Fortuna heeft vanavond met 2-3 verloren van het Saoedi-Arabische Al Shabab. De Sittardenaren namen weliswaar een 1-0 voorsprong, maar verloren gedurende de wedstrijd overwicht en keken in de slotfase zelfs tegen een 1-3 achterstand aan.

Fortuna begint erg goed aan de wedstrijd. Doordat Gökhan Lekesiz steeds aanspeelbaar is en Gavin Vlijter gebruik kan maken van zijn snelheid komt Al Shabab keer op keer in de problemen.

Na vier minuten is het Yuri Loen die de bal overneemt van Jordi Ter Borgh en aan de linkerzijde Vlijter aan de wandel stuurt. Vlijter is veel sneller dan zijn tegenstander, kruipt ervoor en wordt dan in het strafschopgebied van de sokken gelopen. Scheidsrechter Bas Nijhuis kan niets anders doen dan fluiten voor een strafschop. Lekesiz gaat achter de bal staan en schiet feilloos binnen: 1-0.

Hetzelfde trucje wordt enkele minuten later herhaald. Weer een diepe bal op Vlijter die iedereen te snel af is, maar doelman Mohammed Awaji let goed op en kan de bal juist op tijd oprapen. Maar daarmee is ook Awaji’s beste actie benoemd. Tijdens de eerste helft duikt hij nog onder een corner door (Mares kopt over, gehinderd door Kovacevic), laat diverse ballen los en demonstreert een opmerkelijke manier van het gooien van de bal.

Gedurende de wedstrijd verliest Fortuna steeds meer grip op de het duel en Al Shabab wordt steeds sterker. Halverwege de eerste helft eindigt een diepe bal achter Joeri Schroyen, maar hij denkt de bal in extremis nog te kunnen ontzetten. Dat lukt weliswaar, maar haalt hierbij ook de tegenstander naar de grond: penalty. Abdullah Al Asta benut deze buitenkans en zorgt voor de gelijkmaker.

Maar Fortuna toont veerkracht en stuurt nog maar eens Vlijter diep. Hij loopt met de bal aan de voet op doelman Awaji af, maar besluit veel te roekeloos en de bal eindigt in de tribune.

Tegen het einde van de eerste helft krijgt Al Shabab twee corners. De eerste eindigt op de bal, buiten het bereik van Kaya. De tweede eindigt in de doelmand, alwaar Saleh Al Qumaizi voor 1-2 zorgt.

In de rust is het de hoogste tijd om te wisselen, hetgeen Van Vossen dan ook viermaal doet. Achteraan wordt de boel door elkaar geschud. Zo komt Niels Vets in de ploeg en maakt Demin Roumen zijn rentree.

Door de wissels wordt het spel steeds onnauwkeuriger. En omdat Lekesiz vrij geïsoleerd op de linkerflank staat, komt Fortuna nauwelijks nog tot goede aanvallen. En niet dat Al Shabab nu zo geweldig speelt…

Toch nemen de Arabieren een 1-3 voorsprong, als Abdulrahman Khairallah door de buitenspelval glipt, op Kaya afloopt en de bal fraai over de doelman in het lege doel stift. Dat Khairallah vervolgens de grond opzichtig kust is er ietwat over. Maar het doelpunt is inderdaad prachtig.

Is Fortuna nog gevaarlijk? Niet of nauwelijks. De snelheid van Vlijter wordt node gemist en in de spits mist Fortuna een balvast aanspeelpunt. Naast de fraaie stift van Khairallah toont Ferhat Kaya nog maar eens zijn kunnen door een afgeweken voorzet uit doel te tikken.

In een soort van slotoffensief mildert Muhammed Mert nog tot 2-3, maar dat is het dan ook. Fortuna verliest van een tegenstander die, bezien over 90 minuten, gewoon beter was. Toch speelde Fortuna zeker het eerste half uur vrij goed en wist het via Vlijter meermaals gevaarlijk te worden.