Na het echec in Doetinchem mag Fortuna een week later tegen Vitesse op zoek naar revanche. Maar de eerste helft zijn we duidelijk de onderliggende partij. Vitesse komt vroeg op 1-0 en we mogen blij zijn dat we bij rust niet tegen een grotere achterstand aankijken. In de tweede helft vechten we ons terug in de wedstrijd. De ingevallen Hutten zorgt een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker. Finn Stokkers, ook ingevallen, breng het stadion in blessuretijd tot ontploffing met een lobbal die vanaf de zijlijn over de keeper het doel in zeilt. De prachtgoal levert ons drie niet helemaal verdiende, maar zeer welkome punten op.

27 januari 2019

Overwinning dankzij briljante goal Stokkers

Fortuna Sittard 2 Vitesse 1

Doelpuntenmakers: 7. Linssen 0-1, 74. Hutten 1-1, 90. Stokkers 2-1.
Opstelling: Koşelev; Essers, Rodríguez, Heerings, Pinto; Hutten, El Messaoudi (60. Hutten), Diemers, Smeets; Semedo (88. Dobos), Novakovich, Vidigal (77. Stokkers).
Toeschouwers: 8.123.
Scheidsrechter: Pérez.
Geel (Fortuna): Essers, Diemers, Heerings, Dobos.

Het is zondag 27 januari, kwart over twaalf in de middag. Voor de eerste keer na de winterstop treedt Fortuna in eigen huis aan. Die winterstop en de eerste week daarna zijn bepaald niet perfect gelopen. We zagen aanvoerder en sterkhouder Wessel Dammers voor de rest van het seizoen wegvallen, gingen in Doetinchem zonder noemenswaardige tegenstand te bieden met 5-1 ten onder tegen de nummer laatst van de ranglijst en incasseerden enkele dagen later weer vier doelpunten in een al met al verdiend verloren bekerwedstrijd tegen Feyenoord. Bovendien breidde de ziekenboeg zich uit met Branislav Ninaj en Lazaros Lamprou. En tenslotte was daar het trieste nieuws dat Vitor Saba zijn loopbaan als voetballer vanwege een hartkwaal moet beëindigen.

Leve the Moldavian Wall

Tijdens haar optreden in de Kuip kwam Fortuna wel een stuk sterker voor de dag dan tegen De Graafschap. De ploeg liet zich niet gewillig naar de slachtbank leiden, maar bood serieus weerwerk. En ook tactisch oogde het allemaal wat beter. Het verbaast dan ook niet dat het experiment met José Rodriguez in de achterste linie vandaag tegen Vitesse een voortzetting krijgt. Van een al wat langer lopender experiment, het systeem met twee spitsen, wordt wel afscheid genomen. We spelen ‘gewoon’ 4-3-3. Lisandro Semedo en André Vidigal bezetten voorin de flanken. Lars Hutten en Finn Stokkers verhuizen naar de bank. Verder geen wijzigingen vergeleken met woensdag.

Vidigal vlak voordat hij op de grond ligt

In de gutsende regen maakt Fortuna in de openingsfase niet bepaald een sterke indruk. We zijn ontstellend zwak in balbezit, terwijl de achterste linie te veel ruimte weggeeft aan de slimme en behendige aanvallers van Vitesse. Het eerste gevaar ontstaat na zes minuten, wanneer een schot van Oedegaard nog net geblokt kan worden. De daaruit volgende corner levert geen gevaar op, maar Vitesse domineert de wedstrijd wel. Een minuut later trapt keeper Eduardo de bal ver naar voren. Onze achterhoede opent de buitenspelval, maar Clint Essers is een halve meter achter gebleven. Voordat Rodriguez en Kai Heerings in de gaten hebben wat er aan de hand is, pikt de naar binnen getrokken Bryan Linssen de bal op. Hij maakt een paar passen en schuift de bal beheerst langs Alexei Koselev in het doel: 8ste minuut, 1-0.

