Fortuna gebruikt de wedstrijd tegen FC Oss om de teleurstelling over de gemiste periodetitel te verdringen. Na een gelijk opgaande eerste helft overrompelt Fortuna de tegenstander na rust. De Brabanders komen er niet meer aan te pas en Fortuna creëert legio kansen. Het resultaat is een 4-0 overwinning, waarbij alle vier onze voorwaartsen een doelpunt voor hun rekening nemen. Dankzij de drie punten handhaaft Fortuna zich op de derde plaats op de ranglijst.

3 november 2017

Fortuna speelt Oss na rust helemaal zoek

Fortuna Sittard 4 FC Oss 0

Doelpuntenmakers: 49. Semedo 1-0, 71. Askovski 2-0, 75. Stokkers 3-0, 81. Dianessy 4-0.
Opstelling: Santos (89. Van de Walle); Braun, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki, Dianessy (86. Hutten), Smeets (78. Malsa); Semedo, Stokkers, Askovski.
Toeschouwers: 3.103.
Scheidsrechter: Vergoote.
Geel (Fortuna): –

Door de nederlaag afgelopen vrijdag in Doetinchem is Fortuna zelf de fel begeerde Bronzen Stier weliswaar misgelopen, maar dat betekent niet dat er na afloop van de eerste periode helemaal geen prijzen zijn beland in Sittard. Voordat scheidsrechter Vergoote voor het begin van de match fluit, mogen Sunday Oliseh en Perr Schuurs een Bronzen Stier voor beste trainer en grootste talent uit de eerste periode in ontvangst nemen. Sunday Oliseh krijgt de prijs overhandigd door clubeigenaar Isitan Gün. Perr Schuurs mag zijn stier in ontvangst nemen uit handen van Mark van Bommel. Daarbij zal de grootste voetballer die Fortuna ooit heeft voortgebracht, ongetwijfeld hebben teruggedacht aan 23 seizoenen geleden, toen hij zelf als 17-jarige zijn grote doorbraak beleefde. Van Bommel was dat seizoen aanvallende middenvelder in een jong elftal dat bol stond van het talent en opviel door aantrekkelijk en doeltreffend voetbal. Inderdaad, er beginnen zich wat vergelijkingen op te dringen tussen toen en nu. Maar laten we ons niet overgeven aan dagdromerij en eerst maar eens zien hoe ver we het dit seizoen nog kunnen schoppen.

Twee van de grootste talenten uit de clubgeschiedenis

De grondleggers van het huidige succces

Want de realiteit is dat we uit de laatste vier wedstrijden maar vier punten hebben gehaald. Daardoor zijn Jong Ajax en NEC een beetje uit zicht geraakt, terwijl een hele reeks andere clubs aansluiting bij ons hebben gevonden. De tegenstander van vanavond, FC Oss, is één van die clubs. We moeten dus winnen als we bovenin willen blijven meedraaien. Nadat het gewaardeerde lid van de Koninklijke Vriendenkring Brugse Scheidsrechters oftewel De Brugse Refs Jasper Vergoote voor de kick-off heeft geblazen, zien we in eerste instantie een wedstrijd die behoorlijk in evenwicht is. FC Oss staat goed gegroepeerd en laat het spel aan Fortuna, maar zoekt bij balbezit wel de aanval. Fortuna heeft moeite met die speelwijze. Het tempo ligt te laag om de verdediging uit verband te spelen en de ruimtes zijn te klein voor succesvolle individuele acties.

Ferry de Regt zoals we hem kennen

We zijn daardoor vooral aangewezen op dode spelmomenten om gevaarlijk te worden. Na twaalf minuten mag Lisandro Semedo een corner van links nemen. De bal lijkt te worden uitverdedigd, maar komt uiteindelijk voor de voeten van Schuurs terecht. Die levert van de rand van de zestien een vlakke schuiver af, die via het been van een tegenstander naast gaat. Na een dik kwartier spelen meldt Oss zich twee keer voorin. De eerste keer lijdt Wessel Dammers net over de middenlijn balverlies. Er ontstaat een drie-tegen-drie-situatie, maar Schuurs kan de aanval met een goed getimede ingreep onschadelijk maken. Een paar minuten later schiet Quekel van een meter of twintig net over de lat.

