Ook haar vierde thuiswedstrijd van het seizoen weet Fortuna te winnen. Eredivisie-degradant Cambuur wordt met een 3-0 nederlaag teruggestuurd naar Friesland. De overwinning komt tot stand op basis van een inmiddels beproefd recept. Ook deze keer heeft de tegenstander meer balbezit, maar is Fortuna agressiever in de duels en slagvaardiger in de aanval. Het zal de goedkeuring van de aanhangers van de Hollandse School niet kunnen wegdragen, maar met de tactiek haalt Ben van Dael tot nu toe het maximale resultaat uit een met bescheiden middelen samengestelde selectie.

16 september 2016

Cambuur met afgetekende cijfers opzij gezet

Fortuna Sittard 3 SC Cambuur 0

Doelpuntenmakers: 15. Hadzhiev 1-0, 40. Van Hout 2-0, 90. Saddiki 3-0.
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Mares, Askovski; Kurt, Briels, Hadzhiev; Van Hout (80. Saddiki), Torunarigha (52. Dianessy (85. Wiafe)), Khalouta.
Toeschouwers: 1.837.
Scheidsrechter: Gerrets.
Geel (Fortuna): Briels, Van Hout, Hadzhiev.

Na een zwak optreden tegen een niet in alle linies Jong FC Utrecht krijgt Fortuna vier dagen later kans op revanche. Op bezoek komt SC Cambuur, vorig jaar slotlicht in de eredivisie, dit seizoen wisselvallig middenmoter in de eerste divisie. Het spel van de Leeuwarders lijkt veel op dat van Vitesse afgelopen seizoen na de winterstop: veel balbezit, weinig kansen, nog minder resultaat. Met andere woorden: de clubleiding lijkt precies te krijgen wat ze verwachten konden, toen ze besloten Rob Maas als trainer aan te stellen.

Op het eerste gezicht moet het spel van Cambuur Fortuna wel liggen. De ploeg van Van Dael is zelf liever niet teveel aan bal en laat de tegenstander graag komen. Die tactiek werkt echter alleen wanneer het elftal compact en gegroepeerd speelt en de spelers hun tegenstander op de huid zitten. In de Galgenwaard ontbrak vooral dat laatste er kennelijk nogal eens aan. Dat is voor Ben van Dael reden geweest zijn elftal op twee plaatsen te wijzigen. Loopwonder Jordie Briels keert terug op de positie achter de spits, hetgeen Frank Wiafe zijn plaats kost. En Stefan Askovski maakt eindelijk zijn debuut in de basis. Hij neemt de plaats op linskback over van Marco Ospitalieri. De keuze voor de laatste had aan het begin van het seizoen al iets weg van een noodoplossing; de Italo-Belg wekt niet echt de indruk een geboren verdediger te zijn.

Askovski laat bij zijn debuut wel een gedegen indruk achter. Af en toe zijn er nog wat haperingen in de communicatie, waardoor Cambuur enkele malen gevaarlijk kan worden over onze linkerflank, maar de Macedoniër staat zijn mannetje in de duels en schakelt zich gedoseerd, maar effectief in tijdens de opbouw. Op het eerste gezicht een verrijking voor ons elftal.

Zoals te verwachten viel, heeft Cambuur vanaf het begin een veldoverwicht. Fortuna dekt daarbij echter wel kort, waardoor de Friesen vaak gedwongen zijn de bal achterin of op het middenveld rond te spelen. Wanneer de aanvallers worden gezocht, gaat het al snel mis. Niet alleen Askovski heeft zijn tegenstander goed onder controle, hetzelfde geldt voor Christopher Braun op de rechterflank. En in het centrum komen Ferry de Regt en Luc Mares al helemaal niet in de problemen. Toch wordt Cambuur één keer gevaarlijk, wanneer Gyasi zo’n beetje vanaf eigen helft aan een rush begint en lange tijd door niemand wordt opgevangen. Uiteindelijk stapt Mares net op tijd uit om een schot op doel ten koste van een corner te blokkeren.

