Fortuna slaat een belangrijke slag in de strijd tegen degradatie. Concurrent Sparta wordt in eigen huis met 3-0 opzij gezet. Mats Seuntjens opent al vroeg de score uit een vrije trap. Paul Gladon maakt het karwei daarna met twee rake kopballen af. Door de overwinning staan we vijf wedstrijden voor het einde drie punten boven de rechtstreekse degradatieplaatsen.

16 april 2022

Fortuna wint overtuigend van Sparta

Fortuna Sittard 3 Sparta Rotterdam 0

Doelpuntenmakers: 10. Seuntjens 1-0, 35. Gladon 2-0, 77. Gladon 3-0.
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Siovas, Pinto (86. Ferati); Duarte, Tekie, Flemming; Noslin (78. Samaris), Gladon (78. Benschop), Seuntjens (77. Baghdadi).
Toeschouwers: 10.032.
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel (Fortuna): Seuntjens.

In een weekend dat verder in het teken staat van de finale om de KNVB-Beker speelt Fortuna op zaterdagavond een inhaalwedstrijd tegen Sparta. De wedstrijd stond al te boek als een degradatiekraker toen hij op 18 februari vanwege een voorspelde storm werd afgelast. Bijna twee maanden later zijn de degradatiezorgen aan beide kanten nog steeds groot. Nu het einde van de competitie in zicht komt, kunnen beide ploegen zich geen nederlaag permitteren. Voor Sparta, dat nog drie punten mag bijschrijven als het restant van de gestaakte wedstrijd tegen Vitesse overleefd wordt, lijkt een gelijkspel een acceptabel resultaat. Fortuna moet winnen om niet achter de feiten aan te blijven lopen.

Klaar voor de strijd

Trainer Sjors Ultee wijzigt zijn opstelling na het gelijkspel uit tegen FC Utrecht op drie plaatsen. George Cox (enkelblessure) en Ben Rienstra (hersenschudding) kunnen niet spelen. Zij worden vervangen door Ivo Pinto en Tesfaldet Tekie. In de spits krijgt Paul Gladon de voorkeur boven Charlison Benschop. In de selectie van Fortuna ontbreekt verder Lisandro Semedo (ziek), maar hij was zijn basisplaats vorige week al kwijtgeraakt aan Tijjani Noslin.

Waar we de afgelopen maanden regelmatig het gevoel hadden dat Fortuna met de handrem erop aan de wedstrijd begon, komt de ploeg van Ultee vandaag juist heel fel uit de startblokken. Sparta wordt vastgezet op eigen helft. We krijgen al snel een paar corners, maar Mats Seuntjens weet de ballen niet gevaarlijk voor het doel te leggen. Het eerste kansje uit open spel is ook voor Seuntjens. Deroy Duarte verovert de bal op het middenveld en speelt Zian Flemming aan. Flemming geeft een steekpassje op Seuntjens. Die heeft ruimte voor een schot, maar heeft teveel tijd nodig om de bal te controleren. Een Sparta-verdediger kan daardoor zijn schot blokkeren.

Seuntjens heeft iets teveel tijd nodig

Na tien minuten gooit Dimitris Siovas de bal diep naar Paul Gladon. Die wint het kopduel, maar krijgt ook een duw van Auassar. Seuntjens pikt de bal op en schiet hem in het doel, maar Gözübüyük heeft dan al gefloten voor de overtreding op Gladon. De bal ligt op een meter of twintig van het doel. Seuntjens, Flemming en Tekie melden zich om de vrije trap te nemen.

Seuntjens legt de bal klaar…

Vijf Spartanen vormen een muur, een zesde moet van opzij inlopen om degene die de vrije trap neemt te hinderen. Maar die zesde zorgt uiteindelijk vooral voor verwarring in eigen kring. Gözübüyük heeft hem al een keer teruggefloten wegens te vroeg inlopen. Daarna gaat Mickaël Tirpan tussen hem en de bal staan, zodat er van inlopen helemaal geen sprake meer kan zijn.

