Fortuna beleeft tegen eerste-divisionist SC Cambuur een gemakkelijke avond. Lisandro Semedo scoort in het eerste kwart van de wedstrijd de 1-0, Lazaros Lamprou maakt er tien minuten voor tijd 20 van. Cambuur kan ons al die tijd niet in serieuze problemen brengen. In de laatste vijf minuten wordt het nog even spannend wanneer keeper Aykut Özer rood ziet wegens natrappen. Vlak voor het verstrijken van de negentig minuten maakt Cambuur nog 2-1, maar daar blijft het bij. Zo bereiken we voor het eerst in twintig seizoenen de kwartfinale.

19 december 2018

Zonder problemen naar kwartfinale

Fortuna Sittard 2 SC Cambuur 1

Doelpuntenmakers: 19. Semedo 1-0, 80. Lamprou 2-0, 90. Rossi 2-1.
Opstelling: Özer; Ciranni, Dammers, Heerings, Ospitalieri (85. Koşelev); Rodríguez, Diemers (69. Hutten), El Messaoudi; Semedo, Novakovich (74. Stokkers), Lampros.
Toeschouwers: 3.522.
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel (Fortuna): Stokkers, Heerings.
Rood (Fortuna): Özer-

Na de verrassende en knappe overwinning uit tegen Feyenoord wacht Fortuna drie dagen later in de derde ronde van de KNVB Beker een thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. De middenmoter uit de eerste divisie lijkt niet direct een onneembare horde in onze cup run. Zelfs niet wanneer we aantreden met een elftal dat vergeleken met zondag op zes plaatsen gewijzigd is. Zoals gebruikelijk in de beker neemt Aykut Özer onder de lat de plaats in van Alexei Koşelev. Achterin maken Branislav Ninaj en Michael Pinto op de vleugels plaats voor Alessandro Ciranni en Marco Ospitalieri. We spelen weer met drie middenvelders. Jorrit Smeets en Lars Hutten beginnen op de bank, Ahmed el Messaoudi neemt de resterende plaats naast José Rodriguez en Mark Diemers in. Voorin staan de buitenspelers Lisandro Semedo en Lazaros Lamprou weer in het elftal. Finn Stokkers is reserve.

Ospitalieri is back in business

Hadden we vorig seizoen in deze fase van de competitie maar twaalf selectiespelers waar de trainer een beroep op kon doen, nu kan de trainersstaf royaal wisselen zonder dat het elftal te veel inboet aan kwaliteit. We hebben duidelijk vooruitgang geboekt. Voor niet al te druk bezette tribunes (met 3500 man voelt het een beetje als vroeger) neemt Fortuna de wedstrijd meteen in handen. De ploeg speelt vanavond zeker niet flitsend, maar hoeft ook niet op volle kracht te acteren om de tegenstander onder de duim te krijgen. Cambuur combineert redelijk, maar in een te laag tempo. De Friezen kunnen onze verdediging daardoor amper in de problemen te brengen. Aan de andere kant weet Fortuna wel regelmatig gaten te vinden in de verdediging.

Rodriguez in zijn element

De eerste kans is al na drie minuten voor Wessel Dammers. Hij krijgt de bal aangespeeld van Diemers, maar schiet te gehaast naast. Daarna is het even wachten op de volgende kans, maar dan gaat het ook snel. In de 12e minuut heeft El Messaoudi een goed afstandsschot in huis, twee minuten later zet Andrija Novakovich na een goede kapbeweging Diemers vrij voor het doel. De eerste keer kan de keeper redding brengen, de tweede keer gaat de bal naast.

Fortuna speelt nu continu op de helft van Cambuur en wacht geduldig af tot er gaten vallen in de defensie. El Messaoudi legt de bal af op Semedo, die uitgeweken is naar de linkerkant. De Portugees trekt naar binnen en schiet vervolgens van de rand van het strafschopgebied hard in de korte hoek. De keeper heeft geen kans: 19e minuut, 1-0.

De Friezen trekken ten aanval

Een mooie goal van Semedo, al is het natuurlijk betreurenswaardig dat hij om tot scoren te komen in het vaarwater van Lamprou is gaan zitten. Hopelijk komen daarover in de toekomst wat duidelijkere afspraken. Het volgende momentje van frustratie staat onze Griek vijf minuten later te wachten. Hij staat helemaal vrij bij de tweede paal, klaar om binnen te koppen. Maar de voorzet van Ciranni is natuurlijk weer niet op maat.

