Fortuna is voor de tweede keer dit seizoen te sterk voor MVV en maakt daarmee een eind aan een reeks van vijf thuisnederlagen tegen de rood-witten. Fortuna speelt vanaf de eerste minuut met geloof in eigen kunnen en met de wil om te winnen. MVV komt er niet aan te pas en weet zich met een 1-0 (schot in de kruising van Dianessy) achterstand bij rust goed bediend. Kort na rust ontsnappen we aan een gelijkmaker, maar na de 2-0 (penalty Semedo) is de wedstrijd gelopen. De 3-0 van Askovski in blessuretijd is de de kroon op het werk. Het lijkt erop dat Fortuna de weg naar boven weer heeft ingeslagen. Goed werk, dus, van Claudio Braga en Kevin Hofland.

5 maart 2018

MVV overtuigend opzij gezet

Fortuna Sittard 3 MVV 0

Doelpuntenmakers: 45. Dianessy 1-0, 64. Semedo 2-0, 90. Askovski 3-0.
Opstelling: Özer; Essers, Schuurs, Dammers, Heerings; Cantwell (90. Vidigal), Hutten, Smeets (61. Kojic); Semedo (77. Askovski), Stokkers, Dianessy.
Toeschouwers: 7.283.
Scheidsrechter: Higler.
Geel (Fortuna): Stokkers, Özer, Schuurs, Askovski.

Het is maandag 5 maart. Waar drie dagen eerder de vorst nog heerste en ervoor zorgde dat de wedstrijd tegen MVV geen doorgang kon vinden, zijn de temperaturen inmiddels gestegen tot hoogten die passen bij een beginnende lente. Niets staat het spelen van de derby vanavond in de weg. De derbysfeer stijgt voor het stadion al tot grote hoogten: dankzij de plaatsing van tourniquets mogen we net als vroeger met zijn allen in de rij staan. Zo hoort het. Eenmaal in het stadion valt op dat de tribunes vanavond alleszins goed bezet zijn. Het officiële toeschouwersaantal ligt boven de zevenduizend. Dat is de laatste seizoenen al eens anders geweest bij de derby. Daarnaast valt het veld op: dat ligt er bepaald niet piekfijn bij. Dat was al niet het geval, maar de vorst en sneeuw van de afgelopen week hebben ook nog eens hun tol geëist.

Een heerlijke grasmat

Wanneer we de opstelling van Fortuna bekijken, vallen drie namen op. Zowel Kai Heerings als Lars Hutten, beiden verguisd door Sunday Oliseh, maken vanavond hun opwachting in de basis. Heerings vervangt op linksback Marco Ospitalieri, die net als de eerste stand-in Michael Pinto geblesseerd is. Hutten speelt in plaats van de geschorste Dries Saddiki. Hij speelt achter de spits, Todd Cantwell zakt terug naar de plek van Saddiki. De derde opvallende naam is die van Djibril Dianessy. De Fransman was na het vertrek van Oliseh even buiten beeld, maar krijgt van Hofland en Braga vanavond als linksbuiten de voorkeur boven André Vidigal en Stefan Askovski.

Cantwell maakt indruk vanavond

De wedstrijd kent een alleszins levendig begin. MVV meldt zich binnen dertig seconden voor het eerst in ons strafschopgebied, maar daarna trekt Fortuna al snel het initiatief naar zich toe. Het eerste doelgevaar ontstaat na vijf minuten, wanneer Hutten door Lisandro Semedo in stelling wordt gebracht. Keeper Verrips kan echter zonder veel moeite redding brengen. Een paar minuten later speelt Semedo zich goed vrij. Zijn schot eindigt in de korte hoek op de vuisten van Verrips. Fortuna heeft een duidelijk overwicht over MVV, dat nogal passief speelt. De volgende kans is echter wel voor de Maastrichtenaren. Na balverlies krijgt Joeri Schroyen op onze rechterflank teveel ruimte van Clint Essers. Schroyen kan oprukken naar het doel, maar schiet ruim voorlangs.

