In de derde wedstrijd van het seizoen komt Fortuna een stuk sterker voor de dag dan in de eerste twee wedstrijden. Er blijkt wel degelijk voetballend vermogen in de ploeg te zitten. We creëren een handvol goede kansen, waarvan spits Damashkan er twee succesvol afrondt. Maar doordat we tegenstander Willem II de doelpunten op een presenteerblaadje aanbieden, staan we na afloop toch met lege handen. Zonde, want er had meer in gezeten en de ploeg had deze keer niet alleen op basis van inzet, maar ook op basis van het vertoonde spel meer verdiend. Twee weken voor het verstrijken van de transferperiode blijft dan ook de conclusie staan die al in januari door vrijwel iedereen getrokken is: Fortuna heeft dringend behoefte aan meer kwaliteit en ervaring in haar verdediging.

18 augustus 2019

Slordig verdedigen nekt Fortuna

Fortuna Sittard 2 Willem II 3

Doelpuntenmakers: 18. Damașcan 1-0, 23. Vrousai 1-1, 29. Pavlidis 1-2, 45. Pavlidis 1-3, 51. Damașcan 2-3.
Opstelling: Koşelev; Essers (78. Ugur), Amiot, Niňaj, Pinto; Smeets (56. Sambou), Passlack, Diemers;  Karjalainen (72. Zeka), Ciss, Damașcan.
Toeschouwers: 7.273.
Scheidsrechter: A. Lindhout.
Geel (Fortuna): Passlack, Damașcan.
Rood (Fortuna): -.

Na het bijzonder matige optreden in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Heracles krijgt Fortuna al een week later de kans revanche te nemen. We spelen opnieuw op zondagmiddag om kwart over twaalf. De tegenstander heet vandaag Willem II, net als Heracles een ploeg die iets sterker geacht mag worden dan Fortuna, maar ook een ploeg waartegen punten gehaald moeten kunnen worden. Na de wanvertoning tegen Heracles is er onder supporters en volgers een storm van kritiek losgebarsten op het spelersbeleid van de club. Technisch manager Sjoerd Ars, voor velen de gebeten hond, maar toch moeilijk de eindverantwoordelijke te noemen, reageerde daarop met de mededeling dat Fortuna in alle linies nog versterkingen zoekt, maar vroeg ook om begrip voor de moeilijkheden waarmee die zoektocht met beperkte middelen gepaard gaat. Dat begrip kan ik voor een groot deel opbrengen, maar niet waar het de samenstelling van de verdediging betreft. Wachten op de terugkeer van Wessel Dammers is na de winterstop een riskante gok gebleken, die ternauwernood goed heeft uitgepakt. Die gok bij de start van het nieuwe seizoen nogmaals wagen, lijkt een soort harakiri.

Hoe dan ook, de technische staf onder leiding van Sjors Ultee heeft afgelopen week nog geen nieuwkomers mogen verwelkomen. Bovendien is Alex Carbonell vrijdag tijdens de training geblesseerd geraakt aan zijn enkel, waardoor de keuzemogelijkheden alleen nog maar kleiner zijn geworden. Ultee en co. besluiten Felix Passlack door te svchuiven naar het middenveld. Clint Essers neemt de positie op rechtsback in. Op de linkerflank krijgt Amadou Ciss de voorkeur boven Adnan Ugur, wellicht een teken dat de ploeg vandaag iets aanvallender ingesteld zal zijn. Verder geen wijzigingen in de basiself. Bij tegenstander Willem II verwelkomen we met Dries Saddiki één van de promotiehelden van twee seizoen geleden terug in Sittard. Saddiki is dit seizoen in geslaagd een basisplaats te veroveren bij Willem II, wat veel zegt over het doorzettingsvermogen van de middenvelder uit Tegelen.

Zijn er verder nog bijzonderheden te vermelden alvorens naar de wedstrijd te gaan? Ja, we horen vandaag het vertrouwde stemgeluid van Maurice Gorissen weer door de speakers schallen. De bestuurlijke perikelen bij stadscarnavalsvereniging de Marotte zijn voor Maurice geen belemmering zich als vanouds van zijn taken als stadionspeaker te kwijten. Daar passen geen onrespectloze opmerkingen bij, dus driewerf alaaf! En is er verder nog wat? Oh ja, er is regen gevallen. Maar niet zoveel dat het een bijzondere vermelding verdient.

