In de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport geeft Fortuna een vervolg aan het sterke optreden van afgelopen maandag tegen Willem II. In de openingsfase gaat de wedstrijd nog even gelijk op, maar het laatste half uur voor rust wordt Helmond compleet overlopen. Het resultaat is een 4-1 voorsprong. In de tweede helft probeert Helmond nog terug in de wedstrijd te komen, maar dat lukt uiteindelijk niet. We winnen met 5-2 en nestelen ons daardoor netjes in de middenmoot.

8 september 2013

Fortuna haalt uit tegen Helmond

Fortuna Sittard 5 Helmond Sport 2

Doelpuntenmakers: 19. NKoyi 1-0, 30. Khalouta 2-0, 36. eigen doelpunt Koot 3-0, 41. Janssen 3-1, 45. NKoyi 4-1, 58. De Regt 4-2, 67. Nepomuceno 5-2 .
Opstelling: Kaya; Briels, De Boer, Linssen, Kis; Voorn, Zennaro, Gulpen (55. Vlug); Khalouta, NKoyi (68. Amoah)), Nepomuceno (75. Vets).
Toeschouwers: 2.388.
Scheidsrechter: Blom.
Geel: NKoyi.
Rood: –

Na vrijdag 20.00 uur, zaterdag 16.30 uur en maandag 20.00 uur zijn we bij onze vierde thuiswedstrijd toe aan ons vierde aanvangstijd: zondag 14.30 uur. Bij degenen onder ons die nog met eigen ogen hebben gezien dat Willy Dullens inderdaad beter was dan Johan Cruijff, roept aftrappen om half drie op de zondagmiddag misschien nog nostalgische gevoelens op. Maar voor de meeste mensen is de zondag klaarblijkelijk niet zo’n heel aantrekkelijke speeldag. Het lijkt mij nog een stukje minder druk dan afgelopen maandag tegen Willem II, toen het ook al niet echt vol zat. En dat ondanks een mooie overwinning tegen de Tilburgers en ondanks redelijk aangenaam nazomerweer. Vergeleken met een jaar geleden lijkt Fortuna eerder minder dan meer toeschouwers te trekken en dat bevreemdt na het sportief succesvolste seizoen in twaalf jaar eerste divisie.

Trainer Willy Boessen heeft na afgelopen maandag weinig reden iets te wijzigen in zijn elftal. Het basiselftal is maar op een plaats veranderd: Davy Hodselmans is tegen Willem II met een hamstringblessure uitgevallen en kan vandaag niet spelen. Jordie Briels zakt daarom terug naar rechtsback en laat daarmee op het middenveld een plaatsje vrij voor Lars Gulpen. Op de bank zien we vandaag voor het eerst dit seizoen Niels Vets terug. Hij is daarmee de eerste van onze vier geblesseerde verdedigers die weer aansluit bij de selectie.

Het eerste kwartier zien we een redelijk open wedstrijd, waarbij opvalt dat beide ploegen vrij ver van hun eigen goal verdedigen. Fortuna heeft iets meer balbezit en krijgt via Ramon Voorn en Aziz Khalouta een paar kleine kansen. De eerste echte opwinding ontstaat na bijna twintig minuten. Sjoerd Linssen heeft de bal op de middenlijn voor zijn voeten en zoekt naar wie hij kan passen. Hij besluit de bal over de achterhoede van Helmond Sport neer te leggen. Daar komt Patrick NKoyi, die helemaal ontsnapt is aan de aandacht van zijn tegenstander, inrennen. De pass van Linssen valt perfect stil, NKoyi neemt de bal mee in zijn loop en schiet kansloos voor keeper Van der Steen in de verre hoek: 1-0. Een zowel in de voorbereiding als de afronding fraai doelpunt.

Een paar minuten na die treffer krijgt Helmond een behoorlijke kans op de gelijkmaker. Yoann de Boer is druk bezig met aanwijzingen geven aan zijn achterhoede en reageert daardoor iets te laat op een pass vanaf de zijkant. Zijn tegenstander wint het duel, maar kopt rakelings naast de goal van Ferhat Kaya. Het begint nu kansen te regenen, met name aan de Helmondse kant van het veld. De grootste is voor Khalouta, die een voorzet van Gevaro Nepomuceno zo kan binnen koppen, maar de bal niet hard genoeg raakt. De bal stuitert naast het doel.

Maar Khalouta heeft weinig tijd nodig om zich te revancheren. Een paar minuten later krijgt hij de bal bij een belegering van het Helmondse strafschopgebied aangespeeld. Hij schiet niet meteen, maar wacht net zolang tot hij een opening naar de goal gevonden heeft. Dan schiet hij met links kansloos voor de doelman over de grond binnen: 2-0. Een verdiende treffer voor Khalouta, die ook vandaag weer erg actief en gevaarlijk is.

En alsof de linkervleugel met Khalouta nog niet genoeg te stellen heeft, speelt Jordie Briels op rechtsback ook nog eens de wedstrijd van zijn leven. Hij heeft geen kind aan zijn tegenstander, die zich ook niet overmate lijkt te willen inspannen, en speelt meer als aanvaller dan als verdediger. Iedere keer wanneer Khalouta naar binnentrekt, staat Briels klaar om de ruimte op de rechtervleugel te benutten. Zo ook tien minuten voor rust. Briels geeft een voorzet af, die door Helmondenaar Koot tamelijk knullig over de doellijn wordt gewerkt: 3-0.

