Ook de derde thuiswedstrijd van het seizoen eindigt in een overwinning voor Fortuna, dat zichzelf na vijf wedstrijden netjes in de subtop terugvindt. Net als in de vorige wedstrijd brengt een prachtige kopbal tien minuten voor tijd de beslissing, deze keer van de net in het veld gekomen Junior Torunarigha. Helemaal verdiend mag de overwinning dit keer niet genoemd worden: met name in de tweede helft lieten de mannen van Van Dael zich amper op de helft van de tegenstander zien. Van de andere kant: twee keer terugkomen van een achterstand en uiteindelijk nog weten te winnen, zegt natuurlijk wel wat over het karakter van de ploeg. En op karakter kun je in de eerste divisie een eind komen.

26 augustus 2016

Knappe kopbal Torunarigha zorgt voor derde thuiszege op rij

Fortuna Sittard 3 FC Dordrecht 2

Doelpuntenmakers: 28. Daniels 0-1, 42. Khalouta 1-1, 44. Arias 1-2, 45. Van Hout 2-2, 79. Torunarigha 3-2.
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Mares, Ospitalieri; Kurt, Hadzhiev; Van Hout, Wiafe (68. Briels), Khalouta (46. Vlijter); Dianessy (77. Torunarigha).
Toeschouwers: 1.776.
Scheidsrechter: Martens.
Geel (Fortuna): Braun, Ospitalieri.

Scheurtjes waren er waarschijnlijk al langer. Maar bijna zeventien jaar na de officiële opening van het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard kunnen we niet langer spreken van scheurtjes, maar moeten we het toch echt hebben over scheuren in het beton van onze voetbaltempel. De betonnen vloer in de gracht van de Frans Körver Tribune is in dusdanig slechte staat dat het deel voor Vak D en de aangrenzende vakken provisorisch is afgesloten. Zeventien jaar zonder serieus onderhoud begint zo langzamerhand kennelijk serieuzere problemen op te leveren dan vieze stoeltjes. We zijn benieuwd hoe het stadion er over enkele jaren bij zijn twintigjarig jubileum bijligt. En we hopen van harte dat Fitland als eigenaat van het stadion en Fortuna als huurder de zaak niet nog verder laten verwaarlozen, maar het onderhoud eindelijk eens serieus gaan nemen. Of het zover komt, moet echter betwijfeld worden. Het achterstallig onderhoud is in de loop de jaren natuurlijk vooral ontstaan uit gebrek aan geld en dat geld is nog steeds niet ruim voorhanden. Zeker zolang het met de verhuur van commerciele ruimten op het Sportzonecomplex geen storm loopt.

Het afsluiten van enkele tribunetoegangen levert in de praktijk overigens amper problemen op. Het aantal toeschouwers valt helaas nog steeds bescheiden te noemen, van een groei is ondanks een goed begin van de competitie nog geen sprake. De verzengende hitte zal daarbij vandaag wellicht ook een rol gespeeld hebben, maar waarschijnlijk zit de oorzaak dieper en zal het veel moeite gaan kosten om de bezoekersaantallen weer serieus omhoog te krijgen, als dat überhaupt al kan lukken zonder serieus om promotie naar de eredivisie te spelen.

En dat is een ambitie die de club vooralsnog niet koestert. Waar we wel staan, is na de eerste vier wedstrijden van het seizoen nog niet helemaal duidelijk. We hadden na drie wedstrijden met negen punten bovenaan kunnen staan, als Leon ter Wielen niet die rare blunder tegen Telstar had gemaakt. We hadden ook minder punten kunnen hebben, als we tegen Achilles niet een ietwat gelukkige penalty hadden gekregen. En maandag tegen Jong Ajax hadden we het grootste deel van de wedstrijd niets in te brengen en dat zal ons tegen tegenstanders met meer voetballend vermogen wel vaker gebeuren. Ergens in de middenmoot lijkt een reële ambitie, maar juist daar ligt ook de scheidslijn tussen deelname aan de play-offs en een seizoen sans histoire.

