In een matige, maar spannende wedstrijd weet Fortuna de eerste overwinning na de winterstop te behalen. We komen vroeg op achterstand, maar scoren met enig geluk al snel de gelijkmaker. Daarna werken we ons op wilskracht langs de Friezen, die ons met een eigen doelpunt ook nog te hulp schieten. Het levert ons drie broodnodige punten op in een degradatiestrijd die dit seizoen ongekend spannend lijkt te worden.

2 februari 2020

Fortuna vecht zich naar overwinning tegen Heerenveen

Fortuna Sittard 2 SC Heerenveen 1

Doelpuntenmakers: 6. Van Bergen 0-`1, 15. Passlack 1-1, 74. Botman (eigen doelpunt) 2-1.
Opstelling: Koşelev; Angha (45. Essers), Niňaj, Dammers, Cox; Tekie, Carbonell (67. Fernandes); Passlack, Diemers, Ciss; Damașcan (81. Karjalainen).
Toeschouwers: 8.371.
Scheidsrechter: Oostrom.
Geel (Fortuna): Dammers, Ciss, Karjalainen.

Na de ongelukkige nederlaag voor de beker tegen Feyenoord treedt Fortuna vijf dagen later weer in eigen huis aan. Heerenveen is de tegenstander in een wedstrijd waarvan het belang niet te onderschatten lijkt. Bij een overwinning blijven we de directe concurrenten in de degradatiestrijd een stap voor en naderen we Sparta en FC Twente tot op een punt. Bij een nederlaag of zelfs een gelijkspel zakken we verder weg en zouden we onszelf op plaats zestien kunnen terugvinden, wanneer VVV onverhoopt zou winnen van FC Utrecht.

Vergeleken met Feyenoord zien we drie wijzigingen in de opstelling. Martin Angha, toen al vervanger van Clint Essers, keert terug in de basis. Datzelfde geldt voor aanvoerder Wessel Dammers, waardoor Grégoire Amiot naar de bank verhuist. Op het middenveld is Jorrit Smeets geschorst.

Zacht gras

De omstandigheden zijn net als dinsdag bar. Het waait weer stevig en bovendien heeft het urenlang geregend. Het zal de kwaliteit van het toch al niet geweldige veld niet ten goede komen. De tribunes zijn met ruim 8.000 toeschouwers ondanks het weer gelukkig wel redelijk bezet.

Fortuna begint voorzichtig aan de wedstrijd en heeft er geen moeite mee Heerenveen het balbezit te laten. Dat is geen verkeerde tactiek, als je verdedigend maar goed je posities blijft innemen. En dat doen we helaas niet. Carbonell wilt vroeg storen op Heerenveense helft, maar komt net te laat. Er volgt een steekpass op Veerman, die rond de middenlijn alle tijd heeft om de bal aan te nemen en te draaien. En daarna ziet George Cox, die wel erg ruim dekt, te laat dat rechtsbuiten Van Bergen een loopactie heeft ingezet. Veerman speelt de naar binnen trekkende Van Bergen in de diepte in. Cox kan de bal niet onderscheppen en moet met een achterstand het sprintduel in. Die achterstand maakt hij tegen de snelle Van Bergen niet meer goed. Van Bergen gaat alleen op Alexei Koshelev af en schiet de bal langs de keeper in de verre hoek: 6e minuut, 0-1.

Carbonell is geen Spaanse furie

Die goal gaven we wel heel gemakkelijk weg. En ook in de minuten daarna gaat het niet veel beter. We geven Heerenveen teveel tijd aan de bal. Na negen minuten volgt er een voorzet van links. Odgaard kruipt bij de eerste paal voor Dammers, maar de bal gaat via diens lichaam naast het doel. Uit de daarop volgende corner kopt Veerman over. Daarna houdt het offensief van Heerenveen op en hebben we eindelijk gelegenheid de bal in de ploeg te houden.

Dat doen we, maar wel in een tempo dat te laag ligt om de verdediging van Heerenveen in de problemen te brengen. Na een kwartier hebben we eigenlijk nog geen gevaarlijk moment voor het Friese doel gezien. Dan heeft Carbonell een fraaie opening op Amadou Ciss in huis. Ciss krijgt daardoor ruimte om links vanaf de zijlijn een actie te maken. Hij trekt naar binnen en wil breed leggen op Tesfaldet Tekie, die op de rand van het strafschopgebied vrij staat. Kongolo ziet dat en kan de pass van Ciss op het laatste moment onderscheppen. Maar onbedoeld brengt hij daarmee Felix Passlack in stelling. De van rechts naar links uitgeweken Duitser pikt de bal op en schiet daarna loepzuiver in de verre hoek. Keeper Bednarek is kansloos: 15e minuut, 1-1.

Ciss trekt naar binnen…

… en vindt Passlack

Na die onverwachte gelijkmaker is het lang wachten op een volgend gevaarlijk moment. Dat ontstaat na een half uur. Mark Diemers geeft de bal met de buitenkant van de voet mee aan Cox. De Engelsman, vandaag aanvallend sterk op dreef, speelt zijn man uit en geeft hard voor. Op de rand van het doelgebied komt Vitalie Damashkan ingelopen, maar Botman weet de bal op het laatste moment weg te werken. De aanval loopt door en eindigt met een schot van Tekie over de goal.