Derbysfeer

Aan het spelbeeld verandert echter niet veel. Fortuna blijft sterker en begint nu ook grote kansen te creëren. In de 21ste minuut stuurt Essers op rechts Semedo de diepte in. Die krijgt alle tijd om de achterlijn te halen en een voorzet te geven. Direct voor het doel wachten Finn Stokkers en Dianessy, maar Semedo legt de bal achter de tweede paal op het hoofd van Hutten. Die kopt van een meter of tien knap in. De bal is onhoudbaar voor de keeper, maar eindigt op de paal. De bal stuit terug het veld in. Dianessy kan er een voet tegen aan zetten. Verrips redt, maar Dianessy krijgt na een kluts een herkansing. Ook dit schot wordt gekeerd door Verrips. De bal belandt een derde keer bij Dianessy, maar nu vliegt zijn schot naast het doel.

Een minuut later geeft Essers vanaf rechts een prima voorzet op Stokkers. Diens kopbal gaat net naast het doel. De druk van Fortuna neemt nu toe. In de 27ste minuut gaan Semedo en Cantwell een mooie combinatie aan. In het doelgebied van MVV wachten onze aanvallers. Semedo geeft een goede voorzet, die op het laatste moment kan worden weggekopt door een verdediger. De daaruit resulterende corner leidt tot een tweede grote kans voor MVV. Onze verdediging laat zich verrassen door een lange bal. Okita gaat er vandoor, maar stuit op de goed opgestelde Aykut Özer. De wedstrijd is nu een minuut of tien wat meer in evenwicht, maar het slot van de eerste helft is weer duidelijk voor Fortuna.

Het betere stuntwerk

In de 38ste minuut speelt Cantwell zichzelf goed vrij. Daarna legt hij breed op Stokkers, die in het strafschopgebied Pereira door de benen speelt. Stokkers wil inschieten, maar Verrips is snel uit zijn doel gekomen en zorgt ervoor dat het schot via zijn been net langs de paal rolt. Een paar minuten later stuurt Stokkers na een ingooi van Essers Dianessy de diepte in. Dianessy rent op het doel af, maar schiet net voorlangs. In de eerste minuut van de blessuretijd krijgt Dianessy de bal bij de linkerzijlijn aangespeeld. Hij trekt naar binnen toe, wordt daarbij niet echt gestoord en ziet ruimte voor een schot van een meter of achttien. Hij plaats de bal kansloos voor Verrips hard en zuiver in de verre hoek: 45ste minuut, 1-0.

Dianessy breekt de ban

Op die voorsprong valt helemaal niets af te dingen, want Fortuna is in alle opzichten de betere van MVV. In het begin van de tweede helft komen de Maastrichtenaren echter beter voor de dag. Na drie minuten creëren ze opnieuw uit een counter hun grootste kans op de gelijkmaker. Nwkali stuurt Okita de diepte in. Die legt de bal breed op de helemaal vrijstaande Yilderim. Die neemt de bal echter helemaal verkeerd aan en produceert niet meer dan een rollertje dat eindigt in de handen van Özer. De kans leidt een kort offensief in van MVV, dat uiteindelijk niet meer dan een door Özer gekeerd schot in de korte hoek oplevert. Aan de andere kant doet Cantwell van zich spreken met een schot dat over de lat zeilt.

