Degenen onder de Fortuna-aanhang die twijfelden aan de mentale weerbaarheid van de spelers (waaronder de schrijver van dit wedstrijdverslag), zijn gisteren overtuigend van repliek gediend. In een wedstrijd waar het resultaat er meer dan ooit toe deed, speelde Fortuna ontketend en vol strijdlust. Zelfs een ongelukkige penalty en rode kaart konden de ploeg niet tegenhouden op weg naar de vierde overwinning op rij. De beloning: een buitengewoon fraai uitzicht op de periodetitel. Gaat het afgeschreven Fortuna vriend en vijand inderdaad verrassen?

16 Januari 2009

Riant uitzicht op periodetitel na spectaculaire overwinning

Fortuna Sittard 3 Helmond Sport 1
Doelpuntenmakers: 26. Geenen 1-0; 62. Höcher (pen.) 1-1; 75. Boymans 2-1; 93. Schreurs 3-1
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Facenna, Vanek, Simone, Voorn, Van den Ouweland (93. Linssen), Heinrichs, Olondo (91. Miljkovic), Boymans (81. Schreurs)
Toeschouwers: 3.142
Scheidsrechter: Gözübüyük
Geel (Fortuna): Olondo
Rood (Fortuna): Vanek

Na een paar winterse weken waarin tienduizenden hun ledematen en gewrichten ten offer hebben gebracht aan het ijs, zijn de verhoudingen in ons land gelukkig weer genormaliseerd: met ingang van dit weekend regeert Koning Voetbal weer. Hoewel het vorstverlet van onze koning niet buitengewoon lang duurde, is er in Sittard reikhalzend naar zijn terugkeer uitgezien. Niet zonder reden: onze trots heeft de winterstop gevierd als de ongenaakbare koploper van de vierde periode. Voor het eerst sinds jaren doet Fortuna weer eens mee voor de prijzen en succes (al is het nog zo bescheiden) maakt de honger naar de bal altijd groter.

Dat is vanavond voor aanvang van de wedstrijd al te merken. Het is drukker dan normaal, we zien zelfs rijen voor de kassa’s. Uiteindelijk bezoeken volgens de officiële statistieken 3142 toeschouwers de wedstrijd. Mijn eigen schatting wijkt daar deze keer niet zover vanaf: tegen de 3.000 mensen. Voordat we het stadion binnengaan, maken we op de Lissabonlaan nog even kennis met de tegenstander van vanavond. Vanuit het half opengedraaide raam van een enigszins stroef passerende Opel Vectra wordt ons kond gedaan van het feit dat Limburgers stinken. Als u het nog niet wist, dan weet u het nu: de tegenstander van vanavond komt uit het Brabantse land en heet Helmond Sport.

Het fouilleerritueel neemt vanavond zoveel tijd in beslag, dat we maar ternauwernood onze plaatsen hebben kunnen innemen om de TIFO-battle te aanschouwen. Alhoewel, van een batlle is vanavond eigenlijk geen sprake. De meegereisde Helmonders hebben kennelijk besloten zich te beperken tot het schreeuwen van ‘Limburgers stinken’ door half opengedraaide autoramen en hebben zich daarmee bij voorbaat gediskwalificeerd. De United Tifosi pakken vanavond uit met een tribunehoog doek met het TOF-logo en pakken daarmee vanavond alle punten.

Het is TOF op Noord

Daarmee zijn we klaar voor de wedstrijd. Aan Fortunazijde kampen de Turkse Belgen Abdul Öcal en Taner Taktak beide met blessures. Öcal had zijn basisplaats voor de winterstop al verloren aan Rick Geenen, voor Taktak is Charly van den Ouweland de logische vervanger. De opstelling: Meul op doel, Geenen, aanvoerder Grabovac, Facenna en Vanek in de verdediging; Heinrichs, Simone, Van den Ouweland en Voorn op het middenveld; en Olondo en Boymans in de aanval.

Hoe moeten wij de onze kansen vanavond inschatten? Daarvoor zijn wij zoals altijd te rade gegaan bij een deskundige. En ook deze keer stelt Jan Notermans ons niet teleur. Hij spreekt op de officiële site de legendarische woorden: “Naar mijn gevoel kunnen morgen 2 ploegen winnen.” Kijk eens, daar kunnen we wat mee. Naar mijn eigen gevoel behoort een gelijkspel overigens ook nog tot de mogelijkheden.

Beide teams beginnen voorzichtig aan het duel, waarbij de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Helmond de meeste aanvallende aspiraties heeft. De eerste twintig minuten gebeurt er eigenlijk vrij weinig. De trouwe aanhang beperkt zich daarom vooral tot het toezingen van voormalig clubicoon Dirk-Jan Derksen, die tegenwoordig in de kleuren van de tegenstander als een jonge hond tekeergaat in de spits. Het gezang maakt op mij een enigszins onrespectloze indruk, maar dat zijn kennelijk de normen en waarden die de hedendaagse voetbalsupporter eropna wenst te houden.

Dirk-Jan Derksen komt een keer aan de bal

Halverwege de eerste helft komt de wedstrijd eindelijk op gang. Helmond Sport komt op de counter twee keer gevaarlijk voor het doel van Meul. De eerste keer schiet Mark Höcher vanaf de linkerpunt van het penaltygebied net voorlangs het doel, de tweede keer schiet hij onhoudbaar voor Meul keihard op de lat. Fortuna kan daar niet veel tegenover zetten, al beginnen we langzamerhand wat vaker de aanval te zoeken.

