Kijk eens aan, met een 4-0 overwinning stoomt Fortuna door naar de laatste zestien. Maar ja, niet te veel waarde hechten aan die uitslag, want hoewel de vier wel terecht was, hadden we voor die nul Groningse onmacht voor de goal en een uitstekende Ruud Hesp nodig. Maar nogmaals, daar staat ie daarvoor.

19 Oktober 2000

Fortuna bekert verder na geflatteerde zege

Fortuna Sittard 4 FC Groningen 0
Doelpuntenmakers: 6. Kool 1-0; 44. Volmer 2-0; 67. Averdijk 3-0; 72. Landerl 4-0
Opstelling: Hesp, Van der Hoeven, Volmer, Roest, Hermans (69. Schulpen), Landerl, Paciorek, Kool, Haeldermans, Gerritsen (73. Van Barneveld), Hamming (55. Averdijk).
Toeschouwers: 2.200
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –

In de tweede ronde van de beker moeten we het dus opnemen tegen FC Groningen. Na ons eerdere fantastische spel tegen Geldrop, Gemert en Ter Leede komt er nu dus een eredivisie ploeg op bezoek.

Ruim 2.000 supporters hebben de moeite genomen om naar het Wagner & Partners stadion te komen en dat gevoegd bij de 36 Groningen supporters zorgt opnieuw voor die unieke, Nederlandse bekervoetbalambiance: absolute stilte.

Op de fun tribune zitten een man of zes en op Noord (waar ik voor de verandering eens plaats heb genomen) kun je ze gewoon horen ginnegappen, zo stil was het in het stadion. Ja, op de fun tribune is het ook vandaag weer lachen, gieren en brullen!

Fortuna speelt in dezelfde opstelling als afgelopen zaterdag in Enschede. Het eerste echte wapenfeit van de wedstrijd levert meteen een goal op voor Fortuna. We schrijven de zesde minuut als een Groninger de bal (onder druk) terugspeelt op de keeper. Beukenkamp pakt de bal in zijn handen en Mario van der Ende ziet daar een opzettelijke terugspeelbal in.

Bal op vijf meter van de goal en elf Groningers op de doellijn. En dan is het natuurlijk niet echt gemakkelijk om die bal er in te krijgen. Dat wordt een stuk makkelijker als de Groningers niet op de doellijn blijven staan, maar uitlopen waardoor er gaten in de muur ontstaan. Kool zegt dank je wel en trapt binnen: 1-0.

De wedstrijd hobbelt nu rustig verder (nee er is hier geen sprake van een wedstrijd op het scherpst van de snede, zoals gezegd: dit is een bekerwedstrijd….). Na een kwartiertje “voetballen” staat ineens Paciorek redelijk vrij voor de keeper. Hij trapt hard in, maar via Beukenkamp en de paal springt de bal terug het veld in. De stadionspeaker denkt daar schijnbaar anders over en start het doelpuntendeuntje.

Dat soort misplaatste arrogantie moet de Groningers toch in het verkeerde keelgat geschoten zijn, want ze hebben nu besloten ook een positieve bijdrage te gaan leveren aan het kansenfestival. Nadat Hans Visser al een niet te missen kans heeft gehad (wel dus!), denkt Roest na ruim een half uur spelen: “ik kan niet geloven dat Groningen niet in staat is om de meest simpele kansen te benutten en omdat ik het niet geloof wil ik meer bewijs van deze Groningse onmacht”. Robert geeft een terugspeelbal zonder te kijken of er iemand achter hem staat. En ja hoor, daar staat Drent. Die gaat alleen op Hesp af en komt op de proppen met een lobje. Goed idee, alleen de uitvoering is wat matig…. (ja, dat is een understatement!). Roest: “tsss, het is niet te geloven, gaan wij dan vandaag de nul houden?”.

De wedstrijd kabbelt rustig verder met kansen aan beide kanten. Vlak voor rust krijgen we nog een corner. Kool legt die bal netjes op het hoofd van Volmer, die mooi binnenknikt. Ruststand: 2-0

Na rust verandert er eigenlijk erg weinig. Groningen krijgt dikke kansen om iets terug te doen, maar klungelig afwerken en uitstekende reddingen van Hesp voorkomen tegentreffers. Maar ook aan de andere kant zijn er grote kansen.

Wat dan overigens opvalt is dat de Groningse verdedigers de scheidsrechter voor een medespeler aanzien. Groningen speelt in het zwart en Van der Ende heeft een donker groen shirt aan. Dat was zeer verwarrend en ik heb tot tweemaal toe gezien dat het misging.

Het heeft verder geen invloed op de wedstrijd, die overigens 20 minuten na rust definitief in het slot valt als de ingevallen ex-Groninger Averdijk de 3-0 binnenschiet. Met deze mooie goal en zijn goeie spel in de tweede helft stelt hij zich nadrukkelijk kandidaat voor een basisplaats aanstaande zondag.

Vijf minuten later maakt Landerl er ook nog 4-0 van en ook dat is een onderstreping van een goede wedstrijd. Landerl speelt voor het eerst dit seizoen op niveau en dat komt goed uit want een Landerl op niveau hebben we hard nodig.

De resterende vijftien minuten hadden ook schriftelijk afgedaan kunnen worden. Groningen heeft al lang en breed de handdoek geworpen en bij Fortuna zijn het alleen de invallers Van Barneveld en Averdijk die nog iets willen laten zien. Dat lukt niet en zo eindigt deze wedstrijd in een 4-0 overwinning voor de Fortunezen.

Hoe je het ook went of keert een aardige opsteker in deze donkere dagen. Maar hopelijk verleidt dit resultaat Opgenoord niet tot de gedachte: “Ach het gaat best goed, we hebben geen versterking meer nodig…”.