Voor het eerst sinds twintig jaar treffen Fortuna en Helmond Sport elkaar in het nationale bekertoernooi. Na een moeizame eerste helft loopt onze ploeg na rust betrekkelijk eenvoudig uit naar een ruime 0-5 overwinning. Hutten en Vidigal schieten ons met respectievelijk twee en drie treffers naar de volgende ronde.

25 september 2018

Fortuna eenvoudig door naar tweede ronde

Helmond Sport 0 Fortuna Sittard 5

Doelpuntenmakers: 10. Hutten 0-1, 50. Vidigal 0-2, 58. Hutten 0-3, 66. Vidigal 0-4, 84. Vidigal 0-5.
Opstelling: Özer; Essers, Ňinaj, Dammers, Ospitalieri; Rodríguez (70. Breukers), Diemers (59. El Messaoudi), Hutten; Semedo, Stokkers (65. Lamprou), Vidigal.
Toeschouwers: 1.100.
Scheidsrechter: Van de Kerkhof.
Geel (Fortuna): -.

De wedstrijd tegen Willem II was er een die niet snel vergeten zal worden. Verdedigend hadden we het heel moeilijk, maar de veerkracht en efficiency uit de gecreëerde kansen zorgden er alsnog voor dat er een punt uit het vuur werd gesleept. En achteraf mogen we daar zeker niet ontevreden mee zijn.

Vandaag gaan we op bezoek in Helmond. Geen onbekend terrein, want de afgelopen zestien jaar mochten we hier in competitieverband jaarlijks op visite bij de plaatselijke trots. Het wordt vanavond niet de eerste keer dat Fortuna en Helmond de degens kruisen in het nationale bekertoernooi. In het seizoen 1991-1992 verloor Fortuna ondanks twee treffers van Marco Boogers met 3-2. In de eerste ronde van het bekertoernooi van het seizoen 1996-1997 werd er in poulevorm gespeeld. Fortuna speelde toen in Sittard met 3-3 gelijk door treffers van Michael Jeffrey en twee van Regilio Simons. Twee seizoenen later ging het beter. De 3-0 overwinning in de eerste ronde (twee treffers van Ronald Hamming en een van Mark van Bommel) betekende de start van een geweldig bekertoernooi dat uiteindelijk pas strandde in De Kuip. Laten we hopen dat we weer vooruit mogen kijken naar een dergelijk succesvol bekerseizoen, al zijn de prestaties in de competitie natuurlijk belangrijker.

Het begint helaas te wennen: de kaartverkoop voor dit duel verliep weer uitermate moeizaam. Een deel van de fans weet niet meer in welke categorie hij of zij zit en begint daardoor (begrijpelijk) bij het eerste verkoopmoment in te loggen en te proberen een ticket te bemachtigen. Gevolg: diverse winkelwagens lagen vol met kaarten, maar niet iedereen kwam langs de kassa. Daardoor verscheen voor veel mensen als snel het signaal ‘No vacancies’ in beeld. Uiteindelijk is het 263 mensen toch gelukt een kaart aan te schaffen. Verdeeld over vijfentwintig auto’s en drie bussen reizen zij vandaag richting het SolarUnie Stadion, in de volksmond nog steeds De Braak genoemd.

Bij aankomst in Sittard valt meteen op dat er slechts twee bussen klaar staan. Één bus van Hanneman heeft blijkbaar vertraging. Dat zorgt voor een oponthoud van circa een kwartier waardoor meerdere mensen zich meteen zorgen maken over het tijdig arriveren in Helmond. Onderweg doet het volgende probleem zich voor: de benodigde omwisselbiljetten zijn te laat uit Helmond opgestuurd, waardoor de dienstdoende stewards in Nederweert volstaan met een krabbeltje op een omwisselbiljet. Ook voor de busreizigers zijn er geen entreekaarten beschikbaar. Na de tourniquets gepasseerd te hebben, leveren we ons e-ticket (bah!) in. Gelukkig is een steward zo vriendelijk om alsnog enkele kaarten voor ons te regelen zodat we toch een souvenirtje mee kunnen nemen.

263 Fortunezen on Tour

Het trainersduo Eijer / Hofland heeft het elftal voor vanavond op een aantal plekken gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd tegen Willem II. Aykut Özer mag voor het eerst dit seizoen het doel verdedigen. Op rechtsback krijgt Clint Essers de kans te laten zien dat hij zeker niet minder is dan Alessandro Ciranni. Jorrit Smeets viel tegen Willem II geblesseerd uit en is nog niet voldoende hersteld. Zijn plaats wordt ingenomen door Lars Hutten. Andrija Novakovich krijgt na de drukke periode met interlands en competitiewedstrijden rust. Finn Stokkers start daardoor in de basis. Ahmed El Messaoudi is de laatste speler die ook rust krijgt. Zijn vervanger heet André Vidigal. Fortuna start hiermee in een 4-3-3 opstelling.

