Op een koude herfstavond speelt Fortuna haar eerste wedstrijd voor de KNVB Beker. Zoals te verwachten valt, is de publieke belangstelling niet bijzonder groot. En de eerste helft lijkt de thuisblijvers gelijk te geven. Een op zes plaatsen gewijzigd Fortuna laat helemaal niks zien. En tegenstander ADO Den Haag, wel zo’n beetje op volle oorlogssterkte, bakt er na een redelijke start ook niet veel meer van. Maar na rust neemt Fortuna het heft in handen. Een penalty van Mark Diemers en een rake kopbal van Vitalie Damashkan zetten on sop koers naar de volgende ronde, Agim Zeka bepaalt de eindstand op 3-0.

31 oktober 2019

Verder in de beker na ruime overwinning op Den Haag

Fortuna Sittard 3 ADO Den Haag 0

Doelpuntenmakers: 59. Diemers 1-0, 61. Damascan 2-0, 76. Zeka 3-0.
Opstelling: Jug; Passlack, Niňaj, Harries, Essers; Passlack, Carbonell (78. Tekie), Smeets, Diemers; Karjalainen, Damascan (73. Sambou), Zeka (86. Donkor).
Toeschouwers: 4.822.
Scheidsrechter: Mulder.
Geel (Fortuna): Harries, Damascan, Niňaj.

Op donderdagavond om 20.45 uur beginnen Fortuna en ADO Den Haag aan de laatste wedstrijd in de eerste ronde van de KNVB Beker. Voor de technische staf van Fortuna geniet de wedstrijd weinig prioriteit en dat is te merken aan de opstelling. De vaste basisspelers Aleksei Koshelev, Martin Angha, George Cox, Tesfaldet Tekie, Amadou Ciss en Bassala Sambou krijgen rust. Dat schept ruimte voor nieuwe gezichten. Op doel maakt Azjbe Jug zijn debuut voor Fortuna in een officiële wedstrijd. De voorhoede wordt gevormd door Rasmus Karjalainen, Vitalie Damashkan en Agim Zeka. Op het middenveld krijgt Alex Carbonell zijn kans naast Jorrit Smeets en Mark Diemers. Achterin maakt Cian Harries zijn opwachting in het centrum naast Branislav Ninaj. Felix Passlack is rechtsback, Clint Essers linksback.

Agim Zeka helpt zijn verdediging

De nieuwe formatie komt niet bepaald sterk uit de startblokken. ADO Den Haag is veel meer in balbezit en verschijnt het eerste kwartier regelmatig voor ons doel. De grootste kans ontstaat al na drie minuten. Rechtsbuiten Summerville wordt diep gestuurd. En wanneer die eenmaal op snelheid is, is er voor Essers geen houden aan. Summerville geeft vanaf de achterlijn een harde voorzet. Jug kan de bal niet tegenhouden, de inglijdende Falkenburg heeft de bal voor het intikken. Maar zijn inzet vanaf een meter of twee van doellijn gaat ruim over de lat.

Rasmus Karjalainen in full swing

Daar ontsnappen we. En ook daarna dicteert Den Haag het spel. Maar veel grote kansen levert dat offensief niet echt op. We zien een vrije trap over het doel gaan en veel later in de eerste helft een andere vrije trap via een verdediger over het doel gaan. En naarmate de eerste helft vordert, wordt het spel van Den Haag steeds slechter. Het tempo wordt lager, het aantal slordigheden hoger.
Fortuna heeft dus niet veel meer te duchten, maar laat zelf ook bijzonder weinig zien. Zeka lost een niet al te gevaarlijk schot op doel. En verder valt eigenlijk alleen Damashkan nog op. Die heeft een nogal wilde tackle in huis, waarbij hij een been veel te hoog opgeheven heeft. Het levert hem een gele kaart op. Dat was het wat betreft de eerste helft.

