Na de overwinning tegen FC Twente moet Fortuna in de tweede wedstrijd van het seizoen genoegen nemen met een gelijkspel. Na het mooie openingsdoelpunt van Samy Baghdadi komt RKC sterk terug in de wedstrijd. Dankzij twee doelpunten van Kramer komen de Brabanders op voorsprong. Even wankelt Fortuna, maar de ploeg weet RKC weer onder druk te zetten. Dat leidt na goed voorbereidend werk van Tesfaldet Tekie tot de verdiende gelijkmaker van uitblinker Mats Seuntjens.

27 augustus 2021

Aantrekkelijke wedstrijd eindigt in gelijkspel

Fortuna Sittard 2 RKC Waalwijk 2

Doelpuntenmakers: 23. Baghdadi 1-0, 38. Kramer 1-1, 55. Kramer 1-2, 68. Seuntjens 2-2.
Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Ferati; Tekie, Flemming, Duarte (60. Rienstra); Hansson, Seuntjens, Baghdadi (60. Lake).
Toeschouwers: 7.100.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): Angha.

Na de geslaagde seizoensopening tegen FC Twente mag Fortuna twee weken later aan de bak tegen het ook niet slecht begonnen RKC. Vlak voor de aftrap mogen we eindelijk ‘live’ kennismaken met Mickaël Tirpan. De Belg is er sinds zijn komst op huurbasis in geslaagd binnen een paar maanden de harten van de fans te veroveren, maakte er geen geheim van graag langer bij Fortuna te blijven, maar moest vervolgens lang wachten tot zijn club Kasımpaşa SK toestemming gaf voor een transfer. Die toestemming kwam er uiteindelijk wel, zodat Tirpan vandaag onder luide toejuichingen gepresenteerd kan worden als onze nieuwste versterking.

Eerder deze week werd de Portugees Ivo Pinto gehuurd van Dynamo Zagreb, zodat we met verdedigers weer wat ruimer in ons jasje zitten. Al wekt het wel enige verbazing dat we twee spelers aangetrokken hebben die bij voorkeur als rechtsback spelen, waardoor de nood aan een centrale verdediger nog steeds hoog blijft. Ander positief nieuws is de terugkeer van Ben Rienstra, die na uitgebreid cardiologisch onderzoek groen licht heeft gekregen om zijn loopbaan voort te zetten. Rienstra zit vanavond bij de selectie, Tirpan en Pinto ontbreken daarin nog. Hetzelfde geldt voor Bassala Sambou en Yigit Emre Çeltik, die beide nog steeds niet speelgerechtigd zijn.

Vergeleken met twee weken geleden is de opstelling op twee plaatsen veranderd. George Cox ontbreekt door een blessure. Arianit Ferati zakt terug naar linksback, waardoor er op het middenveld een plaats vrijkomt voor Deroy Duarte. Daarnaast heeft Zian Flemming zijn schorsing uitgezeten. Richie Musaba, die hem tegen Twente verving, verhuist daardoor naar de bank.

We zien een levendige openingsfase, waarin beide ploegen al binnen de twee minuten een doelpoging op hun naam hebben staan. Er wordt in een behoorlijk tempo gespeeld, waarbij Fortuna meer moeite heeft dan RKC om de bal in de ploeg te houden. RKC heeft daardoor een veldoverwicht, maar slaagt er niet in om kansen te creëren. Fortuna’s buitenspelers Emil Hansson en Samy Baghdadi liggen aan de ketting, waardoor er wel heel veel neerkomt op Mats Seuntjens.

Na een dik kwartier meldt RKC zich voor het eerst dreigend voor ons doel. Een schot van Van der Venne wordt geblokkeerd. Vier minuten later kopt Kramer een voorzet van Büttner naast. Van Fortuna hebben we dan nog geen uitgespeelde aanval gezien. Maar daar komt ineens verandering in. Hansson speelt Seuntjens na een ingooi van Lazaros Rota met een slim tikje vrij op de rechterflank. Seuntjens houdt het overzicht, ziet Baghdadi naar de eerste paal komen en komt vervolgens vanaf de zijlijn met een voorzet op maat. Baghdadi is sneller dan zijn tegenstander en schiet de bal hard en onhoudbaar voor keeper Vaessen tegen de touwen: 23ste minuut, 1-0.

