Fortuna Sittard heeft vanavond in en tegen Geel met 2 – 1 verloren. De Sittardenaren kwamen nog wel op voorsprong via Rowin van Zaanen, maar de tweede helft was een stuk minder en moest men toestaan dat ASV Geel nog tweemaal scoorde.

Fortuna begint in de zonovergoten Belgische Kempen prima aan het duel. Willy Boessen heeft uit de beschikbare spelers de 11 beste gekozen waarbij moet worden aangetekend dat Ferhat Kaya zijn plek onder de lat heeft moeten afstaan aan testspeler Glenn Daniels.

Tijdens de eerste helft komt ASV Geel er eigenlijk nauwelijks aan te pas. Fortuna zet vroeg druk, ontregelt de Geelse opbouw en het middenveld, onder aanvoering van Ramon Voorn en Jordie Briels, verovert legio ballen. Jammer is wel dat die andere testspeler, Rowin van Zaanen, aan de linkerzijde niet zo veel bruikbare ballen krijgt. Hij moet ook wennen aan Walid Sekkour, die steeds mee opkomt en in zijn ruimte duikt. Daarnaast heeft Van Zaanen een hele tijd niet op niveau getraind en / of gespeeld en dat valt te merken.

Het eerste gevaar ontstaat na een verre ingooi vanaf Fortuna’s rechterzijde door Ramon Voorn. De bal wordt door Abdelaziz Khalouta verlengd en zorgt voor paniek in de Geelse verdediging. Ex-Fortunees Sven Verdonck beleeft een zware avond tegen Patrick N’Koyi en moet alle zeilen bijzetten om de aanvaller van zich af te houden.

Uit de verkregen corner van Gevaro Nepomuceno kopt Timothy Dreesen over. Dreesen, die ook nog niet volledig fit oogt, speelt vanavond één helft mee met het oog op de eerste competitiewedstrijd tegen De Graafschap. Hetzelfde geldt voor N’Koyi.

Tijdens de eerste helft is vooral Khalouta druk bezig met het forceren van openingen. Eerst zet hij zelf goed door na een pass van Jonathan Hendrickx, waarna hij even later Van Zaanen bedient. Zijn schot gaat weliswaar over, maar vlak voor rust is het dan tóch prijs.

Een verre bal wordt in één keer door N’Koyi verlengd tot in het strafschopgebied, waarna Van Zaanen via een bekeken volley voor 0 – 1 zorgt. Dit is ook de ruststand.

Tijdens de rust wordt doelman Glenn Daniels, die amper iets te doen heeft gehad en zich aldus niet of nauwelijks heeft kunnen tonen, gewisseld voor Mark Voss. Ook Dreesen verlaat het veld, samen met N’Koyi. Hierdoor schuift Hendrickx door naar de centrale positie van de verdediging en neemt Mike Jongen zijn positie over.

In de spits speelt nu Khalouta, terwijl Lars Gulpen voor fourier mag gaan spelen. Deze noodzakelijke wisselingen komen het spel van Fortuna niet ten goede. ASV Geel blijft doorspelen met hun typeploeg en zet Fortuna meer en meer onder druk.

Daar waar eerst Jo Christiaens de bal nog over Voss’ doel kopt, weet Ben Santermans even later wél te scoren. Aan de linkerzijde maakt Jordie Briels een overtreding. Uit de verkregen vrije trap zwiept Kenneth Kerckhofs de bal voor doel. Doordat achterin een kopduel wordt verloren, mag de Geelse verdediger vrij inkoppen.

Tijdens de tweede helft blijkt ook dat Kenneth Kerckhofs over een prima trap beschikt. Na de gelijkmaker draait hij de bal weer voor doel, maar Voss kan de bal ternauwernood nog wegboksen. De doelman maakt geen betrouwbare indruk als hij even nadien mistast bij een voorzet en de bal gelukkig over de achterlijn ziet rollen.

In de slotfase brengt trainer Willy Boessen nog de derde testspeler, Kevin Kis, in de ploeg en mag ex-Standardien Franco Zennaro zijn debuut maken. Het zorgt ervoor dat Fortuna steeds onsamenhangender speelt en met de rug tegen de muur wordt gezet. Tot écht grote kansen komt ASV Geel niet, totdat Dave Hodselmans in zijn eigen strafschopgebied een fout begaat. De scheidsrechter wijst resoluut naar de stip, waarna Arne Hoefnagels het buitenkansje verzilvert.

In blessuretijd krijgt Fotuna nog een mogelijkheid op de gelijkmaker wanneer Dion Watson Lars Gulpen diep stuurt. De gelegenheidsaanvoerder omspeelt twee verdedigers, maar zijn schot eindigt hoog in de tribune. Zodoende eindigt de wedstrijd in een 2 – 1 verlies.

En wat zegt dit nu? Allereerst zegt dit dat de huidige selectie nooit de prestaties van afgelopen seizoen kan evenaren. Daarvoor mist het simpelweg kwaliteit. Maar, er komt wel nog kwaliteit aan met Ferhat Kaya, Roel Janssen, Niels Vets, Yoann de Boer en Fatih Turan op de tribune. Die zullen waarschijnlijk nooit allemaal tegelijkertijd in het veld staan, maar zorgen er ontegenzeggelijk voor dat het kwaliteitsniveau omhoog gaat binnen de selectie en het zijn spelers waarover elke ploeg in de Jupiler League zou willen beschikken.

Daar waar Fortuna (noodgedwongen) veel wisselde, bleef ASV Geel met haar typeploeg doorspelen en dat scheelt natuurlijk wel. Weliswaar werk aan de winkel voor de technische staf, al zal veel ook afhangen van de medische staf. Tijdens de eerste helft speelde Fortuna sterk, gaf geen kans weg en speelde veelal op de Geelse helft. Tijdens de tweede helft zakte het spel, mede door de vele wisselingen, weg en kregen de Sittardenaren uiteindelijk het deksel op de neus.

Volgende week speelt Fortuna haar eerste competitiewedstrijd tegen De Graafschap en zullen we zien wat de voorbereiding waard is geweest.