Na de nederlaag op een bijveld in Amsterdam Zuidoost heeft trainer Ben van Dael voor het eerst dit seizoen vrijwillig besloten zijn startformatie te wijzigen. Junior Torunarigha en Jordie Briels konden hem onvoldoende bekoren, Djibril Dianessy en Frank Wiafe mogen in hun plaats beginnen. Dat betekent dat Fortuna zonder target man voorin speelt en dus regelmatig op een andere manier zal moeten opbouwen. Zowel Dianessy als Wiafe zijn spelers die in de diepte en met ruimte beter uit de voeten kunnen dan met een man in de nek hijgend en de rug naar het doel. Maar wie kan hun van aanvoer voorzien?/p>

We zien een aantrekkelijke opening van de wedstrijd, waarin zowel Dordrecht als Fortuna zich niet verschuilen. Dordrecht verschijnt al in de eerste minuut in ons strafschopgebied, al blijft dat verder zonder gevaar. Gevaarlijk wordt een paar minuten later wel aan de andere kant, al is dat vooral te danken aan Dordrecht-keeper Coremans. Die krijgt een voorzet van rechts niet klemvast en kan de bal na een carambolage tegen het lichaam van Ferry de Regt pas na de doellijn alsnog in zijn handen krijgen. De scheidsrechter wijst naar de middenstip, De Regt begint met zijn ploeggenoten al aan een feestje in de hoek bij de ultrascene.

Derde minuut, 1-0, zou je zeggen Maar nee, tot verbazing van iedereen verandert de scheidsrechter na reclameren door de keeper (en zonder zijn assistent te raadplegen) zijn beslissing. Hij geeft een vrije trap aan Dordrecht en staat ook nog toe dat die snel genomen wordt, zodat Dordrecht al aan het aanvallen is, terwijl enkele spelers van Fortuna zich nog moeten losmaken uit het feestgewoel bij de cornervlag.

Het is niet de enige goal die afgekeurd wordt. Na een minuut of twintig wordt Dianessy met steekpass vrijgespeeld in het strafschopgebied. Hij schiet de bal in de draai ijskoud in de verre hoek, maar helaas: grensrechter Weterings heeft weer eens gevlagd voor buitenspel en waar hij eerdere enkele malen fout zat, had hij het deze keer waarschijnlijk wel bij het rechte eind. De relatie tussen Weterings en de Fortuna-spelers is op dat moment al niet bijzonderlijk hartelijk meer. Christopher Braun geeft hem na een half uur de volle laag, wanneer Weterings een overtreding van de Hamburgse rechtsback meent te hebben gezien. Scheidsrechter Martens komt aanstormen en maant Braun tot de orde. Althans, dat had hij moeten doen. In plaats daarvan gaat hij in de schoenen van Van Dael staan en geeft Braun een tactische aanwijzing: hij maant hem om terug te rennen naar de middenlijn en zijn vaste positie weer in te nemen. Wanneer Braun duidelijk maakt dat hij dergelijke aanwijzingen niet hoeft te accepteren, wordt hij gestraft met een gele kaart.

De capriolen van het arbitrale trio zijn eigenlijk het voornaamste amusement tijdens een eerste half uur, waarin Fortuna er nauwelijks in slaagt een opening te vinden in de Dordtse verdediging. En naarmate de wedstrijd vordert, komt Dordrecht beter in de wedstrijd. De schapekoppen krijgen meer balbezit en zetten meer druk op onze verdediging. Maar uiteindelijk komen we toch vooral door eigen toedoen op achterstand. Op de helft van de tegenstander kopt Dianessy een bal slordig terug. Die belandt in de voeten van een Dordtse middenvelder. Via een tussenstation wordt linksbuiten Daniels de diepte in gestuurd. Die loopt weg uit de rug van Braun, begint ongehinderd door andere verdedigers aan een lange solo, ziet dat Ter Wielen de korte hoek niet afdekt en schiet zuiver binnen: 28ste minuut, 0-1.

Op die tegentreffer heeft Fortuna in eerste instantie geen antwoord. Sterker nog, het is dat Ter Wielen zich enkele minuten later revancheert met een goede redding op een inzet van dichtbij, anders het 0-2 gestaan. Toch slagen we er uiteindelijk weer in om weer wat meer op de helft van de tegenstander te spelen. En dat leidt enkele minuten voor rust tot de gelijkmaker. Okan Kurt vindt voor het eerst ruimte om zich in te schakelen in de aanval. Hij rukt op en geeft de bal vervolgens naar links af op Wiafe. Die geeft een prima voorzet. Dianessy kopt bij de tweede paal op de lat, de terugstuitende bal wordt door Aziz Khalouta van dichtbij en ongehinderd binnengekopt: 42ste minuut, 1-1.

