Drie dagen na de afgang tegen Almere City staat er tegen Helmond Sport een heel ander Fortuna. Het elftal speelt van meet af aan scherper en met meer drang naar voren. Die speelwijze resulteert uiteindelijk in een afgetekende 3-0 overwinning. En op die uitslag valt weinig aan te merken, al mogen we niet vergeten dat Helmond ons met name in de tweede helft behoorlijk onder druk wist te zetten. Maar goed, een kniesoor die daarover klaagt na de eerste comfortabele thuisoverwinning sinds 22 maanden.

1 februari 2016

Spelers revancheren zich voor wanprestatie

Fortuna Sittard 3 Helmond Sport 0

Doelpuntenmakers: 19. Hutten 1-0, 73. Janssen 2-0, 82. Schroyen 3-0.
Opstelling: Kaya; Ospitalieri, De Regt, Janssen, Schroyen; Briels (88. Belkassem), Van Son, Mares, Mert (83. Saddiki); Hutten (60. Loen), Lekesiz.
Toeschouwers: 1.032.
Scheidsrechter: .Van den Heuvel.:
Geel (Fortuna): Lekesiz.

De trieste vertoning van afgelopen vrijdag, toen Fortuna voor schrikbarend lege tribunes kansloos en zonder strijd van Almere City verloor, leiden in het weekend tot harde acties. Acties die de spelers echt voelen. En dan doel ik niet op de harde acties van Ben van Dael, die zijn opstelling vanavond op nogal wat plaatsen heeft aangepast. Daarover later meer. Ik doel uiteraard op de acties van het supporterscollectief TGV. En dan niet zozeer op het onverwachte bezoek aan de zondagstrainings van ons sterrenensemble. En ook niet op de samenscholing in de gracht tijdens de eerste vijf minuten van de wedstrijd. Ik doel met name op het spandoek met de wat mij betreft nu al legendarrische tekst >em>Zonder inzet & strijd zijn lege tribunes een feit! Hulde aan degene die in deze niet mis te verstane bewoordingen de spelers eindelijk en voor eens en altijd de wacht heeft aangezegd! Of de stelling in alle opzichten de toets der kritiek kan doorstaan, lijkt mij voer voor discussie. Maar dat is meer een onderwerp voor de wetenschapsredactie van deze site.

Dat is een feit.. of toch niet?

De lege tribunes zijn vanavond overigens zeker een feit. Ze zijn zelfs nog wat leger dan afgelopen vrijdag, toen het toch ook al behoorlijk leeg was. Volgens officïle opgave komen we uiteindelijk net boven de duizend bezoekers. Die resterende diehards zien dat trainer Van Dael zijn elftal voor vanavond op drie plaatsen heeft gewijzigd. Ferry de Regt neemt na een schorsing zijn plaats recht in het centrum weer in, Roda-huurling Jens van Som debuteert als verdedigende middenvelder en Gökhan Lekesiz is na de mislukte esperimenten met één spits weer in genade aangenomen. Geslachtofferd zijn Dennis Dengering, Dries Saddiki en Youri Loen.

Voor de positie van rechtsback doet Van Dael verrassend genoeg een beroep op Marco Ospitalieri, tot nu toe onder Van Dael vooral linkshalf. Die keuze pakt vanavond goed uit. Ospitalieri komt verdedigend nauwelijks in de problemen en levert aanvallend geen grote, maar wel een wezenlijke bijdrage aan het spel. Zijn plek op het middenveld wordt vanavond ingenomen door Luc Mares en ook dat blijkt een fikse verbetering. Mares speelt sober en onopvallend, maar met veel spelinzicht en de nodige rust aan de bal. Naast hem toont Jens van Son zich een duidelijke versterking, die er vebazingswekkend genoeg meteen in slaagt de leemte te vullen die is ontsaan door het vertrek van maarschalk Ter Borgh.

Van Son blijft zijn streekgenoten de baas

Maar het belangrijkste verschil met drie dagen geleden is wat mij betreft toch het meespelen van Gökhan Lekesiz. Niet omdat Lekesiz zo geweldig speelt: hij mist een opgelegde kans, krijgt bij een 3-0 voorsprong in blessuretijd een gele kaart voor het wegtrappen van de bal, wordt minstens tien keer teruggefloten wegens buitenspel en schiet vanuit kansloze positie hoog over het doel, terwijl een simpele breedtepass een medespeler een veel grotere kans gegeven zou hebben. Maar met Lekesiz staat er wel een echte aanvaller in het veld, iemand die de diepte zoekt, voor zijn man komt en het duel aangaat. En dat maakt het leven van zijn ploeggenoten er toch wel een stukje gemakkelijker op.

