In de eerste wedstrijd na de winterstop gaat Fortuna kansloos onderuit tegen Vitesse. De eerste twintig minuten doen we goed mee, maar daarna is de tegenstander lange tijd heer en meester. En dat nog wel op ons eigen veld. De 1-3 nederlaag maakt een einde aan een reeks van zeven thuisoverwinningen op rij. En daarmee wordt benadrukt wat iedereen al wist: gezien het resterende thuisprogramma zullen we in de tweede seizoenshelft buitenshuis aanzienlijk meer punten moeten halen dan afgelopen jaar gelukt is.


18 januari 2020

Fortuna kansloos tegen Vitesse

Fortuna Sittard 1 Vitesse 3

Doelpuntenmakers: 26. Tannane 0-1, 39. Matavz 0-2, 64. Matavz 0-3, 72. Ciss 1-3.
Opstelling: Koşelev; Angha (50. Sambou), Niňaj, Dammers, Cox; Fernandes (67. Carbonell), Smeets; Passlack, Diemers, Ciss, Damașcan (77. Donkor).
Toeschouwers: 8.238.
Scheidsrechter: Van der Eijk.
Geel (Fortuna): Smeets, Dammers.
Rood (Fortuna): –

Het is zaterdag 19 januari. Na vier weken pauze begint de competitie weer. Na een succesvolle afsluiting van het afgelopen jaar en een goed trainingskamp aan het begin van het nieuwe jaar heerst er optimisme bij Fortuna. We staan op de helft van de competitie veilig boven de degradatiestreep, het elftal is in de loop van het seizoen beter gaan spelen en er is voldoende perspectief op verdere verbetering. Zeker nu aanvoerder Wessel Dammers en ook Juventus-huurling Leandro Fernandes hersteld zijn van langdurige blessures. Het vertrek van linksback Michael Pinto lijkt niet echt een aderlating. Tijdens zijn langdurige blessure heeft vervanger George Cox een behoorlijke indruk achtergelaten.


Honderd wedstrijden Fortunees!

Fortuna start het thuisduel tegen Vitesse in vrijwel dezelfde formatie waarmee in de laatste wedstrijd voor de winterstop Willem II tegemoet is getreden. Er is één wijziging: Leandro Fernandes krijgt een kans in de basis. Dat gaat ten koste van Tesfaldet Tekie. Martin Angha was vooraf een twijfelgeval, maar is fit genoeg om voor de tweede keer op rij als rechtsback te starten.

Beide ploegen beginnen met aanvallende intenties aan de wedstrijd. Er wordt in een behoorlijk tempo gespeeld, het spel golft op en neer. De eerste kans is na twee minuten voor Fortuna. Na een ingooi van Angha verliest Mark Diemers de bal op rechts. Maar Vitesse krijgt de bal niet weg en uiteindelijk wordt Felix Passlack met een steekpass rechts in het penaltygebied weggestuurd. De Duitser haalt de achterlijn en legt dan terug. Bij de eerste paal komt Vitalie Damashkan inlopen, maar zijn schot wordt geblokkeerd door een verdediger.

Daarna is Vitesse dreigend. Bazoer stelt Alexei Koshelev op de proef met aan afstandsschot, maar die kan de bal gemakkelijk klemmen. Ook in het vervolg heeft Vitesse wat meer overwicht. Maar Fortuna is op de counter redelijk gevaarlijk. Al weet Vitesse dat gevaar enkele malen succesvol in te dammen door Fortuna-spelers die niet in balbezit zijn neer te trekken of van de sokken te lopen. Amadou Ciss is de eerste die het overkomt, daarna gebeurt het nog vier keer, maar het arbitrale trio grijpt geen enkele keer in. Na dik tien minuten ontvangt Diemers de bal zo’n beetje op de middenlijn. Hij kan een heel eind oprukken en besluit uiteindelijk op doel te schieten. De bal gaat van een meter of twintig net naast de paal.


Diemers zoekt het doel

Een paar andere pogingen van Diemers zijn minder gevaarlijk. En ook een lob van Fernandes vanaf de middenlijn mist het doel. Wel een gedurfde poging, zeker wanneer je weet dat doelman Pasveer gewoon op zijn lijn staat. Aan de andere kant gaat een schot van Bazoer voorlangs. Na twintig minuten zet opnieuw Bazoer Branislav Ninaj weg bij de achterlijn. Hij bereikt Linssen. Die verrast Koshelev met een lage schuifbal. Koshelev moet de bal lossen, de rebound is voor Matavz, maar die kan niet goed inschieten. Cox trapt de bal op de vijfmeterlijn weg.

Even later krijgt Fortuna de grootste kans van de wedstrijd. Damashkan legt de bal vanaf de middenlijn terug op Fernandes. Die speelt diep op Ciss, die op zijn beurt teruglegt op Diemers. Diemers ziet Passlack de diepte in gaan. Hij geeft de bal perfect mee in de loop van de Duitser, die tussen twee verdedigers in naar het doel sprint. Op links loopt ook Damashkan mee. De Duitser besluit zelf te schieten, maar raakt de voet van Pasveer.


