In de negende wedstrijd van het seizoen boekt Fortuna eindelijk haar eerste overwinning. Een gedreven spelend elftal legt Feyenoord met 4-2 over de knie. Sjors Ultee en co kiezen voor een vijfmansverdediging en dat nieuwe systeem pakt niet alleen verdedigend, maar ook aanvallend goed uit. Bovendien gaat Fortuna efficiënt om met de gecreëerde kansen. Dankzij doelpunten van Amadou Ciss (2 keer), Cian Harries en Bassala Sambou wordt Feyenoord vlak na rust op een onoverbrugbare 4-1 achterstand. De 4-2 telt alleen voor de statistieken. Dankzij de overwinning vindt Fortuna weer aansluiting bij de directe concurrenten in de degradatiezone. Over twee weken begint een reeks wedstrijden tegen die concurrenten. Hopelijk krijgt het goede optreden in die wedstrijden een vervolg.

6 oktober 2019

Verrassend sterk Fortuna verslaat Feyenoord

Fortuna Sittard 4 Feyenoord 2

Doelpuntenmakers: 2. Ciss 1-0, 27. Haps 1-1, 34. Ciss 2-1, 43. Harries 3-1, 46. Sambou 4-1, 66. Berghuis 4-2.
Opstelling: Koşelev; Passlack, Essers (69. Raitanen), Niňaj, Harries, Cox; Tekie, Smeets, Diemers (90. El Ablak), Ciss; Sambou (81. Karjalainen).
Toeschouwers: 8.511.
Scheidsrechter: Van Boekel.
Geel (Fortuna): Paslack, Karjalainen, Harries.
Rood (Fortuna): –

Na de teleurstellende wedstrijd tegen Sparta mag Fortuna een week later opnieuw in eigen huis op zoek naar revanche tegen Feyenoord. Dat lijkt bij voorbaat geen gemakkelijke opgave te worden. Feyenoord heeft vleugels gekregen nadat eerst FC Twente van de mat is geveegd en daarna de Europese reus FC Porto is verslagen. En Fortuna ziet zich geconfronteerd met een waslijst aan geblesseerden. Vorige week stonden er al zes spelers op die lijst, deze week zijn Grégoire Amiot (vorige week reserve) en aanvoerder Michael Pinto (vorige week na een botsing uitgevallen) daaraan toegevoegd.

Tegen Sparta werd Pinto nog vervangen door Nassim el Ablak. Vandaag is er echter een basisplaats voor Clint Essers. We zijn benieuwd hoe dat gaat, want tot nu toe heeft die op rechtsback nog niet kunnen overtuigen. Na de aftrap zien we echter al snel dat Fortuna vandaag in een andere formatie speelt dan eerder dit seizoen. Maar daarover verder in het verslag meer. We moeten ons namelijk al heel snel na de aftrap bezighouden met een eerste aanval van Fortuna.

Vanuit het centrum van de verdediging speelt Cian Harries op links George Cox aan. Die legt terug op Jorrit Smeets, die meteen met een harde pass Mark Diemers vindt. Die legt breed op de meegelopen Cox, die vervolgens vanaf de flank diep speelt op Bassala Sambou. Sambou lijkt ingeklemd tussen Botteghin en Ié, maar weet zich op de achterlijn toch langs de laatste te wurmen. Vervolgens legt hij de bal iets voor de eerste paal neer. Daar kruipt Felix Passlack voor Haps. Met een slim hakje legt hij de bal langs Haps terug op Amadou Ciss. Die kan van dichtbij inschieten in een leeg doel: 3e minuut, 1-0.

Ciss zet de saltoteller op 2

En ook deze keer verdient Ciss 14,8 punten van de jury voor een geslaagde salto. Na de vroege openingsgoal hebben we wat meer tijd om ons te verdiepen in de nieuwe speelwijze van Fortuna. Fortuna speelt met drie verdedigers in het centrum: Essers, Branislav Ninaj en Harries. Passlack en Cox spelen als wing backs, die veel vrijheid hebben om aan te vallen over de flank, maar bij balbezit van de tegenstander terugzakken naar de achterste linie. Op het middenveld moet Tesfaldet Tekie samen met Smeets centraal de boel dicht houden en de eerste opbouw verzorgen, terwijl Diemers en Ciss mogen proberen de vrije ruimte achter en naast de eenzame spits Sambou te benutten.

De eerste tien minuten werkt dat systeem zo goed dat Feyenoord amper in de wedstrijd komt. Fortuna weet het spel van de Rotterdammers effectief te ontregelen en blijft voor de afwisseling redelijk in balbezit redelijk kalm. Het eerste doelgevaar van Feyenoord komt na twaalf minuten uit een corner. Een schot van Botteghin wordt goed gered door Alexei Koshelev. Een paar minuten later heeft Diemers aan de andere kant een goed schot in huis, maar Vermeer kan redden.

