Zoals vaker in het verleden komen er in de Westelijke Mijnstreek onvermoede krachten los wanneer het leven van Fortuna aan een zijden draadje hangt. Of het voldoende is om de club voorlopig van de ondergang te redden, zal moeten blijken. En de verdere toekomst is al helemaal in nevelen gehuld. Maar dankzij de sfeer in het stadion zal iedereen beseffen wat we gaan missen wanneer Fortuna verloren gaat. En de steun van de bij deze gelegenheid goed gevulde tribunes helpt de ploeg tegen FC Oss op weg naar een afgetekende overwinning.


26 februari 2016

Fortuna leeft nog steeds

Fortuna Sittard 3 FC Oss 0

Doelpuntenmakers: 31. Hutten 1-0, Hutten 2-0, 90. Van Son 3-0.
Opstelling: Kaya; Briels, Mares, De Regt, Dengering; Van Son, Loen (86. Vankan), Fafiani; Lagouireh (90. Lekesiz), Hutten, Saddiki (83. Mert).
Toeschouwers: 3.555.
Scheidsrechter: Van Damme.:
Geel (Fortuna): Loen.
Rood (Fortuna): –

Wat de toekomst ook moge brengen, hoe het lot ook moge beschikken, vrijdag 26 februari 2016 zal als een goudomrande dag worden bijgeschreven in de annalen van een club die toch al kan steunen op een rijke historiek. Een club wier leden in de loop der tijden hun stempel gedrukt hebben op de nationale voetbalsport. Leden wier naam tot in verre tijden overal over stad en land weerklank zal blijven vinden. Ik noem Achiel Blauwe; ik noem de met dezelfde doopnaam gezegende Herremans; ik noem Christiaan Steurbaut, Alfons Roesbeke; niet te vergeten, Fernand Verstraete; Jos Poire, Jurgen Devoldere, Michel Cornette, Jacques Callens. De lijst van illustere namen is schier eindeloos.

Maar geen van hen ging ooit Kevin van Damme voor, die op deze avond scheidsrechter is bi de wedstrijd tussen Fortuna Sittard en FC Oss en daarmee als eerste der Rodenbachfluiters arbitert tijdens een officiële wedstrijd in het Nederlandse betaald voetbal. De redactie van Fortuna Online feliciteert de heer Van Damme en met hem natuurlijk de gehele Koninklijke vriendenkring der scheidsrechters Roeselare, Izegem en omliggende (KBVB stamnummer 8389) van harte met het bereiken van deze mijlpaal en hoopt natuurlijk dat deze Rodenbachfluiter vanavond met hetzelfde ponteneur de wedstrijd zal leiden waarmee ooit Alexis Ponnet het Belgische corps de l’arbitrage wereldvermaard heeft gemaakt.

Dat de heer Van Damme en zijn assistenten Godelaine en Battiston daarbij besloten hebben het klassieke zwart te verruilen voor een tenue waarin het knaloranje overheerst, had van ons niet per se gehoeven. Wij zullen het maar beschouwen als een onnodige voorkomendheid naar de Nederlandse Voetbalbond, uit wiens naam het arbitrale trio vanavond fluit en vlag hanteert. Bovendien mogen we erop rekenen dat de heer Van Damme binnen de vriendenkring der Rodenbachfluiters een opvoeding heeft genoten, die zo gedegen is dat de tenuekeuze verder geen afbreuk zal doen aan zijn autoriteit in het veld.

En zo is het, want het gezag van de heer Van Damme komt gedurende negentig geen moment in het gedrang. Bovendien kunnen we hem niet op noemenswaardige fouten betrappen. Kortom, een debuut in het Nederlandse betaald voetbal een heuse Rodenbachfluiter waardig.

Gebeuren er vanavond nog meer noemenswaardige zaken in het voormalige Wagner & Partner-stadion van Fortuna Sittard? Ongebruikelijk is in ieder geval de bezetting van de tribunes. Er zitten vanavond 3.555 toeschouwers, precies vijf keer zoveel als anderhalve week geleden tegen Telstar. Wie is eigenlijk de kabbalist die sinds carnaval de toeschouwersaantallen in ons stadion berekent? En heeft hij zijn kunsten in het verleden wellicht geoefend op minder serieuze zaken, zoals de begroting en jaarrekening van de club? Weer een raadsel erbij.

Hoe dan ook, het aantal toeschouwers vanavond is een mooie opsteker voor een club in doodsstrijd. Het bewijst namelijk dat er nog steeds genoeg mensen zijn die Fortuna een warm hart toedragen. En daarnaast zorgen de goed gevulde tribunes, en dan natuurlijk vooral de oosthoek van de Ricksen-tribune, ervoor dat de sfeer negentig minuten lang uitstekend is. En ook dat had Fortuna na een ellenlange reeks van troosteloze wedstrijden een keer hard nodig.