Helmond-trainer Meijers heeft dan genoeg gezien: hij wisselt Bridji, de tegenstander van Briels, voor Janssen. Die wissel zou een gouden wissel genoemd kunnen worden, want Janssen scoort nog geen vier minuten later al het eerste Helmondse doelpunt. Daar gaat overigens een onvoorstelbaar weifelend optreden van onze achterhoede aan vooraf. Onze verdedigers en onze keepers lijken allemaal op elkaar te wachten om de bal weg te werken. Gevolg is dat een Helmond-speler ermee vandoor gaat en hem panklaar bij de tweede paal kan leggen voor Janssen: 3-1.

Maar ook deze klap deert ons niet. We zijn al snel weer in de aanval. Daarbij lijdt Nepomuceno op een tamelijk gevaarlijke plaats balverlies. Zijn tegenstander heeft het hele veld vrij voor zich liggen en zou met een rush of een diepe bal een counter kunnen inleiden. Hij verspeelt de bal echter wel heel klungelig aan Gulpen. Die zoekt de combinatie met Khalouta en geeft vervolgens een pass vanaf de achterlijn. NKoyi loopt in om de bal in het doelgebied binnen te tikken: ruststand 4-1, tweede treffer voor Nkoyi.

Voor de afwisseling hebben we onze beste helft nu eens voor de rust gespeeld, al valt er in de tweede helft ook nog genoeg te beleven. De eerste twintig minuten zijn eigenlijk vrijwel helemaal voor Helmond Sport, dat op jacht gaat naar eerherstel of misschien nog wel meer. Fortuna blijkt vooral bij corners en vrije trappen kwetsbaar. Kaya brengt twee keer knap redding, een keer gaat de bal net naast de goal. En in de 58ste minuut heeft ook Kaya geen verweer, wanneer De Regt de bal ongehinderd mag binnenkoppen: 4-2.

Fortuna heeft in deze fase moeite de bal in de ploeg te houden. Boessen heeft Lars Gulpen dan al vervangen door Jeffrey Vlug. Gulpen speelt op zich een behoorlijke wedstrijd, heeft een paar mooie passes en individuele acties in huis, maar komt fysiek nog steeds tekort. Vlug oogt nog wat onwennig en mist wellicht nog wat spelritme, maar toont in ruim een half uur wel aan dat hij een behoorlijke versterking kan worden. Al zal het hem voorlopig zwaar vallen een basisplaats af te dwingen, gezien de vorm van zijn voornaamste concurrenten Khalouta en Nepomuceno.

Die laatste maakt halverwege de tweede helft aan resterende twijfels over het eindresulaat een eind met een treffer uit het niets. Hij krijgt de bal op een meter of twintig voor het doel aangespeeld en passeert de doelman met een precies geplaatst schot in de rechterhoek: 5-2. Daarmee krijgt ook Nepomuceno loon naar werken. Voor het seizoen had ik mijn twijfels of hij in staat zou zijn de leeggevallen plaats van linksbuiten in te vullen, maar tot nu toe bewijst hij het tegendeel. Al geldt voor Nepomuceno net als voor Gulpen dat hij fysiek nog steeds wel wat tekort komt.

Na de treffer van Nepomuceno is het over en weer prijs schieten. Fortuna geeft achterin toch nog wel wat kansen weg, terwijl de achterhoede van Helmond bij tijd en wijle volledig afwezig lijkt te zijn. Zowel Khalouta als Vlug profiteren daarvan, wanneer ze met een diepe bal vrij voor de keeper worden gezet. Khalouta wilt het te mooi doen en besluit tot een stiftje in plaats van een vlakke schuiver. De boogbal gaat hoog over de lat. Vlug heeft iets teveel tijd nodig, passeert de keeper uiteindelijk wel, maar heeft de pech dat zijn bal tergend langzaam tegen de paal rolt.

Om de amusementswaarde van de wedstrijd nog verder te verhogen, heeft de trainer van Helmond Sport inmiddels Dave Nieskens laten invallen. Dave wie? Ik merk het al: u heeft zitten slapen. Dave Nieskens is een jongen uit Sittard, die de afgelopen jaren bij topklasser EVV uit Echt heeft gespeeld. Dat deed hij kennelijk dermate verdienstelijk dat Helmond hem wel een plaatsje in de selectie wilde geven. Dave, die naast zijn lengte vooral opvalt door zijn enigszins houterige motoriek, werkt kennelijk erg hard op de training, want hij mag van de trainer af en toe invallen. Na zijn eerste invalbeurt was Dave kennelijk nog niet helemaal bij zinnen, toen hij geïnterviewd werd door Dagblad De Limburger. Dave liet in de krant namelijk optekenen dat VVV en Fortuna hadden zitten slapen. Dat interview is niet onopgemerkt gebleven, want uit de nok van Vak C wordt Dave tijdens zijn invalbeurt hartstochtelijk toegezongen: “Hij is te slecht voor Fortuna…”

Tamelijk onschuldig allemaal, maar voor scheidsrechter Kevin Blom genoeg reden om de wedstrijd even stil te leggen en via de speaker te verzoeken de oerwoudgeluiden verder achterwege te laten. De nok van Vak C is zo verbaasd dat er verder geen woord meer uitkomt. Nieskens is overigens nog dicht bij een treffer, maar zijn schot wordt in het doelgebied geblokkeerd. Vooralsnog lijkt hij mij nog niet eens zoveel slechter dan Patrick Amoah, die als invaller voor NKoyi in een kwart wedstrijd heel veel ruimte krijgt, maar daar bijzonder weinig mee weet te doen.

In blessuretijd scoort Fortuna bijna nog een zesde doelpunt, maar een hard schot van Briels (die na het inbrengen van Vets voor Nepomuceno naar het middenveld is verhuisd) spat uiteen op de handen van de keeper. Maar goed, 5-2 is ook mooi. Ons seizoen staat weer op de rit, we zijn in eigen huis in bloedvorm. Laat Mark van Bommel en zijn All Stars maar komen!