Na kansloze nederlagen in de eerste twee competitiewedstrijden laat Fortuna zich tegen AZ van een andere kant zien. De ploeg speelt een stuk doelgerichter en feller en weet de zelfbenoemde kampioen van het afgelopen seizoen daarmee regelmatig in verlegenheid te brengen. Tegelijkertijd zijn we achterin nog steeds erg kwetsbaar. Na twee gemakkelijk weggegeven tegentreffers ziet het er tien minuten voor het einde bij een 1-3 stand dan ook naar uit dat we ondanks alle goede wil met lege handen zullen staan. Maar nieuwkomers Emil Hansson en Zian Flemming (met zijn tweede doelpunt van de avond) zorgen ervoor dat de ploeg toch loon naar werken krijgt.

26 september 2020

Flemming bezorgt Fortuna diep in blessuretijd eerste punt

Fortuna Sittard 3 AZ 3

Doelpuntenmakers: 9. Flemming 1-0, 23. De Wit 1-1, 52. Koopmeiners 1-2, 69. Boadu 1-3, 80. Hansson 2-3, 90+6. Flemming 3-3.
Opstelling: Koşelev; Rota, Niňaj (78. Angha), Janssen, Cox (83. Dianessy); Tekie, Flemming, Smeets; Semedo (75. Hansson), Polter (77. Sambou), Seuntjens.
Toeschouwers: 3.000.
Scheidsrechter: Kuipers.
Geel (Fortuna): Rota, Smeets.
Rood (Fortuna): –

Na de pijnlijke nederlaag tegen Heerenveen een week geleden wacht Fortuna vanavond in eigen huis de kans om zich te revancheren. Dat zal dan wel moeten tegen een veel sterker geachte tegenstander. AZ meent in het voorjaar van de eerste plaats bestolen te zijn en heeft een reeks lachwekkende pogingen ondernomen die achter de groene tafel alsnog binnen te halen. Tevergeefs, dus de Alkmaarders zullen in het nieuwe seizoen op het veld moeten laten zien dat ze toch echt de beste zijn. Op die missie zal puntverlies in Sittard niet zijn ingecalculeerd.

Na meer dan 40 jaar eindelijk een nieuwe Peter Prauser

Maar AZ kent ook een moeilijke seizoensstart en moet het vandaag ook nog eens stellen zonder de vleugelaanvallers Stengs en Idrissi. Er liggen dus kansen voor Fortuna. Maar dan zal de ploeg wel met andere intenties aan de wedstrijden moeten beginnen dan de afgelopen weken. Dat beseft ook Kevin Hofland. Met Tesfaldet Tekie en Lisandro Semedo brengt hij twee spelers in de ploeg die voor meer diepgang en snelheid in het aanvalsspel kunnen zorgen. Tekie neemt de plaats in van Ben Rienstra, die door een lichte liesblessure zelfs volledig ontbreekt. En de ervaring leert dat zo’n lichte liesblessure in Sittard lang kan duren. Voor Semedo ruimt Emil Hansson het veld. Hij zit wel gewoon op de bank.

Kuipers fluit, dus geen rol voor de VAR vanavond

We zien een openingsfase waarin AZ het initiatief neemt, maar Fortuna bij balbezit direct de voorste linie zoekt. Fortuna speelt ook redelijk ver van het eigen doel af en geeft daarmee vooral op rechts de nodige ruimte weg. Maar AZ weet daar de eerste minuten nog niets mee te doen. Fortuna meldt zich na acht minuten voor het eerst serieus op de helft van AZ. De naar links uitgeweken Semedo krijgt de bal aangespeeld van Sebastian Polter en moet vervolgens in duel met Letschert. Semedo weet de op de grond liggende Letschert de bal te ontfutselen en probeert op links een aanval op te zetten. Dat mislukt, maar het is goed om Fortuna vanaf het begin zo scherp te zien spelen.