Fortuna zelf is wel heel weinig op de helft van de tegenstander te vinden. Daar komt pas na een minuut of tien verandering in, wanneer Christopher Braun opkomt op de rechtervleugel en een voorzet afgeeft die verder niet voor gevaar zorgt. Vanaf dat moment doet ook Fortuna zich meer gelden. Tot grote kansen leidt dat niet. Maar Fortuna heeft dit seizoen niet veel en ook niet per se grote kansen nodig om te scoren. Zo ook vanavond. Okan Kurt en Aziz Khalouta zetten een combinatie op, waarna de laatste Briels de diepte instuurt op de linkerflank. Diens voorzet vliegt via het lichaam van een tegenstander het strafschopgebied in, waarna de bal uiteindelijk voor de voeten van Junior Torunarigha terechtkomt. Die blijft met de rug naar de goal in en omringd door tegenstanders ijzig kalm. Hij controleert de bal en creëert ruimte om terug te leggen op Karim Hadzhiev. Onder de nok van de Oost-tribune zien we dat de weg naar de linkerhoek van de goal helemaal vrij ligt. Ook Hadzhiev ziet dat. Vanaf de rand van het strafschopgebied schiet hij de bal met de van hem verwachte kracht, maar ook met onverwachte precisie in de linkerhoek. Doelman Nienhuis is kansloos: 15e minuut, 1-0.

Eerste kans, meteen raak. Het beeld van de wedstrijd verandert na de openingsgoal eigenlijk nauwelijks. Cambuur heeft veel balbezit, maar weet nauwelijks gevaar te stichten. Eigenlijk worden de Friesen maar één keer echt gevaarlijk, wanneer de rechstback opstormt langs de zijlijn en vanaf de achterlijn voorzet. Kip raakt de bal verkeerd, maar deze komt via een kluts bij de tweede paal recht voor de voeten van Van der Streek. Leon ter Wielen keept echter attent en werpt zich snel voor de bal. Maar verder is Cambuur tandeloos. Het elftal herbergt nogal wat mooiweervoetballers, die niet thuis geven wanneer ze geconfronteerd worden met brute kracht. En dat is wat Fortuna op overigens faire wijze enkele malen doet. Vanaf een minuut of tien voor rust meldt Fortuna zich ook weer af en toe voorin. Dat leidt tot een kans voor dtot dan onzichtbare Roald van Hout, die na een voorzet van rechts van Khalouta vanuit een moeilijke positie bij de eerste paal probeert binnen te schieten. De daaruit ontstane hoekschop wordt door Hadzhiev overgekopt.

Vijf minuten voor tijd komt Van Hout opnieuw in beeld. De aanval begint deze keer diep op eigen helft. Daar ontfutselt Khalouta zijn tegenstander met een scherpe tackle de bal. Die blijft misnoegd liggen, terwijl Khalouta combineert met Hadzhiev en daarna opstoomt naar de middenlijn. Hij ziet Van Hout de diepte in gaan en speelt hem aan met een pass die het hart van de Cambuur-verdediging doorsnijdt. Van Hout krijgt de bal perfect in de loop mee, wordt op de nek gezeten door een verdediger die echter niet echt durft in te grijpen, maakt een paar passen en schuift de bal dan langs Nienhuis in de verre hoek. 40ste minuut, 2-0.

Met die comfortabele voorsprong gaan we rusten. In die rust gebeurt deze keer kennelijk niets dat de orde verstoort, want we zien Fortuna in dezelfde samenstelling als voor rust het veld opkomen. Dat betekent dat Van Dael deze keer geen aanmerkingen had op het verdedigende werk van Khalouta of dat de laatste de aanmerkingen deze keer deemodedig heeft geïncasseerd. We vermoeden echter het eerste. Cambuur heeft wel gewisseld; de komst van de lange Barto suggereert dat Maas wat meer opportunisme in het spel wil gaan brengen.