Fortuna dweilt zonder Zamboni

Snel door naar de wedstrijd. Fortuna start fris van de lever. Na een paar minuten krijgen we een vrije trap op een meter of twintig van het doel van Willem II. Jorrit Smeets legt aan en weet voormalige strijdmakker Saddiki vol te raken. Een paar minuten later krijgt Ciss de bal op links. Hij trapt de bal naar voren en rent er achter aan. De bal blijft net op de zijlijn stil liggen. Ciss is er sneller bij dan zijn tegenstander en legt terug op Mark Diemers. Die heeft een fraaie voorzet richting de tweede paal in huis. De naar binnen getrokken Rasmus Karjalainen neemt de bal op de halfvolley, maar schiet in het zijnet. Na 186 minuten zijn we getuige geweest van de eerste uitgespeelde aanval van Fortuna dit seizoen.

Karjalainen zit in de beginfase redelijk in de wedstrijd. Doordat hij wat minder aan de zijlijn is vastgeplakt, komt hij wat meer in het spel voor. Het meeste gevaar van Fortuna komt echter over links, waar naast Diemers ook Ciss opvallend vaak aan de bal komt. En hoewel de simpelste dingen nog steeds heel vaak fout gaan, verrast Ciss tijdens zijn eerste optreden in de basis positief. De jonge Senegalees speelt doelgericht, lijkt veel beslissingen instinctief, dus snel te nemen en is daarmee niet altijd even gemakkelijk te verdedigen. Hij is ook betrokken bij de tweede grote kans voor Fortuna. Na een periode van druk van Willem II breken we na dik een kwartier snel uit. De bal komt bij Diemers. Op links trekt Vitalie Damashkan de diepte in. Diemers besluit echter de bal mee te geven aan Ciss. Die stuurt daarna alsnog Damshkan de diepte in. De pass van Ciss gaat net langs een verdediger. Damashkan neemt goed aan en wipt de bal vervolgens zo’n beetje vanaf de punt van het doelgebied over de keeper heen in de goal: 18e minuut, 1-0.

De eerste van Damashkan

Maar de goal vormt geen fundament waarop we verder bouwen. Integendeel, Willem II neemt het initiatief over en staat een paar minuten later bijna gelijk na een schot van Vrousai, dat net naast gaat. Uit angst weggetikt te worden, wat in de twee eerste wedstrijden regelmatig gebeurde, verdedigen we wat passiever. En daardoor krijgt de tegenstander soms wel erg veel tijd om de bal te controleren en te besluiten wat wat hij er daarna mee zal doen. In de 23ste minuut krijgt Lewis de bal teruggelegd van een medespeler, die daarvoor op zijn gemak een halve ronde heeft gedraaid in ons strafschopgebied. Ook Lewis wordt niet onder druk gezet. Hij heeft dus alle tijd om een afgemeten voorzet op het hoofd van Vrousai te geven. Die wordt niet scherp genoeg gedekt en kopt knap door naar de verre hoek. Koshelev is kansloos: 23ste minuut, 1-1.

Smeets geeft spelregelles

Willem II is nu duidelijk de betere partij. Grote kansen krijgen de Tilburgers niet, maar onze verdediging oogt zo onzeker dat iedereen in het stadion het gevoel heeft dat het ieder moment mis kan gaan. En zo geschiedt. Na bijna een half uur moet Branislav Ninaj op rechts rugdekking geven aan Essers. Hij doet dat en schiet de bal over de zijlijn. Vanaf dat moment denken ze bij Willem II een stuk sneller dan bij Fortuna. Essers noch Ninaj kunnen een snelle ingooi voorkomen, de bal gaat naar de door Ninaj vrijgelaten Pavlidis. Passlack ziet het gevaar, maar staat te ver weg. Grégoire Amiot komt een fractie te laat in actie en moet daarom met een behoorlijke vaart het duel aangaan. Hij raakt Pavlidis amper, maar de Griek gaat neer en krijgt een penalty. De VAR grijpt niet in, Pavlidis schiet onhoudbaar voor Koshelev in de linkerhoek: 29ste minuut, 1-2.

Passlack steekt het middenveld over

Fortuna probeert daarna wat terug te doen. Damashkan kopt de bal na een voorzet van Karjalainen in de handen van doelman Wellenreuther. Er komen nog een paar voorzetten van de flanken, die echter op niets uitlopen. Vijf minuten voor rust krijgt de naar rechts uitgeweken Ciss de bal op de rand van het penaltygebied. Hij maakt een draai en laat een schot los, dat onder de lat de goal in lijkt te vliegen. Maar de keeper weet de bal stijlvol over de lat te tikken. Uit de daarop volgende corner slaagt hij er met evenveel klasse in Essers en teamgenoot Heerkens te vellen. Beide kunnen echter verder spelen.