Fortuna begint allesbehalve sterk aan de wedstrijd. Na een slippertje van Essers kan Arne Naudts vrij op Özer af. Door een gezamenlijke inspanning van onze rechtsback en keeper wordt deze kans op het nippertje onschadelijk gemaakt. Het maakt echter al vroeg in de wedstrijd duidelijk dat onze achterhoede vooralsnog de meeste zorgen baart.

Aykut voorkomt de gelijkmaker van Naudts

Gelukkig herpakt Fortuna zich en weet het Helmond terug te dringen op eigen helft. Na tien minuten spelen leidt dat ook tot de openingstreffer. Een voorzet van Lisandro Semedo vanaf rechts wordt niet goed verwerkt door Bram Zwanen. De bal belandt in de voeten van Hutten. Die draait bij zijn tegenstander weg en schiet de bal vervolgens hard en hoog achter doelman Stijn van Gassel.

De vroege 0-1 zou Fortuna wat meer lucht moeten geven. Qua balbezit lukt dat ook aardig, maar in doelpunten wordt dit vooralsnog niet uitgedrukt. Vijf minuten na de treffer van Hutten mag Fortuna een hoekschop nemen. De bal valt achterin voor de voeten van Wessel Dammers. Die probeert uit te halen maar krijgt daarbij een flinke tik op zijn voet. Dammers gaat neer en blijft kermend van de pijn liggen. Helmond voetbalt door en weet door een kopbal van Bodi, zoon van oud-Fortunees Geert, Brusselers bijna gelijk te maken. Zijn kopbal gaat echter net naast. Dammers wordt nu opgelapt en keert even later nog enigszins strompelend terug in het veld.

Dammers verbijt de pijn en zal de wedstrijd kunnen voortzetten

Enkele minuten na de kans van Brusselers leidt een verkeerde breedtepass van Marco Ospitalieri de volgende kans voor Helmond in. Naudts krijgt de bal van Ospi toegespeeld en haalt van afstand uit. Zijn poging gaat enkele meters naast het doel van Özer. Fortuna doet er dus alles aan om haar tegenstander terug te brengen in de wedstrijd. Het is dat het vizier van de Brabanders (nog) niet op scherp staat, anders had het al makkelijk gelijk kunnen staan.

Er is inmiddels een half uur gespeeld als we weer wat flitsen van de ‘oude’ Semedo te zien krijgen. Eerst draait hij aan de zijlijn goed weg bij zijn tegenstander en snelt richting zestienmetergebied. Zijn schot gaat vervolgens enkele meters over. Nauwelijks dertig seconden later profiteert Lisandro bijna van een verkeerde pass van Helmond-verdediger Zwanen. Zijn schuiver gaat nu echter net voorlangs. De wil is er duidelijk wel bij de Portugees, de uitvoering laat echter nog wat te wensen over. Drie minuten na zijn twee kansen is hij bijna de aangever voor de 0-2. Na een een-twee met Semedo krijgt Vidigal de bal terug en kan vrij inschieten. Keeper Van Gassel ligt al in de linkerhoek, maar Vidigals schot gaat rechts net langs het doel.

Jordan van der Gaag ziet Diemers aan komen vliegen

Vijf minuten voor rust is het de thuisploeg die weer een speldenprik uitdeelt. Een voorzet vanaf links wordt door Naudts bij de eerste paal bijna binnengewerkt. Oplettend reageren van Özer voorkomt de gelijkmaker. De laatste twee wapenfeiten van de eerste helft komen echter op naam van de geel-groenen. Eerst wordt Hutten na een goede combinatie met Stokkers vrij voor de keeper gezet. Zijn poging wordt echter ternauwernood door Van Gassel onschadelijk gemaakt. In de laatste seconden voor de thee flitst Semedo tussen twee tegenstanders door en probeert Van Gassel met de buitenkant van zijn rechtervoet te verschalken. De keeper wint ook dit duel waardoor we met een magere 0-1 gaan rusten.

We zagen in de eerste vijfenveertig minuten een Fortuna dat in balbezit af en toe aardige dingen liet zien en zodoende ook wat kansjes creëerde. We zagen echter ook een Fortuna dat door slordige passing en onnodig balverlies de tegenstander meerdere keren in de kaart speelde en van geluk mag spreken dat er geen tegentreffer werd geïncasseerd. Eijer en Hofland zullen in ieder geval voldoende gespreksstof hebben voor de bespreking tijdens de pauze.

Nadat ik in de pauze door Dennis en Michel ben bijgepraat over het verschijnen van FIFA 19 (waarin Fortuna een rol heeft!) zien we dat Fortuna met dezelfde elf spelers aan de tweede helft gaat beginnen. Er staan vijf minuten op de klok wanneer Vidigal het na al het combinatievoetbal in de eerste helft maar eens van afstand besluit te proberen. En dat blijkt geen slecht idee. Keeper Van Gassel wordt dusdanig verrast dat de bal in de rechterhoek zeilt. 0-2 en dat wordt gevierd.

