Na de pijnlijke nederlaag uit tegen Emmen is de streekderby tegen VVV een wedstrijd die gewonnen moet worden om aansluiting te vinden bij de concurrenten in de degradatiestrijd. Fortuna voert die opgave bijzonder efficiënt uit. Twee vrije trappen van Mark Diemers zetten ons al vroeg op een comfortabele voorsprong. Na rust drukt Amadou Ciss een Venloos offensief snel de kop in met de 3-0. En vlak voor tijd maakt Diemers zijn hattrick compleet. Met een penalty bepaalt hij de eindstand op 4-1.

26 oktober 2019

Efficiënt Fortuna wint eenvoudig van VVV

Fortuna Sittard 4 VVV 1

Doelpuntenmakers: 9. Diemers 1-0, 26. Diemers 2-0, 50. Ciss 3-0, 72. Opuko 3-1, 87. Diemers 4-1.
Opstelling: Koşelev; Essers (46. Harries), Niňaj, Angha, Cox; Passlack, Tekie, Smeets, Diemers (88. Damascan), Ciss; Sambou (80. Carbonell).
Toeschouwers: 8.388.
Scheidsrechter: Makkelie.
Geel (Fortuna): Tekie.

Vogelstront en verfresten op de stoeltjes, scheuren in het beton, een lichtkrant waarvan de breedte tot drie letters beperkt is geraakt, een geluidsinstallatie die geen geluid geeft, toegangspoorten die niet meer dicht kunnen, hekken die niet bestand blijken tegen supporters die het uitvak willen gaan bezoeken, lichtmasten die pas op het allerlaatste moment ontstoken kunnen worden omdat te elfder ure de energierekening is betaald, een bekleding van de buitengevel die op een willekeurig punt ophoudt omdat de leverancier van de panelen failliet is gegaan: v/h het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard heeft in de twintig jaar van zijn bestaan al heel wat achter de rug. Founding father Jacques Opgenoord had een visioen van een voetbaltempel met plafonds die tot aan de hemel reikten voor zich, toen hij minister-president Wim Kok in gezelschap van de als wethouder Wil Paes vermomde Forsi de eerste steen liet leggen. Of het te wijten was aan de valwinden van Nijpels zullen we nooit weten, maar kennelijk is die steen niet helemaal recht gelegd. Wij hebben ons stadion nooit anders gekend dan als een krakkemikkig in elkaar gezet bouwpakket.

Nieuw onheil in ons stadion

Voor de wedstrijd tegen VVV wordt er een nieuwe episode toegevoegd aan de tragikomische geschiedenis van dat stadion: een deel van een reclamebord aan de overkapping van de Ricksen-tribune is los gaan hangen. De ingang op de hoek van de Ricksen-tribune en de Oost-tribune is zekerheidshalve al afgesloten, net als het vak in de hoek van de Ricksen-tribune. Maar dat zijn maar halve maatregelen. Er zal een spoedreparatie aan het bord moeten plaatsvinden, om de veiligheid op de tribunes te kunnen garanderen. Reden genoeg om de aftrap van de wedstrijd met een half uur te verplaatsen. Een onverwachte meevaller voor de beroepskankeraar op de rij voor ons, die nu nog voor de bal een centimeter gerold heeft los kan gaan op de amateurs die nu al jarenlang zijn leven verzieken.

Het blauwe monster komt redding brengen

De rest van het stadion wacht geduldig de komst van de in allerijl gehuurde hoogwerker af, die onder politiebegeleiding naar ons op weg is. Om vijf voor acht is het eindelijk zover: het blauwe gevaarte (van Collé, uiteraard) maakt zijn entree in het stadion en begint onder passende muzikale begeleiding (Waat se hie zuus det zuus se nörges, allein bie ós, bie ós, bie ós) aan een majestueuze tocht door de gracht. De mannen op de hoogwerker krijgen een ontvangst die verder hoogstens Stadsprins Rob I van de Marotte ten deel zou zijn gevallen, als hij in januari tenminste tijd had gevonden een wedstrijd van onze, maar niet zijn geliefde club te bezoeken. Nadat de bocht tussen de hoofdtribune en de Ricksen-tribune geslecht is, gaat het snel door naar de plaats van bestemming. Daar aangekomen wordt het advies van Danzel ter harte genomen: de bak van de hoogwerker wordt omhoog gepompt, waarna de mannen zich kwijten van hun taak. Dat doen ze in typische Fortuna-stijl: duct-tape moet de boel voorlopig maar bij elkaar houden.

