Fortuna speelt tegen PEC haar beste wedstrijd van het seizoen en wint dik verdiend met 3-0. Het elftal speelt geconcentreerd, laat de tegenstander niet in in zijn spel komen en zoekt doelgericht de aanval. Alle spelers kunnen terugkijken op een sterke wedstrijd, maar een bijzondere vermelding verdient Finn Stokkers. De spits van vorig seizoen krijgt voor het eerst in de eredivisie een kans in de basis en grijpt die met beide handen aan. Hij scoort een doelpunt, sleept twee penalties in de wacht en valt ook op door zijn goede veldspel.

4 november 2018

PEC overtuigend opzij gezet

Fortuna Sittard 3 PEC Zwolle 0

Doelpuntenmakers: 3. Stokkers 1-0, 67. Diemers 2-0, 86. Lamprou Diemers 3-0.
Opstelling: Koşelev; Ciranni, Dammers, Heerings (73. Ramírez), Pinto; Diemers, Hutten (81. El Messaoudi), Smeets (88. Vidigal); Semedo, Stokkers, Lamprou.
Toeschouwers: 8.332.
Scheidsrechter: Bax.
Geel (Fortuna): Lamprou.

Het is november. Seizoenen achter elkaar de maand van het jaar waarin voorheen het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard ten prooi valt aan de elementen, waarin de valwinden van Nijpels op donkere herfstavonden vrij spel nemen en waarin het aantal laatste getrouwen weer wat verder afneemt, doordat een deel van hen de kracht niet meer heeft de barre tocht naar het stadion te maken. Het is nog maar twee jaar geleden dat Fortuna na een redelijke seizoensstart vanaf half oktober tot aan de winterstop in negen wedstrijden maar één punt wist te halen. Hoe anders zijn de tijden nu! We begeven ons in een aangename herfstzon naar het stadion en doen dat in gezelschap van duizenden anderen.

De tegenstander heet vandaag PEC, een club die ons enkele jaren geleden nog mijlenver vooruit was, zich tot een vaste waarde in de eredivisie ontwikkeld leek te hebben, maar langzamerhand weer wat weg aan het zakken is. Gezien de resultaten van de clubs onder ons is het een wedstrijd die we zouden moeten winnen om in de strijd tegen degradatie de grootste concurrenten een stap voor te blijven.

Opkomst der giganten

Trainer René Eijer heeft even moeten puzzelen om een logisch elftal samen te stellen. Naast de langdurig geblesseerden ontbreken de geschorste Branislav Ninaj en zonder de geblesseerde Andrija Novakovich, José Rodriguez en Clint Essers. Achterin is Kai Heerings net op tijd fit geraakt om de plaats van Ninaj naast Wessel Dammers over te nemen. Aleksej Koselev staat op doel, Alessandro Ciranni en Michael Pinto zijn de backs. Het middenveld wordt gevormd door Mark Diemers, Jorrit Smeets en Lars Hutten. Ahmed el Messaoudi begint dus opnieuw op de bank. Voorin start Finn Stokkers voor het eerst dit seizoen in de basis. Hij wordt geflankeerd door Lisandro Semedo en Lazaros Lamprou.

Fortuna begint enthousiast aan de wedstrijd. In de tweede minuut zien we een eerste doelpoging. Linksachter Pinto eindigt een rush met een schot recht op de keeper. Nog geen minuut later zien we een volgende poging. PEC bouwt achterin rustig op. Lachmann wil de bal naar zijn spits spelen, maar zijn pass is te zacht. Ciranni reageert alert, onderschept de bal en stuurt Stokkers de diepte in. Stokkers kan de bal onder controle brengen, maar staat wel tussen twee verdedigers. Op links staat Lamprou vrij. Stokkers besluit toch zelf te schieten. En terecht, want zijn schot vliegt onhoudbaar voor doelman Van der Hart in de linkerhoek: 3e minuut, 1-0.

