toeval vrij voor Wintjens komt te staan. Borgers schiet koel binnen, maar de vreugde aan Maastrichtse zijde is van korte duur. Kennelijk heeft Dreesen net op tijd een stapje naar voren gezet, want de goal wordt afgekeurd wegens buitenspel. Het is één van de weinige keren dat ons verdedigingscentrum helemaal wordt uitgespeeld, want voor het overige staat het duo Usta – Dreesen doorgaans goed opgesteld.

Bij MVV ebt het geloof in een goede afloop na de teleurstelling over het afgekeurde doelpunt langzaam weg. Het offensief begint steeds meer wanhopige trekjes te vertonen, de afzwaaiers van Esajas en Voorjans kunnen ons niet echt verontrusten. Wel verontrustend is de fysieke toestand van Danny Hoesen, die amper nog kan lopen. Ruys wacht lang met wisselen en dat komt ons bijna duur te staan, wanneer Hoesen bij een verdedigende actie de bal verliest. Gelukkig mist MVV het overzicht om iets met geboden ruimte te doen.

Vlak daarna gaat aan de andere kant Van Zaanen tegen de vlakte, terwijl hij juist op het punt stond Labylle zijn hielen te laten zien. Het levert de huurling van Standard, die overigens een sterke wedstrijd speelt, geel op. En wij houden er vrije trap aan over. Die neemt Scheelen nadat Šećerović Hoesen is komen vervangen. De bal van Scheelen wordt gedevieerd door een Maastrichts hoofd en vliegt in een rare curve richting vijfmetergebied. Ramon Voorn heeft als eerste in de gaten waar de bal gaat belanden. Hij sprint richting het doel en schiet de bal achter de verbijsterde Bulters binnen: 2-0.

Met nog een paar minuten op de klok is de buit daarmee binnen. Voor Voorn is het de beloning voor een sterke wedstrijd, die past in een sterke reeks na de winterstop. Na een moeizame eerste seizoenshelft is hij nu uit aan het groeien tot een vaste waarde, die ook na de terugkeer van een aantal geblesseerden niet zomaar zijn plaats zal verliezen. Dat heeft Voorn in de eerste plaats aan zichzelf te danken, maar misschien is hier ook de hand van Ruys zichtbaar. Het elftal speelt de laatste weken in een vaste formatie en volgens een vaste speelwijze en dat geeft sommige spelers kennelijk het vertrouwen en de zekerheid die ze nodig hebben.

Op de tribunes is het feest na de 2-0 al losgebroken, op het veld moeten de spelers zich nog een paar minuten inhouden. Maar wanneer Janssen voor het eindsignaal fluit, kunnen de festiviteiten ook op het veld beginnen. De collectieve vreugde is groot en begrijpelijk. We hebben een spannende derby terecht gewonnen en we zijn plaats negen tot op drie punten genaderd. Er zijn wel eens vervelendere maandagen in het leven.