Na acht wedstrijden wacht Fortuna nog steeds op haar eerste overwinning in de competitie. Enkele optimisten wezen er voor deze wedstrijd op dat we een ongekend zware start van het seizoen hadden gehad, maar ook tegen het niet geweldig presterende PEC kunnen we uiteindelijk geen aanspraak maken op de winst. In een redelijke eerste helft komen we twee keer op voorsprong, maar na rust maakt PEC al snel de gelijkmaker om daarna de hele tweede helft te domineren.

6 oktober 2020

Zorgen Fortuna groeien

Fortuna Sittard 2 FC Zwolle 2

Doelpuntenmakers: 6. Hansson 1-0, 33. Jach (eigen doelpunt) 1-1, 45. Cox 2-1, 54. Lam 2-2.
Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Rienstra, Jach (85. Niňaj), Cox; Tekie (62. Semedo), Smeets (32. Moutoussamy), Hansson (85. El Ablak); Flemming, Polter.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Van de Graaf
Geel (Fortuna): Angja, Rota
Rood (Fortuna):: –

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen PEC heerst er voorzichtig optimisme in Sittard. Na de zeperd thuis tegen FC Groningen heeft het elftal van Kevin Hofland zich herpakt met een overwinning voor de beker uit tegen Roda en een behoorlijk optreden uit tegen Ajax. Die laatste wedstrijd ging weliswaar met 5-2 verloren, maar Fortuna mocht na afloop veel complimenten in ontvangst nemen voor het vertoonde spel.

Enige probleem is dat je daar verder weinig voor koopt. Ook na de wedstrijd tegen PSV kreeg Fortuna complimenten voor het vertoonde spel, maar dat optreden bleek in de wedstrijden daarna geen opmaat voor betere prestaties. En in de wedstrijd tegen Roda opende Fortuna sterk, maar zakte het daarna al snel terug naar een bedroevend niveau.

Een goede warming up is het halve werk

Hoe dan ook, voor trainer Kevin Hofland is er na de wedstrijd tegen Ajax weinig reden zijn opstelling te veranderen. Dat betekent dat Fortuna speelt met drie verdedigers in het centrum, zodat de backs Lazaros Rota en George Cox meer vrijheid krijgen om ten aanval te trekken. Op doel staat opnieuw Yannick van Osch, het centrum van de verdediging wordt gevormd door Martin Angha, Ben Rienstra en Jarosław Jach. Aanvoerder Jorrit Smeets is de meest defensieve middenvelder, Tesfaldet Tekie moet van achteruit proberen het spel te verdelen en Emil Hansson, die de geblesserde Mats Seuntjens vervangt, krijgt een vrije rol achter de spitsen. Voorin speelt Sebastian Polter als target man, terwijl Zian Fleming zich wat vaker moet laten terugvallen of naar de vleugels moet uitwijken.

Behalve Mats Seuntjens ontbreekt ook Roel Janssen op het appèl. De Venlonaar is klaarblijkelijk spoorloos verdwenen zonder dat iemand bij of rond de club het in de gaten heeft, want hij wordt nergens genoemd bij de afwezigen.

Smeets moet na een half uur ziek afhaken

De wedstrijd wordt uiteraard zonder publiek gespeeld, dus we kunnen ons na afloop van de werkweek rechtstreeks van het het home office naar ons home stadium begeven. De dagkaart van Fox Sport is een waarborg voor een avond zorgeloos voetbalplezier. Om de tijd te doden, brengen we voor de wedstrijd nog een kort bezoekje aan het home stadium van de steeds verder wegzakkende rivaal uit Maastricht. We zien dat Ron Elsen alles nog steeds stevig onder controle heeft en mogen alvast concluderen dat het louter aan onszelf zal liggen of de derby tegen MVV volgend seizoen weer op het programma staat.

Fortuna kent net als vorige week in Amsterdam een ongekend goede start. De eerste aanvalspogingen komen weliswaar van PEC, maar na vijf minuten slaan we bij onze eerste aanval meteen keihard toe. PEC verspeelt de bal op de rand van ons strafschopgebied, Tekie weet Hansson aan te spelen. Hansson maakt een ribbel en speelt vervolgens Flemming op links aan. Daarna zet Hansson een sprint. Zijn tegenstander kan hem niet bijhouden, Flemming ziet zijn teamgenoot aan komen rennen en geeft de bal mee in de loop. Hansson is inmiddels in het strafschopgebied, neemt goed aan en plaats de bal daarna perfect langs doelman Zetterer in de verre hoek: 6e minuut, 1-0.

Flemming wacht op de sprintende Hansson…

… die aanneemt…

… en de perfect mikt

Het is een droomstart voor Fortuna, dat de tegenstander nu rustig kan laten komen en kan proberen op de counter te profiteren van de ruimte op het veld. Achterin staat het goed, terwijl Smeets en Tekie voorlopig ook het middenveld in handen hebben. Tekie zorgt daarbij ook nog regelmatig voor aanvallende impulsen. Het leidt na achttien minuten tot een behoorlijke kans, wanneer een diepe bal van Tekie door Polter verlengd wordt in de loop van Cox. Die haalt hard uit, maar raakt de vuisten van Zetterer. De rebound is ook voor Cox, maar de hoek is deze keer wel erg klein. Zijn tweede poging levert daardoor slechts een corner op.