Cox stoomt op over links

Damashkan komt net te laat

In de fase daarna heeft Fortuna een overwicht, maar afgezien van een doelpoging van Damashkan in buitenspelpositie ontstaan er geen kansen meer. Aan de andere kant moet Koshelev nog in actie komen bij een ongevaarlijk schot van Kongolo. Dat was het voor de eerste helft, die eindigt zonder Martin Angha. De Zwitser gaat in de slotminuut onderuit en moet opnieuw geblesseerd naar de kant. Clint Essers vervangt hem en doet dat prima.

Essers krijgt nog wat raad van Ultee

Fortuna opent de tweede helft sterker, maar komt alleen uit een vrije trap van Diemers tot een doelpoging. Zijn schot gaat echter over. Enkele minuten later is de eerste kans uit open spel voor Heerenveen. Odgaard krijgt iets te veel ruimte van Branislav Ninaj en schiet hard op het doel. Koshelev staat op zijn post. Daarna gebeurt er een hele tijd heel weinig. VVV staat intussen voor. Wanneer de stand op beide velden zo blijft, staan we straks op plaats zestien. Maar het gevoel van urgentie lijkt een beetje te ontbreken bij Fortuna.

Fernandes valt goed in

We spelen veel te omslachtig en het gaat ook allemaal nogal traag. Dat hebben Ultee en Hofland ook in de gaten. Halverwege de tweede helft halen ze de bijzonder flegmatieke Carbonell naar de kant. Leandro Fernandes vervangt hem. Met Fernandes komt er inderdaad wat meer pit in de wedstrijd. Daarbij trekt Ciss de nodige aandacht. Eerst reageert hij bij de dugouts nogal opgefokt na een overtreding van Van Rhijn. Er ontstaat een opstootje, de scheidsrechter doet het af met geel voor de beide hoofdrolspelers. Een paar minuten later heeft Ciss bij de zijlijn een goede actie in huis. Vervolgens weet hij met een crosspass Fernandes te vinden. Die controleert de bal in het penaltygebied, staat niet helemaal goed voor de goal, maar heeft toch nog een gevaarlijk schot in huis. Bednarek kan de inzet keren.

Een paar minuten later zoeken Damashkan en Diemers de combinatie. Dat lukt niet helemaal, maar Oostrom fluit voor een lichte overtreding. Diemers en Cox staan achter de bal, die halverwege de helft van Heerenveen ligt. Cox draait de bal gevaarlijk voor het doel. Ninaj loopt in, controleert de bal op onnavolgbare wijze en schiet op doel. De bal botst tegen de uit zijn doel komende Bednarek en caramboleert via de te hulp geschoten Botman over in het doel: 74ste minuut, 2-1.

Ninaj was here….

De goal leidt uiteraard tot een grote explosie van vreugde, waarbij Ninaj de gevierde held is. Met drie punten op zak is het weekend opeens een stuk beter geslaagd dan met een puntje. We moeten wel nog een kwartier zien te overleven. Maar gelukkig oogt het achterin intussen redelijk stabiel. Bovendien lijkt Heerenveen er niet echt in te geloven. De Friezen zetten wel aan voor een offensief, maar het gaat allemaal zonder veel overtuiging.

Tien minuten voor tijd komt Rasmus Karjalainen Damashkan aflossen. Met de inbreng van de Fin kunnen we bal wat vaker voorin kwijt. Heerenveen kan ons niet echt onder druk zetten. Sterker nog, het meeste gevaar komt van Fortuna. Drie minuten voor tijd krijgt Diemers de bal mee van Ciss. Hij trekt van links het penaltygebied in en schiet dan op doel. Bednarek is geklopt, maar het schot gaat net voorlangs.

He, daar ligt Felix

We koersen aan op drie minuten blessuretijd en van een Fries offensief is nog steeds geen sprake. Karjalainen lijdt net op eigen helft balverlies en corrigeert dat door zijn tegenstander neer te trekken. Geel en een vrije trap. De bal wordt in het strafschiopgebied gelegd. Daar staan Dammers, Ninaj en Karjalainen alledrie klaar om hem weer weg te koppen. Dat is geen recept voor succesvol uitverdedigen. Karjalainen wint het duel, maar kopt de bal in de richting van zijn eigen doel. De ingevallen Espejord is er als de kippen bij om hem te verlengen. Koshelev duikt naar de hoek, maar kan er net niet bij. De bal rolt door en eindigt… tegen de paal.

Karjalainen houdt de verdediging bezig

Vijf dagen geleden werden we geklopt door een doelpunt in de laatste minuut, vandaag worden we voor die pech dubbel en dwars terugbetaald. Het stadion haalt opgelucht adem. In de laatste minuut van de blessuretijd zetten we zelf nog een aanval op. Daarbij wordt Passlack recht voor het doel neergehaald. Geel en een vrije trap op een meter of twintig. Een kolfje naar de hand van Diemers. Maar uiteindelijk gaat niet hij, maar Tekie, vandaag de motor van het elftal, achter de bal staan. Heerenveen houdt mankracht voor en ziet daarom af van een muur. Tekie schiet hard, maar net over het doel.

Bednarek mag de doeltrap nog nemen, maar daarna wordt er afgefloten. Het was niet mooi, maar de buit is binnen. In Venlo is het gelijk geëindigd. We stijgen een plaats op de ranglijst en staan nu een punt boven Emmen, dat over twee weken op bezoek komt in weer een belangrijke wedstrijd. Maar eerst gaan we komende vrijdag naar Almelo. Doelstelling: verder bouwen aan onze reeks ongeslagen wedstrijden buitenshuis.