Nadat Fortuna in Maastricht twee punten heeft laten liggen, volstaat drie dagen later alleen een overwinning tegen Almere City om kans op de play-offs te houden. Die overwinning komt er zonder al te veel problemen. Aziz Khalouta noteert zijn tweede Doppelpack van het weekeinde en ook Jeffrey Vlug scoort opnieuw. Na de 3-0 overwinning zien we onszelf na de voorlaatste competitieronde terug op plaats negen, niet hoog genoeg voor de play-offs. Het wordt dus spannend, komende vrijdag.

21 april 2014

Fortuna eenvoudig langs Almere City

Fortuna Sittard 3 Almere City 0

Doelpuntenmakers: 3. Khalouta 1-0, 22. Khalouta 2-0, 48. Vlug 3-0.
Opstelling: Kaya; Turan, De Boer, Dreesen, Kis; Voorn, Janssen, Briels; Vlug, Khalouta (85. Watson), Nepomuceno (71. Gulpen).
Toeschouwers: 3.020.
Scheidsrechter: Boot.
Geel: Voorn.
Rood: –

In aanloop naar de wedstrijd tegen Almere City krijgt Fortuna slecht nieuws te verwerken. De blessure die Patrick N’Koyi afgelopen vrijdag tegen MVV heeft opgelopen, blijkt niet mee te vallen. Onze spits ligt er vier tot zes weken uit en heeft daarmee dus meer dan waarschijnlijk zijn laatste optreden voor Fortuna achter de rug. Trainer Willy Boessen wijst Gevaro Nepomuceno aan als vervanger van N’Koyi. Nepomuceno gaat op de vleugel spelen, Aziz Khalouta schuift door naar de spitspositie. Verder geen wijzigingen in vergelijking met vrijdag.

Khalouta komt als spits heel aardig uit de verf, waarbij hem overigens geen strobreed in de weg wordt gelegd door de verdediging van Almere City. Sterker nog, een centrumverdediger van de polderclub legt de bal na drie minuten spelen na een ongevaarlijke voorzet vanaf rechts panklaar voor de voeten van Khalouta. Die heeft de hoek maar voor het uitkiezen en schiet onberispelijk langs de kansloze doelman: 1-0. Met die vroege voorsprong op zak kan Fortuna verder redelijk ontspannen voetballen. Met name Jordy Briels en Jeffrey Vlug maken goed gebruik van de ruimte in de Almeerse achterhoede. Tegelijkertijd begint ook ACFC zich nadrukkelijker in de wedstrijd te melden. De ploeg combineert neemt licht de overhand, combineert soms redelijk, maar weet Ferhat Kaya behalve met een paar afstandsschoten niet echt op de proef te stellen.

Voordat we echt in de problemen komen, vergroot Khalouta onze voorsprong echter al naar twee doelpunten. Hij staat helemaal vrij in het strafschopgebied, krijgt de bal aangespeeld en laat de keeper opnieuw kansloos: 22ste minuut, 2-0. Daarmee lijkt de wedstrijd al vroeg gelopen, al krijgt Almere een minuut of vijf later een grote kans om de spanning weer terug te brengen. Een diepe bal lijkt zonder gevaar, totdat Dreesen besluit te interveniëren. Hij wil de bal via met zijn voet richting Kaya laten lopen. Dat gaat verkeerd: spits Janssen kan de bal oppakken en omspeelt Kaya. Zijn schot wordt door Kevin Kis echter van de lijn gehaald. In de rebound gaat de bal naast.

Aan de andere kant komt Fortuna er op de counter een paar keer goed door. Aziz Khalouta probeert met een lobje en een paar afstandsschoten zijn tweede hattrick van het seizoen te bereiken. Maar Briels komt het dichtste bij een derde treffer met een schot vanaf een meter of achttien, dat door de keeper tot corner kan worden verwerkt. We gaan rusten met 2-0, niet onterecht gezien de krachtsverhoudingen.

Na rust probeert Fortuna meteen de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken. En dat lukt al na een paar minuten. Khalouta krijgt de bal in diepte aangespeeld en wijkt naar rechts uit. Hij ziet Vlug diepgaan en levert een perfecte voorzet in de loop van Vlug af. Die kopt de bal vanaf een meter of twaalf feilloos binnen: 48ste minuut, 3-0. Daarmee is de beslissing gevallen, al doet Almere nog zijn best om terug te komen in de wedstrijd. Kaya moet een paar keer redding brengen na vrije trappen en schoten van afstand en Kis brengt na geklungel van wederom Dreesen voor de tweede keer redding op de lijn. Van een serieus en aanhoudend offensief is echter geen sprake.

Aan de andere kant krijgt Fortuna op de counter nog een hele reeks behoorlijke kansen. Het ontbreekt echter aan nauwkeurigheid in de laatste pass of de afronding. Zo zet Ramon Voorn goed door, maar is zijn voorzet net te hard voor de inkomende Khalouta en Vlug. Zo legt Khalouta te zacht breed op de inkomende Briels. Zo schiet de voor Khalouta ingevallen Dion Watson recht op de keeper. De grootste kans is een paar minuten voor tijd voor Briels. Hij kan inschieten of afleggen. Hij kiest voor een schot, de bal lijkt met handen gekeerd te worden door verdediger Toet, die naar zijn hoofd grijpend op de grond blijft liggen. De scheidsrechter geeft geen penalty.

Het is een van de weinige momenten van opwinding in een verder redelijk vlak verlopen tweede helft. Fortuna wint probleemloos met 3-0 en doet daarmee wat het moet doen. Met dat resultaat hebben we het bereiken van de play-offs echter niet in eigen hand. Bij nederlagen van De Graafschap (tegen Jong Ajax) of FC Volendam (tegen VVV) volstaat een gelijkspel in Emmen. Bij een gelijkspel van die ploegen en FC Eindhoven (tegen Achilles) is een overwinning tegen Emmen voldoende om ons te kwalificeren. Mochten de drie concurrenten winnen, dan is het over en uit. We kunnen dan weliswaar nog over VVV heen springen en mogen ons dan de beste van Limburg noemen, maar VVV neemt dan als periodekampioen de plaats van de nummer acht in de play-offs in.

We zullen zien wat het wordt. Hoe het ook afloopt, Willy Boessen is er ook in zijn tweede seizoen in geslaagd tot het einde mee te strijden voor de play-offs. Ook al was het voetbal daarbij vaak niet om over naar huis te schrijven, op zich is dat bij een club die jarenlang voor spek en bonen meedeed of zelfs tegen degradatie moest vechten een prestatie van formaat.