Bovendien slaat de vonk over op het veld. Fortuna speelt vanavond niet groots, maar wel enthousiast en met strijdlust. Omdat ook FC Oss weinig te verliezen heeft, zien de toeschouwers een levendige wedstrijd. Het spel golft op en neer, al ontstaan er het eerste half uur weinig grote kansen. Bij Fortuna komt de meeste dreiging van rechtsbuiten Nayib Lagouireh die een paar goede voorzetten geeft en de keeper een paar keer met meer en minder verrassende schoten op de proef stelt. Aan de andere kant is FC Oss vooral gevaarlijk met schoten uit de tweede lijn, waarop Ferhay Kaya echter iedere keer afdoende antwoord heeft.

Na een half uur spelen staat gelegenheidslinksback Dennis Dengering aan de basis van de openingstreffer. Hij komt met ongekende snelheid op het idee de bal bij het inworp het strafschopgebied in te slingeren. Daarbij gooit hij de bal niet alleen met een mooie boog over een perplex staande rood-witte verdediger, maar hij slaagt er ook nog in hem precies op een polletje te mikken, waardoor de bal een elegante stuit maakt voordat hij Lars Hutten bereikt. Die staat in tamelijk kansloze positie, namelijk met de rug naar de goal en een verdediger op zijn hielen. Dus besluit hij maar eens iets bijzonders te proberen. Hij neemt de opstuitende bal in één tijd uit de lucht en legt hem met een fraaie omhaal achter de verbijsterd toekijkende keeper in de goal: 31ste minuut, 1-0.

De openinsgoal leidt op het veld en op de tribunes tot vreugdetaferelen die we sinds tijden niet meer hebben gezien in ons stadion. En geeft Fortuna vijf minuten lang vleugels. Zo zien we Dengering opkomen over de linkerflank en vanaf de achterlijn een strakke voorzet geven, die maar met moeite kan worden weggewerkt. En weer wat later passeert Lagouireh zijn man en geeft hij een goede voorzet op Jens van Son, wiens schot net naast gaat. Een paar minuten voor rust is Lagouireh zelf dicht bij succes, wanneer hij de doelman bijna verrast met een verdekt schot.

Oss dringt vlak voor rust nog aan, maar Kaya weet een verrassend schot in de korte hoek tot corner te verwerken. We gaan dus rusten met 1-0. Na rust zetten de Ossenaren ons aanvankelijk behoorlijk onder druk. Het is in deze fase alleen aan Ferhat Kaya en aan enig geluk te danken dat we op voorsprong blijven. Kaya redt tot driemaal toe op gevaarlijke schoten en ranselt éénmaal een kopbal net onder de lat weg. En één keer ziet hij tot zijn opluchting de bal via de binnenkant van de pal in zijn handen belanden.

Het moge duidelijk zijn dat we het op deze manier waarschijnlijk niet tot de laatste minuut gaan volhouden. Gelukkig blijft één man de rust zelve en dat is Raymond Fafiani. Uit het niets zet hij met een slim steekpassje Lars Hutten in kansrijke positie voor het Osse doel. Die controleert de bal met enige moeite, schudt zijn tegenstander af en besluit zijn solo met een schot op doel. Opnieuw moet de Osse keeper verbijsterd toezien hoe de bal achter hem in het net verdwijnt: 62ste minuut, 2-0.

Die treffer is voor de meegereisde Osse supporters het sein om het stadion te verlaten. Op zich merkwaardig, want hun spelers gooien er echt niet met de pet naar. Na de treffer is het met de tegenstand van de rood-witten verder overigens wel gedaan. Oss komt verder niet meer voor in het verhaal. Fortuna krijgt op de counter nog een fraaie kans voor Lagouireh, maar deze keer staat de keeper paraat. Het laatste kwartier doet ook de ploeg van Van Dael niet meer van zich spreken, totdat Jens van Son in blessuretijd beseft dat de wedstrijd nog een slotakkoord verdient. Hij jaagt zijn tegenstander op, verovert de bal op het middenveld en passt op de ingevallen Muhammed Mert. Mert maat een actie en geeft vervolgens een goede voorzet in de loop van de meegesprinte Van Son. Die kan bij de tweede paal simpel binnen tikken: 90ste minut. 3-0.

Even later brengt de eveneens ingevallen Bob Vankan Mert nog een keer kansrijk voor doel, maar deze keer eindigt diens schot op de doelman. Even later blaast arbiter Van Damme een einde aan de wedstrijd, waarop hij komende week in Café ‘Miels-Wandel’ op de Grote Markt dan wel in lokaal ‘Oud Stadhuis’ in Izegem met smaak en genoegen zal terugkijken.

Voor supporters en spelers is het daarmee nog niet afgelopen. Met veel enthousiasme, maar ook in het besef dat het de laatste keer kan zijn geweest wordt de overwinning minutenlang gevierd. De tribunes lopen vanavond heel langzaam leeg, terwijl de Ricksen-tribune blijft doorzingen. Het is ondanks alles een mooie avond geweest. Een ouderwetse Fortuna-avond.