De zomervakantie gaat traditioneel gepaard met het bezoeken van enkele buitenlandse stadions en bij voorkeur ook een buitenlandse wedstrijd. Dit jaar ging de reis naar Kroatië, met een route die via Oostenrijk, Italië en Slovenië loopt. Dit bood me de gelegenheid om op de heenreis drie stadions in Tirol en een stadion in Slovenië te bezoeken. Een kort verslag van deze bezoekjes.


Een dag na de, letterlijk en figuurlijk, warme familiedag vertrekken we richting Innsbruck. Aangezien het weer hier niet super is, worden er voor maandag 29 augustus enkele stadionbezoekjes in Tirol gepland.


Wacker Innsbruck

We verblijven enkele dagen in het kleine plaatsje Igls. Dit bergdorpje is op slechts enkele kilometers rijden van het Tivoli Stadion van FC Wacker Innsbruck gelegen. Dit vormt deze maandag dan ook de meest voor de hand liggende eerste stop.

Het stadion is eenvoudig te vinden en parkeren doen we voor de deur van de fanshop. Op mijn vraag of we even het stadion in kunnen om wat foto’s te maken, geeft de vriendelijke verkoper aan dat de club geen eigenaar van het stadion is en hij ons dus niet binnen kan laten. Het beste kunnen we een rondje om het stadion lopen en kijken of er ergens een poort open staat, luidt zijn advies.

img_8463

Het stadion is geopend, de tribunes echter niet

Die open poort wordt snel gevonden, maar helaas zijn alle poorten naar de tribunes hermetisch afgesloten. Er staat wel een deur naar het hoofdgebouw, waar enkele kantoren zijn gevestigd, open maar daar zien we geen beweging. Weer buiten de poorten lopen we een schoonmaker tegen het lijf. In eerste instantie lijkt hij met ons mee te lopen om ons binnen te laten, maar twintig meter verder buigt hij ineens af en vervolgt zijn weg, waarschijnlijk naar huis. Nog maar een rondje lopen dus.

Eenmaal terug aangekomen bij de tribune waar de poort open staat, zien we een dame op de tribune staan te roken. Aangezien we geen kwaad in de zin hebben, besluiten we toch maar via de Tirol Lounge het kantoorgedeelte in te lopen in de hoop op die manier op de tribunes te belanden. En dat lukt!

img_8456

De ingang naar de Tirol Lounge biedt uitkomst!

Het Tivoli Stadion werd in 2000 opgeleverd en onderging voor het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland een flinke metamorfose. De capaciteit werd destijds opgetrokken van 17.400 naar 31.600. Na het EK werd de extra ring weer verwijderd. Het stadion is eigendom van de stad en wordt gedeeld met onder andere de American Football club Swarco Raiders Tirol.

img_8452

Panorama van het Tivoli Stadion

FC Wacker Innsbruck speelt momenteel in de ‘SkyGo Erste Liga’, oftewel het tweede niveau van Oostenrijk. De club heeft een rijke historie die zich enerzijds kenmerkt door een aantal gewonnen bekers en landstitels maar anderzijds ook door een aantal fusies en naamswijzigingen. Sinds 2002 heeft de club de huidige naam weer terug. In 2014 degradeerde de club uit de Bundesliga en hoopt sindsdien zo snel als mogelijk terug te kunnen keren op het hoogste niveau. Gezien de grootte van de hoofdstad van Tirol hoort de club daar eigenlijk ook wel in thuis. Het motto voor het huidige seizoen is dan ook ‘Gemeinsam Aufsteigen’. Tot nog toe heeft die kreet de club weinig succes gebracht: na elf gespeelde wedstrijden staat de ploeg zesde van de tien deelnemende clubs. De achterstand op de nummers een en twee bedraagt respectievelijk al vijftien en twaalf punten. Er is dus nog een hoop werk aan de winkel.


WSG Swarovski Wattens

Vanuit het Tivoli Stadion rijden we zestien kilometer naar het plaatsje Wattens. Hier worden de kleine glazen beeldjes geproduceerd, ook wel bekend onder de naam Swarovksi. En juist die fabriek is al decennialang nauw verbonden met de plaatselijke voetbalclub: WSG Swarovski Wattens. De huidige voorzitster, Diana Swarovski, is de derde telg uit de Swarovksi-familie die de club bestuurt. Het stadion is een aantal jaar geleden vernoemd naar haar voorganger Gernot Langes-Swarovski. Ter ere van zijn zeventigste verjaardag kreeg het stadion de naam ‘Gernot Langes Stadion’.

img_8483

De degelijke hoofdtribune

Van 1971 tot en met 1985 speelde Wattens als fusieclub samen met ‘grote’ buurman FC Wacker. Dit had als voornaamste oorzaak dat Wacker in grote problemen zat. Wat als een succesvolle periode begon met vier kampioenschappen en vier gewonnen bekers, eindigde begin jaren ’80 met financiële problemen. De twee oude clubs besloten daarop om weer op eigen houtje verder te gaan. Afgelopen seizoen promoveerde Wattens en keerde daardoor na vijftien jaar weer terug op het tweede niveau.

img_8478

De staantribune aan de lange zijde

Het Gernot Langes Stadion is een leuk en klein stadion. Eigenlijk is het ongelofelijk dat hier betaald voetbal op het tweede nationale niveau wordt gespeeld. De hoofdtribune is degelijk en biedt plaats aan 1.100 bezoekers. De overige 4.400 plekken zijn onoverdekte staanplaatsen. Achter een van de doelen staat een tent waarin de sponsors worden opgevangen.

