In de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop maakt Fortuna indrukwekkend komaf met de heersende goalflauwte. Aan het ene gescoorde doelpunt in de acht voorgaande wedstrijden in eigen huis worden er in één klap vier toegevoegd. Maar dat volstaat helaas niet voor een overwinning of zelfs maar voor een gelijkspel. In de laatste tien minuten worden we overlopen door het met een man minder spelende FC Oss, dat er dan ook met de volle buit vandoor gaat.

12 december 2014

Hoera, vier doelpunten!

Fortuna Sittard 4 FC Oss 5

Doelpuntenmakers: 4. Baur 1-0, 9. Ket 1-1, 12. Van Veen 1-2, 44. Van Veen 1-3, 55. Van Veen 1-4, 55. Conneh 2-4, 63. Conneh 3-4, 65. Waalkens 4-4, 87. Sanusi 4-5.
Opstelling: Kaya; Turan, Voorn (58. Marveggio), Janssen, Kis (83. Vlug); Baur, Ter Borgh, Overhof, Waalkens; Vankan (52. Pappot), Conneh.
Toeschouwers: 1.307.
Scheidsrechter: Martens.
Geel (Fortuna): Turan, Pappot.

Het is vrijdagavond, het regent en stormt in Zuid-Limburg. Een ideale avond om naar het voetballen te gaan. De neutrale voetballiefhebber heeft vanavond ruimschoots de keuze: wil hij de jonge Godenzonen zien, dan kan hij naar de Geusselt. Wil hij de koploper in de Jupiler League zien, dan kan hij naar het PLS. En wil hij genieten van het Proces, dan kan hij terecht in voorheen het Offermans Joosten Groep Stadion.

Het Proces blijkt ook vanavond weer iets te zijn voor de exclusieve groep van ware fijnproevers, want de tribunes zijn weer akelig leeg. Het helpt natuurlijk ook niet dat de tegenstander vanavond getraind wordt door Willy Boessen. Onder diens leiding behaalde Fortuna weliswaar wat succes op de korte termijn, maar dat ging gepaard met verdedigend voetbal dat de mensen massaal de tribunes afjoeg. Geen wonder dus dat Martin Masset niet met hem verder wilde, maar koos voor een trainer die aantrekkelijk voetbal hoog in het vaandel heeft staan. En die vol gaat voor het Proces dat ons over drie seizoenen in de eredivisie brengt. In een interview met De Limburger toont Boessen zich voorafgaand aan de wedstrijd met zijn oude club van zijn meest zure kant. De alom bekende klaagzang over het stofzuigen en de beamer komt weer eens lang en hij uit zonder enige onderbouwing twijfels over de stelling van Masset dat Fortuna over drie jaar in de eredivisie speelt. Maar het ergste is nog zijn opmerking dat FC Oss tenminste over een fulltime teammanager beschikt. Een aanval die lager bij de grond is dan deze op Sjra Philippen is moeilijk voorstelbaar!

We gaan er dan ook vanuit dat onze jongens Boessen vanavond namens Sjra met de voeten van repliek zullen dienen. En dat blijkt ook zo te zijn. In de eerste minuut laat Roel Janssen zich nog simpel uitspelen, zodat FC Oss recht door het midden van onze verdediging gevaarlijk kan worden. Maar daarna neemt Fortuna het heft in handen. Met name op de rechtervleugel. Na vier minuten breekt Fatih Turan door. Hij legt terug op Jordi Baur. Die kapt op de rand van de zestien naar binnen, ziet dat doelman Hengelman de korte hoek ongedekt laat en schiet hard en zuiver binnen: vierde minuut, 1-0.

Het vroege doelpunt geeft vertrouwen, want Fortuna blijft direct na de goal op de helft van de tegenstander spelen. Maar helaas slaat vijf minuten later het noodlot alweer toe. Turan maakt aan de zijkant van de zestien onnodig hands. Iedereen maakt zich op voor een voorzet, maar Snijders schiet de vrije trap rechtstreeks in de korte hoek. Ferhat Kaya komt te laat en kan de bal niet klemmen. Die belandt na een carambolage voor de voeten van aanvoerder Ket, die simpel binnentikt: negende minuut, 1-1.

Het vertrouwen is na die tegentreffer helemaal weg. FC Oss neemt het initiatief over en weet feilloos de gaten in onze verdediging te vinden. IEen paar minuten na de gelijkmaker wordt Van Veen vrijgezet voor Kaya. Hij passeert onze doelman met een lobje: twaalfde minuut, 1-2. Daarna duurt het heel lang voordat Fortuna zich terugmeldt in de wedstrijd. Maar dat lukt rond het half uur uiteindelijk wel. Er worden een paar aardige aanvallen opgezet, waaruit enkele kansen komen. De grootste is voor Bob Vankan. Seku Conneh kopt de bal na een voorzet van Baur voor de voeten van Vankan, maar diens schot gaat recht op de keeper af. Verder is Roel Janssen nog dichtbij een treffer, wanneer Tomas Overhof hem met een knappe vrije trap vrij voor goal zet. Janssen kan de bal niet op tijd controleren, waardoor de keeper nog net redding kan brengen.

In ieder geval is duidelijk dat we vanavond niet kansloos hoeven te zijn. Daarom is het ook des te ergerlijker dat we ons kort voor rust veel te simpel de kaas van het brood laten eten. Op onze linkerflank vergeet het duo Kevin Kis en Jasper Waalkens zoals wel vaker dat er ook verdedigd moet worden. Oss profiteert daar volop van. Een voorzet vanaf de achterlijn komt voor de voeten van spits Van Veen, die Kaya kansloos laat: 43ste minuut, 1-3. Het zal dus een zware opgave worden na rust.