André bedankt de krachten van boven na zijn treffer

De ban lijkt nu echt gebroken en Fortuna gaat fanatiek op zoek naar meer doelpunten. Helmond wordt sneller onder druk gezet en komt nauwelijks nog van de eigen helft af. Een mooie aanval via Semedo, Vidigal en Stokkers eindigt in een hoekschop. Captain Dammers kopt goed in maar ziet zijn poging van de lijn gehaald worden. Nog voordat er een uur gespeeld is, staat de 0-3 alsnog op het scorebord (dat overigens in de led-boarding is verwerkt). De aanval die de derde treffer inleidt, heeft wel iets Barca-achtigs. Dammers speelt Semedo in. Semedo legt breed op Stokkers. Stokkers geeft de bal door aan Vidigal. Die stuurt Hutten met een steekbal weg. Hutten draait meteen weg bij zijn tegenstander en legt de bal vervolgens keurig in de lange hoek. Een heerlijke aanval die wordt bekroond met een doelpunt: zo zien we het graag!

Hutten heeft de Helmond-verdediging zojuist in rouw gedompeld

Meteen na de treffer van Hutten mag de actieve Mark Diemers gaan rusten. Zijn plek wordt overgenomen door El Messaoudi. Die ziet even later dat Helmond op weg kan naar de 1-3. Een misverstand tussen Özer en Essers zorgt ervoor dat Zeldenrust er met de bal vandoor kan. Gelukkig wordt ook dit gevaar door de twee Fortunezen in de kiem gesmoord, maar in de competitie kunnen we ons dit soort fouten echt niet veroorloven. Niet lang na zijn eerste kans probeert Zeldenrust het opnieuw. Nu komt hij vanaf de linkerflank naar binnen maar mikt vervolgens met rechts te hoog om Özer te verschalken.

Na Diemers wordt ook Stokkers naar de kant gehaald. Finn werkte zich weer een slag in de rondte, maar was voetballend niet altijd even gelukkig en werd niet of nauwelijks in stelling gebracht om te kunnen scoren. Zijn vervanger heet Lazaros Lamprou. Koud in het veld staat de Griek meteen aan de basis van de vierde Sittardse treffer. Een lange bal van Semedo bereikt Lamprou op rechts. Die krijgt alle ruimte om op te stomen, de zestien in de trekken, zes schaarbewegingen te maken en de bal breed te leggen op Vidigal. Voor de jonge Portugees is het vervolgens een koud kunstje om de bal achter Van Gassel te knallen.

‘Let op: ik ben nog niet klaar!’

De wedstrijd is nu écht gelopen. Dat biedt de technische staf de gelegenheid om ook Bo Breukers wat speeltijd te geven. Twintig minuten voor tijd komt hij in het veld voor ijzervreter José Rodriguez. Breukers kijkt even later toe hoe Lamprou Vidigal met een steekpass vrij voor het doel zet. André probeert het nu met links maar ziet zijn schot net langs de verkeerde kant van de kruising zeilen. Een deel van de Helmond-supporters die zich wél de moeite hebben getroost om naar het stadion te komen, houdt het nu ook voor gezien en verlaat voortijdig de tribunes.

Helmond komt er in de tweede helft helemaal niet meer aan te pas. Fortuna blijft ondertussen de kansen aaneen rijgen. Semedo glipt op links nog maar eens langs zijn tegenstander. Maar ook deze poging strandt helaas op de Helmondse keeper. Het slotakkoord is voor onze andere Portugees. Ospitalieri wordt prima diep gestuurd en levert vanaf links een strakke voorzet af. Die bereikt de tweede paal waar Vidigal in komt lopen en onberispelijk binnen schiet, daarmee zijn hattrick completerend.

En dat was nummer drie

Na exact 90 minuten vindt scheidsrechter Van de Kerkhof het goed geweest en blaast voor het einde. De spelers bedanken de meegereisde fans voor hun aanwezigheid en omgekeerd worden de spelers gefeliciteerd met hun overwinning.

Een bescheiden feestje na de wedstrijd

Achteraf gezien was het een makkelijke overwinning, maar daar zag het tot aan de pauze nog niet naar uit. Door eigen slordigheden bracht met name de defensie zichzelf regelmatig in de problemen. Fouten die in de eredivisie genadelozer worden afgestraft dan door de nummer 17 van de Keuken Kampioen Divisie. En zeker door de tegenstander van aanstaande zaterdag.

Net als vorig jaar bereikt Fortuna dus de tweede ronde van het bekertoernooi. Wie daarin de tegenstander wordt, wordt zaterdagavond bekend. Hopelijk zijn we dan dronken van geluk na een euforische overwinning op de Godenzonen. Tot dan!