Met nog een half uur te gaan, is de wedstrijd zo’n beetje in evenwicht. Geen van beide partijen weet echt gevaarlijk te worden. MVV schreeuwt na een bal tegen de elleboog van Perr Schuurs om een strafschop, maar houdt daar alleen een gele kaart voor Janssens aan over. Bij Fortuna moet Smeets geblesseerd naar de kant. Lazar Kojic vervangt hem. Fortuna laat zich niet terugdringen en probeert de bal zoveel mogelijk in de ploeg te houden. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor Cantwell, die met durf én met verstand speelt. Zo ook in de 63ste minuut. De Engelsman pakt een paar meters op het middenveld, speelt Semedo aan en rent daarna verder het strafschopgebied in. Daar krijgt hij de bal terug van Semedo. Wanneer hij wilt wegdraaien, wordt hij geraakt door Pereira. Licht, maar voldoende voor een strafschop. Nadat de groepsdiscussie over wie de penalty mag nemen is beëindigd, legt Semedo de bal klaar. Hij schiet hard en laag in de linkerhoek. Verrips duikt weliswaar naar de goede hoek, maar ziet de bal langs zich heen gaan. 64ste minuut, 2-0.

Semedo schiet de penalty binnen

MVV heeft lang nodig om van die tegenslag te herstellen. Pas tien minuten later melden de Maastrichtenaren zich weer voor ons doel. Een vrije trap zorgt uiteindelijk niet voor veel gevaar. Bij Fortuna gaat Semedo even later naar de kant voor Askovski. Mede dankzij zijn inbreng krijgt Fortuna een paar flinke kansen op de counter. Tien minuten voor tijd verdedigt Wessel Dammers goed uit aan de zijlijn. Hij speelt Hutten aan, die vervolgens met een pass op maat Stokkers de diepte in stuurt. Stokkers ontdoet zich van zijn tegenstander, speelt de bal langs de keeper, maar ziet hem tot zijn ergernis tegen de paal rollen. Een paar minuten later stuurt Cantwell Askovski diep. Die trekt een stevige sprint, maar schiet daarna voorlangs.

Hutten krijgt en grijpt zijn kans

MVV probeert het met de moed der wanhoop. Het krijgt vijf minuten voor tijd een aardige kans, maar Özer staat weer goed op zijn post. Even later zet Nwkali Houben met een mooie pass vrij. Dammers tikt met een sliding de bal weg, maar legt daarbij zijn hand in de rug van zijn tegenstander. Higler fluit voor een penalty. Nadat het protest is verstomd, meldt Martina zich om de strafschop te nemen. Dat doet hij nogal onbesuisd: de bal vliegt ruim over de lat. De frustratie van de gemiste strafschop brengt Martina er een paar minuten later toe Dianessy met een flinke charge te lijf te gaan. Hij mag met rood (twee keer geel) vertrekken.

Dammers krijgt een strafschop tegen…

… maar Özer ziet de bal over de lat vliegen

De frustraties worden voor MVV in blessuretijd nog wat groter. Na een applauswissel voor Cantwell (Vidigal valt voor hem in) probeert MVV in de resterende minuten de eer nog te redden. Bij een ingooi zijn de Maastrichtenaren ver naar voren opgerukt. De aanval leidt tot niets, Schuurs werkt weg met een ferme trap naar voren. Askovski is een stuk sneller dan zijn tegenstander, pikt de bal een meter of tien op de helft van MVV op, sprint naar het doel en schiet de bal over de grond langs de keeper binnen: 90ste minuut, 3-0.

We weten weer wat winnen is, en dat tegen MVV

Vreugde bij Braga en Hofland

Onze Macedonische held zet daarna het slotakkoord door het uitvak even goed te laten zien wie er vanavond gewonnen heeft. Voordat het daar bij het uitvak al te gezellig wordt, haalt Schuurs zijn medespelers weg. Meteen na de aftrap fluit Higler af. Het is 3-0 geworden en die overwinning is volledig verdiend. Claudio Braga en Kevin Hofland lijken in vrij korte tijd orde op zaken te hebben gesteld. Er wordt weer met vertrouwen en overtuiging gespeeld, alle spelers krijgen een faire kans en de tactische keuzes pakken tot nu toe goed uit. Of het voldoende is om NEC nog serieus onder druk te zetten, zal de komende weken moeten blijken. Het zou in ieder geval voldoende moeten zijn om op volle kracht de play-offs in te gaan.