RKC is door die achterstand niet uit het veld geslagen. De ploeg begint een offensief en is met een kopbal van Van der Venne dichtbij de gelijkmaker. Fortuna stelt daar weinig tegenover. Maar in de 35ste minuut verovert Tekie de bal diep op eigen helft. Er is niemand aan wie hij de bal kwijt kan, dus besluit hij tot een solo. Hij omspeelt twee tegenstanders, creëert daarmee ruimte voor zichzelf en ziet vervolgens dat Seuntjens op rechts aan een rush is begonnen. De pass van Tekie is op maat. Seuntjens controleert de bal en legt dan terug op de inlopende Flemming. Die ziet de goal open liggen, maar wordt bij zijn schot nog net gehinderd door een tegenstander. De bal gaat naast.

Enkele minuten later krijgen we weer een grote kans. Opnieuw staat Seuntjens aan de basis. Hij speelt Tekie aan, die behoorlijk wat ruimte heeft op de rand van het strafschopgebied. Ook Tekie schiet de bal net naast de paal. Die gemiste kansen moeten we al snel berouwen. Uit een corner van RKC kopt Touba de bal in de hoek. Van Osch kan de bal tegenhouden, maar de rebound komt voor de voeten van Kramer: 38ste minuut, 1-1.

Dat is ook de ruststand. Na de rust komt RKC een stuk sterker voor de dag dan Fortuna. We slagen er soms niet meer in de bal van de eigen helft te krijgen en hebben ook steeds meer problemen met hoge ballen. Na tien minuten ontsnapt Van der Venne met een slimme loopactie aan de aandacht van onze verdediging. Rota kan de fout niet meer rechtzetten. Van Osch komt ver zijn doel uit en stompt de bal weg voor de voeten van Van der Venne. Maar de bal belandt recht in de voeten van Otgaard, die vervolgens Kramer met een afgemeten voorzet bereikt. Voor Kramer is het een koud kunstje de bal in het lege doel te koppen: 55ste minuut, 1-2.

In de daarop volgende minuten deelt RKC bijna de knock-out uit. Van der Venne wordt weer een keer de diepte in gestuurd. Hij staat oog in oog met Van Osch, maar die weet een schuiver in de korte hoek met zijn voet te keren. Fortuna is de regie over de wedstrijd helemaal kwijt. Sjors Ultee moet dus ingrijpen. Baghdadi en Duarte gaan naar de kant, Toshio Lake en Ben Rienstra zijn hun vervangers. De eerste komt vandaag in tegenstelling tot twee weken geleden niet veel voor in de bedrijven. Maar de komst van Rienstra zorgt wel voor een kentering. Hij brengt rust en organisatie terug in de ploeg, waardoor er weer meer structuur in de opbouw komt.

Halverwege de tweede helft hebben we RKC behoorlijk onder druk staan. Op het middenveld wint Tekie een duel van Van der Venne. Tekie drijft de bal op. Hij kan op links naar Lake passen, maar wacht nog even af of er geen betere afspeelmogelijkheden ontstaan. Seuntjens zet op de rand van het strafschopgebied een loopactie in. Tekie ziet het en bedient hem met een korte steekpass. Seuntjens schiet de bal vervolgens beheerst langs Vaessen in het doel: 68ste minuut, 2-2.

Na die gelijkmaker houdt Fortuna een tijdlang het initiatief. Maar daaruit ontstaat eigenlijk nog maar een echte kans. Een kwartier voor tijd schiet Seuntjens van buiten het strafschopgebied net naast het doel. In de slotfase komt RKC weer wat sterker opzetten. Dat leidt in blessuretijd na paniekerig uitverdedigen nog tot een vrije trap op een meter of achttien van het doel. We houden even onze adem in, maar Danneels schiet de bal over het doel. Het blijft dus 2-2. Een terechte uitslag na een wedstrijd die op en neer ging en de ploegen zo’n beetje gelijkwaardig waren.