Fortuna vertrouwt sinds jaar en dag op duct-tape

Het blauwe gevaar verlaat het stadion ruim voor het nieuwe aanvangstijdstip van kwart over acht. Beide elftallen zijn inmiddels meer dan voldoende opgewarmd. We zijn dus klaar om te beginnen. Fortuna start met dezelfde elf spelers als afgelopen zondag tegen Emmen. We nemen daarbij in de openingsfase een licht overwicht. Het spel oogt verzorgd, de bal blijft beter in de ploeg dan bij tegenstander VVV. Maar we vinden weinig openingen in de Venlose verdediging. Totdat Bassala Sambou na acht minuten op links de bal krijgt aangespeeld van George Cox. Sambou legt terug op Jorrit Smeets en rent dan diep. Smeets geeft de bal mee in de loop van Sambou, die op de rand van het penaltygebied het duel aangaat. Hij wint dat duel en gaat dan tegen de grond.

Vrije trap voor Fortuna. Uiteraard meldt Mark Diemers zich daarvoor. Het ligt voor de hand dat hij de bal gaat voorzetten. Ook doelman Kirschbaum rekent daar op. Maar Diemers ziet de korte hoek open liggen en besluit het erop te wagen. Zijn schot gaat door de tweemansmuur heen en krult daarna bij de eerste paal over de doellijn. De verraste Kirschbaum komt te laat: 9e minuut, 1-0.

Keeper Kirschbaum komt ete laat…

… dus Mark Diemers mag juichen

Die vroege openingsgoal komt Fortuna goed van pas. Het initiatief komt nu bij de tegenstander te liggen, Fortuna kan rustig afwachten en op de counter proberen uit te breken. VVV maakt geen erg energieke indruk. Toch krijgen de Venlonaren wel een paar kansjes. Spits Sorriano probeert het eerst met een ongevaarlijke kopbal. Een paar minuten later is hij gevaarlijker, wanneer hij een voorzet vanaf onze linkerflank met de hak verlengt. De bal rolt echter voorlangs het doel.

Aanvallend laat Fortuna tot nu toe weinig zien. Na de tweede poging van Sorriano zijn we echter wel met veel spelers op de helft van de tegenstander te vinden. Felix Passlack is van rechts naar binnen getrokken en probeert door de verdedigingslinie te breken. VVV stuit hem met een overtreding. Vrije trap voor Fortuna. Uiteraard meldt Mark Diemers zich daarvoor. De bal ligt op een meter of vijfentwintig van het doel. De korte hoek wordt afgedekt door een uitgebreide muur, de lange hoek is voor de keeper. Diemers kiest ervoor de bal over de muur in de korte hoek te schieten. En dat doet hij perfect. De bal is zo nauwkeurig geplaatst, dat Kirschbaum er niet meer bij kan: 26ste minuut, 2-0.

Keeper Kirschbaum komt te laat…

… dus Mark Diemers mag opnieuw juichen

25 minuten gespeeld, geen enkele uitgespeelde kans gehad, maar toch met 2-0 voor. Laat iedereen die vindt dat Diemers geen toegevoegde waarde heeft en dat zijn vrije trappen een rendement van 0,0 hebben er voorlopig maar even het zwijgen toe doen. VVV is een minuut na de goal van Diemers wel dicht bij een Anschlusstor. Lindhorst kan na een voorzet vanaf onze linkerflank op doel schieten. Hij raakt de bal niet vol, waardoor Aleksei Koshelev op tijd is om met zekere hand redding te brengen.

In het restant van de eerste helft dringt VVV wel aan, maar de ploeg van Maaskant maakt een machteloze indruk. Fortuna heeft na een corner van VVV nog een goede counter in huis. De uitblinkende Tesfaldet Tekie rent naar voren en stuurt vervolgens Passlack weg. Die gaat de combinatie met Ciss aan. Hij krijgt de bal terug en kan van links op doel schieten. Zijn schot gaat echter naast. We gaan dus rusten met 2-0.

