Verdiende overwinning tegen Heerenveen

25 januari 2023

Fortuna laat tegen Heerenveen eindelijk eens zien dat er voetbal in de ploeg zit. Na een redelijke eerste helft volgt een prima tweede helft, waarin we eerst de nodige kansen afdwingen en vervolgens de behaalde voorsprong redelijk gemakkelijk verdedigen. Man of the match is Burak Yilmaz, die eerst de 1-0 voorbereidt en daarna in de slotseconde zijn vijfde penalty van het seizoen binnenschiet.

Fortuna Sittard 2 SC Heerenveen 0

Doelpuntenmakers: 58. Embalo 1-0, 90 + 8. Yilmaz 2-0.
Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro (90 + 4. Radic), Guth, Cox (89. Siovas); Ferati, Bistrovic, Özyakup (89. Duarte); Cordoba, Yilmaz, Embalo (79. Noslin).
Toeschouwers: 7.689.
Scheidsrechter: Van der Laan.
Geel (Fortuna): Cox.
Rood (Fortuna): -.

Na een moeilijke herstart van het seizoen (met één punt uit drie wedstrijden) wacht Fortuna op een woensdagavond in de vrieskou een ontmoeting met SC Heerenveen. De Friezen bivakkeren bovenin in de middenmoot en behoren dus tot de tegenstanders waartegen we in eigen huis de nodige punten moeten gaan halen. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de ploeg van Julio Velazquez verkeert niet bepaald in grootse vorm. Met name in balbezit laat het spel het nodige te wensen over.

Yilmaz heeft er zin in

Dat beseft ook het technisch hart van de club, want afgelopen week werd Kristijan Bistrovic tot het einde van het seizoen gehuurd van CSKA Moskou. De jonge Kroaat, voor de winter aan Lecce verhuurd, moet de broodnodige versterking voor het middenveld worden. Hij is sinds gisteren speelgerechtigd en vormt vanavond samen met Arianit Ferati en Ozhan Özyakup het middenveld. Inigo Cordoba verhuist van de positie achter spits Burak Yilmaz naar de rechterflank, op links krijgt Umalo Embalo een kans. Achterin is George Cox weer fit genoeg om te beginnen als linksback. Ximo Navarro kan daardoor weer verhuizen naar zijn vertrouwde plek in het centrum. Stipe Radic verhuist naar de bank. Hetzelfde geldt voor Remy Vita, Tijjani Noslin en Deroy Duarte.

Cox is op dreef vanavond

De ijzige kou heeft kennelijk de nodige mensen afgeschrikt, want de tribunes zijn een stuk leger dan we dit seizoen gewend zijn geraakt. De aanwezige toeschouwers krijgen een heel ander Fortuna te zien dan in de eerste twee thuiswedstrijden van 2023. Tegen Go Ahead leek het nergens. Tegen PSV waren we vooral voor de eigen goal aan het verdedigen. Tegen Heerenveen spelen we een stuk verder van de goal af en proberen we veel vaker de voetballende oplossing te zoeken. Met Ferati en Bistrovic op het middenveld lukt dat ook een stuk beter dan met Erdogan en Duarte.

Bistrovic lijkt een aanwinst

Vooral de eerste 25 minuten is het veldspel heel redelijk, hoewel het tempo laag ligt en de ruimtes op het veld erg klein blijven. Daardoor ontstaan er weinig echte kansen. De zeer actieve en vaak aanspeelbare Yilmaz schiet vanuit een moeilijke hoek in het zijnet, Özyakup en Cordoba hebben ook geen succes met hun pogingen. De eerste grotere kans ontstaat na een ingestudeerde corner. Bistrovic lijkt zich aan te bieden aan Cox voor een korte corner, maar loopt dan weg. In plaats daarvan komt Yilmaz vanaf de eerste paal naar Cox toe. Hij krijgt de bal aangespeeld en legt vervolgens knap terug op de aan de aandacht ontsnapte Bistrovic. Die schiet hard in de korte hoek, maar keeper Mous weet het schot te keren. Uit de daarop volgende hoekschop weet Rodrigo Guth zijn kopbal niet genoeg vaart mee te geven.

De keeper duikt net op tijd

Iets verderop in de eerste helft legt Yilmaz de verdediging van Heerenveen nog eens in de luren. Hij gaat op het middenveld na een lichte overtreding met veel misbaar tegen de grond, laat zich door zijn tegenstander overeind helpen, legt de bal neer, maakt aanstalten om naar de spits te sjokken, maar tikt de bal dan abrupt breed naar Bistrovic. Vervolgens sprint hij naar het strafschopgebied. De bal van Bistrovic gaat de diepte in en kan door Yilmaz met een beetje geluk worden meegenomen. Mous heeft in tegenstelling tot zijn verdedigers wel opgelet, en komt net op tijd om Yilmaz het schieten te beletten. De rebound is voor Embalo, maar ook die stuit op Mous.