Kennelijk verwachten ze bij Sparta nu dat Gözübüyük Tirpan terugfluit. Maar die doet helemaal niets onreglementairs, dus Gözübüyük fluit gewoon om de vrije trap te nemen. Keeper Okoye blijft op zijn dooie gemak achter de muur staan wachten op een fluitje dat nooit komen gaat. Seuntjens ziet de verre hoek helemaal open liggen en schiet de bal rustig binnen: 10e minuut, 1-0.

… en schiet hem in het doel

Bij Sparta zijn de rapen gaar. Gözübüyük is het mikpunt en die is daar niet van gediend. Hij geeft Okoye geel. Als de misplaatste woede wat gezakt is, kan Sparta gaan nadenken over een nieuwe tactiek om vanavond resultaat te boeken.

Fräser is de laatste weken vooral succesvol geweest door zich in te graven en op de nul te spelen. Vandaag zal hij na de vroege achterstand iets anders moeten verzinnen. En dat valt hem zwaar. Sparta speelt in balbezit wel heel matig en komt lange tijd niet verder dan een schot uit de draai van Dalmau, dat geblokkeerd wordt.

Aan de andere kant zien we van Fortuna een paar goede aanzetten, die echter niet tot uitgespeelde kansen leiden. Maar we zijn wel agressiever en gevaarlijker dan Sparta. Tien minuten voor rust sleept Seuntjens er opnieuw een corner uit. Hij neemt die deze keer kort op Tekie. Die variant lijkt te mislukken, want Tekie moet eerst een combinatie zoeken met Duarte voordat hij de bal kan voorzetten. De voorzet wordt weggekopt door Vriends. Flemming pikt de bal op het middenveld op en draait daarna eenvoudig weg van Dalmau. Hij kan de bal opnieuw het strafschopgebied inleggen. Gladon wijst waar hij de bal hebben wil. Flemming legt hem zo’n beetje op de elfmeterstip, Gladon kopt hard en zuiver in de bovenhoek: 35ste minuut, 2-0.

Gladon bedankt Flemming voor zijn voorzet

Met een 2-0 voorsprong zitten we op rozen. Vijf minuten later verrast Flemming Okoye bijna, wanneer hij een vrije trap direct op doel schiet. De bal komt recht op de keeper af, maar die heeft er nog genoeg moeite mee.

Een paar minuten later zet Flemming Gladon met een simpel tikje gevaarlijk voor het doel, maar de keeper is er op tijd bij om het gevaar te bezweren. Daarna heeft Tirpan nog een indrukwekkende rush over de rechterflank in huis. In het strafschopgebied aangekomen ziet hij niet direct een vrije man. Het schot in de korte hoek kan door de keeper gestopt worden.

Sparta is tot nu toe machteloos geweest, maar krijgt op slag van rust nog een vrije trap. En die wordt door Vriends binnen gekopt. Dat zou een flinke domper zijn geweest zo vlak voor rust, maar gelukkig hebben we de VAR nog. Pol van Boekel heeft gezien dat Vriends wel erg hard aan het shirt van Seuntjens trekt en daarmee ook voorkomt dat die het duel kan aangaan. Doelpunt afgekeurd, we gaan rusten met 2-0. Al doet Noslin met een halve omhaal nog een bewonderenswaardige poging om er 3-0 van te maken.

Pol van Boekel heeft het goed gezien

Tijdens de rust worden wij wederom geëntertaind door wat pupillen die strafschoppen nemen. Zo gaan we het Mandemakers Stadion natuurlijk nooit achterhalen en zijn we gedoemd tot in de eeuwigheid achttiende en laatste te blijven op de lijst van beste stadions van Nederland. Tenzij we een keer degraderen, natuurlijk.

Na de rust probeert Sparta het met twee verse krachten over een andere boeg te gooien. Maar er lukt vandaag niet veel aan Rotterdamse kant. Met nog geen minuut gespeeld krijgen de rood-witten een vrije trap op een gevaarlijke plaats. De bal vliegt hoog over ons doel.

Verder zien we een paar halve kansen voor Thy en Dalmau. Dat is ook de verdienste van onze achterhoede, waarin Martin Angha naast Siovas weer prima speelt.

