Na vier nederlagen op rij weet Fortuna eindelijk weer te winnen. In de eerste helft overtroeft Fortuna hoogvlieger Eindhoven op alle fronten. In de tweede helft komt Eindhoven sterker voor de dag, maar zijn de grootste kansen voor ons. De gelijkmaker van Eindhoven in blessuretijd komt dan ook aan als een mokerslag. Wanneer Nepomuceno vervolgens volkomen onverwacht alsnog de overwinning veiligstelt, is de vreugde natuurlijk des te groter.

13 december 2013

Fortuna trekt in spectaculaire slotfase verdiend aan het langste eind

Fortuna Sittard 3 FC Eidhoven 2

Doelpuntenmakers: 5. Voorn 1-0, 38. Khalouta 2-0, 47. De Boer (e.d.) 2-1, 90+1. Makia vala 2-2, 90+5 Nepomuceno 3-2..
Opstelling: Kaya; Hendrickx, De Boer, Janssen, Kis; Khalouta, Voorn, Zennaro, Nepomuceno; Amoah (60. Gulpen), N’Koyi.
Toeschouwers: 2.010.
Scheidsrechter: Honig.
Geel: Amoah, Gulpen, Janssen.
Rood: –

De wedstrijd tegen FC Eindhoven op vrijdag 13 december komt aan het einde van een historische week in de geschiedenis van onze geliefde club. Op zaterdag 7 december werd bekend dart Fortuna erin is geslaagd om in een deal waarvan de details ons verder onbekend zijn, alle schulden over te dragen aan het bedrijf Fitland, dat tevens de nieuwe eigenaar wordt van het bouwsel dat tegenwoordig onder de naam Offermans Joosten Groep Stadion door het leven gaat. Die deal opent nieuwe perspectieven voor Fortuna. Martin Masset, de man die ons na mislukt gidswerk van een dozijn voorgangers eindelijk uit de woestijn wist te leiden, liet op maandag 9 december tijdens een informatiebijeenkomst weten dat de eredivisie lonkt. Dat die informatiebijeenkomst werd gehouden in een handbalzaal, is natuurlijk geen toeval. In de slipstream van Fortuna zullen namelijk ook de volgens een piramidemodel georganiseerde Limburg Lions een stap richting verdere professionalisering gaan zetten. Fortuna en de Lions gaan namelijk innig samenwerken binnen het kader van een omnivereniging.

Bij een omnivereniging denkt iedereen natuurlijk meteen aan Barcelona. Die associatie lijkt nu misschien nog een beetje absurd, maar wanneer een professionele marketingpartner als Sportfive brood ziet in het project, mogen we er gerust van uitgaan dat de weg naar succes voor onze nieuwe omnivereniging open ligt. Succes is daarmee dus gewoon een keuze geworden. Willen we de weg volgen of willen we dat niet? Willen we een steentje bijdragen bij het plaveien van die weg of blijven we langs de kant staan toekijken? Die vraag zal iedere supporter voor zichzelf moeten beantwoorden, maar persoonlijk ben ik zonder meer bereid al mijn ziel en zaligheid in de omnivereniging te leggen.

De boodschap dat er voor de sport in de Westelijke Mijnstreek een glorieuze toekomst is aangebroken, moet verder kennelijk nog een beetje indalen in de regio. De tribunes van het Offermans Joosten Groep Stadion zijn vanavond weer wat leger dan drie weken geleden. Ik schat dat er vanavond ergens tussen de 1250 en 1500 mensen zijn en dat aantal is natuurlijk bedroevend. Aan het begin van het seizoen was al een structurele terugloop van het aantal bezoekers zichtbaar en die lijn zet zich voort, mede gevoed door de slechte resultaten en het weinig aantrekkelijke spel van de laatste maanden.

Met vier nederlagen op rij en een paar met meer geluk dan wijsheid tot stand gekomen overwinningen in de periode daarvoor mogen we gerust spreken van een sportieve malaise. Hoogste tijd voor de manschappen van Boessen om het blazoen op te poetsen. Dat gebeurt met nagenoeg dezelfde opstelling als week geleden in Tilburg. Boessen heeft Franco Zennaro weer in genade aangenomen, waardoor Lars Gulpen weer naar de bank verhuist. Verder verandert er niets.

Het elftal lijkt op papier zeer aanvallend ingesteld en dat komt er vanavond in de praktijk ook uit. Fortuna zet tegenstander Eindhoven vanaf het begin onder druk en is in de openingsminuten al twee keer dichtbij een grote kans. Al na vijf minuten is het echt raak. Na een afgeslagen corner mag Gevaro Nepomuceno de bal vanaf rechts opnieuw inbrengen. Hij geeft een voorzet die over de doelman heen richting tweede paal zeilt. Misschien zou de bal ook zonder zijn tussenkomst zijn ingegaan, maar Ramon Voorn besluit voor de zekerheid het beslissende tikje te geven: 1-0.

Die vroege voorsprong geeft Fortuna vertrouwen. Het team gaat op zoek naar een tweede treffer en wordt daarbij geen strobreed in de weg gelegd door de Eindhovense achterhoede, die de eerste twintig minuten van de wedstrijd wel heel erg aan het klungelen is. Fortuna snijdt regelmatig goed door de verdediging, maar speelt de situatie daarna vaak niet goed genoeg uit. Toch komen er in het eerste half uur een aantal behoorlijke mogelijkheden. De grootste kans is voor Patrick N’Koyi, die een goede voorzet van Kevin Kis bij de tweede paal niet weet binnen te koppen. Vanavond blijkt overigens duidelijk hoe belangrijk N’Koyi voor Fortuna is. Zijn aanwezigheid zorgt voor meer diepgang en meer snelheid in het aanvalsspel, omdat hij als diepe spits voortdurend aanspeelbaar is vanaf het middenveld. En bovendien weet hij beide centrumverdedigers van de tegenstander aan zich te binden, zodat er mee ruimte ontstaat voor de overige aanvallers.

