In de laatste thuiswedstrijd van het jaar verslaat Fortuna titelpretendent Willem II met 3-1. Het eerste uur van de wedstrijd is het betere voetballende Willem II de bovenliggende partij, maar daarna neemt Fortuna het initiatief over. Met twee doelpunten in de laatste vijf minuten krijgt de ploeg van Dusseldorp uiteindelijk loon naar werken. Dankzij de overwinning is de middenmoot weer binnen bereik.

9 december 2011

When the kings go marching in…

Fortuna Sittard 3 Willem II 1
Doelpuntenmakers: 47. Hoesen 1-0, 53. Guijt 1-1, 85. Gommans 2-1, 90. Hoesen 3-1.
Opstelling: Wintjens; Geenen (73. Wagemakers), De Boer, Dreesen, Schroyen; Diaz (73. Voorn), Ricksen, Scheelen, Stolte; Hoesen, Gommans.
Toeschouwers: 4.730
Scheidsrechter: Van de Graaf
Geel (Fortuna): Hoesen, Diaz, Gommans

Voor de wedstrijd tegen Willem II is de selectie van Fortuna voor het eerst sinds maanden nagenoeg compleet. Van de vaste krachten is alleen Randel Shakison niet helemaal wedstrijdfit, verder verschijnt iedereen in optimale conditie op appèl. Trainer Wim Dusseldorp, die aan de vooravond van de wedstrijd nog ideeën over de jeugdopleiding heeft uitgewisseld met twee afgezanten van Hai Berden, heeft dus wat te kiezen. Hij besluit uiteindelijk om te spelen met een 4-4-2-formatie, waarbij Danny Hoesen en Harrie Gommans samen de aanval vormen, Kevin Diaz en Richard Stolte de flanken bezetten en Fernando Ricksen als enige controlerende middenvelder speelt. In deze opstelling is geen plaats voor Ramon Voorn, die op de bank begint.

Tegenstander Willem II is met hoge verwachtingen naar Sittard afgereisd. Het uitvak is met 800 supporters helemaal uitverkocht, waarvoor onze welgemeende complimenten. In de eerste helft is Willem II ook duidelijk de betere ploeg. De tricolores voetballen een stuk gemakkelijker dan Fortuna en hebben eigenlijk vrijwel de hele eerste helft een veldoverwicht. Fortuna hanteert vaak de lange bal richting voorhoede, maar in de meeste gevallen lijden we daar snel balverlies. Eigenlijk noteren we in de eerste helft maar één echte kans voor Fortuna. Na ongeveer een half uur zet Scheelen Stolte vrij voor de Tilburgse goal, maar diens schot vanaf links gaat voorlangs.

Daarmee is overigens niet gezegd dat het bij Fortuna alleen maar kommer en kwel is in de eerste helft. Verdedigend blijven we redelijk gemakkelijk overeind. In het centrum staan Dreesen en De Boer goed geposteerd, daarvoor houdt Ricksen Guijt goed uit de wedstrijd. Willem II krijgt desondanks een paar flinke kansen. Na twintig minuten kopt Donny de Groot uit een hoekschop op de lat, in de rebound brengt Harrie Gommans vlak voor de doellijn redding door de bal tot corner te koppen.

Een minuut of tien voor rust staat De Groot in een druk strafschopgebied ineens vrij voor de goal. Wintjens komt goed uit, verkleint zijn goal en keert het schot van De Groot. Ook een tweede inzet van Haemhouts is een prooi voor onze doelman. Willem II verschijnt nog een paar keer dreigend voor onze goal, maar weet uit die situaties geen grote kansen te creëren. We gaan dus rusten met 0-0.

Na rust profiteert Fortuna meteen van geklungel in de Tilburgse verdediging. Na twee minuten spelen geeft Scheelen een diepe bal, die in het strafschopgebied vabn Willem II belandt. De bal lijkt ongevaarlijk, maar Piqué laat zich opjagen door Gommans. De bal caramboleert vervolgens via het lichaam van onze gewaardeerde oud-doelman David Meul voor de voeten van Danny Hoesen. Hoesen heeft een lege goal voor zich en schiet kalm binnen: 1-0.