Barcelaanse elegantie

We koesteren geen al te hoge verwachtingen voor de tweede helft en houden er al ernstig rekening mee dat we hier tot tegen middernacht moeten bivakkeren voordat er een beslissing valt. De eerste minuten is er ook weinig dat op een snellere beslissing wijst. Het niveau van ADO is langzamerhand bedroevend geworden, Fortuna heeft nu veel meer balbezit, maar doet daar weinig mee. Maar na een minuut of vijf beginnen we wat meer druk te zetten. We zijn vaker in of rond het Haagse penaltygebied te vinden. Tien minuten na rust wordt Diemers een paar meter buiten de zestienmeterlijn neergelegd. Hij neemt de vrije trap uiteraard zelf. En dat doet hij prima. De bal spat boven doelman Koopmans op de lat uiteen.

Beugelsdijk was there

We zijn nu duidelijk de bovenliggende partij en krijgen de nodige corners. Daar ontstaat nog weinig gevaar uit. Maar Den Haag komt niet meer echt weg van de eigen helft. Op rechts proberen Carbonell, Karjolainen en Diemers een aanval op te zetten. Dat lijkt te mislukken. Totdat Passlack diep gaat en het strafschopgebied in rent. Carbonell heeft de bal met eeen wippertje door de lucht mee. Passlack krijgt de bal niet echt in de loop en moet een beetje vertragen om de bal te kunnen controleren. Wanneer hij dat doet, wordt hij licht aangetikt door Hooij. Passlack gaat met graagte tegen de grond, scheidsrechter Mulder fluit voor een strafschop. Dat is uiterarad een klusje voor Diemers, die de bal rustig in de rechterhoek legt, terwijl Koopmans naar links duikt: 59ste minuut, 1-0.

Diemers schiet de penalty rustig binnen

De tegengoal schudt ADO niet wakker. Integendeel, Fortuna kan zonder al te veel problemen de bal in de ploeg houden en mag rustig opbouwen. Een paar minuten na de goal wordt Karjalainen vrijgespeeld op rechts. Zijn voorzet wordt onderschept, maar levert wel een corner. Terwijl Karjalainen de Ricksen-side opjut, meldt Diemers zich voor de corner. Die legt hij op een meter of acht van het doel. Damashkan komt voor de eerste paal inlopen, spring hoger dan zijn tegenstander en kopt de bal hard langs een verdediger in de rechterhoek van het doel: 61ste minuut, 2-0.

Damashkan komt hoger dan de rest…

… en kopt de 2-0 binnen

Daarmee is de zaak binnen een paar minuten beslist. Den Haag verschijnt nog wel eens voor ons doel, maar de echte wil lijkt te ontbreken. We zien een schot voorlangs gaan en een aardige aanval die eindigt met een schot dat geblokkeerd wordt. De enige Hagenees die er wel nog zin in heeft, is Beugelsdijk. Bij een corner van Fortuna gaat hij ruzie zoeken met Ninaj, kennelijk in een poging de af en toe heetgebakerde Slowaak rood aan te smeren. Het levert hem de rest van de wedstrijd gejoel van de tribunes op.

Naas tegen naas

Een kwartier voor tijd valt de definitieve beslissing. Diemers geeft een voorzet van links. Sambou (net ingevallen voor Damashkan) wint het kopduel en legt de bal voor de voeten van Zeka. De Albanese Duitser schiet van een meter of tien binnen: 76ste minuut, 3-0.

Het laatste kwartier gebeurt er niets noemenswaardigs meer. Fortuna wisselt nog twee keer. Eerst komt Tekie voor Carbonell. En nog wat later mag Jacky Donkor als vervanger van Zeka zijn debuut in een officiële wedstrijd maken. Aan het beeld van de wedstrijd veranderen die wissels niet veel. Den Haag heeft de moed opgegeven, Fortuna probeert er af en toe nog op de counter uit te komen. Maar grote kansen ontstaan er niet meer. Het eindigt dus in 3-0.

Ninaj trekt zijn Spielmacher-gezicht

En daarmee mogen we tevreden zijn, zeker in het besef dat tegenstander Den Haag grotendeels met eerste keus speelde en bij ons een flink aantal reserves meespeelden. We kwalificeren ons dus voor de tweede ronde, die halverwege december gespeeld gaat worden. We zijn benieuwd waar en tegen wie onze cup run een vervolg krijgt.