Het is pas een dag geleden dat Fortuna van drie punten werd beroofd in Volendam, maar we moeten toch maar proberen de knop om te zetten. Immers, het is zaterdag. Maart roert weliswaar nog van dag tot dag haar staart, maar de grootste winterse ellende ligt hopelijk toch achter ons. Tijd dus om in betrekkelijk goed weer een wedstrijd van de Fortuna Dames te gaan bekijken. Tegenstander van vandaag heet Oranje Nassau, waarvan iedereen zich afvraagt of ze wel voor het voetbal zijn gekomen…


30 maart 2013

Easy win Fortuna Ladies

Fortuna Sittard 5 Oranje Nassau 1
Doelpuntenmakers: 8. Colette van Aalst 1-0, 21. Liv Aerts 2-0, 63. Colette van Aalst 3-0, 74. Annika Pluijmen 4-0, 79. Nancy Kisters 5-0, 85. Ilse Meekma 5-1.
Opstelling: Katja Demacker; Charlotte Schings, Glynis VromenMayke Ploemen (75. Maartje Keulen), Loes PlantazVera WanrooijGwen Kuijer (75. Shirley Kocacinar), Annika Pluijmen; Liv AertsColette van AalstSimone Heijnen (5. Nancy Kisters).
Toeschouwers: 89
Scheidsrechter: Karel Keulen
Geel: –
Rood: –

Het gaat verdorie al richting 01.30 uur en ik lig nog niet in bed! Ik ben Goede Vrijdag goed doorgekomen, al heeft King Hans we wel met een kater opgescheept. Slapen zal er voorlopig niet inzitten, dus probeer mijn gedachten te verzetten op Youtube. Uiteindelijk dommel ik toch in, op de tonen van MC Jean Gab’1. Ik mag hem graag horen over zijn twee liefdes. Mijn eerste heeft het alvast niet zo goed gedaan en dus vestig ik mijn hoop op mijn tweede.

Jammer genoeg ben ik vandaag uitsluitend in de gelegenheid om de eerste helft bij te wonen, aangezien ik zelf match heb om 17.00 uur. En niet zomaar een match, neen, er staat een derby op het programma. De hele dag giert de adrenaline dan ook door mijn lijf, totdat ik om 13.16 uur een sms van Ralf krijg waaruit ik concludeer dat er geen derby gaat plaatsvinden. Een paar minuten later knapt de ballon: wedstrijd uitgesteld.

En dus rijd ik even voor 14.30 uur met een laissez-faire gevoel richting Munstergeleen. Eenmaal aangekomen parkeer ik mijn auto pal voor het huis van Fanta Frank en hoor mijn gsm rinkelen. Erachter komen dat Guido heeft ontdekt dat je naast smsen en WhatsApp’en ook met je gsm kunt bellen, laat me lichtjes glimlachen.

Bij het binnentreden van het sportcomplex vallen ook de puzzelstukjes met betrekking tot Peter Brune in elkaar. Peter was jarenlang verzorger bij Fortuna, droeg in de forensentrein richting CBS steevast een Feyenoord-shawl, toerde regelmatig rond in zijn Tegeltoko-shirt, maar is inmiddels volledig uit mijn blikveld verdwenen na zijn overstap naar MVV.

fortuna-dames1Peter Brune is boven water

Naar verluid heeft hij het ook daar niet lang uitgehouden en ik weet nu waarom. Hij heeft zich gestort op de wereld van het bouwen van wegen. Laten we hopen dat dit een wijs besluit is geweest, want recent heeft Melanie verteld dat er in de toekomst minder centen zullen worden uitgegeven aan infrastructurele werken. Desondanks ga ik er vanuit dat we hem binnenkort mogen verwelkomen bij de entrée principale van onze Viskoem.

Op het speelveld van SVM neemt één of ander jeugdelftal het op tegen mijn Genhoutse gouwgenoten en warempel, ‘Les Rouches’ nemen de drie punten mee naar huis! Met gezwinde spoed maken ze plaats voor het hoofdmaal van vanmiddag: Fortuna Sittard DA1 – Oranje Nassau DA1.

De tribune is nog akelig leeg, hetgeen mij de tijd geeft om de door Theo Bouwhuis geregelde opstelling door te nemen. Katja Demacker staat zoals gewoonlijk in doel, met Charlotte Schings, Glynis Vromen en Loes Plantaz juist vóór haar. De ruimte tussen verdediging en middenveld wordt bespeeld door Mayke Ploemen.