Fortuna probeert wel wat terug te doen, maar oogt tamelijk machteloos. De eerste doelpoging komt na dik tien minuten, wanneer Semedo een rush door het centrum besluit met een schot dat naast gaat. Maar verder is Vitesse gevaarlijker. Mede doordat Fortuna zeer slordig uitverdedigt. Heerings geeft het ene na het andere visitekaartje af aan de tegenstander, maar ook Michael Pinto, Clint Essers en Ahmed el Messaoudi doen niet al te positief van zich spreken. Na bijna twintig minuten gaat ook Koselev gruwelijk de fout in. Hij plaatst een bal over een meter of twintig recht in de voeten van een tegenspeler. Die passt naar Darfalou, die de bal eenvoudig binnen schiet. Gelukkig doet hij dat in buitenspelpositie.

Heerings heeft opruiming gehouden

Als Vitesse de situatie iets slimmer had uitgespeeld, hadden we waarschijnlijk al tegen een onmogelijke opgave aangekeken. Zes minuten later ontsnappen we opnieuw aan een grotere achterstand. Vitesse zet een aanval over links op. Die lijkt in eerste instantie onschadelijk gemaakt, maar Oedegaard pikt de bal op, speelt Pinto uit en legt de bal vanaf de achterlijn op een presenteerblaadje voor Foor. De goal is leeg, een simpele binnentikker volstaat, maar Foor schiet de bal keihard op de lat.

Het laatste kwartier voor rust komt er wat meer evenwicht in de wedstrijd. Vitesse krijgt nog een paar kansen, maar ook wij melden ons een paar keer voorin. Hele grote kansen levert dat overigens niet op. We zien twee schoten van Mark Diemers, beide niet erg gevaarlijk. We zien een kopbal van Andrija Novakovich ver naast het doel, nadat Semedo vijf minuten voor rust eindelijk eens een keer een bal vanaf de flank heeft voorgezet. En we zien een volley van Semedo voorlangs het doel na een steekpassje van Vidigal. Dat is de hele oogst. Al komt er in de extra tijd nog een VAR-moment bij, wanneer Novakovich claimt dat Van der Werff hem bij een kopduel naar de grond getrokken heeft. Maar de VAR zegt nee. Rust.

Niks aan de hand

De tweede helft begint met een kans voor Vitesse. Darfalou wint een sprintduel van Rodriguez, maar de Spanjaard weet hem wel redelijk naar de zijkant te dringen. De spits schiet venijnig genoeg in de korte hoek, maar Koselev staat op zijn post. Fortuna gaat hierna wat meer aandringen, maar weet niet echt gevaarlijk te worden. Na bijna een kwartier krijgt Vitesse een volgende grote kans. Deze keer moet Koselev redding brengen op een schot van Oedegaard. Aan de andere kant is Fortuna tandeloos. Trainer René Eijer besluit daarom Hutten voor de onzichtbare El Messaoudi te brengen. Diemers zakt wat terug, Hutten gaat achter Novakovich spelen.

We noteren een eerste doelpoging van Fortuna, wanneer Novakovich de bal teruglegt op Jorrit Smeets, wiens schot gaat ruim naast. Maar misschien zit er meer in het vat, want langzamerhand begint de druk van Fortuna wat groter te worden. Vitesse zakt ver in en hoopt de wedstrijd op de counter te beslissen. Maar de Arnhemmers gaan erg nonchalant om met de ruimte die we achterin weggeven. We blijven dus in de wedstrijd. Halverwege de tweede helft krijgen we een vrije trap na een overtreding op Diemers. Nadat eerdere pogingen van Diemers op niets zijn uitgelopen, meldt Smeets zich nu om de vrije trap te nemen. Zijn schot eindigt recht in de handen van de keeper.

