Na drie nederlagen op rij en een waslijst aan afwezige spelers zijn de verwachtingen vooraf niet bepaald hooggespannen. Maar Fortuna toont zich tegen topper Willem II weer eens van zijn beste kant. De sterkere tegenstander wordt met veel strijdlust tegemoet getreden. Een penalty van oud-Fortunees Boymans een stand van 1-1 vormt het keerpunt in de wedstrijd. Kaya stopt de penalty, Fortuna neemt de wedstrijd in handen en wint uiteindelijk met 3-1. Een behoorlijke opsteker in een moeilijke periode.

2 september 2013

Fortuna verrast Willem II en supporters

Fortuna Sittard 3 Willem II 1

Doelpuntenmakers: 41. Briels 1-0, 45. Andrade 1-1, 72. Khalouta 2-1, 89. Nkoyi 3-1.
Opstelling: Kaya; Hodselmans (65. Gulpen), De Boer, Linssen, Kis; Voorn, Zennaro, Briels; Khalouta, N’Koyi (90. Vankan), Nepomuceno (86. Vlug).
Toeschouwers: 2.575
Scheidsrechter: Van de Graaf.
Geel: Nepomuceno, Briels, Kaya .
Rood: –

Op maandag 2 september 2013 zijn er twee vragen die de Fortuna-supporters bezighouden. De eerste is: weet de club op deze Transfer Deadline Day Zlatko Zejnilovic uit de grijpgrage handen te houden van die Europese clubs, die achter het net dreigen te vissen en daarom wanhopig op zoek zijn naar een fraaie naam om de supporters zoet te houden? En de tweede: slaagt Willy Boessen erin elf speles te vinden waarmee Fortuna kan aftrappen tegen Willem II?

Om met de tweede vraag te beginnen: ja, de trainer slaagt daarin. Hoewel hij daarvoor met name in de verdediging alle middelen moet uitputten. Vaste waarden Timothy Dreesen, Roel Janssen en Fatih Turan zijn geblesseerd, hetzelfde geldt voor vaste stand-in Niels Vets en Jonathan Hendrickx zit na zijn rode kaart tegen Eindhoven een schorsing uit. Dat betekent dat Sjoerd Linssen opnieuw links in het centrum staat geposteerd, terwijl Davy Hodselmans op rechtsback zijn debuut in de basis maakt. Yoann de Boer en Kevin Kis completeren de achterhoede.

Op het middenveld en voorin zijn de zorgen minder groot, al loopt spits Patrick NKoyi met de nodige kwaaltjes rond. Boessen kiest voor een driemansmiddenveld, bestaande uit Ramon Voorn, Franco Zennaro en Jordie Briels. Lars Gulpen begint dus op de bank. Voorin starten naast NKoyi Aziz Khalouta en Gevaro Nepomuceno op de flanken.Jeffrey Vlug, op de weg terug van een blessure, zit weer op de bank, vergezeld door onder andere de ook al niet geheel fitte Patrick Amoah.

De gelegenheidsachterhoede van Fortuna heeft het in het eerste half uur van de wedstrijd niet eens zo heel moeilijk tegen Willem II, dat met de ons welbekende Ruud Boymans (die volgens zijn eigen planning dit seizoen eigenlijk in de Championship had moeten starten) en met de talentvolle Teroll Ondaan toch over een paar geduchte klanten beschikt. Boymans bedient zich in de duels van het nodige duw- en trekwerk, maar Sjoerd Linssen laat zich daardoor niet uit het veld slaan en houdt de spits goed in bedwang. Op rechts doet ook Davy Hodselmans het niet onverdienstelijk. De zorgen vooraf blijken dus niet helemaal terecht.

In de openingsfase doen we ook aanvallend nog wel mee De grootste opwinding ontstaat al na zeven minuten, wanneer Nepomuceno zijn tegenstander uitkapt en vervolgens tegen de grond gaat. Scheidsrechter Van de Graaf lijkt naar de penaltystip te wijzen, maar tovert uiteindelijk een gele kaart voor Nepomuceno tevoorschijn. Vanuit onze positie lijkt het niet op een fopduik en lijkt geel dus een zware straf.

Daarna gebeurt er lange tijd vrij weinig. Beide ploegen houden elkaar aardig in evenwicht. In het laatste kwartier voor rust wordt Willem II echter wat sterker. De ploeg krijgt een paar behoorlijke kansen. Een keer brengt Ferhat Kaya redding, een keer gaat een schot naast. Daarnaast ontsnappen we nog wanneer een afzwaaiende voorzet over Kaya heen via de binnenkant van de paal het veld inspringt.

In de laatste vijf minuten meldt ook Fortuna zich weer een paat keer voorin. Een schot recht in de handen van de keeper door Hodselmans is eigenlijk het eerste serieus wapenfeit sinds de zevende minuut. Daarna wordt Nepomuneco nog een keer vrijgespeeld op de linkerflank, maar zijn voorzet zeilt over alles en iedereen heen. Nog geen minuut later is het wel raak. Khalouta krijgt de bal in het strafschopgebied, draait zich knap vrij en geeft NKoyi de bal in de voeten. Die legt direct breed op Briels, die de bal vanuit een moeilijke hoek langs Swinkels binnenschiet: 1-0.

