Fortuna heeft helemaal niks in de melk te brokkelen tegen de amateurs van Gemert. We hadden het graag anders gezien, maar dat zijn de kille feiten….

20 Augustus 2002

Fortuna heeft weinig in te brengen tegen Gemert

VV Gemert 3 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 8. Van Lankveld 1-0; 36. El Gaaouiri 1-1; 71. Van Lankveld 2-1; 72. Geurts 3-1; 77. Van der Hoeven 3-2
Opstelling: Baart, Emeran, Akerboom, Steegs, Klimek, Mészáros (55. T. Janssen), Van der Hoeven, Van Barneveld (25. El Gaaouiri), Tychon, Hamming, Rajcomar (73. Daemen).
Toeschouwers: 1.000
Scheidsrechter: Koopman
Geel (Fortuna): –

Gemert lijkt niet zo gek ver weg en is het qua kilometers ook niet. Maar omdat er geen autosnelweg richting Helmond gaat valt het qua tijd vies tegen….

Hoe dan ook, een uur en een kwartier nadat we de Wereldstad hebben verlaten bereiken we het geriefelijke Gemert. Snel door naar sportpark Molenbroek.

Het voetbalstadion van Gemert mag zeer zeker gezien worden. Uw verslaggever mag graag naar oude stadions kijken en hier hebben we een mooi voorbeeld. De hoofdtribune ziet er behoorlijk doorleefd uit, net als de stukjes “uncovered terrace” aan de zijkanten. Waarlijk een lust voor het oog. En dan zwijgen we nog maar over de heuse spelerstunnel onder de hoofdtribune!

Maar goed, waar kwamen we hier ook al weer voor? Door een nederlaag bij VVV hebben we ons behoorlijk in de nesten gewerkt. Om alles in eigen hand te houden moeten we hier winnen van Gemert. Een gelijkspel kan ook nog uitkomst bieden, maar dan zijn we afhankelijk van het andere duel.

Kortom, we moeten gewoon winnen. En oké, Fortuna heeft kwaliteit moeten inboeten, veel kwaliteit zelfs, maar een wedstrijd winnen van amateurs, dat moet toch zeker nog lukken?

Op het veld zien we dat Baart terug is. Hij vervangt Bertjens. Voor de rest zien we dezelfde spelers die vorige week vrijdag tegen Eindhoven speelden.

De tegenstander? Tja, van Gemert weten we vrij weinig. Toch hebben we twee jaar geleden ook al eens tegen deze hoofdklasser gespeeld. Na een draak van een wedstrijd wonnen we toen met 3-2. Het toenmalige Fortuna had nog een surplus aan kwaliteit dat ongedaan werd gemaakt door een schrijnend gebrek aan mentaliteit. Met die mentaliteit zit het nu wel snor, maar of er nog kwaliteitsverschil tussen beide teams zit, zullen de komende 90 minuten wel aantonen.

Het duel begint overigens tien minuten te laat. Wat daar de reden van is, is ons duidelijk. Als de wedstrijd een paar minuten bezig is, is al duidelijk wat Gemert van plan is. Ze willen Fortuna overdonderen. Elke Fortunees in balbezit wordt afgejaagd, inclusief keeper Baart!

De oplossing voor dat soort dadendrang is simpel: laat die bal snel rondgaan en na een kwartier is Gemert doodop. Maar ja, Fortuna heeft de kwaliteiten niet om de bal snel te laten rond gaan en dus zitten we vanaf minuut 1 in de problemen. Na acht minuten staan die problemen ook op het scorebord…

Balverlies op het middenveld, en dan komt me daar ineens een vlijmscherpe aanval over links bij Gemert. Emeran wordt overdonderd, maar veel erger is datgene wat er centraal voor ons doel gebeurt. Klimek staat stijf aan de linkerkant, terwijl zijn man al in het centrum staat. En verder staat ook spits Van Lankveld moederziel alleen in het centrum (waar is Akerboom of Steegs?). En die laatste wordt op maat bediend en laat Baart kansloos: 1-0.

Zo daar staan we dan. Afgebluft door een stelletje amateurs. Fortuna krijgt een klap van jewelste en mag blij zijn dat het twee minuten later niet 2-0 staat. Klimek wordt gedold aan onze linkerkant en de perfecte voorzet komt op het hoofd van Van Lankveld. Maar die kopt onbegrijpelijk over….

Het is een minuut of tien wachten op het eerste wapenfeit van Fortuna Sittard. Een slap schotje van Rajcomar. En het trieste is, bij die actie blesseert hij zich ook nog. Hij kreeg een tik en strompelt van nu af aan over het veld.

Op het veld keert de rust weder, boven het veld allerminst. Het wordt maar donkerder en donkerder en de regen komt met bakken uit de lucht. En omdat Gemert geen veldverlichting heeft ga je je al snel afvragen of deze wedstrijd wel het einde gaat halen. Ten eerste wordt het hier wel erg donker en ten tweede ligt het behoorlijk voor de hand dat we nog wel een onderbreking vanwege onweer gaan krijgen.

De volgende tegenslag laat niet lang op zich wachten. Van Barneveld vraagt om een wissel en krijgt die. Ogenschijnlijk geblesseerd verlaat Van Barneveld het veld en in zijn plaats komt El Gaaouiri op het veld. En dat betekent dat Tychon de spits ingaat. El Gaaouiri op links en Hamming achter de spitsen.