Zeker wanneer we de doelpunten ook nog een cadeau gaan geven, zoals na tien minuten in de tweede helft gebeurt. Kaya aarzelt wat met het uittrappen van de bal en speelt hem dan recht in de voeten van de aan alle kanten gedekt staande Elroy Pappot, die vlak daarvoor voor Vankan is ingevallen. Pappot permitteert zich te wachten op de bal, maar wordt meteen overrompeld door een tegenstander. Onze verdediging ligt helemaal open. De bal komt snel bij de helemaal vrijstaande Van Veen, die zijn derde van de avond binnenschiet: 55ste minuut, 1-4.

Dat was het dan weer voor vanavond. Terwijl Pappot en Kaya elkaar verwijten maken, staat de rest met gebogen hoofd op het veld. Op Kevin Kis na. Die sprint direct na de aftrap naar voren en krijgt de bal ook nog aangespeeld. Hij geeft vanaf de achterlijn een voorzet naar de eerste paal. Daar tikt Seku Conneh koeltjes binnen: 55ste minuut, 2-4. Het is zo’n beetje de eerste goede actie van Conneh, die daarvoor vooral is opgevallen door verwijtende gebaren wanneer hij de bal weer eens niet precies gekregen heeft zoals hij verwacht had.

Die 2-4 brengt weer wat leven in de brouwerij. Misschien, heel misschien valt er nog wat te halen vanavond. Die hoopt lijkt te vervliegen wanneer scheidsrechter Martens na zestig minuten fluit na een valpartij van Kevin van Veen in het strafschopgebied. Maar Martens fluit niet voor een strafschop, maar voor een fopduik. Van Veen wordt beloond met geel. Dat blijkt zijn tweede van de wedstrijd, dus hij mag de gang naar de kleedkamer maken.

Oss is na die verrassende rode kaart even helemaal van slag. Met Andrew Marveggio voor de geblesseerde Ramon Voorn gaat Fortuna op zoek naar de Anschlusstor. Er volgt een offensief met enkele corners. Uit één daarvan kopt Janssen de bal recht voor de voeten van Conneh. Die aarzelt niet in schiet vanaf een meter of twaalf zuiver en hard binnen: 63ste minuut. 2-3.

Fortuna is nu helemaal los. Het recept is simpel: diepe ballen achter de verdeding in de loop van Conneh of op de flanken naar Waalkens en Baur. Baur neemt een van die ballen goed aan op de rechterflank en kapt naar binnen om te schieten. Zijn schot wordt gekraakt door een Osse verdediger. De bal maakt vervolgens een fraaie carambole en belandt voor de voeten van Waalkens. Die lijkt buitenspel te staan, maar kennelijk ontstaat na een carambole een nieuwe spelsituatie. Waalkens schiet zonder dralen binnen: 65ste minuut, 4-4.

Wat gebeurt hier allemaal? Het hele seizoen schieten we amper een deuk in een pakje boter en nu ineens drie doelpunten in tien minuten. En daarmee hoeft het nog niet op te houden. Binnen vijf minuten noteren we nog twee fraaie kansen voor Pappot. De eerste keer schiet hij na een fraaie combinatie net voorlangs, de tweede keer staat hij net verkeerd om zijn schot genoeg kracht mee te geven. En ook Conneh verschijnt nog twee keer voor doel, maar het ontbreekt hem aan kalmte.

Daarna raken we de grip op de wedstrijd echter langzaam kwijt. De laatste tien minuten van de wedstrijd is Oss ondanks de rode kaart de bovenliggende partij. We verliezen teveel duels en achterin en centraal op het middenveld is de organisatie zoek. Een paar keer verschijnen Osse tegenstanders vrij voor onze goal. De ene keer brengt Kaya redding, de andere keer gaat het schot net voorlangs.

Tegen die achtergrond besluit Peter van Vossen in de 83ste minuut tot een nogal verrassende wissel. Hij brengt Jeffrey Vlug voor Kevin Kis. Vlug gaat met Pappot samen achter Conneh spelen, Overhof verhuist naar linksback. De plaats van Overhof wordt niet echt overgenomen. De wissel pakt volstrekt verkeerd uit. Overhof is leeggespeeld en heeft niet meer de puf de linkerflank te belopen. En Boessen heeft even daarvoor met Sanusi net een aanvallende middenvelder ingebracht, die nu alle ruimte krijgt. We roepen dus het onheil over onszelf af. Oss breekt inderdaad door over onze linkerflank, de voorzet wordt door de vrijstaande Sanusi binnengetikt: 87ste minuut, 4-5.

Na die mokerslag probeert Fortuna nog met de moed der wanhoop de gelijkmaker te maken. Maar de passes van achteruit missen zuiverheid en eindigen meestal in handen van de doelman. In blessuretijd krijgen we nog één kans. Waalkens levert na een goede actie een schot af dat recht op de vuisten van de keeper eindigt. Daarmee is de zevende competitienederlaag in eigen huis een feit. Zien we de wedstrijd als een proeve van bekwaamheid van onze oude trainer en de huidige trainer, dan moeten we concluderen dat Willy Boessen die proeve met succes heeft afgelegd. Zijn wissel in de slotfase gaf zijn elftal het juiste zetje om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De wissel van Peter van Vossen gaf zijn elftal net het fatale duwtje om het ravijn in te storten. Daarmee heeft Van Vossen zichzelf niet voor het eerste een brevet van onvermogen gegeven.