Halverwege de eerste helft lijkt PEC iets meer grip op de wedstrijd te krijgen, maar de enige kansen blijven voor Fortuna. Na een klein half uur zet Fortuna een aardige aanval op. Polter legt terug op Flemming, maar diens schot wordt geblokt. De aanval loopt door en nu ziet Hansson ruimte voor een schot. De bal gaat echter recht op de keeper af. Even later moet Jorrit Smeets misselijk het veld verlaten. Zijn vervanger is Samuel Moutoussamy. En dat is helaas een stevige aderlating, want de huurling van Nantes mist de duelkracht van Smeets en lijkt in balbezit moeite te hebben met het tempo.

Geen gemakkelijke avond voor Moutoussamy

Een paar minuten na de wissel heeft Fortuna opnieuw pech. Van de rechterkant van ons middenveld wordt een diepe bal naar ons strafschopgebied gegeven. Jach ziet een tegenstander achter zijn rug wegduiken en beseft dar hij de bal moet wegwerken. Hij krijgt er nog net het hoofd tegen, maar zijn kopbal vliegt over Van Osch heen in de bovenhoek: 33ste minuut, 1-1.

Een ongelukkig moment voor Jach, die vanavond op zich geen slechte indruk maakt. Na de wissel van Smeets en de gelijkmaker verliest Fortuna de controle over de wedstrijd. PEC speelt met meet vertrouwen en zet ons nu regelmatig onder druk. Maar grote kansen krijgen de Sallanders niet. We noteren alleen een schot van Seymak recht in de handen van Van Osch. Fortuna bekomt weer een beetje van de schrik en meldt zich in blessuretijd weer eens voorin. Fleming meldt zich voor ene ingooi van links en werpt de bal in het penaltygebied. De bal valt tussen een paar verdedigers, die er vervolgens een rommeltje van maken. Uiteindelijk zijn ze blij dat ze bal weggetrapt krijgen uit de gevarenzone. Maar George Cox neemt de bal van een meter of achttien in één keer op de wreef. Het schot gaat door een woud van spelers langs de verraste Zetterer in het doel: 45ste minuut, 2-1.

Cox geniet van de ruimte op de linkervleugel

We gaan dus rusten met een voorsprong en dat is terecht. Maar we vragen ons wel af hoe het in de tweede helft moet, want in het laatste kwartier voor rust was PEC toch wel de betere ploeg. En dat is helaas ook na rust het spelbeeld. Fortuna begint de eerste minuten nog aardig, maar wordt daarna stevig teruggedrongen. We lijden voortdurend balverlies en onze backs komen ook niet meer aan aanvallen toe.

PEC lost een paar schoten op doel. Angha krijgt geel na een stevige charge, de vrije trap levert gelukkig geen gevaar op. Een paar minuten later krijgt PEC weer een vrije trap, nu na een overtreding van Rota. De bal ligt op ruim twintig meter recht voor het doel. Lam krult de bal over de de muur in de rechterhoek. Van Osch komt te laat: 54ste minuut, 2-2.

Jach is razendsnel aan ons tempo gewend

Daarna gaat het van kwaad tot erger met Fortuna. PEC domineert, wij komen alleen met wat toevallige ballen nog voor hun doel. Hofland probeert het tij te keren door Lisandro Semedo voor de in de loop van de wedstrijd  steeds verder wegzakkende Tekie te brengen. Rienstra schuift door naar het middenveld. We gaan dus weer 4-3-3 spelen. De omzetting sorteert geen enkel effect. We komen in alle linies tekort tegen een ploeg die ook in zwaar weer zit. Met Rienstra in plaats  Tekie krijgen we niet meer controle over het middenveld en voorin maakt Semedo een zwakke en ongemotiveerde indruk.

Geen wonder dat we geen uitgespeelde kansen meer krijgen. We moeten het doen met een scherp indraaiende, maar goed weggekopte vrije trap van Hansson en twee acties van Polter. De eerste keer weet hij een verdwaalde bal voor de handen van de keeper weg te koppen, maar de bal eindigt in een boogje bovenop het net. De tweede keer, al diep in blessuretijd, maakt hij met de rug naar het doel een korte draai om vervolgens te schieten. Dat schot wordt echter geblokt. Al met al een magere oogst, zowel voor Polter als het hele elftal.

Voorlopig kan hij zelfs niet in de schaduw van Peter Prauser staan…

Aan de andere kant is PEC een keer dicht bij de winnende treffer, wanneer Van Duinen Rota aftroeft en een voorzet van rechts tegen de paal werkt. Verder combineert PEC weliswaar aardig, maar weet het op beslissende momenten toch niet voor gevaar te zorgen. Dat is echter niet de verdienste van Fortuna. De verdediging oogt ook vanavond onder druk heel kwetsbaar, zeker nadat Rienstra er als extra man is weggehaald.

Het blijft dus bij 2-2. Dat is over de hele wedstrijd gezien een terechte uitslag. In de eerste helft ging het bij Fortuna nog wel, maar na rust was het allemaal wel heel erg pover. Over twee weken krijgt de competitie thuis tegen Feyenoord een vervolg. We zullen er maar het beste van hopen.