Fortuna wint voor de achtste keer achter elkaar op eigen veld en vestigt daarmee een clubrecord. Tegenstander Jong AZ geeft in de eerste tien minuten goed partij, maar wordt daarna helemaal weggespeeld. Na een dik kwartier is de wedstrijd al beslist en uiteindelijk staat er voor de tweede keer dit seizoen een uitslag van 5-1 op het scorebord. Doordat de concurrentie punten laat liggen, klimmen we naar de tweede plaats op de ranglijst. Kortom, weer een mooie avond in Sittard.

22 september 2017

Naar tweede plaats dankzij achtste thuisoverwinning op rij

Fortuna Sittard 5 Jong AZ 1

Doelpuntenmakers: 11. Dianessy 1-0, 15. Dianessy 2-0, 16. Reijnders 2-1, 16. Semedo 3-1, 41. Schuurs 4-1, 69. Semedo 5-1.
Opstelling: Santos; Braun (75. Heerings), Essers, Dammers, Ospitalieri; Schuurs, Dianessy (82. Engin), Saddiki; Semedo, Stokkers, Askovski (87. Breukers).
Toeschouwers: 2.822.
Scheidsrechter: Gerrets.
Geel (Fortuna): –

Moesten we vorige week nog het verontrustende nieuws melden over de spoorloze verdwijning van het reclamebord van Rodamau N.V. Maaseik, een week later blijkt dat de club zeer slagvaardig gehandeld heeft om de onstane leemte op te vullen. Met Orbuculum Group B.V. uit Sittard is een nieuwe investeerder gevonden die in vaagheid niet onderdoet voor de mysterieuze N.V. uit Belgisch Limburg. Dat slaapt weer een stuk rustiger en betekent ook dat wij ons weer volledig op het sportieve gebeuren kunnen focussen.

Vanavond staat de wedstrijd tegen Jong AZ op het programma, alweer de vierde thuiswedstrijd van het seizoen. Op papier niet de moeilijkste tegenstander, maar de promovendus is het seizoen verrassend goed begonnen en heeft na vijf wedstrijden net als Fortuna tien punten gehaald. Het is dus zeker geen vanzelfsprekendheid dat het record van zeven achtereenvolgende thuisoverwinningen gebroken gaat worden. Fortuna moet het vanavond bovendien stellen zonder Jorrit Smeets, die in het slot van de bekerwedstrijd tegen Noordwijk tegen een onnodige rode kaart aanliep.

Trainer Sunday Oliseh schuift Perr Schuurs daarom door naar het middenveld, Clint Essers neemt de plaats van Schuurs achterin over. Verder verdwijnt André Vidigal na een paar niet heel erg overtuigende optredens naar de bank. De flanken worden weer bezet door Lisandro Semedo op rechts en Stefan Askovski op links

In de openingsfase van de wedstrijd laat Jong AZ zien dat het zeker niet voor spek en bonen mee wil doen in de eerste divisie. De Alkmaarders zetten vroeg druk en zijn veelvuldig op onze helft te vinden. Achterin staan de zaken echter goed en onze verdediging wordt ondanks het offensief niet echt in de problemen gebracht. Aan de andere kant wordt Fortuna de eerste tien minuten helemaal niet gevaarlijk. Het duurt vandaag even voordat ons aanvalsspel op gang komt.

Maar als het eenmaal zover is, gaat het ineens erg snel. Er staan tien minuten op de klok als Semedo op rechts de diepte in wordt gestuurd. Hij speelt af op Finn Stokkers, die de bal goed aanneemt, wegdraait van zijn tegenstander en meteen op doel schiet. Keeper Olij kan het schot nog keren, maar de bal rolt recht naar voren. Djibril Dianessy is attenter dan zijn tegenstander en schiet onhoudbaar binnen: elfde minuut, 1-0.

Dianessy heeft voor de eerste keer raak geschoten

Na die vroege goal begint het bij Fortuna beter te lopen, terwijl Jong AZ juist wat weifelender gaat spelen. Er is bijna een kwartier gespeeld, wanneer Askovski in de linkerzone druk zet. Alleen tegen twee man lijkt dat niet veel nut te hebben, maar de back van Jong AZ geeft een terugspeelbal die tussen een verdediger en de keeper terechtkomt. Stokkers is sneller bij de bal dan de keeper, omspeelt deze en wordt aangetikt. Hij blijft op de been, maar schiet vervolgens naast. De scheidsrechter meent dat Stokkers door het tikje uit zijn evenwicht werd gebracht een besluit een penalty te geven. Dianessy eist de bal op en schiet zuiver in de linkerhoek: 15e minuut, 2-0.