Na de 1-0 voorsprong laat Fortuna de bal wat meer aan Cambuur. Maar tot serieuze aanvallen leidt dat balbezit niet. Na een dik half uur beleven we een korte fase waarin we enigszins onder druk worden gezet. Eerst geven we een vrije trap weg, die leidt tot een corner. Op de afgeslagen corner volgt uiteindelijk een schot over het doel. Maar daar blijft het ook bij, Fortuna wordt aan de andere kant ook niet meer echt gevaarlijk, al stelt El Messaoudi de keeper nog een keer op de proef met een afstandsschot. We gaan dus rusten met 1-0.

Een onrespectloze tackle

Cambuur-trainer René Hake probeert na rust het tij te keren met een dubbele wissel. Maar ook in de tweede helft is Fortuna duidelijk de bovenliggende partij. Al in de eerste minuut ontsnapt Lamprou aan de aandacht van de verdediging. Hij wil de bal aannemen en inschieten, maar zowel de snelheid als de draaiing van de bal zijn onvoldoende precies om de voorgenomen actie tot uitvoering te brengen. Drie minuten mogen we vanaf de linkerpunt van het strafschopgebied een vrije trap nemen. Om de een of andere reden wordt Lamprou over het hoofd gezien en gaat Diemers achter de bal staan. Die plaatst de bal mooi in de hoek, maar de keeper is er op tijd bij.

De kansen volgen elkaar nu op. Novakovich kopt een voorzet over het doel, Diemers stuit na een goede pass van El Messaoudi weer op de doelman, Novakovich begint aan een solo die eindigt met een schot in het zijnet. Cambuur weet daar alleen een schot dat ruim naast gaat tegenover te stellen. Maar 1-0 is natuurlijk een riskante stand. Fortuna blijft zoeken naar een tweede goal en lijkt die halverwege de tweede helft gevonden te hebben. Novakovich kopt een voorzet van Diemers goed binnen. De treffer wordt echter afgekeurd wegens buitenspel. Even later gaat een schot van Lamprou (na een behoorlijke, maar niet optimale voorzet van Semedo) over de goal.

René Eijer past twee wissels toe. Hutten en Stokkers komen voor Diemers en Novakovich. Met nog een kwartier te gaan probeert Cambuur een slotoffensief op gang te brengen. De Leeuwarders komen wat vaker in de buurt van ons doel en stellen Özer op de proef uit een vrije trap. De bal vliegt naar de linkerhoek, maar onze doelman heeft alles onder controle en vangt de hem rustig op. Toch zou de 2-0 wel prettig zijn. En de kansen daarvoor blijven zich nog steeds aandienen, Tien minuten voor tijd probeert El Messaoudi van rechts voor te zetten. De bal komt van een verdediger bij hem terug. In de herkansing legt hij de bal bij de tweede paal perfect op het hoofd van niemand minder dan Lazaros Lamprou. Die mist uiteraard niet: 80ste minuut, 2-0.

Lamprou klimt de lucht in…

… en laat de keeper kansloos

Daarmee lijkt de wedstrijd er wel op te zitten. Totdat vijf minuten later Cambuur-aanvaller Conraad doorgaat op een diepe bal, terwijl Özer de bal al in handen heeft. De Turkse Duitser is daar niet van gediend en heeft voordat Kai Heerings tussenbeide heeft kunnen komen een tik teruggegeven. Als de door een Rudelbindung opgetrokken stofwolken zijn opgetrokken, moet Özer het veld na een rode kaart verlaten. Gelukkig heeft Eijer pas twee keer gewisseld en kan hij Koşelev nog in het veld brengen voor Ospitalieri. Met een man minder, maar een echte keeper op doel proberen we 2-0 vast te houden. Dat lijkt te lukken, maar in de laatste minuut van de officiële speeltijd gaat het toch mis. Een voorzet vanaf onze linkerflank belandt op het hoofd van Rossi, die vrij tussen twee verdedigers kan inkoppen: 90ste minuut, 2-1.

De tijdrekvermogens van Stokkers zitten nog niet op het niveau-Khalouta

Wordt het dan toch nog spannend? Niet echt. De eerste twee minuten van de blessuretijd spelen zich af op de helft van Cambuur, in de laatste twee vliegen de ballen even hard ons penaltygebied uit als in. Cambuur komt dus niet meer tot kansen, het blijft bij 2-1. Ongetwijfeld een verdiende overwinning, al had de rode kaart van Özer ons nog lelijk in de problemen kunnen brengen. Ons bekeravontuur gaat door, we zijn benieuwd wat ons in de volgende ronde wacht, Maar eerst luiden we aanstaande zaterdag het historische jaar 2018 uit met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Komt allen!