Op het middenveld spelen Vera Wanrooij, Gwen Kuijer en Annika Pluijmen. Vera heeft niet alleen haar basisplek weer terug, ze heeft ook de geel/groene aanvoerdersband terug om haar arm geschoven.

De voorhoede wordt gevormd door Liv Aerts, Colette van Aalst en Simone Heijnen. Chou-chou Shirley Kocacinar zit op de bank, omdat zij vanwege een dikke knie de hele week niet heeft kunnen trainen. Op de bank neemt ze plaats tussen Nancy Kisters, Marloes van der Vlugt en Maartje Keulen.

fortuna-dames2Waarom schalt het clublied niet uit de luidsprekers?

Als de speelsters iets na 15.00 uur het kunstgras betreden, kan er bij de karig opgedaagde fans met moeite een applaus vanaf. Laat de afwezigheid van gekende Vorsänger als Joey en JC zich al meteen voelen?

Desalniettemin fluit de dienstdoende ref even later een eerste maal op zijn fluit en schiet de wedstrijd in gang. In de tribune is het lamlendigheid troef. Twee dagen achter elkaar Fortuna steunen is er tegenwoordig al te veel aan? Waar is de helse sfeer gebleven die er tijdens de cupmatch tegen ADO Den Haag was? Of hebben de Tifosi Giallo Verde een snipperdag genomen? Hoe dan ook, het is anders dan anders. Heeft misschien ook met de sportieve prestaties van doen. De dames hoeven zich echt geen zorgen te maken voor play-downs en het kampioenschap is vergeven aan Ter Leede.

In de beginfase gebeurt hoegenaamd niks, maar naar vijf minuten schrikt iedereen zich een hoedje. Bij een onschuldig duel blijft Simone Heijnen met haar voet in het gras haken en lijkt haar knie te verdraaien. En dat juist tijdens een wedstrijd waar verzorgster Rebecca Bouchez niet aanwezig is.

fortuna-dames3

Iedereen maakt zich grote zorgen om Simone

Nadat de technische staf haar overeind heeft geholpen probeert Simone voorzichtig nog wat stapjes te zetten, maar dat ziet er niet goed uit. Geblesseerd moet ze het veld weer verlaten en wordt vervangen door Nancy Kisters. Hopelijk valt de ernst van Simone’s blessure mee en staat ze rap weer op het veld. Courage Simone.

Ondertussen heeft de leidsman de wedstrijd hervat, al heeft hij hierbij geen gebruik gemaakt van zijn fluitje. Terwijl ik in een felle discussie ben verwikkeld met enkele kopstukken van de TGV, zie ik in mijn ooghoeken Liv Aerts een pass over de breedte van het veld geven. De bal stuitert een keer op het veld, waarna de attente Colette van Aalst haar voet tegen de bal zet. De uitgelopen Lotte Wiekamp is volstrekt kansloos en na amper acht minuten is het al 1-0 voor Fortuna.

Oranje Nassau, dat gelukkig is opgedaagd zonder de Brigade Nassau, laten het mes niet in het varken steken en trekt na het tegendoelpunt meteen ten aanval. Vooral Aruni Slagter zet de betonmolen aan, maar ook linksbuiten Marian Meijer laat zich opmerken. Op zulke momenten is het goed dat Vera Wanrooij weer terug is, want ze is niet te beroerd om de bal middels een sliding te heroveren.

fortuna-dames4Glynis Vromen verplaatst het spel richting Charlotte Schings

Na ruim een kwartier komt Oranje Nassau tot een eerste gevaarlijke actie als Lotte Jongsma Katja Demacker van grote afstand onder vuur neemt. Ondanks dat Katja nog niks te doen heeft gehad let ze goed op en vangt de bal probleemloos.

Niet veel later proberen de Groningse dames het een tweede maal, maar de voorzet van Alied Schuiringa kan door Mayke Ploemen worden weggewerkt.

Na ruim 20 minuten lijkt Fortuna een kloofje te slaan dat er redelijk definitief uitziet. Een diepe bal komt uiteindelijk in de voeten van Liv Aerts terecht en zij trapt de bal met veel gevoel met een boogje in doel. Het is mogelijk dat de bal via een andere wijze in Livs voeten is beland, maar dat weet ik niet. Ik werd namelijk afgeleid door onzinnige tweets over een ponyvereniging.