Op het veld weet Fortuna zich enigszins te herstellen. De hachelijke situaties voor onze goal zijn voorbij en het lukt voor het eerst om de bal eens wat langer in onze rijen te houden. Is het de regen, is het de duisternis, of is het toch gewoon El Gaaouiri die een goeie invalbeurt heeft?

Dat laatste is in ieder geval waar. El Gaaouiri toont de nodige agressie en trekt enkele anders spelers mee, onder wie de nog immer geblesseerde Rajcomar. Dat koppel zorgt in de 33ste minuut zowaar voor de gelijkmaker. El Gaaouiri komt van links naar binnen, speelt Rajcomar aan, Prince houdt de bal mooi vast en speelt hem terug op El Gaaouiri die de bal onberispelijk binnenkant paal binnenschiet: 1-1!!

Nou kijk eens aan, de eerste geslaagde voetbalactie van Fortuna vanavond.

Voor Gemert is dat het sein om maar weer ten aanval te trekken en wij? Wij moeten weer terug….

In de laatste tien minuten van de eerste helft staan de tribunes nog tweemaal in vuur en vlam. Tweemaal claimt Gemert een penalty en toegegeven tenminste één penalty hadden ze moeten hebben. Het hoe en waarom van een scheidsrechter die overduidelijk handspel van Akerboom niet wil zien zal wel altijd een mysterie blijven. Het tweede penaltygeval was een typisch voorbeeld van een spits die zich herinnerde zojuist een glaszuivere penalty te zijn onthouden en dus dacht via een schwalbe een goedmakertje te krijgen. Koopman wilde er niet aan.

Aan de andere kant noteren we nog één aanvalsfeit van Fortuna. Van een metertje of 35 probeert Hamming de keeper te lobben. Maar ja, sportpark Molenbroek is niet stadion De Kuip. Ruststand: 1-1.

Het zal duidelijk zijn, met die ruststand mag Fortuna niet mopperen. Vanwege de dreigende invallende duisternis duurt de rust niet al te lang. De spelers komen dus vrij snel terug het veld op, inclusief Rajcomar. Zeg Koning, zijn wij de enigen die zien dat Prince geblesseerd is?

Na rust verandert er vrij weinig aan het spelbeeld. Fortuna lijkt in de eerste minuten beter uit de startblokken te komen, maar dat is maar schijn. Gemert gaat weer rustig verder waar het opgehouden was: aanvallen. De meeste aanvallen gaan over onze linkerkant waar Klimek overlopen wordt. Een wissel op onze linkerflank ligt voor de hand, maar Koning wisselt juist aan de rechterkant. Mészáros eruit, Emeran schuift een linie naarvoren en Thomas Janssen komt erin als rechtsback. Nou ja, Mészáros was natuurlijk al geblesseerd begonnen aan het duel.

Hoe dan ook, ons probleem op links blijft dus bestaan. En Gemert weet waar onze problemen zitten. Toch duurt het een hele tijd voordat Gemert krijgt waar het recht op heeft: een tweede treffer.

Zo laten ze een door Baart op een presenteerblaadje aangereikte kans onbenut. Een toch niet al te hard schot laat Baart op Bertjensachtige wijze uit zijn handen vallen, recht voor de voeten van een Brabander. Hoe die de bal van vijf meter voor de goal, tien meter over de goal krijgt geschoten, moet ie ons nog maar eens uitleggen.

De verdiende tweede treffer komt er uiteindelijk na een minuut of 70 spelen toch. Het was ook onvermijdelijk en het is opnieuw Van Lankhout die het vonnis voltrekt: 2-1.

Een minuut later staat het ook al 3-1 en is de afgang compleet. Baart besluit voor de tweede maal een bal uit zijn handen te laten vallen en nu slaagt Gemert er wel in de bal van vijf meter in het doel te werken. Geurts is de doelpuntenmaker.

En wat je er ook van wil zeggen, deze tussenstand is volstrekt verdiend. De wedstrijd is nu gelopen en Rajcomar wordt eindelijk, 65 minuten te laat!!, uit zijn lijden verlost. Hij strompelt al 65 minuten over het veld, maar wordt nu pas gewisseld: Tom Daemen debuteert.

Maakt het allemaal wat uit? Nee, het maakt allemaal niks uit. Of toch? Verrek, Fortuna scoort vijf minuten na de 3-1 zowaar de aansluitingstreffer. De tweede kans van de wedstrijd gaat er dus in en dat uit een corner nota bene! Van der Hoeven is onze man die de bal erin kopt: 3-2.

Dan is er nog een kwartier te gaan en dan verwacht je een slotoffensief van Fortuna. Maar als je de wedstrijd hebt gezien dan weet je wel beter. Dat slotoffensief komt er nooit. We noteren slechts een vrije trap van 35 meter die Emeran in de muur trapt.

De wedstrijd eindigt in stijl. Hamming staat zijn frustraties af te reageren op de scheids en krijgt een vrije trap tegen wegens zijn gezeur. En dan houden we er maar mee op. Fortuna verliest met 3-2 en mag met die uitslag niet mopperen. Ondanks de winst ligt Gemert er toch op doelsaldo uit.

Even later bereikt ons het nieuws dat Emeran vertrekt naar Frankrijk. Wel ja, dat kan er ook nog wel bij. Het profvoetbal is nu bijna twee weken bezig en het wordt langzamerhand duidelijk waar wij staan. We staan helemaal nergens….