Naarmate de eerste helft vordert, komt Eindhoven wat beter in de wedstrijd. De blauw-witten melden zich nu vaker op onze helft en proberen met combinatievoetbal over onze vleugels door te breken. Jonathan Hendrickx en Kevin Kis weten zich met enige steun van ploeggenoten echter behoorlijk staande te houden, zodat het niet tot hele grote kansen komt. In de slotfase van de eerste helft neemt Fortuna het heft weer in handen. Eerst maakt Patrick Amoah met twee, overigens volstrekt overbodige, schaarbewegingen in een bestek van twintig seconden duidelijk waarom half Europa hem afgelopen zomer uit Woluwe wou halen. En daarna wordt Aziz Khalouta op rechts vrij gezet door Franco Zennaro. Khalouta gaat met de bal aan de voet het strafschopgebied in en levert daar een schuiver richting doel af. Die bal lijkt houdbaar, maar heeft toch voldoende vaart om de doelman te verrassen: 38ste minuut, 2-0.

Met die comfortabele voorsprong gaan we de rust. Maar er is nog geen anderhalve minuut gespeeld of we mogen de Anschlusstor noteren. Die komt tot stand door besluiteloosheid in het hart van onze verdediging. Ferhat Kaya, Yoann de Boer en Roel Janssen kijken naar elkaar om een Eindhovense aanval onschadelijk te maken. Wanneer er ingegrepen wordt, is het te laat. De bal is al op weg naar ons doel en de poging van De Boer om de bal weg te halen, is vergeefs: 2-1.

Na die treffer zet Eindhoven ons vast op eigen helft. De Eindhovenaren hebben een kwartier lang een duidelijk overwicht. Onze verdediging staat meestal echter goed geposteerd, zodat grote kansen uitblijven. Die kansen komen er na verloop van tijd wel aan de andere kant. Met Lars Gulpen in plaats van Amoah weet Fortuna op de counter een aantal malen heel gevaarlijk te worden.

De grootste kans is daarbij opnieuw voor N’Koyi, die diep wordt gestuurd en alleen op de doelman afgaat. N’Koyi probeert hem met een stiftballetje te verschalken, waar een schot over de grond volstaan had. De bal eindigt nu op het dak van de goal. In het vervolg van de tweede helft krijgt Fortuna nog meer kansen om de wedstrijd te beslissen. Nepomuceno verschijnt na een knappe pass van Gulpen vrij voor de doelman, maar is besluiteloos en geeft de keeper de kans de bal weg te tikken. Eerder heeft Nepomuceno de bal in kansrijke positie al een keer voorlangs geschoten. Een minuut of vijf voor het einde legt opnieuw Nepomuceno de bal na een actie op de achterlijn panklaar voor Gulpen. Die schiet van een meter of acht tegen de keeper op, na een dubbele rebound gaat de bal uiteindelijk via het hoofd van N’Koyi over.

Die gemiste kansen kunnen ons nog danig opbreken, want we geven weliswaar weinig grote kansen weg, maar hebben de wedstrijd toch ook niet echt onder controle. Eindhoven blijft dreigend en krijgt de kans in maar liefst vijf minuten blessuretijd (waar haalt de scheidsrechter dat vandaan na een tweede helft zonder lange blessurebehandelingen?) op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Van die toegevoegde tijd hebben de Brabanders nog geen minuut nodig om die gelijkmaker te vinden. Na een actie over onze rechterflank wordt een voorzet bij de tweede paal knap binnengewerkt: 2-2.

De teleurstelling is uiteraard enorm groot. En even moeten we bang zijn dat we in de resterende vier minuten alles uit handen geven. Eindhoven ruikt dat er meer in zit en zet aan voor een slotoffensief. Fortuna beperkt zich nu vooral dat het opruimen van de bal. Dat doet de ploeg overigens met verve. Langzaam verstrijkt de tijd. We naderen de laatste minuut blessuretijd. Eindhoven wil ter hoogte van de middenlijn een laatste aanval opzetten. Lars Gulpen gaat echter met onvermoede kracht het duel aan en verovert de bal. Hij stuurt Gevaro Nepomuceno de diepte in, die zo’n beetje vanaf de middenlijn vrij baan richting doel heeft. De laatste minuut van de blessuretijd loopt inmiddels. Nepomuceno ligt goed op snelheid, er is geen verdediger in zijn buurt te bekennen, het zal een rechtstreeks duel tussen hem en doelman Van den Kieboom. Hij hoeft maar ėén ding te doen: de bal rustig langs de uitkomende keeper te plaatsen. Nepomuceno bewaart zijn kalmte en doet dat inderdaad. De bal rolt buiten het bereik van de verdedigers over de doellijn: laatste minuut blessure, 3-2.

De resterende tijd is te kort voor Eindhoven om nog iets terug te doen. In een spectaculaire slotfase weet Fortuna een verloren gewaande overwinning toch nog in de wacht te slepen. Na een aantrekkelijke wedstrijd weet Fortuna daarmee behoorlijk wat in de afgelopen maanden verloren gegaan krediet terug te winnen. Als de Lions Hurry Up nu nog aan de zegekar van de omnivereniging weten te binden, kan het weekend voor deze sportliefhebber niet meer stuk.