Met een zwaar slot van de competitie voor de boeg kent Fortuna tegen RBC maar één opdracht: winnen. Dat lukt, niet in de laatste plaats door de welwillende medewerking van twee oud-Fortunezen. RBC is bijgehaald, de kloof met Almere City FC is vier punten. Fortuna heeft dus goede zaken gedaan in een degradatiestrijd die langzamerhand zijn climax nadert.

15 April 2011

Fortuna wint cruciaal duel

Fortuna Sittard 2 RBC Roosendaal 0
Doelpuntenmakers: 45. De Boer 1-0; 68. John 2-0
Opstelling: Wintjens, Geenen, Ricksen, Thesker, Liard (91. Schroyen), Di Lallo (91. Ojaama), Voorn, De Boer, Ribeiro (77. Mossaoui), Caracciolo, John.
Toeschouwers: 4.801
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Geel (Fortuna): Ricksen, Voorn

Mochten we wel eens twijfelen aan de professionaliteit van Fortuna, dan is dat deze week geheel ten onrechte. In de voorbeschouwingen op de wedstrijd doet trainer Wim Dusseldorp de belangwekkende uitspraak dat alle spelers helemaal doordrongen zijn van het belang van de wedstrijd.

Zeer geruststellend, al verbaast het ons wel een beetje dat er kennelijk ook wedstrijden geweest zijn die de spelers niet zo heel erg belangrijk hebben gevonden. Het publiek vindt deze wedstrijd overigens ook net een tikje belangrijker dan de overige wedstrijden: het is vanavond een stukje drukker dan normaal bij onze thuiswedstrijden. Ik schat dat er ongeveer vierduizend man getuige zijn van deze relegation battle.

Dusseldorp kan deze week weer een beroep doen op Danny Danny Wintjens, die hersteld is van zijn rugblessure, en op Philippe Liard, die zijn zoveelste schorsing heeft uitgezeten. Beide keren terug in het basiselftal, Mark Voss en Badre Kotbani verdwijnen daardoor naar de bank.
De opstelling: Wintjens; Geenen, Ricksen, Thesker, Liard; Voorn, De Boer, Di Lallo, Ribeiro; John en Caracciolo.

Bij tegenstander RBC twee goede bekenden: doelman Arjen Christianen was een paar seizoenen vaste waarde bij ons onder de lat, Mels van Driel groeide in Sittard niet in de laatste plaats dankzij zijn ruzies met Hans Erkens en Frans Körver uit tot ware held.

Fortuna komt scherp uit de startblokken. Al binnen de minuut verschijnen we dreigend voor het doel van Christianen en hebben we de eerste corner te pakken. Maar die goede start krijgt helaas geen vervolg. Onze voorwaartsen lopen amper vrij en onze middenvelders spelen veel te onzuiver in, zodat we minutenlang getuige zijn van iets dat alleen maar omschreven kan worden als gebraggel.
De enige fatsoenlijke kans in de openingsfase krijgen we uit een vrije trap. Fabio Caracciolo schiet de bal vanaf een meter of vijfentwintig knap richting linkerhoek, maar Christianen brengt met een fraai zweefduik redding.

Verder heeft RBC de eerste helft eigenlijk het beste van het spel. De Roosendalers combineren beter en hebben een duidelijk veldoverwicht. Fortuna blijft verdedigend echter redelijk gemakkelijk overeind. Geenen en Liard hebben niet heel veel moeite met hun directe tegenstanders, terwijl Ricksen en Thesker in het centrum weer een stevig bolwerk vormen. Een al te opdringerig oranjehemd krijgt van Ricksen een eenmalige waarschuwing in de vorm van een geduchte tik tegen het achterbeen.
Ricksen ontfermt zich na zijn preemptive strike vaderlijk zorgzaam over de collateral damage die hij heeft veroorzaakt. Het slachtoffer staat na een aai over de bol weer op en Ricksen mag het duel van scheidsrechter Wiedemeijer zonder gele kaart voortzetten.

