Na een vroege achterstand heeft Fortuna wel heel erg lang nodig om in de wedstrijd te komen. Maar wanneer het na veertig minuten eindelijk zo ver is, zijn we niet meer te stoppen. Vlak voor rust wordt het gelijk, in de tweede helft trekt de ploeg van Boessen de wedstrijd helemaal naar zich toe. Daarmee is de eerste overwinning van het seizoen een feit. Voor de rest van het seizoen moeten we daar nog maar niet teveel conclusies uit trekken, want tegenstander Emmen is niet bepaald een hoogvlieger in de Jupiler League.

24 augustus 2012

Eerste overwinning is binnen

Fortuna Sittard 3 FC Emmen 1
Doelpuntenmakers: 6. Almubaraki 0-1, 43. Khalouta 1-1, 57. Diaz 2-1, 87. N’koyi 3-1.
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, Janssen, Schroyen; Voorn, De Boer, Diaz (86. Šećerović); Khalouta, Rajcomar (76. N’Koyi), Çevik (71. Briels).
Toeschouwers: 4.075.
Scheidsrechter: Gerritsen.
Geel: De Boer, Diaz
Rood: –

Nadat egoïstische egotrippers uit eigenbelang een deal hebben laten mislukken die Fortuna binnen onafzienbare tijd naar de top van het Europese voetbal zou hebben gebracht, krijgen de voorstanders van een totale Ausradierung van de bestaande clubcultuur voor aanvang van de wedstrijd een nieuwe klap te verduren. Op basis van enkele officiële nieuwsberichten was de indruk ontstaan dat we eindelijk afscheid hadden genomen van het wezen dat als geen ander verbonden is met de teloorgang van onze club. Maar wie paradeert daar weer over het veld alsof er niets gebeurd is en heeft daarbij ook nog eens het gore lef om te hengelen naar een open doekje van het publiek? Juist ja, Forsi. Zolang deze gedegenereerde leeuw, in wiens staart naar verluidt een aanzienlijk deel van het geld van Van Bommel is gaan zitten, ongehinderd zelfs onze Fortuniors mag corrumperen, zal het met onze club nooit wat worden.

Tot zover de bespreking van de buitensportieve perikelen. Sportief gezien wordt het na een tegenvallende remise tegen AGOVV en een kansloze nederlaag in Leeuwarden tijd om de eerste overwinning van het seizoen binnen te halen. Temeer daar tegenstander Emmen ook dit seizoen niet tot de beteren van de Jupiler League zal horen. Trainer Wil Boessen kan vanavond beschikken over een complete selectie. Joeri Schroyen keert terug van een schorsing en neemt zijn plaats op linksback weer in. Dat gaat ten koste van Jonathan Hendrikcx. De tweede wijziging is verrassender. Boessen gunt Roel Janssen opnieuw een basisplaats. Aanvoerder Yoann de Boer schuift door naar het middenveld en neemt daar de plaats in van Fernando Ricksen, die naar de bank verhuist. De opstelling ziet er daarmee als volgt uit: Kaya op doel; Turan, Dreesen, Janssen en Schroyen in de achterhoede; Voorn, De Boer en Diaz op het middenveld; Khalouta, Rajcomar en Çevik in de voorhoede.

Fortuna begint met goede moed aan de wedstrijd. Nog voor er een minuut gespeeld is, noteren we al het eerste kansje. Na een goede aanvalsopbouw heeft Rajcomar vanaf een meter of twintig de ruimte om te schieten, maar zijn schot gaat naast. Maar helaas krijgt die goede start geen voortzetting. Fortuna oogt erg onzeker aan de bal en geeft bovendien de nodige ruimte weg tussen het middenveld en de verdediging. Emmen speelt niet overtuigend, maar is wel wat zekerder aan de bal. Na zes minuten lopen we al tegen de eerste tegentreffer op. De Boer probeert vanaf het eigen strafschopgebied uit te verdedigen, maar verliest de bal knullig aan Almubaraki. Die kan ongehinderd door onze verdedigers aanleggen voor een schot, dat kansloos voor Kaya in de linkerhoek van de goal eindigt: 0-1.

Die tegengoal is een mokerslag voor het toch al niet van vertrouwen blakende Fortuna. In eerste instantie doet de ploeg nog wel zijn best om voor de goal van Emmen te komen, maar het blijf bij vruchteloze pogingen. Na verloop van tijd zakt de ploeg steeds verder weg. Vrijwel iedere pass van ongeacht welke speler leidt meteen tot balverlies. Zo rond het half uur bereiken we een dieptepunt, wanneer Emmen minutenlang ongestoord op onze helft bivakkeert. Gelukkig weet Emmen daarvan niet te profiteren, zodat de schade vooralsnog tot 0-1 beperkt blijf. Maar Fortuna is duidelijk in de greep van de angst en dat kan uiteindelijk alleen maar tot meer ongeluk leiden.

Het is dus zaak ons aan die angst te ontworstelen. En op de een of andere manier lukt dat nog ook. Eigenlijk is in deze fase alleen Ramazan Çevik niet bang om te voetballen. Hij vraagt om de bal, heeft vervolgens vaak een slechte voortzetting, maar soms ook een goede. En hij weet ons daarmee in ieder geval weer eens in de buurt van het doel van de tegenstander te brengen. Vijf minuten voor rust zien we eindelijk een grote kans voor Fortuna, dat in een scrimmage drie keer op het doel van Van der Vlag schiet. Het laatste schot, van Ramon Voorn, wordt ten koste van een hoekschop tegengehouden.