Een minuut later rent Wijndal aan de andere kant op onze rechterflank de diepte in. Semedo, Tekie en Lazaros Rota zijn niet in de buurt om hem op te vangen. Dat moet Branislav Niňaj dan maar doen. Wanneer Wijndal het penaltygebied in rent, zet de Slowaak hem met een duw opzij. Wijndal blijft op de grond liggen, Niňaj bezorgt de bal bij Tekie. Van Tekie gaat de bal naar Mats Seuntjens, die vandaag als hangende linksbuiten speelt. Seuntjens overweegt een actie te maken, kapt dan terug en speelt op het middenveld Zian Flemming aan, die ontsnapt is aan de aandacht van AZ. Flemming legt op een meter of twintig van het doel aan voor een schot, dat onhoudbaar voor doelman Bizot precies in de rechterhoek vliegt: 9e minuut, 1-0.

Semedo staat op het punt er met de bal vandoor te gaan

Een goed begin voor Fortuna, dat ook de tien minuten daarna goed blijft spelen. We zetten AZ enkele malen onder druk, maar kansen levert dat niet op. Daarna neemt AZ langzamerhand het heft in handen. De ploeg heeft steeds maar balbezit en zoekt geduldig naar een gaatje in onze verdediging. Dat wordt halverwege de eerste helft gevonden. Aboukhlal mag vanaf links voorzetten. Bij de eerste bal raakt Gudmundsson de bal niet goed, maar die schiet door. De Wit reageert sneller dan Alexei Koşelev en Roel Janssen en tikt de gelijkmaker binnen: 23ste minuut, 1-1.

Daarna dreigen we overlopen te worden. Aboukhlal breekt door op onze rechterflank. Nadat Janssen Boadu heeft neergehaald, moet de linksbuiten voor zijn eigen kans gaan. Hij schiet net over het doel. Ook in het vervolg van de eerste helft is AZ duidelijk sterker. We overleven soms met meer geluk dan wijsheid. Tegen het einde van de eerste helft komen we eindelijk weer een beetje terug in de wedstrijd. Het leidt op slag van rust zelfs nog tot een serieuze tegenaanval. Semedo krijgt de bal in de as van het veld en zoekt de combinatie met Polter. Hij krijgt de bal terug en schiet van de rand van de zestien raak. Maar terwijl hij schiet, fluit Kuipers voor een overtreding. Polter heeft aan het shirt van Hatzidiakos getrokken. Het laatste woord is voor AZ, dat uit een corner bijna gevaarlijk wordt.

Seuntjens begint te wennen aan het niveau

Aan het begin van de tweede helft doet Fortuna zijn best weer verder van het eigen doel te spelen. De verdediging en het middenveld van AZ worden eerder onder druk gezet. Het spel gaat dus wat meer gelijk op. Maar AZ blijft wel de gevaarlijkere ploeg. Na ruim vijf minuten ontsnapt Aboukhlal aan George Cox. Hij stormt op ons doel af, maar Niňaj brengt redding met een goed getimede sliding. AZ zet een nieuwe aanval op, die we goed afgeslagen lijken te hebben. Maar Seuntjens lijdt riskant balverlies en ziet zijn tegenstander opstormen naar de achterlijn. De voorzet lijkt een simpele prooi voor Koşelev, maar die botst bij het vangen van de bal tegen Rota op. Hij moet de bal lossen, een eerste inzet wordt nog geblokt door Niňaj, maar de rebound wordt door Koopmeiners van net buiten de zestien binnengeschoten: 52ste minuut, 1-2.

Alweer een ongelukkige actie van Koşelev, die op het moment niet erg zeker oogt. De eerste vijf minuten na de pijnlijke tegengoal komen we niet meer in het spel voor, maar daarna herpakt de ploeg zich. We zijn weer meer aan het aanvallen. Maar AZ krijgt op de counter de grootste kansen. Gudmundsson heeft na een uur spelen een geplaatst schot in huis, dat via de buitenkant van de paal naast gaat. Enkele minuten later breekt Wijndal over links uit. Maar Koşelev komt op tijd zijn doel uit en weet de bal voor de voeten van de linksback weg te slaan.

Het motortje van Smeets draait weer op volle toeren

Daarna wordt Fortuna gevaarlijker. We gaan opportunistischer spelen, krijgen wat corners en zetten AZ steeds vaker vast. In eerste instantie levert dat behalve een paar verdwaalde of geblokte schoten weinig op. Maar daar komt met nog 25 minuten te gaan verandering in. Fortuna werkt aan een aanval in het strafschopgebied van AZ. De bal komt bij Seuntjens, die Flemming met een knappe pass vrij voor de keeper zet. Flemming schiet van rechts in, maar stuit op Bizot. Even paar minuten later krijgt Flemming een nieuwe kans. Deze keer krijgt hij de bal in de loop mee van Polter. Hij probeert Bizot met een geplaatst schot in de verre hoek te passeren, maar dat mislukt ook nu.

