Hoewel beide teams elkaar op de ranglijst niet veel ontlopen, blijkt Fortuna in eigen huis veel te sterk voor Jong FC Utrecht. Nog voor het half uur leidt Fortuna met 2-0. De tegenstander kan nog wel een tegendoelpunt scoren, maar daarna gooit Fortuna er onder aanvoering van uitblinker Emrah Başsan een schepje bovenop. Uit een handvol grote kansen weten we nog twee keer te scoren. Resultaat: een meer dan verdiende 4-1 overwinning.

17 februari 2017

Eenvoudige zege op Jong FC Utrecht

Fortuna Sittard 4 Jong FC Utrecht 1

Doelpuntenmakers: 13. Bassan 1-0, 26. Stokkers 2-0, 55. Loukili 2-1, 66. Dianessy 3-1, 85. Torunarigha 4-1
Opstelling: Santos; Saddiki, Schuurs, De Regt, Ospitalieri; Briels (56. Saba), Hadzhiev; Bassan, Vlijter, Stokkers (82. Torunarigha), Dianessy (74. Askovski).
Toeschouwers: 1.734.
Scheidsrechter: Gerrets.
Geel (Fortuna): Ospitalieri, Hadzhiev.

Na het spectaculaire treffen met Jong Ajax wacht ons vanavond de tweede confrontatie uit de trilogie van thuiswedstrijden tegen tweede elftallen. Vanavond komt Jong FC Utrecht op bezoek en dat is een primeur. Nog nooit eerder in de geschiedenis speelden we een thuis tegen deze tegenstander. Eerder in het seizoen gunden we de Utrechtenaren nog een grotere primeur: onze kansloze nederlaag op verplaatsing betekende voor Jong FC Utrecht tevens de allereerste overwinning in de eerste divisie. De tegenstander kon toen overigens rekenen op versterking uit het eerste elftal. Dat is vanavond niet het geval: noch op het veld noch op de bank zit ook maar één spelers wiens naam een belletje doet rinkelen.

Het elftal van Fortuna lijkt daarentegen een stuk sterker geworden. Van de vijf tussentijds gehaalde aanwinsten starten er vanavond weer drie in de basis: de tegen Cambuur geblesseerde Emrah Başsan (in plaats van de nu geblesseerde Roald van Hout), Miguel Santos en Finn Stokkers. Dankzij de goede optredens van de laatste moet een andere nieuwkomer, Sjoerd Ars, ook vanavond weer de bank warmhouden. Hij wordt daar voor het eerst vergezeld door de vijfde aanwinst: Vitor Saba is na een paar weken min of meer wedstrijdfit bevonden. Ook Emir Dautovic zit op de bank. Hij verliest zijn plaats aan de van een blessure herstelde Jordie Briels, die op het middenveld gaat spelen. Perr Schuurs zakt dus weer een linie terug. Laatste wijziging: Dries Saddiki vervangt op rechtsback de geschorste Christopher Braun.

Nadat een enigszins belachelijk uitgedost persoon de aftrap heeft mogen verrichten (met wie we hier vandoen hadden, is op Oost door de nog steeds niet optimaal functionerende geluidsinstallatie helaas onbekend gebleven; gezien het seizoen gaan we er achter vanuit dat het ging om het Nieuwstadter lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Martijn van Helvert), neemt Fortuna meteen het heft in handen. Sunday Oliseh heeft zijn ploeg kennelijk de opdracht gegeven niet te afwachtend te beginnen en vooral snel naar voren te spelen.

Martijn van Helvert verzorgt vanavond de aftrap

Dat leidt tot een groot veldoverwicht en een paar corners en aardige aanvalsopzetten, maar nog niet tot grote kansen. De voorhoedespelers proberen elkaar wel te vinden, maar zowel balcontrole als spelinzicht zijn bij met name Djibril Dianessy en Gavin Vlijter nog niet volledig tot wasdom gekomen. Met andere woorden: er gaat nog teveel mis. Dat is overigens al een flinke vooruitgang vergeleken met een half jaar geleden, toen bij beiden vrijwel alles misging. Er wordt duidelijk progressie geboekt en zolang dat het geval is, zullen de jongelingen waarschijnlijk mogen rekenen op het vertrouwen van hun trainer. En terecht, wat mij betreft.