Heinrichs heerst in de lucht

Een mini-offensiefje leidt na 26 minuten tot een ingooi aan de rechterkant van het veld. Daarvoor hanteert Fortuna een bekend recept: gooi de bal zo ver mogelijk het strafschopgebied in en vertrouw erop dat de bal in de ontstane chaos voor de juiste voeten valt.

Charly van den Ouweland is weliswaar lang geen Rory Delap, maar de verdediging van Helmond Sport heeft meer dan genoeg moeite met zijn inworp. Ze krijgt de bal niet verder weggewerkt dan een paar meter buiten het strafschopgebied. Daar legt Gino Facenna aan voor een hard schot. De bal wordt gekraakt, maar belandt rechts in het strafschopgebied bij Charly van den Ouweland. Die houdt het overzicht en zet goed voor. De inlopende Boymans mist de bal, maar Rick Geenen kan vanaf vijf meter vrij binnen trappen: 1-0 voor Fortuna.

De voorsprong doet Fortuna goed. De aanvallers van Helmond komen er in de rest van de eerste helft nauwelijks meer aan te pas, terwijl Fortuna in de aanval juist doelgerichter te werk gaat. Tot grote kansen leidt het echter niet, zodat we met 1-0 gaan rusten.

Na rust komt Fortuna als ontketend uit de kleedkamer. In de eerste vijf minuten van de tweede helft tellen we al vier behoorlijke kansen, maar telkens staat keeper Van Westerop een treffer in de weg. De aanvalsdrift is ongekend. Op het middenveld wordt vrijwel ieder duel gewonnen, de bal gaat vervolgens in tijd van niks richting aanvallers. Het offensief ebt niet weg en leidt nog tot behoorlijke kansen voor Boymans, Simone, Van den Ouweland en Vanek.

Kampfschwein Heinrichs is sterker dan Uneken

Maar de bevrijdende tweede goal blijft uit en daarvoor betaalt Fortuna een hoge prijs. Bij een diepe bal ontsnapt Nyron Wau even aan de aandacht van de Fortuna-verdediging. In het strafschopgebied probeert Nico Vanek te corrigeren. Wau gaat na een licht duwtje tegen de grond. Gevolg: penalty en rood voor Vanek. Helemaal conform het spelregelboekje, maar wel bijzonder ongelukkig. Höcher schiet de penalty binnen: 1-1.

Voor iedereen in het stadion is het duidelijk: dit is een breekpunt in de wedstrijd. Hoevaak is Fortuna in het verleden na dit soort tegenslagen niet als een kaartenhuis in elkaar gestort? Vanavond is de reactie van de ploeg echter heel anders. Het team laat zich niet uit het veld slaan. Sterker nog, Fortuna gaat gewoon op zoek naar een nieuwe voorsprong. Ramon Voorn heeft de plaats van Vanek op linksback overgenomen, waardoor de druk vanuit het middenveld op de Helmond-verdediging wat minder wordt. Maar verder is de intentie duidelijk: de winst halen.

Geenen haalt uit

Dat leidt een paar minuten na de penalty van Helmond al bijna tot succes. Ruud Boymans verovert de bal op twintig meter van het doel, ontworstelt zich aan zijn tegenstanders, maar wordt een paar meter verderop in het strafschopgebied alsnog ten val gebracht. Heel Sittard schreeuwt om een penalty, scheidsrechter Gözübüyük fluit echter voor de allereerste overtreding. De vrije trap van Heinrichs eindigt in de muur, zijn rebound in de handen van de keeper.

Een kwartier voor tijd krijgt Fortuna echter toch loon naar werken. Met dank aan de Helmond-verdediging, die wel bijzonder knullig uitverdedigt bij een corner van Van den Ouweland. Drie Helmond-verdedigers staan op een kluitje elkaar te verdedigen. De corner belandt bij één van hen, die hem panklaar legt voor de geheel vrijstaande Boymans. De Beer van Born weet vanaf een meter of tien feilloos het net te vinden: 2-1.

Boymans viert zijn treffer

Met de nieuwe voorsprong op zak blijft Fortuna vrijwel probleemloos overeind. De ploeg zakt iets verder terug en gokt op counters via Olondo en de voor Boymans ingevallen Danny Schreurs. Het offensief van Helmond mist overleg en overtuiging.

Het motortje van Simone blijft doorrazen

Het enige hachelijke moment doet zich voor wanneer Olondo bij de hoekvlag van de tegenstander geblesseerd raakt. Helmond zet een snelle aanval op, waardoor de Fortuna-verdediging uit positie gespeeld wordt. Het resulterende schot op doel wordt door David Meul met enig kunst- en vliegwerk echter onschadelijk gemaakt.

In blessuretijd (met Emil Miljkovic en Bryan Linssen voor Olondo en Van den Ouweland) maakt Danny Schreurs aan alle onzekerheid een eind. Hij pikt de bal halverwege de helft van Helmond op, verschaft zichzelf vrij baan richting het doel van de tegenstander en verschalkt de keeper met een prachtig lobje: 3-1, de buit is binnen. Dat er bij het vieren van het doelpunt niemand geblesseerd raakt, mag een klein wonder heten.

Danny heeft de beslissende goal gemaakt…

…en houdt meteen een receptie

Een paar minuten later fluit scheidsrechter Gözübüyük voor het einde van de wedstrijd. De vierde overwinning op rij is een feit.

Ramon Voorn verlaat als laatste het stadion

Het is een overwinning waarop de spelers trots mogen zijn. Behaald onder druk en ondanks stevige tegenslag, met strijdlust en met spectaculair voetbal. Dankzij die overwinning is Fortuna ook dichterbij het behalen van een periodetitel dan het de afgelopen zeven jaar ooit is geweest. Dat mag een klein wonder heten voor een club die door vrijwel iedereen al lang en breed was afgeschreven.