Stokkers haalt uit…

… en laat zich vieren door Hutten

Na die vroege openingstreffer probeert PEC meer controle te krijgen over de wedstrijd. Dat lukt echter nauwelijks. In de duels op het middenveld en achterin worden de Zwollenaren voortdurend afgetroefd. Daarom kiezen ze ervoor de bal veelvuldig achterin rond te spelen, iets waar Fortuna uiteraard weinig bezwaar tegen heeft. We zien dus dat PEC relatief veel balbezit heeft, maar volstrekt ongevaarlijk is. Aan de andere kant zorgt Fortuna met snelle tegenstoten wel voor gevaar.

Na dik een kwartier onderschept Diemers de bal op het middenveld. Hij stuurt Lamprou diep, die na een lange rush naar binnen kapt en te gehaast op doel schiet. Even later speelt Lamprou zichzelf knap vrij op het middenveld. Hij probeert Hutten vrij voor de goal te zetten, maar zijn steekpass is te hard. Van dat soort net-niet-momenten zien we er nog een paar in het eerste half uur. Zo kan Semedo een pass van Stokkers net niet oppikken en slaagt de helemaal vrijstaande Hutten er net niet in een mooie diepe bal van Ciranni te controleren. Bovendien krijgen we dankzij Semedo behoorlijk wat corners, maar daaruit weten we niet echt gevaarlijk te worden.

Semedo is een plaag voor Paal

Tegen het einde van de eerste helft wordt PEC eindelijk wat gevaarlijker. Na 36 minuten kruipt linksbuiten Van Duinen na een pass vanaf rechts voor Ciranni. Zijn schot gaat echter ver naast het doel. Een paar minuten later geven we op het middenveld PEC de gelegenheid een vrije trap snel te nemen. De bal gaat in de diepte naar Van Duinen. Die heeft Ciranni kwijtgespeeld en verschijnt nu vrij voor Koselev. De Moldaviër kiest ervoor lang in zijn doel te blijven. Dat blijkt de juiste beslissing. Hij dwingt Van Duinen tot een schot in de verre hoek en pareert dat vervolgens met zijn linkervoet.

Weer een paar minuten later eist Koselev opnieuw een hoofdrol voor zich op. Een voorzet van links wordt door Dammers naar zijn doel gedevieerd. Koselev is verrast, maar kan de bal met een reflex nog net tegenhouden. Vervolgens rolt de bal tot zijn opluchting zachtjes tegen de paal, waarna hij hem alsnog kan vastklemmen. Op slag van rust trekt Fortuna nog een keer ten aanval. Semedo brengt een diepe bal in het strafschopgebied onder controle, draait weg van zijn tegenstander en schiet laag in de rechterhoek. De keeper redt met zijn voeten. We gaan dus rusten met 1-0, gezien het spelbeeld een terechte voorsprong.

Diemers blinkt vandaag niet alleen als spelbepaler uit

Bij PEC benut trainer Van ’t Schip de rust voor een dubbele wissel. Maar veel effect sorteren die wissels niet. De opbouw van PEC blijft even lamlendig als voor de thee. Fortuna, dat kennelijk een snelle beslissing wil forceren, zet de verdediging van PEC bovendien veel vroeger onder druk. Die aanpak werkt. In de eerste vijf minuten na rust krijgt Fortuna vijf corners en zien we enkele doelpogingen van Lamprou en Semedo. In de 50ste minuut pikt Semedo de bal op het middenveld aan de zijlijn op. Ciranni komt opstomen over de flank en creëert daarmee ruimte voor Semedo. Die trekt naar binnen en geeft een goede voorzet op Stokkers. Stokkers legt af op Hutten. Diens schot eindigt echter op de buitenkant van de paal.

Captain Dammers is weer onverzettelijk

PEC komt daarna iets beter in de wedstrijd, maar zonder gevaarlijk te worden. In de 57ste minuut moet Koselev redding brengen bij een schot uit de tweede lijn, maar dat was het ook wel. Aan de andere kant vertrouwt Fortuna na het sterke begin van de tweede helft wat meer op de counter. In de 63ste minuut verlegt Lamprou het spel van links naar rechts met een mooie bal op Semedo. Die controleert en drijft de bal op, maar moet daarna even wachten op steun. Die komt in de vorm van Hutten, maar Semedo heeft op dat moment al besloten de bal bij de tweede paal te leggen. De voorzet is echter net iets te hoog voor de inlopende Lamprou, die over het doel kopt.