Voor een grappig oud gebouw spreek ik kort met een medewerker van de club. Hij geeft aan dat het gebouw de kantoren van onder andere de hoofdtrainer en accommodatiebeheerder herbergt. De eerstvolgende wedstrijd speelt Wattens tegen de tweede ploeg van Red Bull Salzburg. Als ik hem in mijn beste Duits vraag of er inderdaad veel mensen tegen deze zeer commerciële club zijn, kijkt de man me vreemd aan. ‘Waarom moet ik tegen Red Bull zijn? Het is toch een Oostenrijks bedrijf. En in Duitsland zijn er zoveel clubs die door een groot bedrijf worden gefinancierd zoals Wolfsburg, dus wat is het probleem? Nee, alleen ‘Verrückte’ zijn fanatiek tegen Red Bull’. Het is duidelijk dat de man niet Against Modern Football is, dus ik vervolg mijn wandeling door het stadion.

img_8484

Links het witte gebouw van het technisch hart

Op het moment van schrijven staat Wattens op een 8e plaats, met slechts één punt minder dan buurman FC Wacker.


SC Schwaz

We vervolgens onze route en meren dertien kilometer verderop aan bij de Silberstadt Arena van SC Schwaz.

img_8491

De Silberstadt Arena ademt weinig sfeer uit

De naam doet wellicht anders vermoeden, maar we treffen hier een weinig verheffend stadionnetje aan. Naast het moderne hoofdgebouw waar de kleedlokalen en een bar in zijn gevestigd, bestaat het stadion uit een hoofdtribune en een kleine staantribune aan de andere lange zijde. De sintelbaan zorgt ook al voor weinig bonuspunten. De backdrop van het stadion is daarentegen wel schitterend.

img_8508

Vanuit de hoofdtribune heb je een prachtig uitzicht

Schwaz speelt op het derde Oostenrijkse niveau, oftewel de Regionalliga West. Na elf gespeelde wedstrijden staat de club op een keurige vierde (van de zestien) plek op de ranglijst.

img_8498

Oostenrijkse concurrentie voor Maatjes Streetwear


FC Koper

Na een tussenstop van twee dagen bij het Gardameer gaat de reis op maandag 1 september verder richting Kroatië. We rijden over de Autostrada langs Verona en Venetië en buigen ter hoogte van Udine zuidwaarts af richting Triëst. Daar rijden we de grens met Slovenië over en komen niet veel later aan bij Koper. Vanaf de autoweg zie ik rechts van me de lichtmasten van een stadion opdoemen. Reden genoeg om even de autoweg af te rijden en een kijkje te nemen. Via een verrassend modern gebied met onder andere een groot winkelcentrum, vernieuwde wegen en een bioscoop komen we enkele minuten later aan bij het stadion van FC Koper, dat uitkomt in de hoogste divisie en in het verleden een keer kampioen werd en twee keer de beker won.

img_8817

Van buiten ziet het Bonifika-stadion er aardig uit

Gelukkig staat er een poort open en kunnen we ongestoord binnen een kijkje nemen. Stadion Bonifika blijkt behoorlijk nieuw te zijn met twee ijzeren noodtribunes en twee steriele ‘normale’ tribunes. Het is dat het mijn eerste stadion in Slovenië is, maar echt heel warm word ik er niet van.

img_8567

Steriliteit troef in Koper

Nadat ik een aantal foto’s heb genomen, willen we net teruglopen richting onze auto wanneer we door een man worden aangesproken. Hij vraagt vriendelijk wat we komen doen. Wanneer ik hem vertel dat ik even wat foto’s wilde maken en graag wil weten of er een fanshop is, antwoordt hij in perfect Engels ‘Nee, we hebben geen fanshop, maar we kunnen je wel wat souvenirs meegeven. Ik vraag wel even of een medewerker jullie rond kan leiden.’. De man loopt het kantoor binnen en even later komt er inderdaad een jongeman onze kant op. Hij blijkt op het secretariaat te werken en vertelt ons dat de man die we zojuist gesproken hebben, voorzitter Goran Malenić was. En dat blijkt een man van zijn woord, want de jongeman overhandigt me direct een gratis sjaaltje van zijn club!

Terwijl we richting speelveld lopen vertelt de sympathieke medewerker dat het stadion maximaal 4.200 toeschouwers kan herbergen. Doorgaans komen er echter niet meer dan 1.000 tot 1.500 bezoekers op de thuiswedstrijden af, terwijl Koper momenteel toch vierde in de hoogste klasse staat. Qua bezoekende fans heeft Slovenië blijkbaar niet echt een cultuur van massaal bevolkte uitvakken. Volgens de medewerker zitten er gemiddeld tussen de tien en tweehonderd fans in het bezoekersvak. De grotere clubs zoals Olimpija Ljubljana en Maribor nemen het meeste volk mee. Dat de toeschouwersaantallen niet zo hoog liggen, is op zich niet heel vreemd. Slovenië heeft slechts twee miljoen inwoners en in een stad als Koper wonen circa 48.000 mensen.

img_8566

Rechts achter het doel het uitvak

In de twaalf dagen die we in Kroatië verblijven worden ook hier een aantal stadions bezocht. Een verslag daarvan volgt binnenkort.