Kennismaking tussen Essers en Wellenreuther

Essers moet op slag van rust nog in actie komen. Hij weet een snelle aanval van Willem II ten koste van een corner af te slaan. De hoekschop vliegt over de hele verdediging van Fortuna heen en komt terecht bij de tweede paal, waar Pavlidis vrij in kan koppen: 45ste minuut, 1-3.

Als je de doelpunten zo eenvoudig weggeeft, maak je het jezelf wel heel erg moeilijk. De kans dat we nog terugkomen van 1-3, lijkt klein. Toch gaat het elftal de tweede helft met goede moed van start. En dat leidt al na een paar minuten tot een eerste kans. Na een corner kopt Ninaj de bal terug op Smeets. Diens schot vanaf de rand van het penaltygebied gaat echter recht op de keeper af. Fortuna blijft echter druk zetten, vooral over links, waar Smeets, Diemers, Ciss en Michael Pinto elkaar goed weten te vinden. Pinto drijft na vijf minuten de bal op en steekt het middenveld over. Hij heeft een paar afspeelmogelijkheden, maar kiest voor een voorzet rechtstreeks het penaltygebied in. Damashkan verlengt de bal ter hoogte van de eerste paal onhoudbaar voor Wellenreuther in de rechterbenedenhoek: 51ste minuut, 2-3.

Zo juicht een echte spits

Zit er dan toch nog iets in het vat? Fortuna gaat direct op zoek naar de gelijkmaker. Smeets geeft een diepe bal het strafschopgebied in. Damashkan brengt de bal van rechts terug voor de doelmond. Ciss wil aannemen, maar gaat tegen de grond. Fortuna claimt een penalty, maar krijgt die niet. Was de actie van Amioth voor rust dan echt zoveel straffer dan deze van Holmén tegen Ciss? Het spel gaat door. Maar helaas zonder Smeets. Die is geblesseerd geraakt bij het geven van de voorzet, strompelt nog een paar minuten door, maar moet dan toch van het veld. Hopelijk gaan we hem niet te lang missen, want goed zonder kunnen we niet.

Krachtpatser Sambou

Voor Smeets komt Bassala Sambou. Diemers zakt terug naar de positie van Smeets, Sambou gaat afwisselend met Ciss vlak achter Damashkan spelen. Het uitvallen van Smeets blijkt een gevoelige aderlating. We hebben aanvallend weliswaar meer kracht bij te zetten dankzij Sambou, maar slagen er steeds slechter in om de bal voorin te krijgen. Aan de andere kant wordt Willem II enkele malen gevaarlijk op de counter. De grootste kans ontstaat wanneer invaller Dankerlui twintig minuten voor tijd van links naar binnen trekt en van ruim buiten het strafschopgebied een schot lost, dat via de kruising naast gaat. Maar Fortuna blijft jagen op de gelijkmaker en is niet veel later heel dichtbij. Ciss kopt een uittrap van Koshelev door in de loop van Sambou. Die schudt een tegenstander van zich af, gaat het penaltygebied in en tikt de bal dan langs de keeper in de verre hoek. Maar de bal rolt tergend langzaam langs de verkeerde kant van de paal.

De kopbal van Ninaj gaat er niet in

Bij Fortuna komen Agim Zeka en Adnan Ugur Karjalainen en Essers aflossen. De jacht gaat door. Damashkan schiet de bal in het zijnet na een actie van Sambou. Ongeveer tien minuten voor tijd legt Diemers de bal uit een vrije trap netjes neer voor het doel van Willem II. Ninaj wint het kopduel, plaatst de bal goed, maar niet hard genoeg. Wellenreuther tikt de bal voor de lijn weg. Een paar minuten later noteren we een volgend slachtoffer in de strijd. Pinto wint een duel van Dabkerlui, maar krijgt daarbij een lelijke tik mee. De scheidsrechter laat het onbestraft, maar Pinto is de rest van de wedstrijd niet veel meer waard. Zo wordt de spoeling wel erg dun. Bovendien heeft de wedstrijd door het zware veld toch al het karakter van een slijtageslag. De krachten ebben weg, een slotoffensief zit er niet meer in. In vier minuten blessuretijd blijft Willem II verder probleemloos overeind.

Het blijft dus 2-3. Een pijnlijke nederlaag, omdat er meer in gezeten had. Toch zullen de meeste supporters met en tevredener gevoel naar huis zijn gegaan dan een week geleden, toen we in extremis een onverdiend punt redden. Fortuna heeft vandaag niet alleen gestreden, maar bij vlagen ook heel acceptabel gespeeld. De ploeg speelde wat vrijer en minder verkrampt. Maar de manier waarop we goals weggeven, blijft ronduit verontrustend. Als we op dezelfde voet door blijven gaan, lijkt handhaving ondanks de positieve punten van vandaag een heel zware opgave.