De achterstand is voor de tricolores reden er een schepje bovenop te doen. Tien minuten lang gaat de bal goed rond en wordt Fortuna bijna continu tot in het eigen strafschopgebied teruggedrongen. Doordat Fortuna veel kleine overtredingen maakt, regent het bovendien vrije trappen. En die zijn met spelers als De Groot, Guijt, Swinkels en Keller natuurlijk niet ongevaarlijk. Uit één van de vrije trappen kopt Guijt in de 53ste minuut kansloos voor Wintjens de gelijkmaker binnen. De Tilburgse aangang veert op en zet het tamelijk lachwekkend ‘When the kings go marching in’ voor het eerst sinds de tweede minuut weer in. En even vrezen we zelf ook dat Willem II, dat op dat moment inderdaad als een titelpretendent acteert, ons gaat overlopen. Maar na een paar minuten ebt het Tilburgse offensief weg en krijgt Fortuna weer meer grip op de wedstrijd. Daaraan kan ook de voormalige Sittardse publiekslieveling Danny Schreurs niets veranderen. Joeri Schroyen blijft tegen Schreurs gemakkelijk overeind, net als in het eerste uur tegen Sanusi. Randel Shakison zal nog genoeg moeite krijgen Schroyen, die het als linksback heel behoorlijk doet, uit het elftal te spelen.

Fortuna maakt in het laatste half uur goed gebruik van de ruimte die op het veld ontstaan is. De Tilburgse verdediging wordt enkele malen compleet overlopen over de flanken. Zo krijgt Stolte na een knappe dieptepass van Scheelen zijn tweede behoorlijke schietkans. Deze keer kiest hij voor de korte hoek, maar zijn schot eindigt op de paal. Een paar minuten later verovert Diaz de bal op rechts. Hij speelt Gommans aan. Die legt de bal terug, Diaz schiet voor een lege goal, maar vanuit een moeilijke positie voorlangs. En nog even later komt Geenen op rechts op. Geenen kiest niet voor een hoge bal richting strafschopgebied, maar legt goed breed op Diaz. Meul kan diens vlakke schuiver nog net keren.

Voor de geblesseerde Geenen en de moegestreden Diaz zit de wedstrijd er een kwartier voor tijd op. Wagemakers en Voorn zijn hun vervangers. De laatste onderscheidt zich al na een paar minuten, wanneer hij vanaf twintig meter de bal via de vingertoppen van Meul tegen de paal schiet. In de laatste tien minuten kan de wedstrijd nog alle kanten op. Willem II probeert ons onder druk te zetten, maar geeft daarmee ook veel ruimte weg. Stolte komt twee keer goed door op links. De eerste maal weet niemand iets met zijn voorzet te doen, maar de tweede keer vliegt de bal vlak langs de goal van Meul richting Scheelen. Die probeert bij de tweede paal in te schieten, maar raakt de bal verkeerd. Daarmee geeft hij onbedoeld een assist voor Harrie Gommans, die de bal vanaf vijf meter feilloos binnenschiet: 85ste minuut, 2-1.

Van de kings vernemen we daarna weinig meer. Verdediger Keller wordt als stormram naar voren gestuurd, maar komt er niet aan te pas. Een paar vrije trappen worden door Fortuna redelijk gemakkelijk verdedigd. Op de counter slepen we er in blessuretijd nog een corner uit. Scheelen geeft de bal kort op Hoesen, die in de hoek twee Tilburgse verdedigers wil bezighouden. Hoesen schermt de bal af, maar krijgt om onbegrijpelijke redenen een vrije trap tegen. We zijn ons nog aan het ergeren aan de scheidsrechter, wanneer Willem II de bal gehaast en ongeconcentreerd richting middenveld trapt. Daar reageert Richard Stolte alert. Hij onderschept de bal en geeft een goede steekpass op de vrijstaande Hoesen. Die omspeelt Meul en beslist de wedstrijd met zijn tweede treffer: 3-1.

Daarmee zit het erop. Terwijl de kings door hun aanhang op een fluitconcert worden getrakteerd, viert Fortuna uitbundig de overwinning. Fortuna heeft net als aan het begin van het seizoen in eigen huis de tegenstander in de tweede helft compleet overrompeld. Dat vanavond het sterker geachte Willem II het slachoffer is geworden, maakt de vreugde over de overwinning natuurlijk alleen maar groter. Het is een bewijs dat de ploeg naar een hoger niveau kan groeien, mits de wisselvalligheid verdwijnt en we gevrijwaard blijven van teveel blessures en schorsingen. Al met al stemmen de prestaties in eigen huis met 17 punten uit 9 wedstrijden alleszins tot tevredenheid. Het zou mooi zijn als we volgende week in Zwolle ook de balans in uitwedstrijden wat kunnen verbeteren.