De beleidsbepalers verklaren in de publiciteit nog steeds te geloven in de overlevingskansen van Fortuna. Een naïeve gedachte aangezien de middelen om dit te bewerkstelligen miniem zijn. De problemen zijn alom bekend.

Fortuna moet een (te) klein “(afzet)gebied” delen met nog twee clubs (Roda en MVV). Aangezien de hoogte van de begroting tegenwoordig ook de hoogte van de klassering bepaalt, is de teloorgang van Fortuna slechts een kwestie van tijd. Natuurlijk zijn er ook clubs die door middel van creatief beleid en de nodige dosis geluk tijdelijk boven hun stand kunnen presteren, maar dit betreft slechts uitzonderingen. Ook Fortuna heeft zo’n periode gehad. Omdat de hoeveelheid geld in de toekomst een nog meer bepalende rol zal gaan spelen zal Fortuna op termijn genoegen moeten nemen met een bijrol in de eerste divisie.

De hoogte van de begroting bepaalt structureel de positie van elke club in Nederland en/of Europa, uitschieters naar boven en beneden daargelaten. Dit zijn nu eenmaal de nieuwe harde voetbalwetten. De romantiek van het voetbal is verdwenen toen de skyboxen hun intrede deden.

Volgens velen vecht Fortuna in haar eerstkomende wedstrijd tegen De Graafschap voor haar laatste kans. Ik ben er echter van overtuigd dat deze kans allang verstreken is. Ook al zou Fortuna het dit jaar wonder boven wonder redden dan nog is degradatie slechts een kwestie van tijd. De vercommercialisering heeft een slagveld achtergelaten waarvan Fortuna mede door haar ongelukkige ligging slachtoffer van geworden is. Het mismanagement van de afgelopen jaren heeft de logische neergang van Fortuna versneld.

De toekomst van Fortuna ziet er dan ook allesbehalve rooskleurig uit. Fortuna zal in de toekomst haar wedstrijden in de eerste divisie afwerken voor een gering publiek in de troosteloze omgeving van het Wagner en Partner stadion. Maar ook dit heeft zo haar charme, nietwaar?

Ouwe Zeikerd