Stokkers wordt aangetikt door de keeper…

… en Dianessy schiet de penalty binnen

Enkele jaren geleden scoorde Aziz Khalouta binnen zes minuten een zuivere hattrick tegen Telstar. Dianessy heeft nog om en nabij een minuut om dat record scherper te stellen. Maar twintig seconden na de aftrap zit dat er al niet meer in. AZ-verdediger Hatzidiakos geeft van eigen helft en diepe bal, die tussen ons centrale duo valt. Essers ziet het gevaar net iets te laat en geeft zijn tegenstander een meter voorsprong. Reijnders schuift de bal koel langs Miguel Santos: 16e minuut, 2-1.

Zo dreigt het toch weer spannend te worden. Maar Fortuna laat zich door de tegentreffer niet uit het veld slaan. Snel na de aftrap begint Christopher Braun aan een rush over de rechterflank. Hij geeft een goede voorzet, die door Dianessy bij de tweede paal wordt binnengekopt. De keeper brengt echter redding. De rebound is voor Stokkers, die echter tegen een verdediger aanschiet. De bal komt terug bij Stokkers. Deze keer legt hij de bal heel kalm terug op Semedo. De Portugees schiet van een meter of tien zuiver binnen: 16e minuut, 3-1.

Na drie tegendoelpunten in zes minuten doet Jong AZ manmoedige pogingen om het tij te keren. Maar echt gevaarlijk wordt de ploeg van Martin Haar niet. We noteren een paar schoten uit de tweede lijn en een lob van eigen helft, die door Santos tot corner moet worden verwerkt. Fortuna doet het ook wat rustiger aan. De ook vanavond weer goed spelende Dries Saddiki heeft een verrassende boogbal in huis, die echter een halve meter overgaat. En Dianessy schiet na een dieptepass van Marco Ospitalieri voorlangs. Het duurt tot de 39ste minuut voordat we weer een echt grote kans noteren. Askovski stoomt op over de linkerflank en geeft een voorzet op Stokkers. Die heeft opnieuw een goede aanname, maar schiet daarna recht op de keeper.

Schuurs laat de keeper kansloos

Nog geen minuut later brengt Askovski na een afgeslagen corner de bal opnieuw in het strafschopgebied. Dianessy schermt de bal af en geeft hem mee aan Schuurs. Die loopt langs een paar verdedigers en schuift de bal vervolgens tussen een woud aan benen langs keeper Olij in de goal: 40ste minuut, 4-1. Daarmee is de zaak al voor rust beslist. Jong AZ probeert nog wat terug te doen, maar komt niet verder dan een slap rollertje, dat eindigt in de handen van Santos. En op slag van rust haalt Dianessy hard uit. De bal lijkt de goal in te vliegen, maar de keeper brengt knap redding.

In de tweede helft laat Fortuna het spel meer aan de tegenstander. Die kan echter weinig potten breken. De wedstrijd kabbelt een beetje voort, totdat Semedo geblesseerd op de grond ligt. Linksback Wijndal trapt de bal niet buiten, maar besluit door te spelen. Tot ergernis van de Fortuna-spelers en het publiek. Met Semedo blijkt weinig aan de hand te zijn, maar de actie van Wijndal, die de rest van de wedstrijd kan rekenen op hoon van de tribunes, brengt onbedoeld weer wat pit in de wedstrijd. Fortuna zet de tegenstander weer wat meer onder druk. Het offensief leidt tot een paar corners, maar verder ontbreekt het aan nauwkeurigheid.

Semedo heeft het op zijn heupen

Met nog twintig minuten te gaan legt Fortuna wel weer een fraai uitgespeelde aanval op de mat. Marco Ospitalieri rukt op over het middenveld. Hij wacht lang met passen, ziet Stokkers rechts voorbijsprinten, maar besluit uiteindelijk Semedo links in de loop aan te spelen. Semedo neemt goed aan en schiet vervolgens onhoudbaar voor Olij in de linkerhoek: 69ste minuut, 5-1.

Alles onder controle

De laatste twintig minuten gebeurt er verder niet veel meer. Jong AZ komt nog in de 74ste minuut tot de eerste doelpoging na rust, een vrije trap die hoog over gaat. En Sunday Oliseh gunt drie spelers hun competitiedebyyt: Kai Heerings (voor Braun), Ufukcan Engin (voor Dianessy) en Bo Breukers (voor Askovski). Fortuna krijgt vijf minuten voor tijd nog een kans, waaarbij Semedo de van eigen helft naar voren gesprintte Stokkers negeert en hoog over schiet. Het blijft dus bij 5-1, opnieuw een overtuigend optreden en een overtuigende overwinning.

Na afloop scandeert de Ricksen-tribune ‘Wij staan bovenaan’. En inderdaad, we zijn MVV gepasseerd op de ranglijst en staan met dertien punten samen met Jong Ajax op kop. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de Amsterdammers een wedstrijd minder hebben gespeeld. Volgende week gaat het naar Velsen-Zuid. Daar mag de ploeg van Sunday Oliseh tegen Telstar bewijzen dat ze ook in uitwedstrijden haar mannetje kan staan.