Diemers speelt vandaag een prima wedstrijd

Maar daarna neemt Feyenoord de wedstrijd in handen. We zien geen grote kansen, maar de druk wordt wel opgevoerd. De ploeg van Stam krijgt een hele reeks corners en weet via Botteghin en Larson gevaarlijk te worden. In het nieuwe systeem geeft Fortuna op het middenveld de nodige ruimte aan de zijkanten weg. Meestal worden de gaten op tijd dicht gelopen, maar soms lukt dat niet. Haps krijgt de bal links op het middenveld. Hij kan opkomen en aanleggen voor een schot. Dat wordt door Essers van richting veranderd, waardoor Koshelev kansloos is: 27ste minuut, 1-1.

Direct na die gelijkmaker krijgt Feyenoord een volgende kans. Het schot van Larson gaat hoog over, maar we vrezen toch dat er zoals eerder een ineenstorting van het elftal aan zit te komen. Maar niets is minder waar. Fortuna toont karakter. Wanneer Passlack bij een duel op de zijlijn door Haps nogal onsportief in de dugout van Stam en consorten wordt geduwd, laat die zijn ongenoegen duidelijk blijken. En als scheidsrechter Van Boekel de actie van Haps geen geel waard vindt, geeft Passlack zijn tegenstander een paar minuten later met een tackle lik op stuk. Het levert hem geel op, maar bewijst ook dat de Duitser uit het juiste hout gesneden is en zich niet laat intimederen. Hetzelfde geldt voor Smeets, die Fer vriendelijk verzoekt zich niet met de zaak te bemoeien.

George Cox heeft geen kind aan Karsdorp

Fortuna zoekt daarna ook weer de weg naar het vijandelijk doel. Diemers ontvangt de bal op het middenveld. Hij draait en probeert direct Sambou aan te spelen. Die verliest het duel, maar op rechts krijgt Passlack de wegspringende bal in de kluts mee. Passlack ziet dat Ciss centraal in het penaltygebied ontsnapt is aan Botteghin. Hij geeft een voorzet op maat, die door Ciss onhoudbaar voor Vermeer wordt ingekopt: 35ste minuut, 2-1.

Ciss wint weer een kopduel

Feyenoord krijgt voor rust nog een paar corners, maar Fortuna zit nu ontegenzeggelijk beter in de wedstrijd. We hebben regelmatig balbezit en verschijnen vaker op de helft van Feyenoord. Bij Feyenoord sluipt er nu ook wat frustratie in het spel. Larson ziet geel na een veel te harde tackle. De overtreding levert ons bovendien een vrije trap op. Alle lange mannen melden zich voorin. Alleen Ciss gaat, ongedekt, iets buiten het strafschopgebied staan. Diemers weet hem te vinden. En dan gaat het Botteghin c.s. allemaal wat te snel. Ciss passt naar Ninaj. Ninaj controleert de bal met links, maakt een niet direct elegant te noemen draaibeweging en geeft dan met rechts een puntertje in de richting van het doel. De bal komt via een verdediger voor de voeten van Harries. En die schiet hem vervolgens langs Vermeer in het doel: 43ste minuut, 3-1.

Cian Harries heeft zijn eerste doelpunt voor Fortuna gemaakt

Daarmee gaan we ook rusten. Wat een weelde. Maar we zijn wel benieuwd of het voldoende is. We hopen dat we de tweede helft zo lang mogelijk zonder kleerscheuren doorkomen. Maar Fortuna hefet nog energie genoeg om op jacht te gaan naar meer. Na de aftrap gaat de bal terug naar Harries. Die trapt de bal naar voren. Via de Feyenoord-verdediging komt de bal op de middenlijn in de voeten van Tekie. Die dribbelt naar voren en legt dan breed op de naar rechts uitgeweken Diemers. Diemers heeft vanaf de flank een puntgave voorzet op Sambou in huis. Sambou kopt de bal hard in de rechterhoek: 46ste minuut, 4-1.

Bassala Sambou scoort zijn eerste doelpunt…

…en overleeft de felicitaties van zijn medespeler ternauwernood

Fortuna heeft zestien seconden nodig gehad om Feyenoord op een achterstand te zetten, die normaal gesproken onoverbrugbaar moet zijn. De Rotterdammers proberen terug in de wedstrijd te komen. De ooit gevreesde Jörgensen komt voor Tapia. Maar de eerste echte kansen na de 4-1 zijn opnieuw voor Fortuna. Na een corner wordt een schot van Ciss geblokkeerd door Jörgensen, En uit de daarop volgende corner tikt Vermeer een kobal van Ninaj naast het doel.

