Voor het eerst in zestien jaar wint Fortuna een bekerwedstrijd in eigen huis. En dat terwijl zes basisspelers rust krijgen van Sunday Oliseh. Het niveau lijdt weliswaar onder de vele wijzigingen, maar ook in deze formatie is Fortuna een stuk slagvaardiger dan tegenstander Go Ahead Eagles. Doelpunten van Hutten, Malsa en Dammers leveren ons een ruime 3-0 overwinning op. Dankzij die overwinning halen we na zestien jaar ook weer eens de derde ronde van de beker. Ondanks de weinig opwindende wedstrijd is er na afloop al met al weinig reden tot ontevredenheid.

24 oktober 2017

Fortuna probleemloos naar volgende ronde

Fortuna Sittard 3 Go Ahead Eagles 0

Doelpuntenmakers: 17. Hutten 1-0, 61. Malsa 2-0, 77. Dammers 3-0.
Opstelling: Özer; Braun, Schuurs, Dammers, Essers; Saddiki, Engin, Malsa (78. Tinnemans); Semedo (62. Vidigal), Hutten (62. Stokkers), Askovski.
Toeschouwers: 1.824.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): Saddiki.

Het is dinsdag 24 oktober, 19.47 uur, wanneer de verslaggever van dienst zich licht bezweet meldt aan de poort van de Oost-tribune. Ongeveer tien minuten eerder, als hij het stadion in de verte al ziet gloren, heeft hij zich gerealiseerd dat de wedstrijd vandaag een kwartier vroeger begint dan gebruikelijk. Een catastrofe dreigt, want volgens de hoge normen van deze site moet een verslaggever een wedstrijd van onze geliefde club van de eerste tot de laatste seconde volgen. In mijn hoofd klinkt de stem van wijlen redactiegenoot TMD: SCHANDE! Te laat komen voor een drinking session, alla, maar niet op tijd op afspraak verschijnen tijdens de dienst: FOCKIN SHITE! Mijn excuses, Harald. En trouwens, wat had ik jou en onszelf het gegund dat je de mooie tijden die zich sinds de zomer hebben aangediend, had meegemaakt.

Eerste keeper in de beker

Gelukkig is er de eerste minuten van de wedstrijd weinig gebeurd. En gelukkig gebeurt er de eerste minuten die ik met eigen ogen zie, ook vrij weinig. Genoeg gelegenheid om het op vele plaatsen gewijzigde elftal onder de loep te nemen. Op doel staat Aykut Özer, die dit seizoen in de beker eerste keeper is. Normaal gesproken zijn dat bij Fortuna één of twee partijtjes, maar misschien kan Özer bijdragen aan een heuse cup run en daarmee tot wat meer wedstrijden komen. Achterin krijgt van de vaste formatie alleen Marco Ospitalieri rust. Clint Essers neemt de voor hem niet helemaal gebruikelijke plaats van linksback over. Op het middenveld zien we de aankopen Mickaël Malsa (op de plaats van Jorrit Smeets) en Ufukcan Engin (voor Djibril Dianessy) voor het eerst in de basis verschijnen. Voorin maakt de teruggekeerde verloren zoon Lars Hutten zijn opwachting in de spits. Verder zien we Lisandro Semedo, terug van een schorsing, weer op rechtsbuiten. Stefan Askovski completeert de voorhoede; Finn Stokkers en André Vidigal beginnen op de bank.

De gelegenheidsformatie van Oliseh laat het initiatief in de beginfase duidelijk aan de tegenstander. Go Ahead speelt veel op onze helft, maar weet eigenlijk amper gevaarlijk te worden. Na een minuut of tien begint Fortuna langzaam uit zijn schulp te kruipen. Maar veel valt er niet te genieten. Beide ploegen lijden veel balverlies, Go Ahead oogt voorin machteloos, Fortuna heeft moeite de aanvallers überhaupt in stelling te krijgen. Na ruim een kwartier lukt dat voor de eerste keer. Dries Saddiki geeft de bal mee aan Semedo. Die legt directe tegenstander La’Vere Corbin-Ong in de luren: hij dreigt buitenom te gaan, maar kapt uiteindelijk naar binnen. Vervolgens geeft hij een voorzet, die door Hutten van een meter of acht vallend wordt ingekopt. Keeper De Fockert laat de bal onder zich door rollen: 17de minuut. 1-0.