Daar kraken de gewrichten van Siovas even

Aan de andere kant proberen wij het na rust meer op de counter. Daarbij is Tekie de man die voor de meeste impulsen zorgt. Na vijf minuten zet hij Noslin goed vrij op de rechterflank. Diens voorzet bereikt Gladon net niet.

De keerzijde van het risicovolle spel van Tekie zien we vandaag trouwens ook weer een keer. Twintig minuten voor tijd drijft hij de bal op over de linkerflank om zijn actie te besluiten met een hakje terug op Seuntjens. Maar de bal wordt opgepikt door een tegenstander. Seuntjens probeert de bal met een tackle te veroveren en raakt daarbij de man. Gelukkig vindt Gözübüyük het niet zwaar genoeg voor een tweede gele kaart. Fortuna kan niet zonder de creativiteit en de energie van Tekie, maar dit soort acties drijven een trainer logischerwijs ook tot wanhoop.

Tirpan stormt naar voren

Het optisch veldoverwicht van Sparta is inmiddels helemaal verdwenen. Een grotere voorsprong voor Fortuna zit er in de slotfase meer in dan een Anschlußtor. Een kwartier voor tijd is het inderdaad zo ver. Na een sterke loopactie geeft Seuntjens de bal voor op Flemming. Diens schot wordt geblokkeerd. Het levert ons een corner op, die Seuntjens van rechts neemt. De bal valt midden voor het doel, Gladon kopt hard binnen: 77ste minuut, 3-0.

Gladon heeft zijn tweede gemaakt

Het is zo’n beetje de laatste actie van Gladon, die zijn basisplaats vandaag dubbel en dwars heeft waargemaakt. Gladon is niet alleen een sterke kopper, maar ook meer van nature midvoor dan Benschop, die toch meer tot zijn recht lijkt te komen in een systeem met twee spitsen of in een rol waarin hij van de flank naar binnen kan trekken.

Behalve Gladon verlaat ook Noslin het veld. De Utrechtenaar laat ook vanavond geen slechte indruk achter. Hij heeft lef en weet de ruimte op het veld goed te vinden, maar moet nog leren wat rustiger aan de bal te worden. De twee aanvallers worden gewisseld voor Charlison Benschop en Andreas Samaris.

Sparta is na de 3-0 nog dichtbij een treffer, wanneer Thy hard en laag in de hoek schiet. Maar Yanick van Osch heeft een prima save in huis. Een paar minuten voor tijd mogen Arianit Ferati en Samy Baghdadi voor het eerst sinds lange tijd weer eens meedoen. Ferati komt voor Pinto, die de rol van Cox prima heeft waargenomen. Baghdadi vervangt Seuntjens, die luid toegejuicht van de tribunes en high-fivend met de ballenjongens langs het halve veld wandelend de bank opzoekt.

Vreugde bij Baghdadi en Flemming

Vooral Baghdadi heeft een opvallende invalbeurt. Eerst legt hij een corner van links panklaar op het hoofd van Flemming, die vervolgens op de lat kopt. Daarna leidt zijn assist tot een treffer van Benschop.

Aan die assist gaat een weergaloze actie van Tekie vooraf, die zich al slalommend een weg baant van de middenlijn naar het strafschopgebied. Daar geeft hij een steekpassje op Baghdadi, die de bal voorzet op Benschop. Benschop tikt de 4-0 binnen, maar die gaat niet door omdat Baghdadi buitenspel zou hebben gestaan.

3-0, zo’n uitslag is lang geleden

Het moet centimeterwerk zijn geweest, maar zelfs driemaal blijkt dus geen scheepsrecht voor Benschop, die drie keer dacht zijn eerste goal voor Fortuna te mogen vieren, maar net zo vaak werd teruggefloten door de VAR. Het blijft dus 3-0.

Fortuna was vandaag in alle opzichten sterker dan Sparta en heeft dankzij de overwinning wat ademruimte gekregen in de strijd tegen degradatie. Volgende week spelen we opnieuw een thuiswedstrijd, dan tegen Go Ahead Eagles. Hopelijk weten wordt de positieve lijn van de laatste twee wedstrijden daarin doorgetrokken en kunnen we een volgende stap zetten op weg naar klassebehoud.