Wat gaat Askovski nu weer doen?

Halverwege de eerste helft komt er wat meer pit in het spel van Fortuna. Jorrit Smeets en Dries Saddiki gaan op het middenveld wat steviger de duels aan en Fortuna probeert wat sneller te combineren. Dat leidt tot de eerste kans uit open spel, wanneer Saddiki Marco Ospitalieri op links aanspeelt. Die komt op en geeft daarna een gevaarlijk het doelgebied indraaiende voorzet. Via een verdediger gaat de bal naast. De hoekschop van Smeets wordt bij de tweede paal ingekopt door Dammers. De bal stuit hard tegen de grond en gaat langs de keeper, maar een verdediger kan hem op de doellijn wegkoppen. De aanval krijgt een vervolg en eindigt met een schot van Semedo voorlangs het doel.

Daarna valt er lange tijd weinig te beleven voor beide doelen. We gaan al op de rust aan, wanneer we weer eens een kans zien. FC Oss eindigt een goed opgezette aanval met een schot naast ons doel. In de slotminuten van de eerste helft zet Fortuna nog eens aan. Een schot van Schuurs eindigt in de handen van de keeper. Even later wil Ospitalieri van links voorzetten. De bal wordt van richting veranderd door een verdediger. Smeets spurt naar de bal en wil inschieten. In eerste instantie raakt hij de bal niet goed, in de herkansing vliegt de bal net naast de goal. We zitten al in blessuretijd, wanneer Smeets van rechts een hoekschop mag nemen. Hij volgt een eerder beproefd recept en legt de bal bij de tweede paal. Het resultaat is gelijk: Dammers kopt goed in, maar de bal wordt door een verdediger van de lijn gehaald. We gaan dus rusten met 0-0.

De levendige slotfase van de eerste helft krijgt na de thee een vervolg. De eerste kans is voor FC Oss, dat een schot van buiten de zestien naast ziet gaan. Even later gaat Semedo met een fraaie schijnbeweging zijn man voorbij. Hij geeft een strakke voorzet, die door de ook vanavond bij tijd en wijle weer onnavolgbare Stefan Askovski wordt gemist. Fortuna begint nu serieus druk te zetten. Een minuut later trapt Schuurs een hoge diagonale bal naar Ospitalieri. Oude rot Niels Fleuren denkt dat hij die bal wel kan onderscheppen en rent daarom naar voren. Daarmee heeft Oss voor de eerste keer vanavond geen vijf verdedigers op een lijn staan. Ospitalieri kopt de bal over Fleuren heen naar de helemaal vrijstaande Askovski. Die loopt even met de bal, beziet de situatie en geeft dan een voorzet die langs een paar verdedigers heen het strafschopgebied indraait. Finn Stokkers komt net te laat, maar de bal rolt door naar Semedo. Die schiet direct hard en laag in de verre hoek: 49ste minuut, 1-0.

Semedo heeft weer eens toegeslagen

De openingsgoal werkt bevrijdend voor Fortuna. Oss moet wat offensiever gaan spelen, waardoor er meer ruimte voor onze aanvallers ontstaat. En die krijgen het weer eens ouderwets op de heupen. In de 56ste minuut speelt Dianessy Askovski aan. Askovski begint aan een actie waarvan hij zelf waarschijnlijk niet weet waar hij moet eindigen. Hij passeert een tegenstander, struikelt, blijft even liggen, staat op om zijn weg te vervolgen en constateert dan vol ongeloof dat de scheidsrechter heeft gefloten wegens een overtreding op hem. Schuurs meldt zich om de vrije trap te nemen. Hij plaatst de bal mooi over de muur, maar de keeper kan redding brengen.

