Na drie wedstrijden slaagt Fortuna er weer in te winnen. De Graafschap, op papier de ploeg in vorm, wordt met 3-2 verslagen. Die overwinning moet volledig op het conto geschreven worden van Emrah Başsan, die met twee vrije trappen het verschil maakt tussen tien man van De Graafschap en een elftal bijzonder matig voetballende Fortunezen. Waar we een maand geleden vooruitgang in het spel van Fortuna konden bespeuren, zien we binnen enkele weken een terugval naar een tamelijk bedenkelijk niveau. En dat ondanks de kwaliteitsinjectie in de winterstop.

17 maart 2017

Vrije trappen Başsan bezorgen matig Fortuna drie punten

Fortuna Sittard 3 De Graafschap 2

Doelpuntenmakers: 6. Parzyszek 0-1, 11. Dianessy 1-1, 29. Başsan 2-1, 69. Başsan 3-1, 90. Straalman 3-2.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, De Regt, Hadzhiev; Saba (65. Saddiki), Briels; Başsan, Vlijter, Stokkers (79. Ars), Dianessy (82. Torunarigha).
Toeschouwers: 1.512.
Scheidsrechter: Linthorst.
Geel (Fortuna): Briels.

Vier dagen na de nederlaag tegen NAC krijgt Fortuna in eigen huis de kans om revanche te nemen. Tegenstander is vanavond De Graafschap. De degradant uit de eredivisie kent een dramatisch seizoen, bivakkeert net als Fortuna al maanden in de onderste regionen van de ranglijst, maar hebben inmiddels vijf wedstrijden op rij gewonnen. Op papier geen gemakkelijke tegenstander, dus. Gelukkig kan trainer Sunday Oliseh vanavond weer een beroep doen op Ferry de Regt, Kamen Hadzhiev en Emrah Başsan, want zeker De Regt en Başsan kunnen maar moeilijk gemist worden. Hun terugkeer betekent dat Dries Saddiki en Roald van Hout naar de bank verhuizen. Hadzhiev neemt de plaats van de geschorste Marco Ospitalieri op linksback in. Oliseh kon bij het samenstellen van zijn formatie overigens geen beroep doen op het advies van een gewaardeerd lid van onze technische staf, dat deze week per direct de club verlaten heeft, maar wiens naam wij uit respect voor zijn privacy verder niet bekend zullen maken.

De Tifo-battle was vandaag echt voor de tegenstander

Ook met onze drie sterkhouders terug in de basis beginnen we niet best aan de wedstrijd. Kennelijk wil De Graafschap al vroeg een opening forceren, want de blauw-witten zetten ons vanaf de aftrap onder druk en we komen amper van onze helft af. Als we de bal al eens raken, dan is het om hem zo ver mogelijk uit het eigen strafschopgebied te trappen. Onze missie is duidelijk: we moeten de eerste vijf minuten zien te overleven en hopen dat de aanvalsgolven daarna wat minder zwaar worden. In die missie lijken we goed te slagen, maar dan slaat het noodlot toe.

We zijn de vierde minuut net gepasseerd, wanneer Christopher Braun balverlies lijdt en Vitor Saba een doorgebroken speler in ons penaltygebied op de hielen tikt. Op verzoek van Bryan Smeets geeft de scheidsrechter De Graafschap een strafschop. Nu komt het erop aan koel te blijven en de voltrekking van het vonnis zo lang mogelijk uit te stellen. Terwijl de spelers één voor één protest komen aantekenen bij de scheidsrechter, tikken de seconden weg. Langzamerhand beginnen we erin te geloven dat we ondanks die strafschop tegen de openingsfase toch zonder schade gaan doorkomen. Wanneer Miguel Santos nog wat treuzelt met op de lijn te gaan staan, weten we het zeker: deze slag is voor ons. En inderdaad, na het nemen van de strafschop noteren we: 6e minuut, 0-1.

Al met al een lekkere start. En het wordt allemaal nog mooier wanneer na ruim tien minuten De Graafschap per ongeluk ons aanvallende Dreh- und Angelpunkt Nathaniel Will in stelling brengt. Will ontvangt de bal op de linkervleugel en stuurt in één tijd Finn Stokkers de diepte in. Stokkers rent op de doelman af en past op het laatste moment naar links in de loop van Djibril Dianessy, die de bal in de lege goal kan schieten: 11e minuut, 1-1.

Dianessy glijdt de 1-1 binnen

Ook in het vervolg van de eerste helft is Will de man die onze kant voor de openingen moet zorgen. En hij doet dat heel verdienstelijk. Helaas slagen Stokkers en Gavin Vlijter er niet in iets te doen met de kansen die hun geboden worden. Verder maakt De Graafschap de betere indruk. De ploeg heeft een duidelijk veldoverwicht, maar slaagt er ook niet in grote kansen te creëren. Na een half uur creëert Fortuna eindelijk zelf een kans: Başsan stuurt Vlijter diep, Will gaat er achteraan en trekt onze schaduwspits onderuit. De scheidsrechter geeft een vrije trap op een meter of twintig van de goal en een rode kaart voor Will. De Graafschap moet dus een uur lang verder met tien man, wij mogen hopen dat ook iemand in geel-groen voor de impulsen kan zorgen die nu vooral van Will moesten komen.

