Dankzij een eenvoudige zege op PEC Zwolle overwintert Fortuna voor het tweede jaar op rij in de KNVB Beker. De op enkele plaatsen gewijzigde ploeg speelt PEC vanaf het begin helemaal zoek en beslist de zaak al voor rust door doelpunten van Sambou en Karjalainen. In de tweede helft ligt het tempo wat lager en wordt de bal veel aan de tegenstander gelaten. Maar die creëert nauwelijks kansen. Twintig minuten voor tijd brengt een eigen doelpunt de 3-0 eindstand op het bord. Met de zevende thuisoverwinning op rij sluit Fortuna het jaar in eigen huis daarmee sterk af.

17 december 2019

Fortuna bekert verder na sterk optreden

Fortuna Sittard 3 PEC Zwolle

Doelpuntenmakers: 17. Sambou 1-0, 43. Karjalainen 2-0, 71. Lachman (eigen doel) 3-0.
Opstelling: Jug; Passlack, Niňaj, Dammers (71. Angha), Cox (84. Essers); Tekie, Diemers, Smeets; Karjalainen (74. Carbonell), Sambou, Ciss.
Toeschouwers: 2.322.
Scheidsrechter: Bax.
Geel (Fortuna): Cox, Smeets, Carbonell.

Bij iedere bekerwedstrijd moeten we weer dezelfde conclusie trekken: bekervoetbal in Nederland, het blijft behelpen. Als er geen bijzondere tegenstander op bezoek komt, blijft een groot deel van de vaste aanhang gewoon thuis. Zeker wanneer het buiten ook nog eens hard regent en de aftrap pas ‘s avonds om kwart voor negen is. Het verbaast dus niet echt dat er maar 2.500 toeschouwers zijn komen opdagen voor het duel in de tweede ronde van de KNVB Beker tussen Fortuna en PEC. Gelukkig zorgen de door TGV verkochte kerstmutsen wel voor een bij de tijd van het jaar passende stemming in het stadion.

Deel van de doorweekte erehaag

Niet alleen toeschouwers, ook trainers hebben wel eens de neiging de beker minder serieus te nemen dan de competitie. Maar vanavond is dat niet het geval. PEC-trainer John Stegeman speelt met hetzelfde elftal dat afgelopen zaterdag VVV in de Koel oprolde. Bij Fortuna zien we vier wijzigingen, maar op papier toch een behoorlijk sterk elftal. Aleksei Koshelev, Clint Essers, Martin Angha en Vitalie Damashkan verhuizen naar de kant. Ažbe Jug, Wessel Dammers, Rasmus Karjalainen en Bassala Sambou komen voor hun in het elftal.

Ninaj levert een degelijke wedstrijd af

Die wijzigingen leiden ook tot een andere speelwijze. Speelde Fortuna zaterdag nog in een 4-3-2-1-formatie, nu zien we een duidelijke 4-3-3. Felix Passlack zakt een linie terug naar rechtsback. In het centrum van de verdediging staan Branislav Ninaj en Wessel Dammers, op links George Cox. Op het middenveld hebben Tesfaldet Tekie (rechts) en Jorrit Smeets (links) een controlerende rol. Mark Diemers speelt vanavond niet als halve aanvaller, maar echt als derde middenvelder. Voorin staat Bassala Sambou in de spits en bezetten Rasmus Karjalainen en Amadou Ciss de flanken, waarbij beide de vrijheid krijgen naar binnen trekken.

Die nieuwe formatie, die aanvallend wat meer mogelijkheden biedt, blijkt zeer goed te werken. Fortuna trekt de wedstrijd vanaf de aftrap naar zich toe. In de eerste minuut zien we al een corner. Die wordt uitverdedigd, maar Smeets zet de bal opnieuw voor. Thy kopt de bal gevaarlijk dicht langs het eigen doel weg voor een nieuwe corner. Het offensief van Fortuna houdt aan, een minuut later zien we een afzwaaier van Diemers na een geblokt schot van Karjalainen. En weer iets later moet PEC-keeper Zetterer een bal van een eigen speler wegwerken.

Diemers heeft er weer zin in

In de achtste minuut leidt het offensief tot de eerste echt grote kans. Een voorzet van Diemers wordt gemist door een verdediger en komt voor de voeten van de naar binnengetrokken Karjalainen. Diens schot gaat echter net over. Een paar minuten later krijgt de Fin zijn voet net niet goed tegen de bal na een voorzet van de over links opgerukte Cox, die bij zijn actie zijn tegenstander met een fraaie schijnbeweging het bos in stuurt. Kortom. Fortuna begint ongekend sterk aan de wedstrijd.

En die sterke opening krijgt na ruim een kwartier een bekroning. Fortuna laat de bal rustig rondgaan. Dan speelt Dammers de bal naar Diemers, die meteen teruglegt op Smeets. Die geeft vanaf eigen helft een dieptepass. De naar binnen gelopen Ciss lijkt de bal op te pikken, maar stapt er op het laatste moment overheen. Daarmee verrast hij twee Zwolse verdedigers. Sambou pikt de bal op, rent ongestoord op de keeper af en passeert die met een schot over de grond in de rechterhoek: 17de minuut, 1-0.