Semedo zoekt een gaatje

Vitesse meldt zich intussen steeds minder op onze helft, we kunnen dus blijven hopen op een punt. Maar dan zullen we wel wat serieuzere kansen moeten creëren dan tot nu toe gelukt is. Een kwartier voor tijd proberen we opnieuw door het centrum een aanval op te zetten. Dat mislukt, maar Vitesse verdedigt slecht uit. Essers ontvangt de bal op de middenlijn en speelt rechts op de zijlijn Vidigal aan. Die kapt zijn tegenstander uit en geeft vervolgens meteen een voorzet. De bal gaat voorbij aan Novakovich, die bij de eerste paal opduikt. Ook twee Vitesse-verdedigers kunnen de bal niet onderscheppen. Bij de tweede paal duikt Hutten op. Hij schiet de bal zo’n beetje vanaf de vijfmeterlijn onhoudbaar voor de keeper in: 74ste minuut, 1-1.

Hutten weet dat het raak is…

… en gaat Vidigal bedanken

Het is eerste goede aanval van Fortuna deze wedstrijd, het is de derde of vierde keer dat we vanaf de vleugel voorzetten. De credits van de goal gaan voor een groot deel naar Vidigal, die een perfecte voorzet geeft. Het levert de ook vandaag nogal wispelturige Portugees wel een aanval van kramp op. Twee minuten na de gelijkmaker gaat hij naar de kant. Stokkers is zijn vervanger.

Fortuna ruikt dat er tegen een wankelmoedig Vitesse meer in zit. Onder aanvoering van met name Jorrit Smeets wordt Vitesse onder druk gezet. Met nog tien minuten te gaan, zetten we een aanval over links op. Pinto speelt Semedo aan. Die kapt zijn tegenstander uit en trapt de bal vervolgens tegen de hand van een uitglijdende verdediger. De bal springt voor de voeten van Novakovich. Die heeft een kans voor open doel, maar schiet voorlangs. De Fortuna-spelers protesteren heftig bij de scheidsrechter. De VAR doet zijn werk en zegt opnieuw nee. Onbegrijpelijk gezien het oordeel dat vier dagen eerder in de Kuip tegen Kai Heerings werd geveld.

Smeets blijft gaan

In het restant van de officiële speeltijd weet Vitesse weer wat meer controle te krijgen, maar tot kansen komt de ploeg van Sloetski niet. Bij Fortuna komt Áron Dobos een paar minuten voor tijd Semedo aflossen. De jonge Hongaar pakt meteen een gele kaart na een stevige charge. We krijgen vier minuten toegevoegde tijd. Daarin drukt Vitesse ons de eerste minuten ver terug. We moeten met man en macht verdedigen rond het eigen strafschopgebied en Koselev moet nog in actie komen bij een schot van Serrero.

Overleven en blij zijn met een punt lijkt het devies. Met nog twee minuten te gaan proberen we toch nog eens Novakovich in stelling te brengen. De lange bal vanuit de achterhoede gaat echter over alles en iedereen heen en lijkt rechts in het penaltygebied te landen. Doelman Eduardo komt zijn doel uit om de bal op te pakken, maar ziet dan dat de bal buiten het penaltygebied rolt. Ook Novakovich heeft dat in de gaten en rent op de doelman af om de weg terug naar het penaltygebied af te sluiten. Eduardo reageert uitermate kalm. Hij trapt de bal niet in paniek de tribune in, maar kiest voor een voetballende oplossing. Hoe die er precies uit had moeten zien, zal hij zelf waarschijnlijk ook niet na kunnen vertellen. Hij trapt de bal vooruit naar de zijlijn. Voordat de bal daar overheen rolt, komt Stokkers opduiken. Hij werpt een blik op het doel en besluit het erop te wagen: hij schiet de bal van zo’n 35 meter vanaf de zijlijn in een fraaie boog naar het doel. De bal zeilt over de terug rennende Eduardo onder de lat in de goal: 90ste minuut, 2-1.

Ergens onderaan moet Stokkers liggen

Vreugde na de onverwachte winst

Het is een van die legendarische momenten die je als supporter altijd bij zullen blijven. Een briljant doelpunt bestemd voor de eeuwigheid. Hij is er de persoon niet naar, dat hebben de afgelopen twee jaar ruimschoots bewezen, maar Finn Stokkers kan verder op zijn lauweren rusten.