RBC krijgt ondanks het veldoverwicht maar één grote kans in de eerste helft. Linksback Beslija mag ongestoord over ons hele middenveld richting strafschopgebied oprukken en op doel schieten. Wintjens weet zonder al te veel moeite te keren. In de slotfase van de eerste helft zet Fortuna eindelijk aan voor een offensiefje. We zien een kopbal van Caracciolo die voorlangs gaat en een schot na een individuele actie van Di Lallo, dat eindigt in de handen van Christianen. Di Lallo krijgt even daarna een vrije schietkans, wanneer Rick Geenen op rechts zijn tegenstander uitspeelt en een goede voorzet aflevert. Di Lallo schiet echter opnieuw in de handen van Christianen.

Op slag van rust krijgen we nog een vrije trap aan de rechterkant. Jerson Ribeiro legt de bal op de vijfmeterlijn. Christianen zet een pas riching bal, maar aarzelt dan. De bal komt via een kluts bij de eerste paal. Daar raakt Christianen in paniek niet de bal, maar alleen medespeler Martina. Yoann de Boer torent boven Martina en Christianen uit en kopt de bal vanaf een paar meter in het lege doel: 1-0. We gaan rusten met een voorsprong die amper verdiend genoemd kan worden, maar wie maalt daarom?

Na rust komt de Roosendaalsche Boys Combinatie met nieuw elan op het veld. We worden de eerste vijf minuten ver op eigen helft teruggedrongen en Wintjens wordt twee keer serieus op de proef gesteld. De eerste keer met een schot dat wel van heel ver komt en dus niet al te veel problemen geeft.
De tweede keer schiet De Leeuw in het penaltygebied hard in de korte hoek. Maar ook nu is Wintjens alert. Hij redt ten koste van een corner. Na dat openingsoffensief verdwijnt de dreiging weer uit het spel van RBC. Maar helaas weet ook Fortuna geen potten te breken. We zien vooral veel gepruts op het middenveld.

De tweede treffer van Fortuna komt dan ook volslagen uit de lucht vallen. Anthony di Lallo zorgt na een aanval van RBC diep op eigen helft bij de linkerzijlijn voor opruiming met een verre, hoge bal. Die bal komt terecht op de helft van RBC, waar Mels van Driel met Caracciolo in de rug bij de zijlijn voor opruiming moet zorgen. Super Mels besluit terug te spelen naar Christianen, maar doet dat te kort. Paddy John heeft de hele avond nog geen stap teveel gezet en heeft dus voldoende energie over om voor Christianen bij de bal te komen. Vervolgens omspeelt hij de doelman en schiet vanuit een moeilijke hoek beheerst binnen: 2-0.

Daarmee is de wedstrijd na 68 minuten beslist. RBC doet nog een paar plichtmatige pogingen om voor de goal te komen, maar gevaarlijk worden de Brabanders niet meer. Aan de andere kant weet Fortuna niet te profiteren van de ruimte die RBC nu laat in de achterhoede. De enige opwinding ontstaat nog wanneer Christianen bij een doldwaze actie ver zijn doel uitkomt en met een wilde sliding niet de bal, maar Ramon Voorn raakt. Wiedemeijer ziet er rood in. In het restant van de wedstrijd krijgt Caracciolo nog een aardige kans. Hij omspeelt reservedoelman Koetsier, maar kan uit een moelijke hoek niet scoren.

Daarmee zit het erop. Het uitmuntende technisch beleid van Fortuna, waarin doorselecteren het toverwoord is, heeft vanavond zijn waarde weer eens bewezen. Dankzij twee oud-Fortunezen hebben we de volle winst weten te behalen. Daarmee zijn we weer een stapje dichter bij handhaving gekomen. Volgende week gaat het verder in Leeuwarden.