Dreh- und Angelpunkt Will moet van het veld

Maar eerst de vrije trap. Eigenlijk is er in onze selectie maar één man die aanspraak kan maken op het nemen daarvan en dat is natuurlijk Vitor Saba. Maar Başsan heeft tegen VVV toevallig een bal erin geschoten en meent nu dus alle ballen te mogen opeisen. Saba sjokt terug naar zijn vaste positie in de middencirkel en gaat daar met de handen in de zij toekijken hoe Başsan het er vanaf brengt. Niet slecht: hij trapt de bal hard en met een scherpe draai over de muur in de kruising. Başsan rent naar de zijlijn om zijn doelpunt te vieren, zijn medespelers en ook de wisselspelers vliegen hem om de hals en tien seconden later komt ook Saba nog aan. Waarschijnlijk om Başsan te vertellen dat de keeper niet goed opgesteld stond. Hoe dan ook: 29ste minuut, 2-1.

Na die voorsprong breekt er even een fase aan dat Fortuna wat beter speelt. We krijgen zelfs nog twee kansen. De eerste is voor Stokkers, die een voorzet van rechts vrij kan inkoppen. Zijn kopbal gaat echter recht op de keeper af. De tweede is voor Vlijter, die met een ziedend schot de doelman tracht te verslaan, maar uiteindelijk het scorebord weet te raken. Maar in de laatste minuten dringt De Graafschap weer aan. De Achterhoekers claimen een penalty wanneer Dianessy vlak voor eigen doel de bal met zijn arm raakt. De scheidsrechter ziet er geen opzet in en laat doorspelen. Zo gaan we na een matige eerste helft rusten met een 2-1 voorsprong.

Oliseh weet dat het meezit van vandaag

Na rust gaat het helaas van kwaad tot erger. Waar we enkele wedstrijden geleden eindelijk weer enige samenhang in het spel van Fortuna konden zien, lijkt het elftal nu weer als los zand aan elkaar te hangen. Vlijter en Dianessy krijgen al sinds de winterstop de kans zich te bewijzen. Je zou erop mogen rekenen dat er over een langere periode iets van stabiliteit in hun spel zou komen, maat helaas lijkt bij beiden de weg naar volwassenheid extreem lang te zijn. Vier van de vijf keer onbenullig balverlies lijden, is zelfs voor de Jupiler League te veel van het goede. Op het middenveld weten we dat Jordie Briels niet uitblinkt door zijn opbouwspel, maar hadden we van Vitor Saba allicht wat meer mogen verwachten. Gevolg is dat bijna alles van Başsan en Stokkers moet komen en die last is voor de laatste logischerwijs echt teveel gevraagd.

Braun zoekt de achterlijn op

Door de aanvallende onmacht aan onze kant ontstaat er bij De Graafschap weer wat geloof dat er toch nog wel wat te halen valt. Met nog een half uur te gaan, begint het spel zich weer steeds meer naar onze helft te verplaatsen. Om de onrust op het veld nog wat te vergroten, besluit Oliseh bovendien om Dries Saddiki in te brengen. Saddiki gaat op rechtsback lopen, Braun neemt op het middenveld de plek van Saba in. De Graafschap blijft aandringen en zoeken naar de gelijkmaker, Fortuna probeert het met toevallige counters. Bij één van die counters wordt Stokkers tegen de grond gewerkt. De al ligt op een meter of dertig van de goal. Eerder heeft Başsan vanuit een vergelijkbare positie de bal voorgezet, maar nu besluit hij direct op goal te trappen. En hoe! Het schot is hard en valt precies in de hoek: 69ste minuut, 3-1.

Weer geen doelpunt voor Ars

Daarmee heeft Başsan De Graafschap zo’n beetje op zijn eentje gesloopt. In het laatste kwartier (met Sjoerd Ars voor Stokkers en Junior Torunarigha voor Dianessy) krijgt Fortuna op de counter nog genoeg mogelijkheden om verder uit te lopen: Vlijter wordt door Torunarigha diep gestuurd, maar schiet op de paal; Ars is sneller bij de bal dan de keeper, maar schiet vanuit het een moeilijke hoek in het zijnet; Torunarigha (die even daarvoor Ars nog verwijten heeft gemaakt) gaat af op de goal, kan afleggen op Başsan, maar gaat voor zijn eigen kans en schiet de bal keihard de tribune in.

Die bal gaat zo heel hard de tribune in

Die gemiste kansen breken ons uiteindelijk niet op, omdat De Graafschap pas in de blessuretijd zijn Anschlusstor maakt (90ste minuut, 3-2). Maar de paniek die tijdens de paar minuten blessuretijd uitbreekt, doet vermoeden dat de Achterhoekers een vijf minuten meer genoeg hadden gehad om nog met een punt uit Sittard te vertrekken. Nu blijft het bij 3-2 en kunnen we dus weer drie punten bijschrijven. Met dank aan de vrije trappen Emrah Başsan, want verder leek het nergens naar.