Op de inzet van Lekesiz is vanavond weinig aan te merken

Door naar de wedstrijd zelf. Die gaat in de eerste twintig minuten behoorlijk op en neer. De eerste kans is na tien minuten voor Helmond, wanneer een speler op de counter links door ons centrum snijdt. Zijn schot gaat tegen het zijnet. Een minuut later pikt Lekesiz een diepe bal op. Hij speelt zichzelf met enige moeite vrij en schiet dan in de korte hoek. De keeper brengt redding. Weer even later wordt Joeri Schroyen door Muhammed Mert de diepte in gestuurd. Hij levert een gevaarlijke voorzet af, die door de Helmond-verdediging met meer geluk dan wijsheid bij de eerste paal onschadelijk wordt gemaakt.

Vijf minuten later ontvangt Ospitalieri de bal op de rechterflank. Hij besluit het duel aan te gaan met zijn tegenstander, speelt die op de rand van het strafschopgebied uit en geeft vervolgens een lage voorzet die tussen de doelman en de verdedigers van Helmond door gaat. Lekesiz kan niet bij de bal komen, maar bij de tweede paal staat Lars Hutten klaar om binnen te tikken: 19e minuut: 1-0.

Hutten doet zijn oude ploeg weer pijn

Helmond gaat na de achterstand direct op zoek naar de gelijkmaker. Na gevaarlijk balverlies op ons middenveld verschijnt er een Helmonder kansrijk voor Ferhat Kaya, maar ook deze keer gaat de bal in het zijnet. Maar daarna blijven grote kansen uit. Kaya wordt nog een keer vanuit de tweede lijn op de proef gesteld, maar kan met de vuisten redding brengen. En vlak voor rust worden we bijna verrast bij een korte corner, maar de bal zeilt uiteindelijk voorlangs ons doel. Echt gevaarlijk worden de Brabanders dus niet, maar we zakken toch wel iets verder terug dan nodig.

En dat blijft zo in de tweede helft. Met dat verschil, dat we nu wel regelmatig op de counter gevaarlijk worden. Bijvoorbeeld zes minuten na rust. Ferry de Regt wint met gebruik van alle toegestane en niet toegestane middelen een duel op het middenveld en bezorgt de bal bij Mert. Die stuurt met een handige steekpass Lekesiz de diepte in. Die heeft vrije doorgang naar doel, maar wordt onderweg overmand door twijfel en besluiteloosheid. Met als gevolg dat zijn kans voorbij gaat en de bal via een verdediger naast gaat.

Vijf minuten later staat opnieuw Mert aan de basis van een volgende aanval. Hij weet Schroyen te vinden. Die speelt zichzelf goed vrij en geeft vervolgens een voorzet, die helaas net te hoog is voor Hutten. Weer wat later passt Schroyen op Mert, die met een knappe actie Lekesiz bereikt. Lekesiz kapt in het strafschopgebied zijn man uit en schiet op de paal. Het zit de voormalige Kleebatter ook niet mee. Halverwege de tweede helft zet Helmond nog eens aan voor een offensief. De Brabanders gaan wat opportunistischer spelen en dringen ons daarmee terug tot de rand van ons eigen strafschopgebied. Grote kansen blijven uit, onder andere doordat Roel Janssen na een gevaarlijke aanval in extremis de bal op weet te ruimen. Maar of we dit kunnen volhouden tot het einde van de wedstrijd?

En dan blijkt dat enig voetballend vermogen in een elftal wel eens van pas kan komen. Op een druk middenveld raakt Luc Mares omgeven door rood-zwarten niet in paniek. Met een slmme beweging weet hij twee man af te schudden om vervolgens mee te geven in de loop van Van Son. Die steekt het middenveld over en speelt vervolgens Lekesiz goed aan. Lekesiz gaat het strafschopgebied in, kapt zijn man uit, wilt schieten (ik vermoed tenminste dat hij dat van plan is; het is niet altijd even gemakkelijk te voorspellen wat Lekesiz met de bal gaat doen), maar wordt pootje gelapt door zijn tegenstander. De scheidsrechter geeft een penalty, aan Roel Janssen de taak de wedstrijd te beslissen. Dat doet hij feilloos: 73ste minuut, 2-0.

Janssen schiet raak vanaf elf meter…

… en ook Schroyen pikt nog een doelpunt mee

Daarmee is de angel uit de wedstrijd. Helmond dringt nog wel aan, maar zonder al te veel geloof. Fortuna slaat nog één keer toe op de counter. Mert en Schroyen weten elkaar opnieuw te vinden. Na een goede combinatie mag Schroyen ongehinderd op de Helmondse goal afstormen. Op rechts staat Lekesiz vrij, maar Schroyen ziet dat de keeper de korte hoek helemaal ongedekt laat. Hij legt aan en schiet feilloos binnen: 83ste minuut, 3-0. Het is het laatste hoogtepunt van de wedstrijd. Fortuna heeft revanche genomen voor twee wanprestaties een week eerder en daarmee de overgebleven diehards een leuke avond bezorgd.