Abena is geen partij voor Dianessy

Gelukkig hebben we ook nog iemand wiens balcontrole en spelinzicht voor dit niveau meer dan toereikend is. Emrah Başsan demonstreert dat vanavond voor het eerst na bijna een kwartier spelen. Schuurs geeft een mooie dieptepass, die Başsan op de rand van het strafschopgebied bereikt. Başsan neemt de bal aan en kapt direct naar binnen. Voordat de keeper in de gaten heeft wat er gebeurt, ligt de bal vervolgens na een perfect geplaatste krulbal in de verre hoek tegen het net: 13de minuut, 1-0.

Eenmaal op voorsprong gekomen, blijft Fortuna druk zetten. Na ruim twintig minuten verovert Vlijter de bal. Hij speelt Dianessy aan, die de achterlijn opzoekt en daarna een goede voorzet geeft. De kleine Başsan kopt bijna binnen, maar de bal wordt nog tot corner verwerkt. Die corner wordt in eerste instantie weggewerkt, maar de bal komt weer even snel terug het strafschopgebied in. Rechts op de helemaal vrijstaande Dianessy af, die al precies weet wat hij zal gaan doen met de bal wanneer die hem eenmaal bereikt heeft: hem via een omhaal over de keeper heen net onder de lat in de verre hoek leggen. Dianessy houdt nog steeds een scherp oog op de inmiddels ras naderende bal en maakt vervolgens een perfecte achterwaarste salto, het linkerbeen goed gepositioneerd voor de Rückzieher. 24ste minuut: 1-0.

Terwijl Dianessy opkrabbelt na zijn fraaie luchtschot, gaat het spel verder. De Domstedelingen hebben de bal weer weten uit te verdedigen, maar vrijwel onmiddellijk vliegt er weer een bal hoog het strafschopgebied in. Daar slaagt een verdediger er in een volstrekt ongevaarlijke situatie in de bal op zijn bovenarm te laten vallen. Hands. Strafschop. Başsan vraagt de bal, maar Stokkers is uiteindelijk degene die aan mag leggen. Hij schiet over de grond in de linkerhoek, de keeper duikt de andere kant op: 26ste minuut, 2-0.

Onberispelijk ingeschoten strafschop

Stokkers vierde treffer in vier wedstrijden: de voor even afgestofte namen van Bart Stovers en Fedde Oostwoud (die beide in hun eerste drie wedstrijden voor Fortuna scoorden) zullen met dit nieuwe record waarschijnlijk definitief in de vergetelheid raken. Na die 2-0 neemt Fortuna wat gas terug. We houden een veldoverwicht, maar grote kansen komen er de rest van de eerste helft niet meer. Aan de andere kant kan Jong FC Utrecht ons echter ook geen moment in de problemen brengen.

Dat verandert na rust. Jong FC Utrecht is met aanvallender intenties uit de kleedkamer gekomen, Fortuna speelt slordig en geeft de tegenstander teveel ruimte om te combineren. Die nonchalante houding breekt ons uiteindelijk op. Loukili mag de bal aannemen en van links naar binnen draaien en schiet vervolgens vanaf een meter of twintig in de korte hoek. Miguel Santos laat zich verrassen en laat net als zijn verdedigers in deze situatie geen hele sterke indruk achter. 55ste minuut, 2-1.

Oliseh overdenkt de situatie…

De tegentreffer is voor Oliseh reden om meteen in te grijpen. Jordie Briels gaat naar de kant. En niets ten nadeel van Jordie, maar zijn vervanger is toch wel iemand van een heel ander kaliber. Het is het verschil tussen de rechtsback over tien meter de bal toespelen met binnenkant voet en een achteloze crosspass over veertig meter met de wreef; tussen je direct weer aanbieden aan je medespeler of nog even zelfvoldaan nagenieten na een wonderschone trap; tussen joggen in recreatiegebied de IJzeren Man en flaneren langs de Copacabana; tussen Moesel en Vasco da Gama. Jordie Briels is een gewone sterveling; Vitor Saba is een artiest.