Ivo Pinto, unsung hero

In het laatste kwartier van de eerste helft neemt Heerenveen langzamerhand het heft in handen. We laten ons zeker de laatste vijf minuten te ver terugdringen. Het leidt tot de grootste kans van de eerste helft, wanneer linksbuiten Colassin naar binnen trekt en hard op doel schiet. Ivor Pandur staat echter op zijn post en weet de bal over de lat te tikken. De andere doelpogingen zijn gelukkig een stuk minder gevaarlijk. We gaan dus rusten met 0-0, maar die rust komt voor Fortuna op een goed moment.

Na de thee gaat Fortuna in een wat hoger tempo spelen en dat leidt meteen tot meer gevaar. Het spel wordt nu sneller verplaatst, zodat er meer ruimte ontstaat om acties te maken of combinaties op te zetten. We zien een paar aardige aanvallen, maar schoten van Cordoba en Bistrovic leveren niets op. Embalo wordt goed vrijgespeeld voor Yilmaz, maar neemt in eerste instantie een verkeerde beslissing en kan daarna in de herkansing Mous niet verschalken met een schot in de korte hoek. Even later kopt Guth naast uit een corner. Diens kopbal gaat echter over het doel.

Deze ging er niet in…

Maar we hebben inmiddels de smaak van het aanvallen te pakken. Na een goede interceptie op het middenveld gaat de bal op rechts naar Cordoba. Die ziet Yilmaz terugkomen uit buitenspel en vervolgens uitwijken naar de rechtervleugel. Met die actie is hij zijn tegenstander opnieuw te slim af. Hij krijgt de bal van Cordoba en heeft alle tijd om een voorzet te geven. Özyakup rent naar de eerste paal en creëert recht voor het doel ruimte voor Embalo. Yilmaz ziet het en legt de bal panklaar voor de jonge Portugees. Die aarzelt niet en kopt hard raak: 58ste minuut, 1-0.

… maar de volgende wel

Die voorsprong is niet meer dan terecht, want Fortuna speelt na rust gedreven, maar met overleg. Vijf minuten later verzuimen we de wedstrijd definitief naar ons toe te trekken. Cox legt de bal uit een hoekschop perfect op het hoofd van de helemaal vrijstaande Guth, maar diens kopbal gaat over het doel.

Noslin wurmt zich er door heen

Daarna neemt Heerenveen de wedstrijd over. Pandur voorkomt de gelijkmaker met een fraaie redding op een schot van Van Hooijdonk. De druk neemt toe, op het middenveld slagen we er niet meer in de bal in de ploeg te houden. Met nog een kwartier op de klok schiet Van Amersfoort naast. Daarna blijft Heerenveen wel druk zetten, maar verdedigend staat het vanavond weer goed met Navarro en Guth in het centrum. De komst van Noslin voor Embalo zorgt er bovendien voor dat er weer wat meer energie in onze aanval komt. Het leidt tot een paar counters, maar niet tot een bevrijdende 2-0.

Yilmaz vecht tot het einde

In de absolute slotminuten moeten Cox en Özyakup uitgeput naar de kant. Samen met Duarte komt Dimitris Siovas voor het eerst sinds lange tijd weer in het veld. Met de Griek als rots in de branding kan er toch niets meer fout gaan? Heerenveen blijft drukken, maar de ballen verlaten ons strafschopgebied even snel als ze er binnenkomen. Diep in blessuretijd moet Navarro geblesserd afhaken. Radic vervangt hem. Een wissel met onverwachte gevolgen voor een volstrekt onschuldig stoeltje in de dug-out, dat door Javier Mut uitgekozen wordt als doelwit om de opgekropte spanning op te botvieren. Mocht Fortuna zich dit jaar via eenzelfde scenario als afgelopen seizoen gaan redden, dan moeten we met onze staf van Spaanse furies vrezen voor doden en gewonden in het heetst van de strijd.

Het offensief van Heerenveen is inmiddels zo’n beetje gedoofd. Passes gaan knullig over zij- of achterlijn, schoten op het doel van Pandur vliegen het buffervak in. De buit lijkt binnen. In de allerlaatste minuut wordt Yilmaz nog eens diep gestuurd. Onze aanvoerder komt niet helemaal goed voor het doel uit, maar de uitkomende Mous haalt hem onderuit. Penalty. Yilmaz stuurt de keeper zoals vier keer eerder de verkeerde hoek in en legt de bal rustig in de andere hoek: 98ste minuut, 2-0.

Zijn doelpunt nummer 7 in de maak

Daarmee zit het erop. We winnen terecht met 2-0 van Heerenveen. Een belangrijke overwinning. Nog belangrijker is dat Fortuna vanavond na wedstrijden vol moeizaam geploeter eindelijk een keer probeerde te voetballen en daar in grote delen van de wedstrijd ook in slaagde.