Het vervolg van de eerste helft mag als ‘rustig’ worden bestempeld. De 2-0 lijkt een redelijk solide kloof en Oranje Nassau lijkt niet bij machte om meteen iets te kunnen terugdoen. Misschien zijn de dames al met hun gedachten bij de aankomende stapavond in de Maastrichtse binnenstad. De boog kan natuurlijk niet altijd gespannen blijven. Zelfs niet in het damesvoetbal.

Veel kans op een derde treffer heeft Fortuna eigenlijk ook niet, want achteraan ruimt Angela Smit heel wat ballen op. De rijzige dame heeft zelfs nog puf om ten aanval te trekken, al kan haar schot vanaf 40 meter Katja Demacker nauwelijks verontrusten.

fortuna-dames5De Groningse kapitein gaat aanleggen voor een vrije trap

Langzaamaan komen er wat kleine kansjes om de score nog verder op te voeren. Allereerst is het Loes Plantaz die haar moment kiest om diep te gaan. Als ze op de drempel van het zestienmetergebied staat, verspeelt ze echter de bal, zodat Oranje Nassau met 2-0 de rust lijkt te gaan halen.

Heel wat gevaarlijker wordt het als Gwen Kuijer achter een bal aanholt die precies tussen haar en doelvrouw Lotte Wiekamp valt. De keepster is juist wat eerder bij de bal en kan deze wild wegtrappen.

Even later gebeurt er iets onoirbaars op het veld. Nu ja, de scheidsrechter van dienst vindt het nodig om te fluiten. En dat is pas de tweede keer. Hij floot de wedstrijd op gang en na 40 minuten pas een tweede keer. Chapeau! En nu maar hopen dat de van maffia-praktijken betichte voetbalbond een waarnemer heeft gestuurd.

Eindelijk iemand die de wedstrijd aanvoelt en deze een wedstrijd laat worden. Dat kan van mensen als de terecht gestopte Joey de Goeij en schobbejak Martin van den Kerkhof niet worden gezegd! Daar heb ik geen woorden voor…

fortuna-dames6Het is duidelijk wie er vanmiddag het meeste swag heeft

Enkele minuten voor rust zet Oranje Nassau nog een keer aan. Marian Meijer gaat prima door, maar ziet geen afspeelmogelijkheden. Ze keert zich om, dribbelt met de bal aan de voet terug richting middenlijn en met de wanhoop in haar ogen speelt ze de bal ter hoogte van de middenlijn pardoes in de voeten van Nancy Kisters. Zij ziet Colette van Aalst vertrekken en speelt de bal in de diepte.

Als Colette zich handig ontdoet van Alied Schuiringa heeft ze de kans om voor eigen succes te gaan. Ze kiest echter voor een voorzet op ‘spitsbroeder’ Liv Aerts. Liv is juist te laat bij de bal, zodat deze aan de andere kant van het veld over de zijlijn rolt.

In de blessuretijd van de eerste helft krijgt Oranje Nassau drie opgelegde kansen om de achterstand te verkleinen, maar in eerste instantie keert Katja Demacker het schot. De bal kan niet 100% geruimd worden en wordt opnieuw ingeschoten. Glynis Vromen let goed op en keert de bal. Het lijkt een fractie van tijd vooraleer poging drie tot een treffer leidt, maar de toegesnelde Mayke Ploemen kan de bal ontzetten. De hoogste tijd voor de dames om opgelucht adem te halen en tijdens de rust in het kleedlokaal aan een bekertje thee te slurpen.

In de rust regeert de doodse stilte. Het merendeel van de supporters zoekt de ongetwijfeld warme kantine op terwijl ik met Jesper XL ons patrimonium bewaak. Vandaag geen nietszeggend gesprekje met Sacha en Maurice. Maurice maakt momenteel de Duitse Bundesliga onveilig; Sacha is uitgenodigd op een kinderfeestje.

Zo te zien is het er in de rust in Fortuna’s kleedlokaal heel wat minder onstuimig aan toegegaan als de avond voordien bij de heren, want betrekkelijk ongeschonden komen na 15 minuten dezelfde dames weer het veld op.