Passlack stoomt op naar het doel

Na rust blijft Clint Essers in de kleedkamer. Cian Harries is zijn vervanger en gaat links in het centrum spelen. Martin Angha en Branislav Ninaj schuiven door naar rechts in het centrum en rechtsback. VVV pakt de zaken wat energieker aan. De eerste minuten wordt Fortuna teruggedrongen tot het eigen strafschopgebied. We krijgen een paar corners tegen. Het is dit seizoen al vaker voorgekomen dat we niet meer aan voetballen toekomen en langzaam onder de druk van de tegenstander bezwijken. Een gerust gevoel hebben we ondanks de 2-0 voorsprong dus niet echt. Maar gelukkig schiet Lee Cattermole ons te hulp. De ervaren Engelsman passt de bal blind van de linkervleugel naar het centrum. Amadou Ciss profiteert volop. Hij pikt de verloren pass op, maakt een paar stappen en legt op de rand van de zestien aan voor een schot, dat feilloos zijn weg naar de rechter benedenhoek van het doel vindt: 50ste minuut, 3-0.

En rare dansjes heeft hij ook in huis!

Daarmee lijkt de zaak definitief beslist, al krijgt VVV een paar minuten later een enorme kans. Opoku kan van dichtbij inschieten. Koshelev heeft het gevaar doorzien, verkleint zijn doel goed en heeft daarbij het geluk dat de inzet van Opoku zijn hoofd raakt. Weer een paar minuten later breekt Sambou aan de andere kant door. Hij zet zijn tegenstander weg en wil Cattermole passeren. Die grijpt aan de noodrem. Sambou gaat tegen de vlakte, maar Diemers kan de bal oppikken. Hij gaat het penaltygebied in en laat Kirschbaum met een schot in de korte hoek kansloos: 54ste minuut, 4-0.

4-0….

Althans, dat denken we. De VAR grijpt in en laat Makkelie naar de beelden kijken. Die komt met een beslissing waar niemand in het stadion iets van begrijpt: hij keurt de goal af, geeft Cattermole geel en Fortuna een vrije trap. Uiteindelijk wordt duidelijk dat Sambou de bal na de overtreding bewust met zijn arm in de richting van Diemers heeft gestoten. Hands, dus. Geen goal, wel een vrije trap voor Fortuna. Uiteraard meldt Mark Diemers zich daarvoor. De bal ligt op een meter of vijfentwintig van het doel. 55ste minuut, 4-0? Nee, de bal gaat net over het doel.

… nee, toch 3-0

Daarna begint Fortuna te klungelen. We weten de bal niet meer in de ploeg te houden en zakken veel te ver terug. Passlack is op de counter weliswaar nog een paar keer gevaarlijk, maar het is toch vooral VVV dat de klok slaat. De Venlonaren rijgen de corners aaneen en uiteindelijk leidt dat onvermijdelijk tot een tegengoal. Na een corner verliest Ciss het kopduel van Opoku, die recht voor het doel binnenkopt: 72ste minuut, 3-1.

Moeten we nog gaan vrezen? Eigenlijk zou daar geen reden toe mogen zijn. Maar als we de tegenstander zoveel aan de bal laten, kunnen we onszelf nog behoorlijk in de problemen brengen. De technische staf grijpt tien minuten voor tijd in. Sambou maakt plaats voor Alex Carbonell, die het middenveld moet versterken. Ciss wordt de eenzame spits. De wissel sorteert effect, want VVV slaagt er nu minder gemakkelijk in zijn aanvallers te bereiken en dankzij Carbonell gaan we zelf in balbezit weer wat rustiger spelen.

Tekie speelt weer een prima partij

Een paar minuten voor tijd krijgt Diemers de bal toegespeeld door Carbonell. Hij geeft een voorzet op Ciss. Die rent naar de eerste paal, maar besluit uiteindelijk van koers te veranderen. Daarbij botst hij tegen een verdediger aan. Makkelie ziet er een strafschop in. Diemers mag aanleggen voor zijn derde doelpunt en legt de bal netjes in de linkerhoek: 87ste minuut, 4-1.

Diemers voltooit zijn hattrick

Daarmee is de buit binnen. Diemers krijgt een applauswissel, Vitalie Damashkan mag de laatste minuten volmaken. Daarin gebeurt verder niets meer. Fortuna wint uiteindelijk bijzonder gemakkelijk van VVV. Met dank aan de traptechniek van Mark Diemers. En met dank aan een wedstrijdverloop dat niet bepaald tegenzat. Tegelijkertijd kunnen we ook constateren dat de weg naar boven wel degelijk is ingeslagen. Hopelijk wordt dat ook zichtbaar in de resultaten buitenshuis, te beginnen komend weekend in Utrecht. Maar first things first: donderdagavond om kwart voor negen (ijs en weder dienende, moeten we er met v/h het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard natuurlijk bij zeggen) start de cup run 2019/2020 met een wedstrijd tegen ADO Den Haag. Be there!