Die hoekschop levert niets op, maar Fortuna is zowaar aan een offensief begonnen. En zoals vaak in de eerste divisie, leidt ook dit offensief al snel tot resultaat. Çevik vindt met een nieuwe corner de vrijstaande Khalouta, die perfect binnenkopt: 1-1. Daarmee lijkt Fortuna los. Een paar minuten later legt Rajcomar de bal goed af op Voorn. Die kopt de bal in de loop van Diaz, wiens geplaatste kopbal Van der Vlag kansloos laat, maar rakelings langs de goal gaat. Daarmee creëert Fortuna in de laatste vijf minuten voor rust drie grote kansen, waarvan er één een doelpunt oplevert. Zo gaan we na een dramatisch slechte eerste helft toch nog met een positief gevoel rusten.

Tijdens die rust wordt de Trendwork Arena geteistert door een indrukwekkende stortbui. In normale stadions betekent dat voor de mensen op de onderste drie of vier rijen dat ze nat kunnen worden. Maar wij hebben de beruchte valwinden van Nijpels, zodat op de Frans Körver-tribune toch al gauw de onderste vijftien rijen gedwongen zijn hogerop een droog heenkomen te zoeken. Forsi is tijdens de stortbui trouwens in geen veld of wegen te bekennen. Een mooi-weermascotte is hij ook nog eens!

De weersomstandigheden zijn voor de alerte stadion-dj reden om het klassieke ‘Why does it always rain on me?’ van Travis te draaien. Een even spontaan als gepast eerbetoon aan onze vriend Harald, die van dit nummer op dit moment ongetwijfeld met volle teugen genoten zou hebben.

Na rust blijft het gestaag doorregenen, maar gelukkig wel wat minder hard. Fortuna begint de tweede helft zoals ze de eerste helft is geëindigd. In de duels zijn we bovendien een stukje scherper geworden. Dat leidt al na een paar minuten tot een grote kans. Emmen verliest de bal op het middenveld. Rajcomar gaat ermee aan de haal, maar ziet geen ruimte om een actie te maken. Hij legt af op Çevik. Die staat in een moeilijke hoek voor de goal, maar slaagt er toch in een venijnig schot af te leveren. Pech is zijn deel, want het schot eindigt op de lat. Nog geen minuut later krijgt Diaz de bal aan de rechterkant van het veld. Hij trekt naar binnen, kijkt goed waar de ruimte ligt en laat de keeper vervolgens met een geplaatst schot kansloos. Maar ook Diaz heeft geen geluk, want weer eindigt de bal op de lat.

Vervolgens gaat de wedstrijd even op en neer. Ook Emmen krijgt twee behoorlijke kansen, maar beide malen staat Kaya paraat. Na tien minuten slaat Fortuna alsnog toe. Khalouta krijgt de bal op de rechterflank. Hij geeft een hoge voorzet die bij de tweede paal naar beneden dwarrelt. Diaz is de enige die goed oplet. Hij kopt de bal na een perfecte timing langs Van der Vlag in de verre hoek: 2-1. Khalouta schrijft daarmee na twee goals ook zijn eerste assist op zijn naam. De Venlonaar speelt niet erg opvallend, kent nog de nodige tactische en technische tekortkomingen, maar beschikt kennelijk wel over het talent op beslissende momenten aanwezig te zijn. We zijn benieuwd hoe dat verder gaat. Prettig is verder de wederopstanding van Kévin Diaz, die op de positie in de rug van Rajcomar een zeer levendige indruk maakt. Diaz leek helemaal op dood spoor te zitten, maar bewijst vanavond wel degelijk zijn waarde te kunnen hebben.

Na de 2-1 zakt Fortuna iets meer terug, zonder overigens helemaal op het eigen strafschopgebied te gaan verdedigen. De ruimte die daardoor ontstaat, leidt tot een paar behoorlijke kansen. De eerste is voor Voorn, wiens schoot net in het zijnet eindigt. De tweede is voor Rajcomar. De spits wordt vlak over de middenlijn de diepte in gestuurd. Hij stormt op de goal af en heeft daarbij geen oog voor de meegerende Briels (ingevallen voor Çevik). Rajcomar is op zoek naar zijn eerste doelpunt en schiet dus zelf, maar ook zijn schot eindigt in het zijnet. Voor Rajcomar zit de wedstrijd er een paar minuten later op. Voor de goal en in zijn acties brengt hij op het moment nog niet wat erin zit, maar als aanspeelpunt heeft hij vanavond wel regelmatig zijn kracht bewezen./p>

De vervanger van Rajcomar, Patrick N’Koyi, laat het laatste kwartier bepaald geen verkeerde indruk achter. Net als Rajcomar maakt hij een sterke indruk aan de bal, net als Rajcomar is hij fysiek sterk. Bovendien laat N’Koyi vanavond wel zijn eerste treffer noteren. Na een corner van Briels weet Emmen in eerste instantie nog redding te brengen op een inzet van Fortuna. De bal komt weer terecht bij Briels, die hem in het vijfmetergebied legt. Een eerste doelpoging wordt op de lijn gekeerd, maar vervolgens weet N’Koyi de bal van een paar meter alsnog in de goal te krijgen: 3-1, wedstrijd beslist.

Met Šećerović voor Diaz verdedigt Fortuna de voorsprong. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want Kaya moet nog enkele malen aan het werk. Met name de actie waarbij hij de bal nog net wegtikt voor de voeten van een Emmen-aanvaller ziet er spectaculair uit. Aan de andere kant krijgt Briels nog een behoorlijke kans op de counter, maar zijn schot eindigt op de keeper. Na vier minuten blessuretijd zit het erop. De eerste zege van het seizoen is een feit. Uiteindelijk ondanks een hele slechte eerste helft terecht. Veel conclusies kunnen we hieruit verder niet trekken. De komende maand, waarin de tegenstand wat sterker zal worden, zal een beter beeld geven hoe sterk of zwak we werkelijk zijn.