Semedo zet de verdediging onder druk

Hoe dan ook, we zitten weer volop in de wedstrijd. Met nog twintig minuten te gaan bouwen we aan een nieuwe aanval. De bal gaat van rechts naar Niňaj, die de bal kan controleren en doorspelen, maar in plaats daarvan besluit een kunststukje te proberen. Hij laat de bal onder zijn voet door rollen en… glijdt uit. De Wit kan er met de bal vandoor en legt breed op Boadu. Voor Janssen en Koşelev zijn de meubelen niet meer te redden, Boadu kan simpel binnenschieten: 69ste minuut, 1-3.

Daarmee lijkt de zaak dankzij twee domme tegengoals beslist. Maar Fortuna geeft niet op en probeert weer een offensief op gang te brengen. Hofland brengt Hansson, Bassala Sambou en Martin Angha voor Semedo, Polter en Niňaj. Hansson meldt zich al na een paar minuten, wanneer hij zich op het middenveld met een schijnbeweging vrij speelt en daarna een aardig schot lost, dat net naast gaat. Verder proberen we het vooral met hoge ballen naar het strafschopgebied van AZ. Tien minuten voor tijd geeft Jorrit Smeets vanaf het middenveld een voorzet. Koopmeiners kopt de bal recht voor de voeten van Hansson. Die reageert alert, neemt aan en schiet meteen op doel. De bal eindigt in de linkerhoek: 80ste minuut, 2-3.

Leuke schijnbeweging, Emil

Zou het dan toch nog kunnen? Hofland brengt zijn laatste troef. Djibril Dianessy vervangt Cox en maakt daarmee een nieuwe comeback na lang blessureleed. Veel overleg zit er niet meer in de aanvallen, de ballen gaan nu blind naar voren. Maar AZ begint steeds angstiger te spelen en slaagt er ook niet meer in de bal in de ploeg te houden. Dus het kan zeker nog. Maar de tijd verstrijkt en Fortuna komt niet echt meer in de buurt van de goal.

Rota zet de bal nog maar eens voor

De officiële speeltijd zit erop, Maurice Gorissen leest de paragraaf ‘Verlaten van het stadion’ uit het COVID-19-protocol voor. Kuipers geeft zes minuten blessuretijd. Die begint met balbezit voor AZ en lijkt lange tijd weinig op te leveren. Maar in de laatste paar minuten komen we toch weer voor het doel van AZ. Rota geeft een voorzet van rechts. Flemming controleert de afgeslagen bal, maar zijn schot wordt geblokt door een verdediger. Het spel gaat door. AZ zet een aanval op, maar de bal wordt onderschept op het middenveld. Wijndal en Tekie gaan het duel aan om de wild in de lucht getrapte bal. Tekie is eerder bij de bal en wipt die met een boogje over Wijndal naar Sambou. Sambou begint aan een rush naar het strafschopgebied. Daar is Flemming aan een loopactie van het centrum naar rechts begonnen. Sambou speelt Flemming met een steekpassje aan. Die maakt een korte draai en schiet dan in de korte hoek. Bizot laat zich verrassen, de bal rolt binnen: 96ste minuut, 3-3.

Flemming verrast de AZ-verdediging

Even later zit het erop. Van de kleine 3.000 aanwezigen zal het merendeel bij de gelijkmaker diverse paragrafen uit het COVID19-protocol overtreden hebben, maar dat zij hen vergeven. Het gelijkspel voelt gezien het wedstrijdverloop als een overwinning. En het punt komt de ploeg van Hofland toe na een wedstrijd die met durf en veel inzet werd gespeeld. Na de mislukte openingswedstrijden heeft de ploeg vanavond laten zien dat het ook anders kan. Daarbij gaat er nog steeds veel mis, maar hebben veel spelers ook hun kwaliteit getoond. Hopelijk krijgt het goede optreden de komende maand een vervolg.