FC Oss begint steeds meer achter de feiten aan te lopen. Een paar minuten later begaat onze voormalige sterkhouder Ferry de Regt een tactische overtreding op Stokkers. Voor scheidsrechter Vergoote, van beroep commercieel verantwoordelijke bij een toonaangevend braadkippenspecialist in België en aangrenzende regio’s, een uitgelezen gelegenheid zijn niet geringe talent aan het publiek te demonstreren. Hij fluit voor een overtreding, neemt daarna een pauze zodat de verontwaardiging over de overtreding op de tribunes tot wasdom kan komen, de dader er tussenuit kan knijpen en sommeert de dader daarna om naderbij te komen voor het in ontvangst nemen van een reprimande of sanctie. Wanneer de dader twee meter voor hem staat, kijkt hij hem recht in de ogen. Nu pas is het moment gekomen om met zijn hand naar de borstzak te gaan en de gele kaart met een sierlijke armzwaai voor de te bestraffen speler in de lucht te steken. Wat een elegantie, wat een gevoel voor esthetiek! En dat van iemand wiens leven door de week draait om de commercialisering van honderden kilo’s bruine dan wel witte soepkippen!

In het laatste kwart van de wedstrijd probeert Oss Fortuna wel onder druk te zetten, maar het wordt geen moment gevaarlijk. Tegelijkertijd gaat Fortuna op zoek naar de beslissende treffer. Twintig minuten voor tijd krijgt Semedo de bal aangespeeld in de rechterhoek van het veld. Hij legt terug op Christopher Braun. Die passeert zijn tegenstander, zoekt de achterlijn en geeft dan een voorzet die in een boogje naar de tweede paal gaat. Dianessy kopt de bal terug naar de vijfmeterlijn. Askovski komt inlopen en werkt de bal van dichtbij binnen: 71ste minuut, 2-0.

Daarmee lijkt de strijd beslist. Oss wordt nu compleet overlopen. Een kwartier voor tijd krijgt Dianessy de bal in de loop mee van Ospitalieri. Hij begint aan een lange solo, heeft een paar afspeelmogelijkheden, maar besluit zelf te schieten. De bal gaat onder keeper Mous door, maar mist door diens interventie de snelheid om over de doellijn te rollen. Stokkers komt echter aansnellen om de bal in het lege doel te tikken: 75ste minuut, 3-0.

Stokkers pikt zijn doelpuntje mee

En daarmee zijn we er nog niet. Tien minuten voor tijd krijgt ook de uitblinkende Dianessy het doelpunt dat hij verdient. Hij krijgt de bal op rechts aangespeeld door Semedo, trekt naar binnen en schiet de bal dan verwoestend hard in de verre hoek tegen de touwen: 81ste minuut, 4-0.

Dianessy maakt zich op voor zijn turnoefeningen

Met een 4-0 op het scorebord laat Fortuna de teugels de laatste tien minuten wat vieren. Mede daardoor krijgt FC Oss in de laatste minuten nog twee behoorlijke kansen. De eerste keer eindigt een schot recht in de handen van Miguel Santos. De tweede keer brengt Santos knap redding op een schot van dichtbij. De rebound wordt vervolgens wild via de lat over het doel geschoten. Daarna verrast Oliseh met een opvallende wissel: hij haalt Santos naar de kant en gunt derde keeper Job van de Walle wat speelminuten. Die krijgt verder echter niks meer te doen, want de rest van de ploeg waakt er zorgvuldig voor dat de bal nog in de buurt van ons doel komt.

Van de Walle gaat de overwinning over de streep trekken

Zo blijft het dus 4-0. Al met al een verdiende overwnning. Het duurde even voordat we de Osse verdediging gekraakt hadden, maar daarna ging het hard. De overwinning betekent dat we ons bovenin de stand handhaven en bovendien een goede start van de tweede periode kennen. Over twee weken is het kwakkelende Cambuur in Leeuwarden onze volgende tegenstander.