En Saba stelt ons niet teleur. Hij staat nog geen twintig seconden in het veld of hij verlegt het spel met een gracieuze pass over veertig meter. En ook verder stelt hij niet teleur. Hij geeft een paar mooie passes vanaf de middenlijn naar Santos, schiet de bal als een vuurpijl de gracht van de Oost in en houdt er een ingooi aan over, sjokt bij counters van de tegenstander amechtig twintig meter achter zijn man aan en probeert bij een comfortabele voorsprong een penalty te versieren. Kortom, hij brengt alles wat we van een artiest uit Rio verwachten.

… en beseft dat het tijd is voor Vitor Saba

Intussen beseft Başsan kennelijk dat met de Braziliaan een concurrent voor zijn positie van ongeëvenaarde balkunstenaar in het veld gekomen is. Waar de Turk in de eerste helft en tegen Jong Ajax slechts sporadisch aan het spel deel leek te nemen, is hij vandaag het laatste half uur juist zeer nadrukkelijk aanwezig. Hij laat zijn directe tegenstander alle hoeken van het veld zien en staat aan de basis van de meeste aanvallen van Fortuna. Halverwege de tweede helft versiert hij een corner, die hij zelf vanaf rechts neemt. Hij legt de bal zo’n beetje ter hoogte van de doellijn bij de eerste paal neer. De timing van Dianessy is deze keer perfect. Hij kopt kansloos voor de keeper hard binnen: 66ste minuut, 3-1.

Bassan is na rust niet te houden

Na die treffer is alle verzet van Jong FC Utrecht gebroken. Amper een minuut later zetten Vlijter en Dianessy druk op de verdediging, de bal wordt klungelig verspeeld aan Stokkers. Die komt vrij voor de keeper, maar de laatste kan zijn schot net naast de paal tikken. Weer een paar minuten later geeft Schuurs een schitterende dieptepass op Başsan. Die lobt de bal direct over de doelman, maar de lat staat een vierde treffer in de weg. In de slotfase haalt Oliseh Dianessy en Stokkers naar de kant. Hun vervangers zijn Stefan Askovski en Junior Torunarigha. Vooral de laatste wissel mag, met ook Ars op de bank, verrassend heten.

Maar ook deze keuze van Oliseh pakt goed uit. Torunarigha staat een paar minuten in het veld, wanneer Vlijter hem vanaf de middenlijn de diepte in stuurt. Başsan rent ook mee en een simpele breedtepass zou hem vrij voor de keeper zetten. Torunarigha besluit echter voor zijn eigen kans te gaan. Hij heeft net iets te lang nodig om de bal te controleren, waardoor een verdediger tussen hem en het doel kan kruipen. Maar er blijft een klein gaatje over en precies door dat gaatje schiet Torunarigha verwoestend hard op doel. De keeper hoort verbouwereerd hoe de bal langs hem suist: 85ste minuut, 4-1.

Weliswaar op een laag pitje, maar nog steeds on fire

Daar blijft het bij. De score had zeker hoger kunnen uitvallen, want Fortuna was vanavond veel te sterk voor haar tegenstander en speelde bij vlagen heel aantrekkelijk. Met een hoofdrol voor Emrah Başsan, die niet alleen door zijn acties voor de goal opviel, maar in de tweede helft ook door de ogenschijnlijk eenvoudige wijze waarop hij vanaf het middenveld gestalte gaf aan een aantal counters. Met twaalf punten uit zeven wedstrijden kan Oliseh terugkijken op een geslaagde start, zeker ook omdat de ploeg steeds sterker begint te spelen. Daarmee lijkt er ook een basis gelegd om de naderende reeks zwaardere wedstrijden beter te doorstaan dan in de heenronde. Tenzij de schijn ons weer bedriegt, natuurlijk. Maar laten we daar voorlopig niet van uitgaan.