Kom op, Jaap, het is maar een spelletje

Daarna zet Feyenoord wat meer druk, maar lange tijd levert dat geen gevaar op. Halverwege de tweede helft gaan we dan toch door de knieën. Tot nu toe heeft de afstemming tussen Passlack en Essers bij het dekken van de linksbuiten vlekkeloos gewerkt, maar nu gaat het toch een keer mis. Passlack ziet zich gezien de spelsituatie gedwongen de net voor Larson ingevallen Narsingh te laten lopen en Essers reageert net iets te laat. Hij moet het sprintduel aangaan, maar Narsingh is sneller en geeft een voorzet vanaf de achterlijn. Koshelev redt de inzet van Jörgensen, maar de rebound is voor Berghuis: 67ste minuut, 4-2.

Essers moet even later geblesseerd naar de kant, Patrick Raitanen is zijn vervanger. De Maastrichtenaar krijgt een verdiend applaus. Voor een rol als pure rechtsback lijkt hij snelheid te missen, in een centrum met drie verdedigers komt hij vandaag wel tot zijn recht. Raitanen vervangt hem overigens heel redelijk. Na de goal lijkt Feyenoord door te willen duwen, maar in eerste instantie levert dat niet veel resultaat op. Fortuna verdedigt met man en macht, in het centrum toont Ninaj zich onverzettelijk.

Daar gaat Passlack weer…

Met nog een kwartier te gaan, krijgt Sambou uit een intussen zeldzaam geworden tegenstoot de kans om de marge weer op drie doelpunten te brengen. Een verre trap van Koshelev wordt door de hoog springende Ciss met het achterhoofd verlengd. Sambou schudt zijn tegenstander van zich af en gaat alleen op Vermeer af. Hij wil de bal langs de doelman in de verre hoek schieten, maar die krijgt er nog een been tegen. De rebound van Tekie gaat over het doel.

Even later kruipt Fortuna aan de andere kant door het oog van de naald. Jörgensen wordt met een steekpass vrij gezet. Zijn schot passeert Koshelev, maar Raitanen heeft het gevaar gezien en is op tijd om de bal van de doellijn te glijden. De aanval loopt door. Even later kan Toornstra van rechts voorzetten. Sinistierra kopt tegen de paal, de rebound is voor Fer, maar die struikelt over zijn eigen benen.

Botteghin is Sambou weer eens kwijt

Daarna ebt het offensief van Feyenoord weg. De passing is de hele middag al onnauwkeurig en nu rollen steeds meer ballen rechtstreeks over de doellijn. Koshelev moet nog redding brengen op een afstandsschot en Jörgensen krijgt een kans in buitenspelpositie, maar dat is het verder. Aan de andere kant beperkt Fortuna, waar Rasmus Karjalainen en Nassim el Ablak Sambou en Diemers hebben afgelost, zich alleen nog maar tot het wegtrappen van de bal. Al ziet Passlack er na bij negentig minuten nog steeds niet tegenop achter zo’n bal aan te rennen. Om vervolgens, nadat zijn inspanning zonder resultaat opgeleverd heeft, op de achterlijn rechtsomkeer te maken, even hard terug te sprinten en net op tijd op zijn positie terug te zijn om de bal te onderscheppen en terug te spelen op Koshelev. Wat een Laufpensum! Het optreden van Passlack is exemplarisch voor het hele elftal, dat de zaken van de eerste tot de laatste minuut zeer energiek heeft aangepakt. Vier minuten blessuretijd kunnen ons dan ook niet meer verontrusten: onder gezang van de tribunes speelt de ploeg de wedstrijd verder zonder problemen uit.

De spelers bedanken Zuid, het uitvak staat er beteuterd bij

Goalgetter Ciss en aanvoerder Smeets vieren met de supporters

De eerste overwinning van het seizoen is na negen wedstrijden eindelijk een feit. Dat levert welkome punten op, die ervoor zorgen dat we weer aansluiting hebben bij ADO Den Haag, PEC, Emmen en VVV. De overwinning is te danken aan een goed uitgevoerd strijdplan, waarin alle spelers op een voor hun geschikte positie speelden. Alle lof dus voor de technische staf en voor de spelersgroep. Over twee weken begint de fase van de competitie waarin we onze directe concurrenten in de degradatiestrijd gaan ontmoeten. Hopelijk komen we in Emmen even goed voorbereid en energiek voor de dag als vandaag.