Fortuna gaat naarstig op zoek naar een derde treffer, maar dat duurt toch nog een hele poos. Na een uur kiest Annika Pluijmen aan de rechterzijde het ruime sop en ziet Colette van Aalst komen aanlopen. Haar voorzet is exact op maat en via de binnenkant van haar voet schiet Colette Fortuna’s derde treffer tegen de touwen.

Toch geven de Groningers nog niet helemaal op, want onder aanvoering van Jorike Olde Loohuis proberen ze iets van hun achterstand af te knabbelen. Het levert Oranje Nassau zowaar enkele hoekschoppen op, maar buiten die ene keer dat de bal door Katja Demackers handjes glipt verontrust dat nauwelijks iemand.

Ondertussen hebben Wil, Annette en kleindochter Izzy zich gemeld aan de gradins van de Hein Brands tribune. Beide grootouders hebben Izzy nog niet zo ver dat ze in Fortuna-tenue naar wedstrijden komt kijken, maar vooralsnog worden haar shirt en broekje van Lionel Messi gedoogd.

Geheel in lijn met busreizen komt ook vanmiddag op enig moment een Tupperware-doos te voorschijn waarin allerlei lekkernijen zitten verstopt. Vandaag, hoe kan het ook anders, wordt iedereen getrakteerd op een chocolade paasei.

Met een smeltend paasei in mijn mond zie ik dat Oranje Nassau zich enige zorgen mag beginnen maken als linksbuiten Nancy Kisters langs haar tegenstander glipt. Haar schot is echter te slapjes om Lotte Weikamp te verontrusten, waardoor het 3-0 blijft.

Toch valt de score nog wat hoger uit. Annika Pluijmen zet een één-twee op met Liv Aerts en slalomt zo door de Groningse verdediging. Nadat ze Livs kaatsbal goed heeft aangenomen tikt ze de bal kalm in doel: 4-0.

Voor Paul Beckers en Jannie Sangers het sein om te gaan wisselen. Mayke Ploemen en Gwen Kuijer hebben hun werk gedaan en worden afgelost door Maartje Keulen en Shirley Kocacinar.

fortuna-dames7Zo neem je een bal op je borst aan

En Shirley Kocacinar laat zich meteen gelden. In een venijnig duel aan de zijlijn recupereert ze de bal, maar speelt deze eens zo snel weer kwijt. Voor Leonie van der Velde het sein om de oogkleppen op te zetten en met de bal aan de voet door te lopen tot in het strafschopgebied. Daar wordt ze opgewacht door Katja Demacker die de bal simpel van haar voet plukt.

Ondertussen kabbelt de wedstrijd richting einde, maar dat wilt niet zeggen dat de geel/groene honger is gestild. Colette van Aalst zet de Groningse linksback nog een keer in de wind en levert een prima voorzet af. Liv Aerts komt tot een schot, maar de doelvrouw kan de bal keren. Ze laat deze ook meteen weer los, waarna de handige Nancy Kisters de bal een laatste zetje geeft: 5-0.

Het lijkt erop dat het halve dozijn wordt volgemaakt, maar dat leed wordt Oranje Nassau bespaard. Kapitein Jorike Olde Loohuis kan de bal nog net tot corner verwerken.

fortuna-dames8

De Kévin Diaz van de dames gooit in

Langs de kant wordt vurig gehoopt op het houden van ‘de nul’, maar zo ver komt het helaas niet. Vanuit het niets duikt Ilse Meekma voor Katja Demacker op en zorgt met een bekeken schot voor de eretreffer.

Na het zesde doelpunt van de middag zit meteen de wedstrijd erop. Uiteindelijk was Oranje Nassau nauwelijks partij voor de Fortuna Dames en met een 5-1 pandoering in de tas mogen de Groningse dames Maastricht onveilig gaan maken.

fortuna-dames9Drie punten in de knip!

Ondertussen worden vlaggen en spandoeken opgeruimd en keert iedereen huiswaarts. Terwijl ik door de verlaten straten van Munstergeleen scheur hoor ik op de radio dat Jean-Pierre van Rossem zijn partijprogramma succesvol heeft voorgesteld in Hoegaarden. We kwamen hem ooit in Groot-Bijgaarden tegen na een oefenwedstrijd tegen FC Dender en toen wist ik al wat ik nu hoor: over de toekomst van België hoeft niemand zich voorlopig zorgen te maken.

Vrolijk Pasen!

Michel Hennen