De gevierde man heet Sambou

Het is een prachtig doelpunt, dat bewijst dat er veel meer voetbal in de ploeg ziet dan we tot nu toe hebben gezien. PEC stelt daar amper iets tegenover. Halverwege de eerste helft noteren we een kansje voor Clement. Maar even later zien we alweer een grote kans voor Fortuna. De mee opgekomen Passlack bezorgt de bal vanaf rechts op Sambou. Die heeft even moeite met de controle, maar kan dan toch Diemers bereiken. Diemers raakt de bal niet vol, maar die rolt desondanks gevaarlijk dicht naar de rechterbenedenhoek. Doelman Zetterer brengt net op tijd redding. Weer een paar minuten later is Ciss met een kopbal dichtbij een tweede treffer.

Nadat Fortuna het eerste half uur volledig gedomineerd heeft, krijgt PEC iets meer balbezit. Dat leidt echter niet tot serieus te nemen aanvallen. Fortuna blijft gevaarlijker. Sambou schiet op doel, maar zijn schot gaat over. Een paar minuten later rent Karjalainen op een diepe bal. Zetterer komt net iets eerder aangegleden, heeft de bal en begint zich daarna op te winden over Karjalainen. Die zou te hard zijn doorgegaan. De aanstellerij van Zetterer gaat maar door. Gevolg: een klein opstootje en natuurlijk veel gejoel vanaf de tribunes.

Zetterer overdrijft een beetje

Sambou laat even later even merken wat hij vindt van het gedrag van Zetterer. Wanneer die de bal over de zijlijn wilt laten lopen, geeft Sambou hem onder luid gejuich van de Ricksen-side een stevige schouderduw. Scheidsrechter Bax laat het passeren. Even later geeft hij wel geel aan Dekker na een stevige tackle op Diemers.

De wedstrijd wordt nu iets rommeliger. PEC is zeer slordig in balbezit, Fortuna vindt de openingen in de verdediging wat minder snel. Maar een paar minuten voor tijd lukt het toch nog een keer. Diemers krijgt de bal op het middenveld toegespeeld door Smeets. Hij ziet Karjalainen op rechts aan een loopactie beginnen en geeft een steekpass. Die krijgt de bal net niet lekker in de loop mee, maar weet hem toch goed te controleren. Vervolgens kapt hij zijn tegenstander uit en schiet hij de bal kalm langs de keeper: 43ste minuut, 2-0.

Karjalainen op weg naar 2-0

Fortuna gaat dus met een comfortabele voorsprong genieten van de thee of misschien wel van een isotone dorstlesser. Na rust doen we het duidelijk rustiger aan. Zwolle is veel meer in balbezit en probeert ons onder druk te zetten. Vooral het eerste kwartier spelen we soms wel erg dicht op het eigen strafschopgebied. Maar grote kansen krijgt PEC niet. Een kopbal van Ghoochannejhad, waarvoor Jug gestrekt moet gaan, levert het gevaarlijkste moment op.

Na een kwartier verplaatst het spel zich vooral naar het middenveld. Beide partijen krijgen de nodige gele kaarten. Fortuna ziet de overwinning geen moment meer in gevaar komen. Twintig minuten voor tijd krijgt Wessel Dammers na zijn eerste optreden in de basis rust. De aanvoerder maakt een prima rentree en zorgt vanavond achterin voor de nodige rust. Veel kunnen we na één wedstrijd tegen een matige tegenstander natuurlijk nog niet zeggen, maar het ziet er voor de toekomst wel goed uit.

Het weinige wat hij moet doen, doet Jug goed

Angha komt Dammers vervangen. Die wandelt onder een staande ovatie langs Vak C en de Ricksen-tribune naar de dug-out. De ovatie is nog bezig wanneer Fortuna links op de helft van PEC een vrije trap krijgt. Diemers geeft een kort tikje op Smeets, die de bal meteen weer teruggeeft. Vervolgens zoekt Diemers met een diepe bal een medespeler in het penaltygebied. Dat lukt niet. Hij vindt alleen stopperspil Lachman. Die raakt de bal maar half. De bal caramboleert vervolgens via de onderkant van de lat over de doellijn: 72ste minuut, 3-0.

Lachman en Zetterer kunnen zelf niet lachen om hun komisch nummer

Daarmee is de doorgang naar de volgende ronde zeker. In het restant van de wedstrijd komen Carbonell en Essers nog in de ploeg voor Karjalainen en Cox. PEC doet nog wel pogingen om de eer te redden, maar slaagt daar niet in. Fortuna krijgt wel nog twee grote kansen. Een kwartier voor tijd rent Sambou op een diepe bal van Smeets. Zetterer komt ver zijn doel uit, Sambou is eerder bij de bal. Hij probeert met een lob te scoren, maar de bal gaat over het doel.

En een paar minuten voor het einde breekt Passlack nog eens door op rechts. Hij loopt langs Paal, haalt de achterlijn en legt dan terug op Ciss. De bal komt een tikje achter de Senegalees, die zijn schot vervolgens over ziet gaan.

Het blijft 3-0 in een prima wedstrijd voor Fortuna, die vooral goed nieuws oplevert. Het belangrijkste is natuurlijk de terugkeer van Wessel Dammers. Maar ook het spel was vanavond verrassend goed. En zeven thuisoverwinningen op rij is voor Fortuna natuurlijk een geweldige prestatie. Komende zaterdag sluiten we het jaar in Tilburg af tegen de onverwachte nummer drie Willem II. Hopelijk kan Fortuna ons dan ook op de valreep uit verrassen.