Blik vooruit…


… dus niet opzij

Die gemiste kans zullen we gaan berouwen. We zien weliswaar een open wedstrijd, maar het wordt steeds duidelijker dat Vitesse zekerder aan de bal is en gewend is in een hoger tempo te spelen. Na 25 minuten krijgen we een corner. Het lijkt er even op dat een Vitesse-verdediger hands maakt, maar daar is geen sprake van. Vervolgens lijdt Fortuna gevaarlijk balverlies. Ons middenveld ligt helemaal open, Vitesse zet razendsnel een counter op. De bal gaat naar onze linkerflank, waar Smeets zich met twee man geconfronteerd ziet. Hij wordt simpel uitgespeeld en legt Lelieveld neer: geel en vrije trap.

De vrije trap wordt door Tannane met een krul naar het doel gedraaid. Geen enkele speler raakt de bal aan, het lijkt dus een simpele vangbal voor Koshelev. Maar die schat de situatie helemaal verkeerd in. Hij lijkt te rekenen op een stuit van de bal, maar die schiet onder zijn handen door het doel in: 26ste minuut, 0-1.


Een moment om snel te vergeten voor Koshelev

Eerst de gemiste kans op een voorsprong, daarna een onnodige tegengoal. Het lijkt teveel voor Fortuna. De nauwkeurigheid in de passing laat steeds meer te wensen over en er wordt steeds meer ruimte weggegeven. Een paar minuten na de 0-1 heeft Koshelev opnieuw moeite met een vrije trap van Tannane, maar deze keer heeft hij de bal in tweede instantie toch klem. Even later dreigt Vitesse ons bij een counter te overlopen en moet Dammers aan de noodrem trekken. De aanvoerder ziet geel.

Maar vijf minuten voor rust is het alsnog raak. Een diepe bal komt via Bazoer bij Bero terecht. Die legt slim af op Matavz. Matavz speelt zichzelf vrij en schiet langs Koshelev in de verre hoek: 40ste minuut, 0-2.Dat is meteen de ruststand. We zullen het na rust over een andere boeg moeten gooien, als we nog terug in de wedstrijd willen komen. Maar dat zit er helaas niet in. We spelen te traag, te voorspelbaar en te slordig. Bovendien gaan alle ballen door het midden. Ook de komst van Bassala Sambou (als vervanger van de geblesseerde Angha) brengt geen verandering in onze manier van spelen.

Vitesse blijft simpel overeind en is geregeld gevaarlijk op de counter. Linssen schiet naast, Tannane stuit twee keer op Koshelev. Maar na een dik uur valt de definitieve beslissing toch. Fernandes gaat het duel aan op het middenveld, maar komt te laat. Linssen stuurt Matavz de diepte in. Die troeft Ninaj af in een loopduel en schiet de bal onhoudbaar voor Koshelev in de benedenhoek: 64ste minuut, 0-3.


Carbonell en Ninaj vinden elkaar

Daarmee lijkt de zaak beslist. Vitesse krijgt kort na de derde goal nog een paar kansen, maar verzuimt te scoren. Fortuna doet weinig terug, al proberen Ultee en Hofland met Alex Carbonell voor Fernandes nog wel wat te veranderen. Uiteindelijk lukt het dan toch een keer gevaarlijk te worden. En het is meteen raak. Ciss speelt op rechts Smeets aan. Die geeft een steekpass op Passlack. Passlack geeft vanaf de achterlijn een harde voorzet. Pasveer laat de bal los, de inlopende Ciss kopt vanaf de rand van het doelgebied binnen: 72ste minuut, 1-3.

1-3: het kan nog!

Eindelijk ontstaat er wat van opwinding in het stadion. Fortuna begint de tegenstander op te jagen, het publiek gaat er achter staan. Het offensief leidt na enkele minuten tot een volgende kans. Het gevaar komt opnieuw over rechts. Deze keer vindt Passlack Damashkan, die vrij staat bij de eerste paal. Het schot van Damashkan is hard, maar gaat naast. Het is de laatste actie van Damashkan. Jacky Donkor is zijn vervanger.


Jacky Donkor! Eindelijk!

Het is meteen ook het laatste gevaar dat Fortuna weet te stichten. In het vervolg van de wedstrijd zien we alleen nog maar moeizaam geploeter dat gedoemd is te mislukken. Bij Vitesse is het beste er ook wel van af. De Arnhemmers creëren op de counter nog een overtalsituatie van vijf tegen drie, maar weten zelfs daar geen raad mee. En zo eindigt het dus in 1-3. Een wedstrijd om snel te vergeten. Gelukkig krijgen we snel de kans zaken recht te zetten. Dinsdag volgt in eigen huis de wedstrijd tegen Feyenoord in de derde ronde van de KNVB Beker, zaterdag de belangrijke uitwedstrijd tegen Sparta. Hopelijk komen we dan beter voor de dag.