Hutten is terug

Een mooie rentree voor Hutten, die bij de eerste gelegenheid meteen toeslaat. Go Ahead gaat direct op zoek naar de gelijkmaker en is een paar minuten later dichtbij succes. Essers laat zich iets te gemakkelijk uitspelen op de achterlijn. De bal wordt teruggelegd naar Hendriks, die laag inschiet. Özer tikt de bal echter naast het doel. Vijf minuten later is Go Ahead weer gevaarlijk, wanneer Malsa na een interventie onbedoeld hun linksbuiten lanceert. De voorzet van links wordt bij de tweede paal binnengetikt, maar het doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. Tot op slag van rust gebeurt er verder niets meer. Dan haalt Semedo weer eens een kunststukje uit. Met een mooie schijnbeweging speelt hij zichzelf vrij op de achterlijn en geeft daarna een strakke voorzet. Hutten of Askovski hoeven de bal maar binnen te lopen, maar de twee lopen elkaar overhoop, terwijl de bal voorbijrolt. De grote kans op een geflatteerde 2-0 gaat daarmee voorbij.

Na rust wisselt Go Ahead De Kogel in de hoop wat meer aanvalskracht te genereren. En Go Ahead zet ons het eerste kwartier ook serieus onder druk. Maar het offensief leidt tot niet meer dan een schot van De Kogel recht in de handen van Özer. Oliseh beseft echter dat de kans op een gelijkmaker reëel is en wil daarom wat meer aanvallende impulsen in het elftal brengen. Stokkers en Vidigal maken zich al klaar om in te vallen, wanneer we iets over het middenveld een vrije trap krijgen. Askovski geeft van rechts een indraaiende bal, die nogal ver in het penaltygebied terechtkomt. Maar Go Ahead verdedigt nogal slordig en paniekerig uit, waardoor de bal in tweede instantie bij Perr Schuurs belandt. Schuurs legt de bal met een tikje in de loop van Malsa. Malsa is attenter dan zijn tegenstander en schiet goed binnen: 61ste minuut, 2-0.

Malsa schiet hard binnen

Zo zijn we vanavond weer eens dodelijk efficiënt: tweeëneenhalve kans, twee doelpunten. Na de goal maken Hutten en Semedo plaats voor Vidigal en Stokkers. De tweede treffer is de genadeslag geweest voor de Eagles, die langzamerhand naar een bedenkelijk niveau wegzakken. Een klein kwartier voor tijd gaan ze na een corner van Askovski opnieuw halfslachtig te werk bij het uitverdedigen. Schuurs kan daardoor op de zestienmeterlijn een combinatie aangaan met Stokkers en vervolgens de bal in een mooi boogje naar de tweede paal passen, waar Wessel Dammers klaar staat om binnen te koppen: 77ste minuut, 3-0.

En Dammers kopt hard binnen

Direct daarna mag Luc Tinnemans zijn officiële debuut maken als vervanger van Malsa. Bij zijn eerste balcontact geeft hij de bal mee aan Vidigal, Die rondt een solo af met een schot dat net over de lat gaat. Het is het laatste noemenswaardige feit in een wedstrijd, die door Fortuna uiteindelijk zonder al te veel problemen gewonnen wordt. Dankzij die overwinning kwalificeren we ons voor het eerst sinds het seizoen 2001/2002 voor de achtste finales, die gespeeld worden in de week voor Kerstmis. Dat is het eerste positieve nieuws van vanavond. Het tweede positieve nieuws is dat ook een ingrijpend gewijzigd elftal kennelijk nog voldoende competitief is om wedstrijden winnend af te sluiten. Hopelijk eindigen we de week met louter goed nieuws en winnen we komende vrijdag uit tegen De Graafschap de eerste periodetitel.