Een paar minuten later verovert Diemers de bal op het middenveld van PEC. Hij legt terug op Dammers, die direct diep geeft op Ciranni. De voorzet van Ciranni wordt bij de eerste paal weggekopt. Maar een moment later fluit Bax voor een strafschop. Stokkers is in het penaltygebied neergetrokken. Diemers meldt zich om het vonnis te voltrekken en doet dat met overtuiging. De bal gaat hard en hoog tegen de touwen: 67ste minuut, 2-0.

Hard en hoog ingeschoten door Mark, wel jammer dat hij erbij is gaan zitten

Wat zegt Heerings hier tegen Lamprou? Dat de Griek bij de volgende goal op de middenlijn moet gaan wachten, terwijl de rest van de ploeg het doelpunt viert?

Diemers, die vandaag iets meer teruggetrokken op het middenveld speelt, is bezig aan een ijzersterke wedstrijd. Een paar minuten na de 2-0 staat hij aan de basis van een volgende kans. Hij wint een duel op het middenveld en stuurt Semedo diep. Semedo passeert zijn man en legt de bal in het doelgebied. De keeper redt voordat Stokkers of Lamprou gevaarlijk kunnen worden. Vijf minuten later wordt Semedo door opnieuw Diemers vrij voor doel gezet. De Portugees schiet vanuit kansrijke positie ver naast.

In de tussentijd is Kai Heerings geblesseerd afgehaakt. De centrale verdediger is ineens op de grond gaan liggen en zal dus vermoedelijk een spierblessure hebben. Hopelijk is die niet al te ernstig, want Heerings speelt vandaag een sobere, maar degelijke partij. Zijn vervanger is Ruben Ramirez. De jonge Venezolaan maakt zijn debuut in een officiële wedstrijd. Dankzij zijn tackles in de oefencampagne is zijn faam hem echter al vooruitgesneld. Mike van Duinen besluit voor de zekerheid in zijn directe duels met Ramirez maar geen passeerbewegingen te maken. Ramirez voltooit zijn debuut uiteindelijk zonder rood of zelfs maar geel te pakken, iets waar niet iedere Fortuna-watcher bij voorbaat op gerekend had.

PEC doet het laatste kwartier nog pogingen om weer terug in de wedstrijd te komen. Veel stelt het allemaal niet voor, totdat de bal in de 84ste minuut ineens achter Koselev in het doel ligt. We zijn wat slordig aan het verdedigen en Scamacca kan een pass vanaf rechts ongehinderd binnen schieten. Daaraan gaat een licht duwtje van Flemming tegen Dammers vooraf. Licht, maar gelukkig zwaar genoeg voor Bax om voor te fluiten. De goal gaat dus niet door.

In plaats daarvan zet Fortuna het slotakkoord van de wedstrijd. Semedo krijgt de bal op rechts aangespeeld en speelt door op Stokkers. Die gaat het penaltygebied in en wordt daar onderuit gehaald. Bax geeft opnieuw een penalty. Diemers meldt zich en schiet zijn derde penalty in vier dagen binnen: 86ste minuut, 3-0.

Ook penalty nummer twee gaat binnen

Onze helden laten zich vieren

Daarmee is de wedstrijd definitief beslist. PEC krijgt nog een paar kleine kansen, maar Fortuna (met El Messaoudi en Vidigal voor Hutten en Smeets) speelt de negentig minuten verder zorgeloos vol. Voor de eerste keer dit seizoen houden we de nul, voor de eerste keer dit seizoen zijn we duidelijk de sterkere en bovenliggende partij. Dankzij die overwinning blijven we op een derde van de competitie op koers naar handhaving. Een goede uitgangspositie voor de derby volgende week uit in Venlo.