Dat is een onverwachte opsteker, maar lang kunnen we niet genieten van de voorspong. Een paar minuten later verslikt Kaya zich na een misverstand met de verdediging in een voorzet vanaf links. De bal glijdt door voor de voeten van Andrade, die de gelijkmaker binnenschiet. Dat is meteen de ruststand.

De eerste twintig minuten na rust zijn helemaal voor Willem II. De tricolores zetten ons vast op eigen helft en gaan verbeten op zoek naar de voorsprong. Het offensief gaat gepaard met een paar grote kansen, maar vooral bij een kopbal van Boymans brengt Kaya schitterend redding. Halverwege de tweede helft gaat Kaya echter de fout in, wanneer hij ver uitkomt, maar te laat is. Hij komt niet bij de bal, maar haalt wel zijn tegenstander onderuit. De scheidsrechter geeft een penalty en geel aan Kaya.

Ruud Boymans meldt zich om de strafschop te nemen. Het moet voor de Bornse aanvaller zijn zevende doelpunt worden. Zijn schot gaat richting de rechterhoek, maar Kaya weet de bal met een knap te redden. Daarmee is Kaya binnen een paar seconden van schlemiel tot held geworden. Maar van de N-side wordt deze keer Ruud Boymans toegezongen: “Boymans is een Fortunees.”

De gestopte strafschop geeft Fortuna nieuwe energie en nieuw geloof in een goed resultaat. Boessen heeft Gulpen gebracht voor de moegestreden Hodselmans. Briels neemt de positie van rechtsback in en Gulpen gaat ‘op de tien’ spelen en brengt iets meer lijn in het spel. De echte sterkhouder is in deze fase echter Franco Zennaro, die met overzicht en sober speelt, maar uitblinkt door nuttige intercepties en eenvoudig, maar effectief positiespel.

De Italo-waal ontfutselt twintig minuten voor tijd de bal met een felle, maar faire tackle aan een Willem II-speler. Hij legt af op Gulpen, die een mooie, lange breedtepass op de vrijstaande Nepomuceno geeft. Nepomuceno haalt de achterlijn en geeft een strakke voorzet in het doelgebied. Daar staat zoals zo vaak Khalouta klaar om binnen te koppen: 2-1.

Die treffer geeft Fortuna vleugels. Het vertrouwen is terug, de bal gaat ineens veel makkelijker rond. Vijf minuten later krijgt Willem II-linksback Jallo ook nog eens rood vanwege gevaarlijk spel. Dat is erg zwaar gestraft, want van opzet lijkt geen sprake wanneer zijn opgeheven voet het hoofd van Khalouta raakt. Maar na een paar snel gegeven rode kaarten op onze naam hebben we wel eens recht op een meevaller. Met tien man mist Willem II de overtuiging voor een echt slotoffensief.

Fortuna legt in deze fase (met Vlug voor Nepomuceno) een paar mooie aanvallen op de mat. De mooiste is ongetwijfeld die waarin we de bal onder leiding van Zennaro langdurig rondspelen op de helft van Willem II, voordat diezelfde Zennaro met een boogbal vrij voor de doelman wordt gezet. Zijn inzet gaat net langs de verkeerde kant van de paal.

Voor Willem II breekt de fase van pompen of verzuipen aan. Bij een vrije trap op de middenveld komt doelman Swinkels naar voren gerend. Hij jaagt iedereen het strafschopgebied in en maakt zich op om de perfecte voorzet af te leveren. Die voorzet keert via een Fortunees echter weer linea recta terug op de middenlijn. Daar probeert Swinkels zich onsterfelijk te maken door de bal via een halfvolley in ons doel te katapulteren, maar deze poging loopt op niets meer dan een deerniswekkende mislukking uit.

Een minuut later moet Swinkels voor de derde keer vanavond het hoofd buigen, nadat hij machteloos moet toezien hoe NKoyi de bal bijna op de doellijn kan binnenkoppen: 3-1. Aan dat doelpunt gaat een fraaie actie van Gulpen vooraf. De invaller krijgt de bal in het strafschopgebied aangespeeld, lijkt ruimte te hebben voor een schot, maar besluit een moeilijkere weg te kiezen. Hij soleert langs twee verdedigers en geeft vanaf de achterlijn de voorzet op NKoyi. Het is meteen de laatste actie van NKoyi, die gewisseld wordt voor de debuterende Bob Vankan.

In de blessuretijd gebeurt er verder niets noemenswaardigs. Fortuna zegeviert met 3-1 tegen het sterker geachte Willem II en dat mag gezien de gehavende achterhoede een knappe prestatie genoemd worden. Wanneer enige uren later om klokslag twaalf uur de naam van Zlatko Zejnilovic nog steeds niet op de transferlijsten verschenen is, kan de Fortuna-supporter helemaal tevreden slapen gaan.