Of het daaraan ligt of aan een bewuste tactische keuze van Van Dael, maar Fortuna speelt het grootste deel van de tweede helft ver teruggetrokken. De verdedigingslinie is meestal te vinden op de rand van het eigen strafschopgebied. In die omstandigheden heeft het weinig zin Torunarigha op het veld te laten staan. Die maakt dan ook al vlug plaats voor de snelle Djibril Dianessy. Maar dat verandert in eerste weinig aan het spelbeeld, want Fortuna slaagt er amper in zijn aanvallers te bereiken. Het offensief van Cambuur leidt tot twee grote kansen. De eerste keer reageert Ter Wielen alert op een verrassende halve omhaal, de tweede keer wordt een voorzet van links hard tegen de binnenkant van de paal gekopt. Daar komen we goed weg, want een Anschlusstor had de wedstrijd zeker in een andere plooi kunnen leggen. Nu blijven we op een veilige marge van twee treffers en oogt Cambuur steeds meer alsof het bezig is aan een hopeloze missie. Al weet Barto zich nog een keer knap vrij te maken tussen twee verdedigers; zijn schot gaat echter ver over.

Cambuur had al halverwege de tweede helft helemaal een streep door alle ambities kunnen trekken, als scheidsrechter Gerrets gewoon de spelregels had toegepast. Na een dieptepass rennen Dianessy en keeper Nienhuis allebei op de bal af. Dianessy is net iets sneller, raakt de bal en botst vervolgens hard tegen de nogal wild uitgekomen Nienhuis aan. Terwijl Dianessy half of helemaal bewusteloos op de grond blijft liggen, geeft Gerrets aan dat er niets aan de hand is. Onbegrijpelijk. Als een veldspeler dezelfde actie uithaalt, is het ongetwijfeld een penalty. Als een keeper bij een duel naar de grond gaat en de speler met handen of voeten raakt, is het ook een penalty met een grote kans op rood. Maar als een keeper als een ongeleid projectiel het doel uit komt rennen en tegen zijn tegenstander aanbotst, gaat hij negen van de tien keer vrijuit. Zelfs als ze daarbij gebruikmaken van vuisten en opgetrokken knieën.

Nienhuis komt er dus zonder enige schade voor hem of zijn ploeg vanaf. Voor Dianessy is de schade serieuzer. Hij speelt nog een dik kwartier door, maar zakt dan ineen aan de zijlijn. Het incident zorgt voor een omslag in de sfeer op de tribunes en op het veld. Nienhuis kan de rest van de wedstrijd rekenen op een stevig fluitconcert wanneer hij aan de bal is, op het veld nemen de onderlinge irritaties toe. De scheidsrechter probeert de zaak in het gareel te houden door binnen korte tijd vier kaarten uit te delen, maar laat daarna na voor zwaardere overtredingen ook geel te trekken. Ons scheidsrechtercorps lijkt met Laurens Gerrets dus weer een talent rijker.

In het laatste deel van de wedstrijd komt Fortuna nauwelijks meer in de problemen. Van Dael brengt met Dries Saddiki (voor Van Hout) en Frank Wiafe (voor Dianessy) verse krachten op de vleugels en dat zorgt ervoor dat de opbouw van de tegenstander wat eerder verstoord wordt. Cambuur gaat nu alleen nog met lange halen spelen en dat is voor De Regt, Mares en Hadzhiev niet al te moeilijk verdedigen. De vijf minuten blessuretijd zullen we dus ook wel overleven. Sterker nog, in die vijf minuten melden we ons eindelijk weer eens gevaarlijk. Na een ingooi van Braun krijgt Khalouta de bal. Hij zakt iets terug en vindt dan de vrijstaande Kurt. Die ziet op de rechterflank Braun opkomen. Braun krijgt de bal in zijn loop, trekt iets naar binnen en geeft dan een harde voorzet. Bij de tweede paal glijdt Saddiki de bal over de lijn: 92ste minuut, 3-0

Terwijl de gefrustreerde Nienhuis de bal de tribune in knalt, gaan de Fortunezen naar de cornervlag om feest te vieren. Cambuur is over de knie gelegd, we zien onszelf terug op de zesde plaats van de ranglijst. Eindelijk lijkt het weet eens ergens op in Sittard.