Met de rust in het vooruitzicht kan die gelijkmaker natuurlijk niet op een beter moment vallen. Maar we kunnen nog geen twee minuten genieten van die gelijke stand. Met een eenvoudige een-twee zet de Dordtse aanval ons centrale verdedigingsduo op het verkeerde been. Arias mag er met bal vandoor gaan, maar heeft nog een lange weg te gaan. Lang genoeg, zo lijkt het tenminste, voor Ferry de Regt om te recupereren. Maar daar krijgt hij de kans niet toe, want Ter Wielen komt als een dwaas het doel uitgerend. Arias kan de bal eenvoudig over de aanstormende doelman lobben: 44ste minuut, 1-2.

Niet veel later moet Ter Wielen nog eens kiezen tussen blijven staan of uitkomen. Deze keer neemt hij na enige weifelen de juiste beslissing: hij blijft staan en weet de inzet ten koste van een corner te keren. Daarmee is nog erger voorkomen, maar we hadden natuurlijk gewoon met een gelijke stand moeten gaan rusten. Maar wacht eens even, we spelen nog steeds. Kurt legt de bal af op Khalouta, diens voorzet wordt eerst door de ene, daarna door een andere verdediger van richting verandert. Enigszins toevallig valt hij daarna op het hoofd van Roald van Hout, die niets anders hoeft te doen dan binnen te koppen: 45ste minuut, 2-2.

Dat was het dan echt voor de eerste helft. Na rust zien we Gavin Vlijter in de ploeg verschijnen. Hij vervangt Khalouta, die kennelijk toch te hard is geraakt bij een tackle in de eerste helft. Na rust beperkt Fortuna zich lange tijd tot verdedigen. Het laat de tegenstander komen in de hoop zelf op de counter gevaarlijk te worden. Dat lukt één keer heel goed, wanneer Wiafe de diepte in gaat. Zijn schot gaat rakelings naast de paal. Vlijter krijgt niet veel later een soortgelijke kans, maar toont zich helaas minder daadkrachtig. Zijn poging verzandt in het niets.

Maar verder is het vooral Dordrecht dat de klok slaat. Had in de eerste helft Braun de nodige moeite met zijn tegenstander, in de tweede helft ziet Marco Ospitalieri geen kans zijn man in bedwang te houden. Dordrecht doet echter te weinig met de voorzetten die meestal vanaf onze linkerflank gegeven worden. Vaak is er niemand om een voet tegen de bal te zetten, één keer slagen twee aanvallers erin de bal niet in het lege doel, maar naast te koppen.

Dus houden we kans. Van Dael brengt Briels voor Wiafe en Torunarigha voor de moegestreden Dianessy. De eerste invaller valt amper op, de tweede des te meer. Hij komt dertien minuten voor tijd in het veld, op een moment dat Fortuna in ieder geval probeert de bal weer wat meer in de ploeg te houden. Twee minuten later ontvangt hij de bal ergens op de rand van het strafschopgebied. Hij legt hem terug en blijft op zijn plaats hangen. Via Kurt gaat de bal op links naar de opgekomen Ospitalieri. Die geeft een hoge bal naar het centrum van het strafschopgebied. Torunarigha komt van rechts ingelopen, torent boven zijn tegenstander uit en kopt hard richting de linkerhoek. De keeper is kansloos: 79ste minuut, 3-2.

Die voorsprong gaan we niet meer uit handen geven al probeert Dordecht-trainer Gérard de Nooijer met enkele wissels het vuur nog terug in zijn ploeg te krijgen. Dordrecht dringt aan, Fortuna probeert de partij op de counter te beslissen. En wordt via Van Hout nog enkele malen gevaarlijk. In de slotfase geven we de wedstrijd inderdaad niet meer uit handen. De derde thuiszege van het seizoen is dus een feit. Zo sluiten we de maand augustus af met tien punten uit vijf wedstrijden en met de wetenschap dat we een elftal hebben dat bereid is te knokken voor elke bal en ieder punt. We hebben er al eens slechter voorgestaan.